Venezuela: President Nicolas Maduro trappar upp kriget mot “spekulerande företagare”

publicerad 7 december 2013
- Elisabeth Avendaño

Colombia - Venezuela
CARACAS. Nicolas Maduro har skaffat sig en ny titel: “Arbetarpresidenten, medelklassens beskyddare”. För att bevisa det och visa sina nya maktbefogenheter, trappar han nu upp sin offensiv mot “spekulation” och “den parasitiska borgarklassen” när bara en vecka återstår till de kommunala valen i Venezuela, en folkomröstning som ska visa den “verkliga acceptans” som hans regering åtnjuter.

Text: Daniel Lozano för La Ncion | Översättning: Elisabeth Avendaño

Hans inspektörer arresterar omedelbart de som inte följer de nya förordningarna

“Myndigheterna kommer att använda sig av kraftigare åtgärder” för att genomföra en “ny ekonomisk revolution mot socialismen.”

Det första initiativet var chockartat:

“Som statschef ber jag alla myndigheter, väpnade styrkor och militären att handla strängt och inte lägga fingrarna emellan om den nya prissänkningen inte respekteras. Och om någon tas på bar gärning, bör han omedelbart anhållas. Vi kommer inte att tillåta att någon inte följer lagen.”

Revolutionsledaren, som säger att 68% av befolkningen godkänner hans drag, inkluderar bland “spekulanterna”, arbetsgivare, opposition och media och anklagar dem for att vara “tjuvar och parasiter”.

“Vid de inspektioner som genomförts under de tre veckor som operationen har pågått, har vi undersökt 1705 butiker och även fått en del klagomål på klädaffärer. Bland de undersökta var bara 24 prickfria. Resten hade inte ett friskt ben i kroppen”, sade Maduro i nationell radio och TV .

José I. Hernández, en ledande specialist på lagar, påpekar att en president inte kan beordra gripande av personer, ett förfarande som han kopierat efter Hugo Chavez.

ArcanumSkolan 2024

Nicolas Maduro MorosMaduros ekonomiska offensiv delas upp i tre faser. “Under den första, fram till den 15 januari , ska vi kamma igenom hela ekonomin, sanera och organisera den. ”

“När Högsta Domstolen godkänner vårt prissystem, blir det möjligt att lagstifta om rättvisa priser”, summeras i ett nyutfördat dekret som går förbi kongressen.

“Gud hjälper dem som hjälper sig själva. Socialistisk humanism kontra spekulativ kapitalism”, avfyrade Maduro .

“Medan Maduro attackerar kapitalismen och undervisar i etik, köar folket för att få tag på matvaror. Etik ? Nej, autoritarism”, kritiserar aktivisten för mänskliga rättigheter, Mikel de las Heras.

Långa köer av människor försöker idag desperat att få tag på mjölk och mjöl i olika hörn av landet. Enligt Centralbanken var bristen på mjölkpulver i genomsnitt 65,4% under de senaste 12 månaderna.

Regeringen har också utfärdat ett dekret för att reglera butikshyran: inte mer an 39,6 dollar till den officiella kursen per kvadratmeter. Man har också preciserat en annan förordning för att reglera valutapolitiken och importen:

“Ett statskonglomerat, med enväldig och strikt kontroll kommer snabbt att kunna ordna upp det här”.

“Från och med idag ger vi oss ut på gatorna för att garantera att det här följs upp”, beordrade Maduro, till applåder av viceministrar och militära befälhavare.

KONTROLLER, INTERVENTION OCH INEFFEKTIVITET

INSPEKTIONER
87 köpcentrum har redan granskats för att kontrollera att de beordrade prisnedsättningar för hushållsapparater och andra varor respekteras

ARRESTER
Tiotals affärsmän har gripits för att de spekulerat  med priserna, regeringen räknar med fler gripanden på bar gärning.

STÄNGDA FORETAG
Över 4000 företag har slutat fungera under de senaste 10 åren, eftersom den Chavistiska regimen inte vill stödja privatägd produktion.

EXPROPIERING
Tusentals andra företag har exproprierats genom statliga ingripanden inom nästan alla områden och arbetar nu på halvfart.

2% AV MARKEN
Endast 2 % av de miljontals hektar mark som övertagits av staten, fortsätter att vara produktiva.

54% INFLATION
Den inflationen under de senaste 12 månaderna är en av de högsta i världen.


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq