NSA:s kylsystem ska strypas enligt aktivister med stöd av senatorer

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 februari 2014
- Torbjörn Sassersson

Medborgare i USA som vill bli av med NSA en gång för alla försöker på fullaste allvar strypa vatten- och eltillförseln till myndig­hetens anläggning i Bluffdale, Utah. Delstaten levererar varje dag 7, 5 miljoner liter kylvatten för anläggningens servrar. Det vill nu aktiviströrelsen OffNow strypa och de har stöd från flera senatorer.

Satellitfoto: NSA:s anläggning, Utah Data Center: 40°25’34.53″N, 111°55’58.34″V

”Lagförslagen har fått samlingsnamnet Fourth Amendment Protection Act, eftersom de hänvisar till att NSA:s övervakning av medborgarnas data- och telekommunikation bryter mot den amerikanska konstitutionens fjärde artikels skydd mot oskäliga eftersökningar”, skriver ETC i artikeln ”Aktivisternas nya plan: Så ska NSA torrläggas”.

Redan 2006 framkom via en whistleblower att NSA var känsligt gällande eltillförseln.

Visslaren sa:

”The NSA is already unable to install some costly and sophisticated new equipment. At minimum, the problem could produce disruptions leading to outages and power surges. At worst, it could force a virtual shutdown of the agency.”

Michael Boldin, som är ett språkrör för OffNow, berättar för media att inspirationen till metoden kommer från slaverimotståndet på 1850-talet. Hans team är nu beredda att bekämpa NSA i flera år.

”Vi gör bara våra första schackdrag nu. Människor från hela världen följer det här, eftersom människor från hela världen utsätts för NSA:s övergrepp”, säger Boldin.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

William Binney från NSA förklarar hur världens befolkning ”avlyssnas”

Övervakningssamhället – All elektronisk trafik sparas i USA – William Binney berättar varför

NSA bygger enorm spionanläggning för att avlyssna alla telefonsamtal, mail och SMSDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq