Lars Bern: “Kan vi lita på sjukvården?”

publicerad 2 januari 2014
- av Lars Bern

Lars BernTillgänglig forskning tyder på att äldre människor med måttligt förhöjt kolesterol mår bättre och lever längre än de med lågt. Trots detta sätter svenska läkare ofta in statiner hos människor ända upp över 90-årsåldern.

Text: Lars Bern,  ledamot i styrelsen för SvD och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien

De ofta svåra biverkningarna som förstör livskvaliteten skylls på normalt åldrande, trots att åldringarna snabbt tillfrisknar om de vågar trotsa doktorn och sätta ut statinerna. Jag har på nära håll följt människor som hamnat i sjukvårdens klor och som i stället för att bli friska bryts ner steg för steg och bara blir sjukare.

Under åren har jag följt en rad vänner och anhöriga som drabbats av våra numer allt vanligare metabola sjukdomstillstånd som hypertoni, diabetes, ateroskleros, Alzheimer, cancer m.m. och som behandlas med ett batteri av kemiska preparat utan att bli särskilt friska.

Läs mer på Lars Berns bloggSå här kan du stötta Newsvoice

 • Eftersom “vården” inte har riktlinjer som säger att sjukdom är en obalans, ett symptom på att något i kroppen inte fungerar som det ska, men däremot riktlinjer som säger att man ska ta bort symptom, så har vi en enorm apparat som mest verkar vara där för att 1) tjäna pengar, 2) se till att så få som möjligt blir botade eftersom en frisk människa är svår att tjäna pengar på.

  För några år sen läste jag om en avhoppad medicinforskare som hade analyserat sig igenom FASS och konstaterade att minst 94% av alla preparat inte är mer än symptomdämpande. Sann bot är det sällan någon råkar ut för. Att kalla dessa preparat “läkemedel” är därför direkt felaktigt och t ex Läkemedelsverket borde alltså kallas Symptomdämparverket.

 • Lita på svensk sjukvård idag?

  NEJ, tyvärr inte! Med allt som man dagligen blir varse? Vilken myndighet tillför något positivt till de drabbade? Eller egentligen bryr sig om de drabbade? När man endast har sin blick riktad mot tolkning av paragrafer och inte på dem vilka drabbas både direkt och indirekt, kan man knappast räkna med att sjukvården kan fungera.

  Läs t ex på http://www.nackskadeforbundet.se!

  Då går det lätt att förstå att pessimisten har mycket att hämta där.

  Än optimisten det då?

  Kanske om EUdomstolen och EUkommissionen skulle göra gemensam sak mot både Försäkringskassan och försäklringsbranschen – vilkas verksamheter styrs av helt andra mål än bättre hälsa för olycksdrabbade och sjuka?

  Vadå då?

  Bättre finanser förståss! Försäkringsbranschen lever gott på att Försäkringskassan står för betydande delar av de kostnader som den skulle stått för – enligt löften i försäkringsbrev!

  Märkligt nog kan höga företrädare för försäkringsbranschen samtidigt sitta med i det insynsråd som regeringen skapade sedan det avslöjats att en direktör för ett stort bolag satt med i Försäkringskassans senaste styrelse.

  Uppföljning av sådana ärenden visar på vad som ständigt sker bakom vackra kulisser och vackra haranger!

  Men vem eller vilka makthavare bryr sig om något sådant?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *