Vittnesmål på skador från elchocksbehandlingar (ECT)

59
468

Se filmen som tar upp några av de hundratals vittnesmål som finns på skador från elchocksbehandlingar (ECT). Sverige är värst i världen på att ge elchocker – upp till 60 000 om året till t.ex barn, gravida, äldre och under tvång. Psykiatrin i Sverige planerar att öka användningen av ECT till barn via BUP.

Filmen bygger på utdrag från autentiska vittnesmål från drabbade, anhöriga och sjukvårdspersonal som utsatts för eller kommit i kontakt med elchocksbehandlingar (ECT).

Läs mer om elchocksbehandlingarna (ECT) här:

Hundratals vittnesmål mot ECT

Facebookgruppen mot ECT

Skriv på protestlistan mot ECT

Varför tycks ECT ibland fungera

Den enkla sanningen om elchocksbehandlingar (ECT) • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

59 KOMMENTARER

 1. Svar till: Wille B. 15 Dec 2013

  Ja, jag snubblade på tangenterna. Ber om ursäkt för det.

  Så här skall det vara:

  Ca 4.000 patienter fick tillsammans ca 50.000 ECT-behandlingar 2012.

  Länken till Årsrapport ECT 2012:
  http://kcp.se/useruploads/5201_ECT_rapport_2012_LR_singelsidor.pdf

  (Tänk på att inrapporteringsgraden endast var 76% vilket förklarar den skillnad i antal du kommer att hitta. De som saknas är alltså med i mina siffror, eftersom de inte fanns tillgängliga när rapporten skrevs.)

  Någon biverkningsrapport finns inte tillgänglig eftersom det inte finns något biverkningsregister för ECT.

 2. @ulf8lager:
  Självklart har jag total koll på mitt sjukdomstillstånd och vilka biverkningar mina mediciner ger. Jag är, vilket jag tidigare framfört, väldigt intelligent och det vore mig mycket främmande att fatta ogenomtänkta beslut. För att kunna ta ett ordentligt ansvar måste jag ju veta allt som går att veta om mitt tillstånd, eller hur, samt vilka verkningar mina mediciner har. Jag är också medveten om att vi inte har någon som helst jävla aning om vad de kan ställa till med på lång sikt. Men jag tar ansvar och fattar medvetna beslut utifrån all för mig nuvarande tillgänglig information.

  Jag förmodar att du anser att ADHD och Autismspektrumtillstånd inte existerar, tillika alla nämnbara psykiska sjukdomar? Det är väl vad du menar med uppfunna sjukdomar och störningar? För att diagnoserna ställs utifrån symtom och inte ex blodprov, eller? Vet du hur en diagnostisering går till? Hur svårt det är att få en (under förutsättning att utredarna är seriösa och gör det ordentligt)? Finns det någon störning eller psykisk sjukdom du anser existerar? Schizofreni, finns det?

  @Janne:
  Det enda statistiken visar är att det finns ett samband men inte hur sambandet faktiskt ser ut. Tänk cannabis och psykoser. Ökar cannabisbruk risken för psykoser eller är det så att människor med anlag för psykoser till större andel väljer att bruka cannabis? Vi vet inte. Den som hävdar något annat lider antingen av begåvningsbrist eller lever ett liv utanför sanningen. Vad tror du? Bara nyfiken, alltså. Jag ääääälskar cannabis-psykos-sambandet.

  Med det sagt, jag tror absolut att det finns många SSRI-påverkade människor med i statistiken som inte hade tagit livet av sig, just när de gjorde det, om de inte varit påverkade av SSRI. Jag bara tycker att frågeställningarna som av naturliga skäl följer vidare är viktiga och intressanta samt att de inte får blundas för utifrån att vi fastnar i den lättillgängliga bilden av att SSRI = självmord. Det är ju inte så enkelt.

 3. Till Thomas:
  Bra att du har koll på läget!
  Jag vet faktiskt inte hur psykiatrikerna ställer sina diagnoser. Problemet är att de
  Kontinuerligt skapar nya ”sjukdomar och störningar”.
  I deras diagnoshandbok DSM, presenteras idag över 300 st psykiska störningar. Snart omfattas alla slags negativa känslor och uttryck som vi människor har, såsom psykiska åkommor som måste åtgärdas med medicin.
  Trots detta erkänner många psykiatriker och neurologer idag att det inte går att ställa
  korrekta diagnoser på psykiska sjukdomar.
  I sin bok The complete guide to psychiatric
  drugs, fastslog Edward Drummond, Associate Medical Director vid Seacoast mental Health center i Portsmouth: ” Först och främst så har ingen biologisk orsak bevisats för någon
  psykiatrisk störning… trots decenniers forskning…Så acceptera inte myten att vi kan ställa
  en ’exakt diagnos’… Inte heller bör ni tro att era problem enbart har sin grund i en ’kemisk obalans’ ”.
  Beträffande schizofreni erkände DSM- II ( dvs andra upplagan av diagnos-bibeln):
  ”Även om den försökte kunde Kommittén inte enas om vad denna störning är, den kunde
  bara enas om vad man ska kalla den.”

 4. Ulf, det är ingen och har aldrig varit någon hemlighet att psykiatriska diagnoser är symtomatiska. Vi måste dock plocka isär din mening gällande att många psykiatriker (och neurologer???) ’erkänner’ att det inte går att ställa korrekta diagnoser på psykiska sjukdomar. Jag återkommer. Måste bara blidka min hustru och göra julgodis med barnen först.

 5. Kort och gott. Det handlar inte om att ’erkänna’ någonting i något av fallen du valt ordet. Det är ingeting som någonsin undanhållits på något vis, utöver möjligen i någon människas fantasi. Eftersom vi de facto talar om personlighetsdrag, beteenden, humörsvängningar osv så är det symtom som ställer diagnos. Återigen, ingen hemlis! Ingen som försöker dölja något. Verkar dock vara gott om människor som ’upptäcker’ att psykiatrin ’ljuger’ och inte ställer diagnos efter biologiska tester.

  Min hjärna smälter. Jag är i vilket fall övertygad om att ni menar väl, även herr Janne.

 6. Det är logiskt att Ect ger hjärnskador och denna teknik är barbarisk. Läkarna ställer mera diagnos på sin egen tro än fakta. Jag har sett filmerna och anser det är destruktivt att ansvariga politiker, Socialstyrelsen tillåter metoden Ect. Människor föds med div resurser såväl som svagheter, svårigheter att sortera upp i hjärnan input leder ju till psyk ohälsa.
  Alla har varierande föreställnings/upplevelse/fantasivärldar. Låg hämning ger ju psyk problem, när man inte kan sortera upp fakta och motsatsen. De borde forska mera på de ämnen som hjärnorna saknar, eller har överskott på och forska fram ny medicin för olika behov i stället för att tillsätta Ect. Det är kemiska processer i hjärnan som orsakar det mesta. Förhoppningsvis kanske de får fram andra alternativ i framtiden, gener/genom mm forskningen går framåt, bakterier likaså. Antingen är det fel personer som blir läkare eller ock utbildningen, erfarenheten, empatin. Behövande bör söka andra alternativ först, allt är bättre än Ect, för de som fastnar inom psykiatrin blir ju stämplade och de flesta verkar ju inte bli så mycket friskare. Neuroleptika är bättre än Ect, men andra metoder är bättre än neuroleptika. Sårbarheten hos människor är ju olika. Fn finns ju inte så många alternativ för folk med psyk ohälsa än psykiatrin, kanske skall man kolla det fysiska först, bakgrund, förgiftningar, annat innan man def psyket. Fysiska sjukdomar, symtom kan ju vara orsaken t ex! det finns så många olika faktorer som kan spela in, fam stöd osv.
  I vissa fall verkar det gå i generation till generation, i andra fall inte.
  Sucid kan likaväl ske med eller utan Ect, Ect är ingen mirakelmetod, som läkarna vill framhålla utan det är förmodligen enklast, i tid, sparar pengar. Vissa personer skulle kunna gå i terapi i stället. Det mest destruktiva med Ect är de offer som lämnas åt sitt öde med hjärnskador för livet, samt ett förstört liv.

 7. Fruktansvärt och hjärtskärande film. Att elchocker inte förbjuds är för mig obegripligt när det är dokumenterat som skadligt och overksamt samt förstört så många människors liv. Det är en stor skandal att kalla detta för behandling, de som utför dessa elchocker borde verkligen skämmas!

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här