Vittnesmål på skador från elchocksbehandlingar (ECT)

publicerad 12 december 2013
- Peter Larsson

Se filmen som tar upp några av de hundratals vittnesmål som finns på skador från elchocksbehandlingar (ECT). Sverige är värst i världen på att ge elchocker – upp till 60 000 om året till t.ex barn, gravida, äldre och under tvång. Psykiatrin i Sverige planerar att öka användningen av ECT till barn via BUP.

Filmen bygger på utdrag från autentiska vittnesmål från drabbade, anhöriga och sjukvårdspersonal som utsatts för eller kommit i kontakt med elchocksbehandlingar (ECT).

Läs mer om elchocksbehandlingarna (ECT) här:

Hundratals vittnesmål mot ECT

Facebookgruppen mot ECT

Skriv på protestlistan mot ECT

Varför tycks ECT ibland fungera

Den enkla sanningen om elchocksbehandlingar (ECT)Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Fruktansvärt och hjärtskärande film. Att elchocker inte förbjuds är för mig obegripligt när det är dokumenterat som skadligt och overksamt samt förstört så många människors liv. Det är en stor skandal att kalla detta för behandling, de som utför dessa elchocker borde verkligen skämmas!

 • Det är logiskt att Ect ger hjärnskador och denna teknik är barbarisk. Läkarna ställer mera diagnos på sin egen tro än fakta. Jag har sett filmerna och anser det är destruktivt att ansvariga politiker, Socialstyrelsen tillåter metoden Ect. Människor föds med div resurser såväl som svagheter, svårigheter att sortera upp i hjärnan input leder ju till psyk ohälsa.
  Alla har varierande föreställnings/upplevelse/fantasivärldar. Låg hämning ger ju psyk problem, när man inte kan sortera upp fakta och motsatsen. De borde forska mera på de ämnen som hjärnorna saknar, eller har överskott på och forska fram ny medicin för olika behov i stället för att tillsätta Ect. Det är kemiska processer i hjärnan som orsakar det mesta. Förhoppningsvis kanske de får fram andra alternativ i framtiden, gener/genom mm forskningen går framåt, bakterier likaså. Antingen är det fel personer som blir läkare eller ock utbildningen, erfarenheten, empatin. Behövande bör söka andra alternativ först, allt är bättre än Ect, för de som fastnar inom psykiatrin blir ju stämplade och de flesta verkar ju inte bli så mycket friskare. Neuroleptika är bättre än Ect, men andra metoder är bättre än neuroleptika. Sårbarheten hos människor är ju olika. Fn finns ju inte så många alternativ för folk med psyk ohälsa än psykiatrin, kanske skall man kolla det fysiska först, bakgrund, förgiftningar, annat innan man def psyket. Fysiska sjukdomar, symtom kan ju vara orsaken t ex! det finns så många olika faktorer som kan spela in, fam stöd osv.
  I vissa fall verkar det gå i generation till generation, i andra fall inte.
  Sucid kan likaväl ske med eller utan Ect, Ect är ingen mirakelmetod, som läkarna vill framhålla utan det är förmodligen enklast, i tid, sparar pengar. Vissa personer skulle kunna gå i terapi i stället. Det mest destruktiva med Ect är de offer som lämnas åt sitt öde med hjärnskador för livet, samt ett förstört liv.

 • Kort och gott. Det handlar inte om att ‘erkänna’ någonting i något av fallen du valt ordet. Det är ingeting som någonsin undanhållits på något vis, utöver möjligen i någon människas fantasi. Eftersom vi de facto talar om personlighetsdrag, beteenden, humörsvängningar osv så är det symtom som ställer diagnos. Återigen, ingen hemlis! Ingen som försöker dölja något. Verkar dock vara gott om människor som ‘upptäcker’ att psykiatrin ‘ljuger’ och inte ställer diagnos efter biologiska tester.

  Min hjärna smälter. Jag är i vilket fall övertygad om att ni menar väl, även herr Janne.

 • Ulf, det är ingen och har aldrig varit någon hemlighet att psykiatriska diagnoser är symtomatiska. Vi måste dock plocka isär din mening gällande att många psykiatriker (och neurologer???) ‘erkänner’ att det inte går att ställa korrekta diagnoser på psykiska sjukdomar. Jag återkommer. Måste bara blidka min hustru och göra julgodis med barnen först.

 • Till Thomas:
  Bra att du har koll på läget!
  Jag vet faktiskt inte hur psykiatrikerna ställer sina diagnoser. Problemet är att de
  Kontinuerligt skapar nya “sjukdomar och störningar”.
  I deras diagnoshandbok DSM, presenteras idag över 300 st psykiska störningar. Snart omfattas alla slags negativa känslor och uttryck som vi människor har, såsom psykiska åkommor som måste åtgärdas med medicin.
  Trots detta erkänner många psykiatriker och neurologer idag att det inte går att ställa
  korrekta diagnoser på psykiska sjukdomar.
  I sin bok The complete guide to psychiatric
  drugs, fastslog Edward Drummond, Associate Medical Director vid Seacoast mental Health center i Portsmouth: ” Först och främst så har ingen biologisk orsak bevisats för någon
  psykiatrisk störning… trots decenniers forskning…Så acceptera inte myten att vi kan ställa
  en ‘exakt diagnos’… Inte heller bör ni tro att era problem enbart har sin grund i en ‘kemisk obalans’ “.
  Beträffande schizofreni erkände DSM- II ( dvs andra upplagan av diagnos-bibeln):
  “Även om den försökte kunde Kommittén inte enas om vad denna störning är, den kunde
  bara enas om vad man ska kalla den.”

 • @ulf8lager:
  Självklart har jag total koll på mitt sjukdomstillstånd och vilka biverkningar mina mediciner ger. Jag är, vilket jag tidigare framfört, väldigt intelligent och det vore mig mycket främmande att fatta ogenomtänkta beslut. För att kunna ta ett ordentligt ansvar måste jag ju veta allt som går att veta om mitt tillstånd, eller hur, samt vilka verkningar mina mediciner har. Jag är också medveten om att vi inte har någon som helst jävla aning om vad de kan ställa till med på lång sikt. Men jag tar ansvar och fattar medvetna beslut utifrån all för mig nuvarande tillgänglig information.

  Jag förmodar att du anser att ADHD och Autismspektrumtillstånd inte existerar, tillika alla nämnbara psykiska sjukdomar? Det är väl vad du menar med uppfunna sjukdomar och störningar? För att diagnoserna ställs utifrån symtom och inte ex blodprov, eller? Vet du hur en diagnostisering går till? Hur svårt det är att få en (under förutsättning att utredarna är seriösa och gör det ordentligt)? Finns det någon störning eller psykisk sjukdom du anser existerar? Schizofreni, finns det?

  @Janne:
  Det enda statistiken visar är att det finns ett samband men inte hur sambandet faktiskt ser ut. Tänk cannabis och psykoser. Ökar cannabisbruk risken för psykoser eller är det så att människor med anlag för psykoser till större andel väljer att bruka cannabis? Vi vet inte. Den som hävdar något annat lider antingen av begåvningsbrist eller lever ett liv utanför sanningen. Vad tror du? Bara nyfiken, alltså. Jag ääääälskar cannabis-psykos-sambandet.

  Med det sagt, jag tror absolut att det finns många SSRI-påverkade människor med i statistiken som inte hade tagit livet av sig, just när de gjorde det, om de inte varit påverkade av SSRI. Jag bara tycker att frågeställningarna som av naturliga skäl följer vidare är viktiga och intressanta samt att de inte får blundas för utifrån att vi fastnar i den lättillgängliga bilden av att SSRI = självmord. Det är ju inte så enkelt.

 • Svar till: Wille B. 15 Dec 2013

  Ja, jag snubblade på tangenterna. Ber om ursäkt för det.

  Så här skall det vara:

  Ca 4.000 patienter fick tillsammans ca 50.000 ECT-behandlingar 2012.

  Länken till Årsrapport ECT 2012:
  http://kcp.se/useruploads/5201_ECT_rapport_2012_LR_singelsidor.pdf

  (Tänk på att inrapporteringsgraden endast var 76% vilket förklarar den skillnad i antal du kommer att hitta. De som saknas är alltså med i mina siffror, eftersom de inte fanns tillgängliga när rapporten skrevs.)

  Någon biverkningsrapport finns inte tillgänglig eftersom det inte finns något biverkningsregister för ECT.

 • Till Thomas:
  Jag har tyvärr inga uppgifter om hur många som går på psykofarmaka, men det är många
  och fler blir de, pga den aggressiva marknadsföringen att man behöver mediciner för allt
  fler “uppfunna” sjukdomar och “störningar”.
  Jag skulle råda dig att titta i FASS för att ta reda på vilka biverkningar din medicin har

 • Ja, det är lite hönan och ägget över det hela. I sig ser jag det inte som konstigt att en majoritet av de som begår självmord använt psykofarmaka. Jag hoppas att den gruppen är liten i jämförelse med den totala siffran på psykofarmakabrukare. Du verkar ha bra statistik-skillz, kan du få fram hur hur stor den gruppen är i relation till samtliga som använder psykofarmaka? Det skulle vara grymt intressant att se.

  Jag träffade en ärlig neurolog i somras i samband med en repa. Vi diskuterade de preparat jag använder. Småningom fick jag det ärliga svaret – “Vi vet faktiskt inte riktigt vad som händer, vi vet inte varför det fungerar”. Vi snackade inte SSRI dock, men jag kan föreställa mig att sanningen ligger däråt i det fallet också.

  • Om nu majoriteten av alla som begått självmord gått på psykofarmaka så står det väl utan allt tvivel att de är allt ifrån hälsosamma och bra. Hur kan det vara hönan eller ägget när statistiken helt klart visar sambandet mellan psykofarmaka och självmord?

   Det håller inte längre att hymla med detta och skydda industrins vinstintressen på folkhälsans bekostnad. Vi måste alla gå emot detta vansinne som dagens psykiater håller på med, det kostar årligen en massa människors liv samt ytterligare en lång rad övriga mänskliga lidanden av alla kemiska preparat som helt förvrider förståndet på folk och får dem beroende av dem.

   Det är dags att människor börjar ta lite större eget personligt ansvar för sin hälsa och inte bara blint litar på farbror doktorn som oftast bara mer än gärna skriver ut piller till höger och vänster för att öka på sin provision!
   Nej låt oss istället förlita oss till och använda oss av naturen som är helt biverkningsfri där ALL läkande kraft finns!!

 • Naturligtvis finns det många orsaker till att en person begår självmord.
  Vad Socialstyrelsens siffror visade var att en majoritet av personerna som begick självmord
  2007 var eller hade varit på psykofarmaka under det senaste året. Om nu dessa piller skulle
  återställa den “kemiska balansen” i hjärnan och på så sätt minska patientens oro och ångest
  borde man tycka att färre skulle ta livet av sig. Ironiskt nog verkar många preparat förstärka
  de symtom som de borde motverka. Biverkningar hos tex SSRI preparat innefattar ofta
  personlighetsförändring,psykoser och akathisia -vilket betyder “allvarlig inre oro som kan leda till sjukdom”.

 • @ulf8lager
  Svar till Thomas:
  Statistikerna visar kopplingen mellan psykofarmaka och självmord i mer än hälften av fallen.

  Jag förstod att du skulle se det så. Men statistiken säger egentligen ingenting. Ingenting alls. Det skulle behöva undersökas mer grundligt eftersom denna statistik inte säger något om orsakssamband.

  Hade de som åt psykofarmaka tagit livet av sig om de inte inte ätit psykofarmaka?
  Hur stor andel av de som inte åt psykofarmaka och tog livet av sig hade varit vid liv om de ätit psykofarmaka?
  Hur stort är mörkertalet vad gäller psykisk sjukdom? Alltså, hur många lever med psykisk sjukdom utan att ta livet av sig, både diagnosticerade och icke.
  Osv etc ad infinitum (nästan)

  Vi har ingen aning om något av detta. Statistiken på detta är fullkomligt värdelös och kan användas hej vilt för att styrka eller motvisa åsikter därom tämligen godtyckligt. Om du lyckas övertyga någon om att statistiken du hänvisar till bevisar att psykofarmaka skördar fler liv än den räddar så handlar det om din argumentationsteknik och inget annat.

  Jag är öppen för att det är som du vill hävda men lika öppen för motsatsen. Jag vet inte. Ingen jävel vet men det fladdrar runt många herrans tyckare med mer eller mindre genomtänkta tankar med botten i mer eller mindre underbyggda föreställningar (alternativt fördomar).

  Jag har ju själv inte ätit psykofarmaka och har ingen erfarenhet av det vilket jag är tacksam för.

 • I min tidigare post så framhåller jag att en psykisk avvikelse beror på ett fattat men undangömt beslut och inget annat. Det avgörande i beslutet är hur viktigt personen anser det vara. Som exempel på viktighet kan göras med jämförelsen, ett sandkorn i Sahara contra dricksvatten just idag. För en avvikare kan det vara mer viktigt att inte kliva på en spricka i trottoaren än att förse sina barn med mat. Neutralisera viktigheten och avvikelsen upphör – enkelt. (Det nu så populära spelmissbruket har samma grund).
  För att testa och se detta själv, kan man göra som så, att föreställa sig en nödvändighet sfäriskt 360gr runt sig. Och när man tröttnat på det, föreställa sig att någon annan gör samma sak, på samma sätt. Om och om igen några gånger.
  Testa med att föreställa sig en morot som viktig och föreställ dig sedan att någon annan gör lika dant. Blir reaktionen våldsam så fortsätt för den tunnas ut snabbt.

 • Förutom att det mesta Karin Larsson sa var mitt i prick – vill jag bara tillägga betr
  “..finna ut vad som är den bakomliggande orsaken för att därmed kunna åtgärda den. Precis som med somatiska sjukdomar..”

  Tyvärr är det ju likadant över hela linjen i dagens sjuk’vård’ – ej heller vid somatiska sjukdomar reds orsaker ut.
  Det är symptom-behandling som gäller.
  Hur många får inte höra “Ta den här medicinen (eller salvan..) och hjälper inte den så får vi prova med något annat..”(!!)

  Jag känner också (som Torbjörn) till någon som behandlats med ECT.
  Trots vår mångåriga vänskap finns allt det vi upplevt tillsammans inte längre ..minnet är borta och min vän är någon ..som jag inte känner igen.

  För egen del skulle jag ALDRIG acceptera ECT-behandling!

 • Jag har kännedom om ett ECT fall där patienten är jättenöjd med behandlingen men denne är omedveten om skadeeffekterna som uppstått.

  Fråga en lobotomerad person om denne känner sig lugn. Om patienten nickar, var det en framgångsrik behandling?

  Vårdmaskinen är självbekräftande. Om den inte hela tiden självbekräftade sig med hitte-på-statistik och annat ovetenskapligt subjektivt skulle den ersättas med riktig vård och riktig medicin.

 • Om en människa inte mår psykiskt bra, så måste målet vara att på ett eller annat sätt finna ut vad som är den bakomliggande orsaken för att därmed kunna åtgärda den. Precis som med somatiska sjukdomar. Detta är något som i princip aldrig görs utan psykiatriker och läkare skriver, alltför ofta mycket lättvindigt, ut recept på beroendeframkallande piller, som har drivor med tunga biverkningar. I vissa fall tar man till ECT. Hur många människor som får ECT och hur många behandlingar exakt som ges i Sverige är en osäker siffra, eftersom Socialstyrelsen inte uppmärksammat och åtgärdat det faktum att de inte får in de rapporter över ECT, som ”vårdgivarna” är skyldiga att skicka in. Att man har siffror nu som kanske närmar sig sanningen är tack vare en privatperson, som har skrivit till flertalet landsting och begärt in dessa uppgifter, som han sen överlämnat till Socialstyrelsen.
  Det finns människor som fått ECT och som är nöjda med behandlingen. Bra så! Sen finns det alltför många människor som fått ECT och blivit skadade för livet. Som jag förstår så är det dessa människors situation som förs fram och belyses av den grupp som producerat filmen. Jag har personligen träffat och pratat människor som själva fått ECT och som fått grava minnesskador. Det är något oerhört sorgligt att höra deras historier. Mannen som glömt hur yngste sonen svävade mellan liv och död som nyfödd, men överlevde. Hur denne sons och syskonens uppväxt var. ”Var är det här fotot taget? Var någonstans var vi då?” Att gå tillbaka till arbete är helt otänkbart, då inte ens vardagen fungerar utan massivt stöd. Akademikern som helt förlorade möjligheten att gå tillbaka till sitt arbete, där hon definitivt var mycket beroende av ett skarpt minne, men som är mer eller mindre utplånat efter ett antal ECT-behandlingar. Och så vidare. Lägg därtill följderna av att man inte letar fram någon orsak till den psykiska nedstämdheten/psykosen/den extrema berg- och dalbanan (som ju är vad s.k. bipoläritet är). Som exempel på det finns kvinnan som först fick antidepressiva piller mot djup nedstämdhet och när de gav dålig effekt fick hon ECT. Efter att ha fått ett antal behandlingar och fortfarande inte mådde bättre, började man göra den undersökning som skulle gjorts långt tidigare. Man fann en hjärntumör. Då var hon tyvärr bortom all hjälp. Mannen med liknande historia – piller som inte hjälpte (nej, de botar absolut ingenting – de lägger som bäst ett kemiskt ”lock” över problem!) och sen ECT. För sent upptäckte man hans cancer. Det är ett känt faktum att nedstämdhet kan vara ett tidigt symtom på just cancer eller andra somatiska åkommor.
  Vi behöver kräva av de som utger sig för att vara själsläkare (som är vad ordet psykiatriker betyder) hjälper människor med deras själsliga problem, utan att ge dem nya, alltför ofta olösliga problem, som t.ex. minne som är utraderat av ECT-behandlingar. Och för att framföra vad professor Peter Gøtzsche, ordförande för nordiska Cochraneinstitutet, hävdar i sin bok Deadly Medicine and Organised Crime, ”Vad gör man med en specialitet som till viss grad lever på en lögn? Hur hanterar man det? Jag har hört så många psykiatriker, också professorer, säga att det att börja ge ett antidepressivt medel är som att ge insulin till en diabetiker. Vilket är fullständigt fel. Dock fortsätter de att säga detta nonsens. Vad de menar är att dessa patienter har en brist på serotonin i hjärnan och när de ger medicin som ökar serotonin så borde det vara bra. Men det är fel, hypotesen om serotonin är stendöd. De bra studier som gjorts kunde inte se att deprimerade patienter skilde sig från normala patienter. Dessa mediciner korrigerar inte en kemisk obalans.” Och när piller inte fungerar dundrar man på med elektricitet genom skallen, fortfarande att veta vad man egentligen behandlar och vad man gör.

  Det är svårt att begripa varför det är så provocerande att människor motsätter sig ECT.

 • Att psykiatrin sällan får resultat i sin utövning tyder på att man inte har en aning grunden till problemet. Överlåter man hela denna industri till ingenjörer kommer nog lösningen ganska snabbt. Först om man förstår att hjärnan är en klump materia och den är lika kapabel som en sten att styra livet. Vänder man på det hela och säger att livet skapar universum så finns lösning på problemet. Livet (själen) skapar medelst postulat (egenskapat beslut). En händelsekedja startar med två postulat och granskar man dessa två, så kan problemet skärskådas och omvärderas och det snabbt.
  Som ett exempel på dualpostulaten kan tänkas: #1. jag skall gå, #2 jag går ut.
  I händelsekedjan glöms sedan postulaten, men de är fortfarande verksamma och skapar ett agerande – önskvärt eller inte.
  Tittar man endast på det ena av postulaten händer inget, men sätt ihop båda i sinnet och “bang”, there it goes. Tekniken är att blottlägga postulaten.
  ECT skapar tyvärr en allt kraftigare minnesbarriär och släcker ut många gånger minnet helt och hållet.

 • Det är en sådan oöverträffbar besvikelse att en instans som Socialstyrelsen inte kan utse en oberoende utredning som kan väga risken för bestående skador mot statistiken över faktiska tillfrisknanden med patienter uppföljda över längre period än behandlingsdagen. Men kanske det är en större besvikelse att regeringen inte kan få Socialstyrelsen att göra sitt jobb och få till en ökad patientsäkerhet inom psykiatrin. Det får mig att undra om inte psykiatrin faktiskt styr Socialstyrelsen, i varje fall frågor som rör psykiatrins verksamhet.

 • Psykiatrin spelar rysk roulette med människors liv och levererar ECT-behandlingar trots att biverkningarna är allvarliga och livslånga.Allmänheten vill gärna tro att vi har ett välorganiserat samhälle där myndigheterna har insyn och socialstyrelsen vet vad som är säkert och bra och att man tryggt kan söka konsultation vid problem, men vi har invaggats i denna “trygghet” så länge och det är läge för förändring och att informera vad som egentligen pågår på Psykiatriska kliniker!

 • Läste en artikel, som jag inte minns var, att av alla “skolskjutningar” i USA hade alla gärningmän ( om jag inte minns fel ) ätit typ av antidepressiva medel i flera år. Har en känsla av att med antidepressiva medel slutar man hantera sina obalanserade känslor. Mha. medlen skjuts känslohanteringen upp och man samlar dem på hög tills man i värsta fall exploderar eller imploderar? Man tappar kontakt mellan intellekt och själ ( känslor )? Är det inte ett av grundfelen att man låter medicinering pågå år efter år utan att ta itu med det? Antidepressiva medel borde väl bara vara under kort begränsad tid i mest akuta tillstånden? Det blir med andra ord så uppdämt och svårhanterligt så man har inga andra verktyg, så ETC blir enda utvägen? Efterlyser mer öppenhet i alternativa sätt. Jag tänker fritt bara, i min fullständiga okunskap i ämnet.

 • Det finns i dagsläget inga kliniska tester som styrker att ECT-behandlingar skulle vara välgörande,men det finns många vittnesmål om dess biverkningar och mångas liv är praktiskt taget förstörda efteråt! Desperata människor är benägna att pröva vad som helst för naturligtvis borde man ha en tilltro till vårdapparaten.Vi skattebetalare finansierar vården via skattesedeln,men jag vet inte riktigt vad en “konsultation” med en Psykiatriker inklusive ECT-behandlingar kostar, men jag tror inte någon frivilligt skulle vilja betala för att få ett kramptillstånd och utraderat minne och andra biverkningar.Psykiatriker har ju gått på Univesitet och de hävdar att det en vetenskap och har i och med det en licens.Jag har svårt att se giltigheten i att gå på Universitet för att lära sig använda en maskin som skickar ström genom hjärnan som ger bestående skador det låter mer som bondfångeri,och det är nog sanningen och den beskaste medicinen för de flesta att svälja!

 • Jag undrar varför man reagerar så starkt på denna film. Alltså varför man blir så mot att man visar på vilka skador människor kan få av elchocker. Varför spårar diskussionen ur och börjar handla om allt annat än det filmen faktiskt visar? En debatt blir ju inte bättre än vad varje person gör den till. Kanske bra då att starta med sig själv.

  OM vi pratar om balans i fråga om vilken bild som ges av ECT så är det ju klart och tydligt den som vårdgivaren själv ger. Den generella bilden av ECT är att det är en trygg och säker behandling och att biverkningarna är försumliga och övergående

  Är det då inte av intresse att det faktiskt finns människor som far illa? Detta trots den fina presentationen av ECT?

  Jag värderar inte människor om de anser sig blivit hjälpta av ECT, så jag är tacksam för samma bemötande även om jag ställer mig på de skadades sida.

  Om människor får korrekt information, dvs att alla risker presenteras utan förskönande omskrivningar så är det ju till synes och sist individens sak att avgöra om man vill genomgå en ECT behandling.

  Den här filmen visar ju att det är lite av rysk roulette att behandlas med ECT.

  Därav känns psykiatrins information både vilseledande och allt för positivt vinklad.

  Hopas nu inte någon känner sig kränkt för att jag tycker att människor förtjänar en ärlig information när dom är i behov av hjälp.

 • Linda B – om du inte hade några problem med att höra sanningen, varför kommer du då och påstår att jag är elak som berättar den för dig? Jo för att du inte tålde att höra den.
  Jag “och alla mina hatkompisar” har inga problem med att höra sanningen, det är just den vi har presenterat i faktaform för dig så återigen kom inte med lögner igen.

  Om nu inte detta ämne skulle vara svart eller vitt som du påstår, varför blir då tusentals människor skadade och dör varje år av dessa mediciner och “behandlingar”?
  Varför blir ingen genuint frisk? Man är inte frisk för att ha dämpat symtom med piller!
  Detta är fakta svart på vitt men inget du vill kännas vid då sanningen är för tung och obehaglig.

  Vi bedriver ingen hatkampanj, det är snarare du som gör mot oss.
  Vi jobbar med att göra folk mer medvetna om alla de risker som de utsätts för genom medicineringar och “behandlingar” med elchocker.

  Kanske så förstår du allt detta själv den dag då du får prova din egen medicin!

 • Människor som önskar en ny och bättre värld tar alla chanser till att mötas på halva vägen, t ex med en läkare som vågat sig hit. Men inte här inte. Jag har inga problem att “höra sanningen”, det problemet ligger hos dig, Janne och alla dina hatkompisar. Sanningen är den att inte ens detta ämne är svart eller vitt.

  Men det här är som sagt rena rama getingboet. Inte ett uns nyansering eller debatt. Lycka till i fortsättningen med er hatkampanj! Jag lämnar ånyo skeppet.

  (Bla bla bla bla bla bla bla bla ….)

 • Thomas Arvidsson skriver i sitt inlägg från lunchtid 15 dec att;

  “Enligt Årsrapport 2012 fick ca 4.000 patienter tillsammans ca 50.00 elbehandlingar på landets 54 ECT-mottagningar,”

  Jag förutsätter ett “snubbel” på tangenterna och Du menar 5,000 st .
  Detta är rätt mycket mindre än utgångstexterna för den här diskussionen där man hävdar att det ges 50 60 och kanske hundratusentals behandlingar!

  Vilken årsrapport 2012 avses och var kan jag läsa den ?

  Känner Du också till någon biverkans rapport?

  Wille B.

 • Här kommer lite fler obehagliga sanningar,- från utdrag ur Socialstyrelsens
  register:
  Av 1126 säkra självmord som begicks år 2007 i Sverige- hade 724 (64%) fått någon form
  psykofarmaka inom ett år före självmordet. Vid rättsmedicinska utredningar hade man hos 575 personer (52%) i de 1109 rapporterade utredningarna, hittat fynd av psykofarmaka.
  Jag har dock inga statistiker för ECT.

 • Linda B, om era uttalanden inte är att påstå som ren propaganda för de produkter som läkemedelsindustrierna producerar och säljer vad är de då?
  Att propagera för något på detta sätt är i mina ögon samma sak som att vara talesmän (oavsett om man har direkt knutna band eller inte), för det gynnar trots allt det som det propageras för. Dessutom så vet vi alla av erfarenhet att läkare ofta har direkta band knutna till läkemedelsindustrin, vilket i alla fall en av er är.

  Att påstå att psykofarmaka och ECT skulle vara en bra behandlingsmetod innebär (om man känner till alla konsekvenser som de medför) att man inte har det minsta empati för människor. Metoderna medför tusentals skador i varierande omfattning varje år inklusive en hel del dödsfall, det är fakta och ingenting som inte ens du kan förneka för då ljuger du.

  Om du väljer att kalla detta elakt är det din åsikt, men det är ingenting annat än ren fakta.
  Ibland är det jobbigt att höra sanningen!

 • Jag undrar varför min tidigare kommentar inte puplicerades.Jag gör ett nytt försök.
  Jag tycker Janne uttrycker sig nedsättande till Linda.
  Man kan vara både empatisk och vilja människor väl trots att man har en annan åsikt än Janne.
  Man behöver inte heller äta psykofarmaka.
  Jag vet att Newsvoice har som policy att ta bort nedsättande och kränkande insändare.
  Eller är det så att man får uttrycka sig kränkande om man har ” de rätta åsikterna”?

 • Janne – det är väldigt enkelt. Först hittar du på (ljuger) om att jag och helena skulle vara talespersoner för industrin, sedan kallar du oss oempatiska. Det är elakt.

 • Problemet med det hela ær at man hela tiden, innen medisin/psykiatri behandler symptomene og ikke årsaken. Som det fram går helt tydelig av visse innlegg at det er bra når menneskene ikke har problemene lengre, hvilket betyr vare depressiv , manisk, psykotisk. Suicidal blir man når man ikke ser en utvei lengre. Det er lettere å behandle med not for omgivelsen istellet for å spør var kommer det ifra. Det tar ikke ens kraft og tid med en behandling og vi skal tro på experter, tros at det vise seg senere at de visste ikke så mye heller.
  Går man dypere i en menneskes problem finner man alltid en årsak, men iblant kan det vare at menneske har fastnett i sitt tankespår og kommer ikke loss, som Wille B beskrev med sin mor. Kanskje hun har undertrykket i så mange år det hun egentlig ville av pliktfølelse og kjærlighet mot sin man, og det kom alt ut når hun ble fri.
  Der hjelper en sjokkopplevelse, men ikke nødvendigvis en ECT-sjokk. For det andre kan samtale (yppig) menneskelig nærhet, kjærlighet og forståelse for den værld den syke befinner seg i hjelper mye og en visning av veien at det finnes en værld verd å leve i.
  Det er svart å vare i nærhet av en som har psykiske problemer, då den viser oss en side som vi helst ikke vil se.
  Undertrykker man under lang tid not som man er redd å gir uttrykk for kommer det endelig ut, kanskje voldsom.
  Det er også en menneskelig egenskap at helst skyller på den syke i stellet for at se vad hele familien/omgivelsen har bidraget med å skape dette.
  Psyko farmaka undertrykker hjernekjemi og når man vil opphør med det, da gjentar hjernen det på ett kaotisk måtte og pas. mår dårligere en innen og vil fortsetter eller kommer på nytt til sykehus og få høre att han/hun er kronisk syk.

  Problemet ligger i vår oppfatning av hvordan vi skall ta hånd om mennesker.

  Det skal gå snabb, effektiv, koster ikke så mye og ser fint ut. Naturen fungere dokk ikke så der tar ting lang tid. Vi mæler kortsiktige effekter og ikke effekter som kommer etter ett par år, det har vi ingen tid med. Ingen spør heller hvorfor vi har så mye problemene med psykisk uhelse i de siste 100 årene. Er det at vi lever ikke det livet som vi egentlig er bygd for? Var og en får steller seg dette spørsmål og starte med seg selv.

 • Linda B, förklara hur du tänker när du skriver det.

  Jag vill alla människors bästa och väl, att de ska bli naturligt genuint friska och inte bli förgiftade och ännu sjukare (i slutändan) av alla mediciner.
  På vilket sätt är det elakt mot människorna?
  Jag har själv personlig erfarenhet av detta så jag vet mycket väl vad jag talar om.

  Du däremot propagerar för kemiska piller och ECT “behandlingar” som skadar och dödar tusentals människor varje år.

  Man kan verkligen börja fundera på vem som är elak….

 • Mkt nedsättande kommentar av Janne gentemot Linda. Man kan faktiskt ha empati och vilja människor väl även om man har en annan åsikt än Janne! Man behöver inte äta psykofarmaka själv . Eftersom kommentarer som är nedsättande och raljerande tas bort förvånar det mig att den kommentaren får stå kvar. Eller är det så att man får uttrycka sig nedsättande bara om man har ” de rätta åsikterna”

 • Elchocksbehandlingar innebär ett sort risktagande för patienten. I en personlig kris och dyligt behöver individen all det stöd som går att få, både kropp och själv behöver sådant som är positivt och uppbyggligt. Elchocksbehandlingar är närmast motsatsen. Läkare som utför sådana under-rapporterar om bieffekter till central myndighet, vilket innebär att man saknar stora delar av nödvändig uppföljning. Det man säkert vet är att elchocksbehandlingarkan ge minnesförslust och även skada på hjärnan. Det finns även fall som vittnar om förändrad personlighet.

 • Nu skrev du en mycket viktig mening Thomas Arvidsson (förutom allt det övriga bra du skrev). Detta som vi för fram här är rena faktauppgifter och inget propagerande eller tyckande!!

 • ECT skadar många människor för livet, inget snack om den saken. Det är rena fakta och inget tyckande. Att ännu fler nu får skador (framför allt bestående minnesstörningar och minnesraderingar) beror på att allt fler ECT-behandlingar sätts i på för lösa indikationer som en billig “qvick-fix”. Enligt Årsrapport 2012 fick ca 4.000 patienter tillsammans ca 50.00 elbehandlingar på landets 54 ECT-mottagningar. När man läser på vilka indikationer ECT sattes in blir man mörkrädd. ECT får till exempel aldrig sättas in på lättare och medelsvåra depressioner. Ändå görs detta i stor omfattning. ECT får enligt de Nationella Riktlinjerna för psykiatrisk vård endast användas när ingen annan behandling har visat sig fungera. Nu används det ofta som ett förstahandsval vilket är helt förkastligt.

 • Thomas – ja min far blev bokstavligt talat medicinerad till döds. Piller till höger och vänster ordinerades utan någon som helst bättring, orsaken var aldrig intressant att ta reda på.
  Han var en guldkalv de åren har blev itutad alla dessa piller, han fick betala dyrt med sin hälsa som till sist kostade honom livet.
  Likadant är det med tusentals andra människor varje år. Orsaksrelaterad behandling är aldrig intressant då det inte inbringar maximalt med pengar. En frisk människa genererar inga pengar in till industrin.

  Det är hög tid att börja demontera ned hela den del av skolmedicinen som ansvarar för den kroniska sjukvården, innan hela Sveriges folkhälsa är raserad och likaså hela Sveriges ekonomi!
  …och ersätta den med välutbildade alternativterapeuter, naturläkare m.fl.

 • @ Torbjörn – 😀 (gällande “Nej, han är inte scientolog”).

  Gällande suicidala tendenser så är det både och. Avseende bipolär sjukdom är det ett flertal mediciner som kan medföra suicidtankar varför det är väldigt viktigt under invänjning att det nogsamt följs upp läkare och patient emellan. Obehandlad bipolär sjukdom (speciellt typ 2) ökar risken för självmord avsevärt. SSRI undviks i fall av bipolär sjukdom då det kan utlösa maniska tillstånd (tämligen omgående, inte bara på sikt).

  Hur skulle du lösa en akut suicidal depression? Vad är egentligen en akut suicidal depression för dig?

  @Janne – Vad hemskt med din far. Med andra ord gjorde inte neurologen sitt jobb ordentligt. Det sparades med andra ord pengar och det skedde ingen ordentlig utredning/uteslutning.

 • Linda B! En människa som har empati för andra människor och vill dem väl propagerar inte FÖR psykofarmaka, då de enbart (på lång sikt) har en negativ inverkan på hälsan!
  Eller har du själv personliga erfarenheter av att de är bra? Går du på psykofarmaka själv? Det skulle i så fall kunna förklara en del av det hela…

  Det jag gör är inte att propagera som du påstår – jag värnar om människors bästa och väl, att folk inte ska förgifta sig med kemiska piller, utan istället bli friska på naturliga sätt.
  Det finns hur många naturliga enkla sätt som helst att bli frisk, kemiska piller löser INTE ORSAKEN till problemen!

  Vi för en sansad diskussion här inne, folk talar om det som industrin inte talar om, det som de inte vill att folk ska få veta. Är det inte bra att folk får veta hur det EGENTLIGEN ligger till med “behandling” med psykofarmaka och ECT? Vilka hemskheter med biverkningar och dödsfall som föreligger. Nästan inget sådant alls tas upp av industrin som istället bara målar upp en skön bild av – ta ett piller och du behöver inte ha några bekymmer mer!

 • Javisst jag får MASSOR med pengar från “industrin” insatt på mitt konto varje månad. Denna ENORMA summa pengar drygar ut min annars (harkel) något måttliga lön som administratör på en kommunal skola. Eller hur, Torbjörn? 😀

  Janne – du bara bevisar det jag säger om att det är omöjligt att diskutera frågan här inne. Det finns ingen diskussion, bara ensidig propaganda.

 • Linda B och Helena, ni är i ingenting annat än industrins talesmän som försöker ändra på folks inställningar och få dem till att tro att psykofarmaka och ECT är ett bra alternativ vid dåligt psykiskt mående. Jag kan lova att INGEN av dem botar någon orsak till sjukdomen utan bidrar bara ytterligare till en djupare och mer kronisk sjukdom. Psykofarmakan är speciellt framtagen för att skapa ett beroende som gör det svårt att sluta med dem, med andra ord genialiskt ur ekonomisk synvinkel för industrin.
  Hur vansinnigt det är med ECT ska vi inte ens tala om… Min far fick ECT behandlingar för påstådd depression, vad hände med honom? Jo han blev helt helt personlighetsförändrad, tappade närminnet och senare avled han. Vid obduktionen konstaterades proppar i hjärnan, med andra ord det var inte heller någon depression som de påstod.

  Skolmedicinen och läkarna tog hans liv såsom alla ytterligare tusentals de tar livet av varje år, inte heller att förglömma alla hundratusen(tals?) som årligen skadas av deras behandlingar… Skolmedicinen är i många fall bra när det gäller akutsjukvård men den kroniska “vården” är tyvärr oftast ingenting annat än en stor ekonomisk vinstmaskin där alla sjuka får betala dyrt med sin hälsa.
  Jag citerar min lärares visdomsord, det måste vara ett fullständigt mysterium för läkemedelsindustrin att evolutionen pågått i flera miljarder år utan deras farmakologiska piller…

 • Fast nu diskuterar du saken medan jag försökte lyfta att grundproblemet är att man aldrig kan diskutera just den saken här.

  Jag har sagt det förut Sasser och jag säger det igen. Du och jag kan gärna prata vidare om denna sak öga mot öga men här på Newsvoice kommer jag inte dryfta detta ämne mer.

 • Min åsikt är enkel. Varför välja ECT när det förmodligen finns en 50 sätt eller 100 att lösa en akut suicidal depression? Betvivlar att ECT skulle bara den sista enda utvägen. Om läkare påstår det är det snarare en indikation på att de misslyckats med kemiska preparat (“läkemedel”) som i slutänden ändå bara dövar upplevelsen av depression.

  Kan den suicidala depressiva situationen uppstått pga de kemiska preparaten?

  Eftersom vi sannolikt pratar om SSRI-preparat vet vi att hjärnan förändras och om preparaten tas för länge kan labila tillstånd uppstå.

  Se Jan Åkerbloms filmer: Who Cares in Sweden: http://www.whocaresinsweden.com/sv/

  (Nej, han är inte scientolog)

 • helena: Ja vi är nog några i alla fall som tycker annorlunda men du, bäst vi kniper igen illa snabbt. 😉 Schysssssssh!

 • Jag tror minsann du försökte göra ett NYANSERAT inlägg i den (obefintliga) debatten om ECT, Wille B. Gör inte det här, är mitt bästa råd till dig. Det här är ett Mecka för ECT- och psykiatri-hatare. Det finns inte en millimeter plats för debatt, nyanser eller eventuella positiva erfarenheter. Om man så andas något sådant så blir man totalt överkörd och mosad.

  Hatet är så starkt att det tar död på alla andra tankar och åsikter än “de rätta”.

  Att psykofarmaka har hjälpt massor med människor att få ett drägligt liv, att slippa påträngande hemska röster inne i huvudet osv är inget de vill höra talas om här. Att ECT ibland kan vara den sista och enda utvägen i fall där hoppet är så förlorat att inget annat hjälper, nej se det finns inte.

 • Kjell H, frågade 12 Dec, 2013 at 19:08 ”att ni fick läsa och skriva under ett papper som garanterade efterföljande vår vid skador eller biverkningar?”

  Ordet/begreppet ”ni” är enligt min mentala ordförståelse ett laglöst kollektivt pronomen u.p.a. och risk, som inte kan processa om ersättning för skador eller bivÄrkningar, av sjuk ETC vård, i en domstol lokalt i en medlemsstat på den fria vårdmarknaden i EES och Europeiska unionen.

  Vårdgivare med STRIKT produktansvar för säkerhetsbrist, mot EN drabbad enskild vårdtagare, SKYDDAR i nutid, nära framtid (10 år) och rum, EN vårdtagarens enskilda hälsa, miljö, säkerhet och ekonomiska intressen, mot sjuk ETC vård av vårdgivare, som är näringsvÄrksamhet lokalt i en medlemsstat på den fria vårdmarknaden i EES och EU.

  Värdesäkrade ord och begrepp i nutid och rum ovan, samt trevlig lussedag.
  Lärstad den 13 december 2013
  Namn på rättssubjekt som producerat resultat ovan
  Är namn ovan EN juridisk person, förväntas namnteckning av trovärdig företrädare
  Ett namnförtydligande och befattning på eventuell namnteckning ovan skrivs här
  Här redovisar juridisk person organisationsnummer och styrelsens säte, lokalt i EES/EU.

 • Det var intressant det du sa Willie: “Äntligen blev det tyst på avdelningarna, anhöriga blev
  imponerade över det fantastiska tillfrisknandet”.
  Vad som verkar vara syftet med både psykofarmaka och elchocker är att få patienten
  tyst och medgörlig, för då ställer han ju inte till med så mycket problem längre.
  Det är dock bedrägligt att likställa “tyst och lugn” med tillfrisknande;
  Apati, som är en av de lägsta emotionella tillstånden tycks vara målet med psykiatrikernas
  behandlingar.

 • Wille B: Du lät din mor delta i ett lotteri? Utgången kunde varken du eller din mor sia om, det kunde endast läkarna spekulera i. Fick ni över huvud taget information om att det kunde gå snett och att ni fick läsa och skriva under ett papper som garanterade efterföljande vår vid skador eller biverkningar?

 • Hur många behandlingar ges i Sverige / år ?
  I texterna ovan sägs 50.000 och på ett annat ställe 60.000 och på ett tredje att ingen vet!
  I hur många fall går det snett?
  Att en behandling inte fungerar på vissa människor är ju inget ovanligt.
  En klok läkare byter naturligtvis behandling i sådana fall.
  Måste inte alla misslyckade behandlingar anmälas till Socialstyrelsen ?

  Min blygsamma erfarenhet av ECT avsåg min mor som efter fars död var “utbränd” av tio års vård i hemmet. Hon var då 77 år med hygglig fysik, hörsel och syn.
  Den plötsliga ensamheten och overksamheten fick henne att börja grunna vilket övergick i en del maniska uppträdanden. Efter att bott hos sin bror några månader och sedan hos mig så insåg vi anhöriga att detta tillstånd kunde vi inte klara av.
  Med mors samråd skrev vi in henne på KS psyk där man efter diagnos gav henne ECT vid ett tillfälle som följdes av samtal.
  Efter två veckor skrevs hon ut och var då helt återställd till sitt gamla jag, hon avled sedan 12 år senare. de sista åren bodde hon på ett ålderdomshem.

  Man blir följaktligen kluven inför all kritik mot ECT, det finns ju ingen Facebook klubb för ECT………….!

  Kan det inte vara så att kunskapen hos behandlande läkare kanske inte är optimal.
  Psykvården är ju trots allt mycket gissande och svammel.
  Genom tiderna har iskalla bad, insulinchocker, lobotomier och alle slags använts och hyllats som banbrytande. Lobotomigubben fick Nobelpris!
  Enligt en god vän som är psykiatriker så ansågs psykofarmakan i början på 50-talet vara den slutliga lösningen. Äntligen var det tyst på avdelningarna, anhöriga blev imponerade över det fantastiska “tillfrisknandet”.

  Vad vi måste acceptera är att det finns kroniker som ALDRIG går att bota hur mycket resurser vården än får och hur många samtal och terapier som än ges.

  Wille B.
  Dec 2013

 • Mycket bra att detta problem tas upp. Det är allför många som skadats av ECT. ECT är en gammal behandlingsmetod från 1930-talet och trots att tekniken förfinats och man ger behandling under narkos och med muskelavslappnande medel så får många patienter bestående skador främst i form av minnesförluster och minnesraderingar. Märkligt att vår moderna psykvård inte kommit längre i utvecklingen än så här.

 • Filmen visar att många människor som har behandlats med elchocksbehandling får skador. Samtidigt vet vi att det finns en alternativ vård som kan behandla och bota psykisk ohälsa framgångsrikt utan att skada patienten, så varför fortsätta med elchocker?

 • Jag tycker det är bra att du för fram information om ECT och behandlingens skadeverkningar. Generellt är jag dock väldigt nyfiken kring hur du tycker en människa ska agera som har allvarliga psykiska problem eller lider av allvarlig psykisk sjukdom för att komma tillrätta med sig själv/sina besvär. För du gillar väl inte psykiatrin generellt, eller hur?

  Så, Peter. Kan du svara på vad en människa i behov av psykisk hjälp ska ta sig till om denne inte, liksom du, litar på den psykiatriska vården?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *