Venezuela: President Nicolas Maduro trappar upp kriget mot “spekulerande företagare”

publicerad 7 december 2013
- av Elisabeth Avendaño

Colombia - Venezuela
CARACAS. Nicolas Maduro har skaffat sig en ny titel: “Arbetarpresidenten, medelklassens beskyddare”. För att bevisa det och visa sina nya maktbefogenheter, trappar han nu upp sin offensiv mot “spekulation” och “den parasitiska borgarklassen” när bara en vecka återstår till de kommunala valen i Venezuela, en folkomröstning som ska visa den “verkliga acceptans” som hans regering åtnjuter.

Text: Daniel Lozano för La Ncion | Översättning: Elisabeth Avendaño

Hans inspektörer arresterar omedelbart de som inte följer de nya förordningarna

“Myndigheterna kommer att använda sig av kraftigare åtgärder” för att genomföra en “ny ekonomisk revolution mot socialismen.”

Det första initiativet var chockartat:

“Som statschef ber jag alla myndigheter, väpnade styrkor och militären att handla strängt och inte lägga fingrarna emellan om den nya prissänkningen inte respekteras. Och om någon tas på bar gärning, bör han omedelbart anhållas. Vi kommer inte att tillåta att någon inte följer lagen.”

Revolutionsledaren, som säger att 68% av befolkningen godkänner hans drag, inkluderar bland “spekulanterna”, arbetsgivare, opposition och media och anklagar dem for att vara “tjuvar och parasiter”.

“Vid de inspektioner som genomförts under de tre veckor som operationen har pågått, har vi undersökt 1705 butiker och även fått en del klagomål på klädaffärer. Bland de undersökta var bara 24 prickfria. Resten hade inte ett friskt ben i kroppen”, sade Maduro i nationell radio och TV .

José I. Hernández, en ledande specialist på lagar, påpekar att en president inte kan beordra gripande av personer, ett förfarande som han kopierat efter Hugo Chavez.

Nicolas Maduro MorosMaduros ekonomiska offensiv delas upp i tre faser. “Under den första, fram till den 15 januari , ska vi kamma igenom hela ekonomin, sanera och organisera den. ”

“När Högsta Domstolen godkänner vårt prissystem, blir det möjligt att lagstifta om rättvisa priser”, summeras i ett nyutfördat dekret som går förbi kongressen.

“Gud hjälper dem som hjälper sig själva. Socialistisk humanism kontra spekulativ kapitalism”, avfyrade Maduro .

“Medan Maduro attackerar kapitalismen och undervisar i etik, köar folket för att få tag på matvaror. Etik ? Nej, autoritarism”, kritiserar aktivisten för mänskliga rättigheter, Mikel de las Heras.

Långa köer av människor försöker idag desperat att få tag på mjölk och mjöl i olika hörn av landet. Enligt Centralbanken var bristen på mjölkpulver i genomsnitt 65,4% under de senaste 12 månaderna.

Regeringen har också utfärdat ett dekret för att reglera butikshyran: inte mer an 39,6 dollar till den officiella kursen per kvadratmeter. Man har också preciserat en annan förordning för att reglera valutapolitiken och importen:

“Ett statskonglomerat, med enväldig och strikt kontroll kommer snabbt att kunna ordna upp det här”.

“Från och med idag ger vi oss ut på gatorna för att garantera att det här följs upp”, beordrade Maduro, till applåder av viceministrar och militära befälhavare.

KONTROLLER, INTERVENTION OCH INEFFEKTIVITET

INSPEKTIONER
87 köpcentrum har redan granskats för att kontrollera att de beordrade prisnedsättningar för hushållsapparater och andra varor respekteras

ARRESTER
Tiotals affärsmän har gripits för att de spekulerat  med priserna, regeringen räknar med fler gripanden på bar gärning.

STÄNGDA FORETAG
Över 4000 företag har slutat fungera under de senaste 10 åren, eftersom den Chavistiska regimen inte vill stödja privatägd produktion.

EXPROPIERING
Tusentals andra företag har exproprierats genom statliga ingripanden inom nästan alla områden och arbetar nu på halvfart.

2% AV MARKEN
Endast 2 % av de miljontals hektar mark som övertagits av staten, fortsätter att vara produktiva.

54% INFLATION
Den inflationen under de senaste 12 månaderna är en av de högsta i världen.Så här kan du stötta Newsvoice

 • John Perkins beskriver i sin bok “Confessions of an Economic Hit Man”, hur mäktiga USA-baserade företag systematiskt uppvaktar regeringar i rika länder som Venezuela, och erbjuder sig att bygga upp infrastrukturen, samhället, sjukvården, utbildning…i gengäld mot att företagen får etablera sig i landet och bete sig i stort sett hur de vill, plus att dessa länder tar enorma lån i amerikanska banker som är så stora att länderna aldrig har en chans att kunna betala igen dom – trots att det ju är “rika” länder. Och när de inte kan betala – vilket är uträknat – tar USA (företagen) praktiskt taget över kontrollen av landet – med naturtillgångar och allt. Ländernas befolkning tvingas anpassa sig efter amerikansk lag. De måste t ex ställa upp med soldater i USA:s alla krig världen över.
  Det är också typiskt att presidenter som gör någon form av motstånd utsätts för trakasserier, och även att de blir mördade, för att ersättas med USA-vänliga marionetter, varvid – vilket Stan tar upp – de är totalt uppbackade av alla media, som mycket väl kan få det att framstå som att den mördade presidenten var den verklige tyrannen. Vanligt folk i länderna som protesterar eller gör någon annan form av motstånd, beskris i media som: ja, vad tror ni? Just det – terrorister.

  • Hej igen Perra J. !

   Argentinas regering gor fn enorma krumbukter for att fa in USA och/eller mexikanskt kapital for att finansiera oljeutvinningen i Patagonien ( Vaca Muerta ) Efter vad jag forstar har kontrakt redan skrivits under och man misstanker att dar finns hemliga klausuler som forsakrar det utlandska foretaget om en langsiktig ratt till utvinningarna. Efter den skandalosa expropieringen av YPF, som Nestor Kirchner privatiserade o salde till spanjorenra och som Cristina Kirchners regering expropierade och dar nuvarande finansministern Axel Kiciloff forklarade att det skulle inte betalas ut en enda peso i ersattning, tvartom skulle spanjorerna fa betala for miljoforstoring, har regeringen nu fatt krypa till korset o erbjudit spanska foretaget 8.000 miljoner dollar i ersattning for foretaget. Pa de tidigare premisserna var det forstas inte latt att locka in nagot nytt kapital….Argentina var tidigare sjalvforsorjande pa bade gas o olja,men importerar nu fran Venezuela till hog ranta.

   Har i Argentina kallas inte demonstranter for terrorister ( det ar nastan en hedersbetygelse att klassas som terrorist har..!) utan de skalls for borgerliga och oligarker och forradare. Jag tycker mig ha hort att Capriles anhangare i Venezuela skalls for ungefar samma sak.

 • Margareta, javisst, man kör en helgjuten anti-propaganda i de styrda medierna, vilket absolut även gäller public service-medierna. De är hel-lömska och det är livsfarligt att ta del av dom utan att vara medveten om att det är så.
  Medierna fungerar som en megafon och propagandaorgan åt västs finansoligark-kartell och de svartmålar konsekvent de länder som försöker driva en politik där man mer ser till landets och befolkningens intresse snarare än de multinationella storbolagens och finansoligarkernas.
  Och dessa västs finansgangsters har många metoder att ta till, förutom rent militära, för att förstöra för regeringar som försöker vara självständiga. Finansiella attacker med spekulation mot valutan, stöd och styrning av sk demokratifrämjande grupper som har som syfte att destabilisera landet, hot, mutor mm mm. Vilket kan vara ett svar till Elisabeth, som verkar vara så fast i sin övertygelse och knappast vill ta till sig något annat synsätt.

 • Hej Stan;

  Det vore intressant att hora Dina motiv till att forsvara Maduros regim ? Tycker Du att det ar OK med expropieringen av privatagda och utlandska foretag och byggnader, stangandet av tidningar, radiostationer och TV kanaler som inte sjunger regeringens lov ? Tycker Du att det ar normalt att ga ut och saga i TV att “toapappret inte racker till darfor att befolkningen nu ater 3 till 4 ggr /dag” ??

  For mig later det snarast som ett skamt o en forolampning mot befolkningens intelligens ! Tycker Du att det ar normalt att Chavez enligt Maduro numera upptrader som en liten fagel som talar till Maduro o sager vad han ska gora och som Maduro visslade tillbaka till, tills hans politiska radgivare radde honom att sluta, eftersom det hade en negativ effekt pa valjarna…?? Tycker Du att bristen pa basvaror i ett sa rikt land som Venezuela ar forsvarligt? Det faktum att Chavez en gang gjorde en statskupp och avsatte en diktator tycker jag inte ger honom el hans eftertradare ratt att fortsatta att i princip vara diktatorer.

  Det finns manga satt att jamna ut sociala orattvisor utan att attackera delar av befolkningen. Det finns manga exempel pa lander som gatt fran feudala o orattvisa samhallssystem, till att bli verkligt demokratiska med mojligheter till utbildning for alla. Gissar att Du bor i ett av dem ? Oftast har det gatt mycket battre for de lander som verkligen satsat pa utbildning, fri foretagsamhet och lika mojligheter for alla, an for de lander som gatt den revolutionara, kommunistiska vagen och begransar medborgarnas rattigheter pa olika satt.

  Som sagt, det vore intressant att hora Din djupsinniga kommentarer – men INTE den oficiella versionen, som ju tyvarr inte stammer sa bra med verkligheten. Det ar inte min avsikt att gora nagon hatkampanj mot Maduro, utan bara visa den ANDRA sidan och hur jobbigt gemene man faktiskt har det i Venezuela pga av en icke-framgangsrik ekonomisk politik som forsatt en oerhort rik nation i en sa stor bristsituation att gemene man maste köa runtom i landet for att forsoka fa tag pa tex mjöl, mjolk, smor och matolja…..Sadant tycker jag inte ar forsvarbart i ett så geografiskt rikt land !

  MVH

  elisabeth,

 • I dag 8/12 2013, lyssnade jag på ett reportage från Venezuela av en av Sveriges Radios medarbetare.
  Reportaget sändes i God Morgon Världen P1

  Det kan lyssnas på här.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5725980

  Reportaget överensstämmer mycket väl med Avendanos inlägg.

  Citat från SR:s hemsida
  “Allting saknas i Venezuela – mjöl, mjölk, toapapper. Men varför? Regeringen hävdar att det är sabotage medan oppositionen menar att regeringen vanstyr landets ekonomi. Efter president Hugo Chávez död börjar politiken bakom hans karismatiska ledarskap alltmer att ifrågasättas”.

  Stan, jag tycker att du skall lyssna på det och tala om för oss andra om du anser att detta också är propaganda mot Venezuelas regering.

 • “Spekulerande företagare” inom citat-tecken i rubriken. Avenando fortsätter sin kampanj mot Venezuelas president. Jag har inte läst artikeln då jag vet att det är anti-propaganda mot Venezuelas ledning, och jag vill att läsarna ska vara medvetna om det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *