Psykiatrin nonchalerar alla skador från elchocksbehandlingar (ECT)

publicerad 14 februari 2014
- Peter Larsson

elchocksbehandlingPeter Larsson presenterar här skrämmande vittnesmål direkt från människor som oftast helt mot sin vilja påtvingats ECT, elchocksbehandling (ECT) av hjärnan. Vittnena som fått dessa behandlingar berättar om allvarliga skador och förstörda liv, ändå fortsätter den svenska sjukvården att förhärliga och använda denna grova och mycket tveksamma metod, menar Larsson. Det verkar vara svårt att finna patienter som verkligen blivit hjälpta, om ens tillfälligt.

Text: Peter Larsson | Protestlista mol elchocksterapi

Häromdagen fick jag följande e-mail av en drabbad:

“Jag är X år och sedan knappt X månader sjukskriven p g a bipolär depression, panikångest och utbrändhet från mitt arbete som X inom primärvården. Jag har under januari och februari 2014 behandlats med 8-10 ECT. Jag har inga minnesbilder från cirka ett halvår tillbaka, jag minns diffust uppvaknanden efter ECT men inte alls hur det gick till att jag påbörjade denna behandling. Efter sista gången gick jag bara hem, jag var inlagd på avdelningen på frivillig basis.

När jag kom hem kände jag inte alls igen mitt bostadsområde, mitt hus, vägen dit. Jag upptäckte att jag har två katter, två barn och en man som jag knappt kände igen till utseendet, än mindre deras personligheter. Jag blev livrädd då jag upptäckte att jag inte hittar i mitt eget hus, inte vet hur tv, tvättmaskin, mikro och annat fungerar. Lösenord till epost, telefonnummer, namn på grannar, vänner och släktingar.

Jag har extremt svårt att hålla saker i minnet, jag kan inte läsa mer än två rader innan det är helt borta. Jag måste lärsa om sååå mycket, hur fungerar duschen, vilka rutiner har den här familjen, hur kokar man ris. För att inte tala om köra bil (har fortfarande inte vågat sätta mig bakom ratten) eller skriva journal-latin och medicinsk svenska och engelska.

Jag har gått från djup depression till djupare depression och jag är ytterst nära att ge upp nu. Jag känner ju inte ens mina barn längre. Har du några råd till mig?”

Detta är en av hundratals drabbade och anhöriga som kontaktat mig.

Vad är en ECT-behandling?

Elchocksbehandlingar, elchocker eller ECT-behandlingar är en behandlingsmetod inom psykiatrin som innebär att man sänder upp till 460 volt genom hjärnan (läs om strömstyrkan vid ECT). Detta orsakar kraftiga och långvariga kramper som vid ett epileptiskt anfall.

I motsats till vad de flesta tror så används elchocksbehandlingen mer än någonsin inom psykiatrin och själva elchocken, som drabbar patientens känsliga tankeverksamhet, är samma eller större än någonsin, trots bedräglig försköning av psykiatrin.

Sverige är förmodligen värst i världen per capita med ca 60 000 elchocker om året (2009) till bla. barn, gravida, äldre och under tvång.

Media, med Uppdrag Granskning i spetsen, uppmärksammade problemen med ECT år 2009 och pressade Socialstyrelsen att erkänna och ändra i Vårdguiden att det finns risker för bestående minnesskador efter ECT.

Allvarliga brister i informationen till patienter och anhöriga

“Jag vill anmäla att psykiatrin försöker påtvinga och övertala min lillasyster X till ECTbehandlingar när hon skulle behöva sätta sig in i frågan ordentligt i ett bättre tillstånd. Vill även anmäla det dåliga bemötandet som jag fått på avdelningen efter att jag har uttalat kritik och tveksamheter mot ECT. Jag utestängdes som nära anhörig och fick inte vara med på ett viktigt möte.

Min lillasyster, X, ligger inlagd för psykiatrisk vård och har nu blivit föreslagen ECT-behandlingar – vilket jag motsätter mig. Jag tycker att X i första hand skall söka sig andra vägar för att må bättre – eller åtminstone sätta sig in i frågan ordentligt. X har förklarat för mig tidigare: ‘ECT är något jag absolut aldrig vill ha’.”

Enligt åtskilliga vittnesmål så finns det allvarliga brister i informationen från psykiatrins sida till de drabbade och anhöriga innan ECT.

Det saknas även en oberoende icke-psykiatrisk uppföljning av de långsiktiga verkningarna av elchocksbehandlingarna.

Socialstyrelsen vet fortfarande inte exakt hur många elchocker som ges varje år i Sverige. Det finns allvarliga brister i uppföljningen.

Läs mer: Socialstyrelsens brister i hanteringen av ECT

Bevis på skador från elchocksbehandlingar (ECT)

“Mina anhöriga och vänner ser att jag blivit personlighetsförändrad, fått svåra minnesstörningar – halva mitt liv är utraderat. Det är en stor sorg för mig. Har ju tappat allt min självförtroende med. Svårt att hänga med i diskussioner så jag sitter mest tyst då.”

“Hej jag heter X fick ca.30 ECT under 2 år tid . Sista var 4 mån sen tro jag fick 13 gången, vill inte det men har inte mycket o säger har LPT.Nu överhuvudtaget jag har ingen minner om mina barn uppväxten , o jag vet inte hur många gången hoppa jag av fel station , när jag handlar måt det all tid samma kommer inte på nånting, glöm bank korten 5 st alla löser ord måste ner skriva Själv är kock jobba 23år ,jag kommer inte i hår hur kockar man en gräddsås,,, som jag har kock tusental lit. Själv äta färdigt måt varit dag, har inge dröm länge vaknar bara ångest umgås inte med nån helt ensam prata m barnen ibland .Ibland vill jag inte leva min vardagen måste jag kämpa för att funkar. Mår inte bra men våga inte söker hjälp!”

Läs mer: Vittnesmål från drabbade och anhöriga på skador från ECT

“Min far är oförmögen att jobba då han lever i en varannan-dag värld där inte många får plats, han vet inte vem han är och vi vet det ännu mindre. Vi känner inte igen vår pappa längre. Allt detta är ett resultat ifrån ECT behandlingar. Sjukhus och myndigheter bryr sig inte. Och jag kan helhjärtat säga att om detta inte får ett slut så kommer ingen ta sig igenom helskinnad.”

Läs mer: Fler vittnesmål från anhöriga

“Som sjuksköterska såg jag elchocker användas i vården på redan försvarslösa patienter. Mitt intryck var att elchockerna gavs för att göra en redan passiv och inaktiv person mer ‘lugn’ och passiv. Jag har inte vid någon tidpunkt i vården eller utanför sett något som varit bra med användandet av elchocker. Ingen av de patienter jag såg uppvisade någon slags förbättring.

Jag såg t.ex. en patient/mor som inte längre kände igen sina barn, kunde inte/ville inte, och som var i ständig skräck för människor, även de som ville hjälpa henne. Jag hörde protester från patienten som var på väg att få en elchock, vilket lämnades utan hänsyn. Jag anser att elchocker är ett inhumanitärt övergrepp som utraderar personligheter och försätter en person i ett totalt beroende med ingen möjlighet att ‘icke-göra’ effekterna av elchockerna då hjärnvävnaden är förstörd för alltid.”

Läs mer fler vittnesmål från sjuksköterskor

Professorerna John Read (University of Auckland – NZ) och Richard Bentall (University of Liverpool – UK):

“Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.”

”Resultaten av denna översyn visar att kampanjer av ECT mottagare över hela världen för att förbjuda ECT, stöds av att det saknas vetenskapliga bevis för att den är säkert eller effektivt. Säkerligen är farhågorna om ECT-orsakad minnesförlust, så ofta avfärdad som ‘subjektiv minnesförlust’ av ECT förespråkare, faktiskt välgrundade enligt forskningen.”

Peter R. Breggin, amerikansk läkare:

“Elchock ger mer uppenbara exempel på hur psykiatrisk behandling fördärvar hjärnan. Chockbehandling är helt enkelt en skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, som är tillräcklig för att framkalla ett epileptiskt grand mal-anfall. När patienten blir apatisk så skriver doktorn i journalen ‘klagar inte längre’.

När patienten uppvisar den eufori, som vanligtvis är följden av hjärnskada, så skriver doktorn ‘humöret förbättrat’. Under tiden skadas individens hjärna och sinne så drastiskt att han eller hon inte förmår protestera. Det är lätt att få dem att ta emot upprepade chockbehandlingar. I många fall måste familjemedlemmar ingripa för att stoppa den destruktiva ‘behandlingen’.”

Läs mer: Vetenskapliga bevis mot elchocksbehandlingar (ECT)

Varför verkar ECT ibland “fungera”?

Elchocken under ECT är så stor att personen behöver sövas ner och få muskelavslappnande medel för att inte kastas runt i kramper och bryta ben i kroppen. Detta hände mycket riktigt innan man moderniserade utförandet av ECT av PR skäl – elchocken är dock densamma som förr.

Efter en sådan chock mot hjärnan och tankeverksamheten är det välkänt hos neurologer att en person kan känna en onaturlig upprymdhet. Precis som efter en hjärnskada.

Denna chock skakar även om personens tankeverksamhet rejält och kan få honom att glömma och ”komma på andra tankar”.

Läs mer: Varför tycks ECT ibland “fungera”?

Har varit i kontakt med många drabbade och hjälpt dem att anmäla

“Vill tacka dig för att du lägger ner din tid på att hjälpa mig! //ch”

“Hej och tack, vet hur ECT gör med folk, min mamma har fått c.a 9st och är tvyärr inte samma mamma idag som innan, hade ja vetat vad detta gjort mot henne innan hade ja ALDRIG gått med på detta !!! men du gör ett fantastiskt jobb :-D”

“Vår kontakt har betytt och betyder mycket för mig. Jag följer Ect-sidan på Facebook varje dag.”

Fullständigt ideellt och engagerat har jag informerat, stöttat, hjälpt och följt upp de drabbade och anhöriga så att de har anmält sina skador från ECT till myndigheterna.

Vågar inte räkna hur många ideella timmar som jag har lagt ner på detta.

“Jag beundrar dig och dina kollegor för ert arbete. Att arbetet fortsätter gläder mig. Ni behövs verkligen!”

“Hej igen och tack för ditt fantastiska engagemang. Han verkar ha ändrat sig efter att ha läst dina artiklar.”

Läs mer: Fler lovord

Varför är jag engagerad för att få ut sanningen om ECT

Mitt engagemang startade en gång i tiden när jag såg att närstående personer blev förstörda av elchocksbehandlingar. För mig var detta chockerande och mycket fel.

Sedan dess har jag studerat och debatterat elchocksbehandlingarna. Har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga. Hjälpt många att anmäla sina skador till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och Patient-försäkringen.

Läs mer om mitt engagemang

Det finns åtskilliga bevis för att ECT-behandlingar ger skador

Det finns åtskilliga bevis för att ECT ger skador: hundratals vittnesmål från anhöriga, drabbade och sjuksköterskor, anmälningar till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Patientförsäkringen samt vetenskapliga artiklar och studier.

Psykiatrin nonchalerar allt detta och planerar bla. för att öka antalet elchocker till barn via BUP.

Elchocksbehandlingarna bör omedelbart placeras i historieböckerna tillsammans med andra psykiatriska “mirakelkurer”: isbad, snurrstolar, insulinchocker, tvångssteriliseringar, lobotomi, etc.

Det behövs modiga journalister och politiker som vågar ta tag i denna viktiga fråga.

Text: Peter Larsson, medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

Protestlista mol elchocksterapi


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Behöver snabbt få säkert säkert svar. Min vän ska få eller snarare bli påtvingad detta. Har man som patient absolut inget att säga om man inte vill? Just nu hör jag knappt vad hon säger pga massa lygnande dom säkert gett henne intavinöst. Skulle ha satt mig i bilen för en timme sedan och och dit för att vara med henne. Och hjälpa henne att säga nej. Det går inte nu för mitt blodtryck. Ska försöka få dom att prata med mig. Dom har något konstigt sätt att bemöta detta på. Då dom mer eller mindre säger att gör du inte detta så får du aldrig komma hem, träffa sina barn osv Även där en fråga…..är detta inte ett övertramp i allra högsta grad gällande mänskliga rättigheter? Jag är så orolig över att det blir ect :'( för Lotta bara försvinner :'( mentalt menar jag då.

  Förmodligen är hon ännu mer drogad nu och på väg till sjukhuset :'(

  ♡♡SNÄLLA HJÄLP MIG HJÄLPA LOTTA GENOM ATT TALA OM SVARET ♡♡

  • Hej Caroline. Jag vet tyvärr inte hur man går till väga riktigt, men mejla Peter Larsson. Förhoppningsvis vet han.

   Så fort du kan – försök prata med din väninna och ta reda på OM detta faktiskt var frivilligt. OM hon blivit informerad om eventuella risker etc. Om inte. Skriv i alla fall ner allt du fått veta med datum mm som en liten dagbok, så du har anteckningarna om de behövs.

   Om din väninna inte vill ha fler “behandlingar” ta hjälp av anhöriga. Hjälp henne protestera genom att be att få vara med på möte med läkare t.ex. En läkare kan INTE säga nej till att en patient vill ha med någon som stödperson. Om patienten, nu din väninna, vill ha med dig på läkarbesöket – försök vara med och då kan du ställa frågor och ge uttryck för dina tvivel. Om din väninna vill att du ska hjälpa henne att få stopp på denna tortyr, så har du då en chans där. Du är ju också vittne…

   Det är det enda jag kan komma på. Troligen vet Peter så oändligt mycket mer.

   Hoppas detta hjälper dig lite. Lycka till. Jag håller tummarna.

 • Vi som har gått igenom ECT behandlingar vet hur det känns och vi vet hur det är att folk inte tror på en men det är inte konstigt att vanliga människor som inte vet mycket om ECT tror på en!Det är bra att vi har dig Peter U Larsson som vet väldigt mycket om ECT och hjälper och stödjer oss!Det är alldeles för många människor som är skadade av ECT därför ska de ta bort ECT !

 • Hur nästan en hel läkarkår inom psykiatrin kan godkänna denna behandling, och till och med påstå att patienterna blir bättre är ju så galet att det kryper i hela mej! Bra att du tar upp detta Peter U Larsson, och förklarar detta med strömskillnader också. En del jag pratat med anser att det är så liten mängd ström under så kort tid, att det omöjligt kan göra skada! Jo, det kan det, DET GÖR DET! Jag vet, för jag är en av dom som skadats!

 • Kära Zakir,

  Jag förstår inte riktigt. Du säger att din faster blev bra efter ECT men sedan verkar det som hon inte lever. Det är väl inte bra … eller?

  Ibland kan ECT verka “fungera” och tyckas “hjälpa”.

  Men se gärna denna artikel för att förstå varför och hur det fungerar: http://www.elchocker.se/varfor-tycks-ect-ibland-fungera/

  Jag har varit i kontakt med hundratals människor som blivit skadade av ECT-behandlingar.

  En kvinna skriver så här om sin man som fick ECT och sedan tog livet av sig:

  “Vi upplevde att han blev snabbt pigg och glad, men ju längre tiden gick och ju fler ECT behandlingar X fick blev han mer och mer känslokall och innesluten i sig själv.”

  Psykiatrin är fast i sina “lösningar” i form av hundratals olika diagnoser, psykofarmaka och elchocker.

  Varför inser inte politikerna att det är dags att satsa på och lyfta fram alternativa behandlingar?

 • Kära Zakir,

  Jag förstår inte riktigt. Du säger att din faster blev bra efter ECT men sedan verkar det som hon inte lever. Det är väl inte bra … eller?

  Ibland kan ECT verka “fungera” och tyckas “hjälpa”.

  Men se gärna denna artikel för att förstå varför och hur det fungerar: http://www.elchocker.se/varfor-tycks-ect-ibland-fungera/

  Jag har varit i kontakt med hundratals människor som blivit skadade av ECT-behandlingar.

  En kvinna skriver så här om sin man som fick ECT och sedan tog livet av sig:

  “Vi upplevde att han blev snabbt pigg och glad, men ju längre tiden gick och ju fler ECT behandlingar X fick blev han mer och mer känslokall och innesluten i sig själv.”

  Psykiatrin är fast i sina “lösningar” i form av hundratals olika diagnoser, psykofarmaka och elchocker.

  Varför inser inte politikerna att det är dags att satsa på och lyfta fram alternativa behandlingar?

 • Peter R Breggins uttalande kring läkardokumentationen visar en verklighet i yrkeskåren. En verklighet som tyvärr är beklagande som existens. Människorna förlitar sig på kompetens baserad från uppdaterad evidens, tyvärr är detta bristande inom psykiatrin. Psykiatrin har alltid varit en sluten enhet, en enhet som aldrig ser sitt dåliga i behandlingarna utan som hela tiden fortsätter i samma spår. Behandlingarna och kompetensen går neråt inom psykiatrin medan inom andra kliniker går det uppåt. Inom kirurgi, medicin går utveckligen fort, psykiatrin trampar i sina spår. Frågan man kan ställa sig är varför? Varför ligger psykiatrin efter, när alla andra utvecklas? ECT, en förödande behandlingsmetod där läkarna måste ta sitt ansvar då de har skyldigheten inom yrket att bedriva vård som är evidensbaserat.
  Bra Peter! Jag stödjer din entusiasm!

 • vilken bra uppfinning att hjälpa patienter ,Men det är för de som är helt allvarligt skadat .Inte för de som längtar efter någon eller känner sig ensam . Jag själv tror på människligheter först och sen det dem andra tekniska behandling till exempel ECT som är gångbart . Min foster blev psykiskt sjuk plötsligt . När vi sökte att varför hon blev så , den bevisen var att hon ville gifte sig med den person som han älskade henne och sen förkastade henne då blev hon psykiskt sjuk .Hon hade börjat sin MD men kunde inte klara pga psykiskt sjukdom .Efter ECT behandlingen blev hon bra ,men nu verkar det som hon inte lever . Och det mest händer med kvinnor som tar allvarligt och blir psykiskt sjukdom . Jag tror det här ECT är en bra upptäcker ….

  • @ Zakir Hayat
   Hej Zakir. Jag är inte säker på om jag förstår dig riktigt. Menar du att ECT skulle vara bra? Det kanske såg så ut direkt efteråt (eufori), men du skriver ju att hon numera inte verkar leva… Kanske jag missförstår dig.
   ECT är INTE bra alls! Alldeles för många människor får alldeles för många och stora permanenta skador. ECT måste totalförbjudas – NU!!!

 • Allvarligt. Finns det människor som av orsak att ha avslutat medicinering allena tagits in för tvångsvård med motiveringen bristande sjukdomsinsikt? Läskigt. Hmm. Då blir jag lite nervös över mina planer att lägga av när hjärnan funkar bättre.

 • Fick precis nedanstående email från en som drabbats av psykiatrin och ECT. Hon skrev detta efter att ha blivit informerad om denna artikel i Newsvoice.

  —————

  “Hej och tack för ditt mejl. Håller på och gör upp räkningen med psykiatrin, som förstört 28 år av mitt liv.
  Jag fick ju i slutet på 80-talet c:a 100 elchocker mot depression, och vart inte ett dugg bättre. Men jag kom underfund med hur psykvården fungerade. Man fick inte visa sina känslor. Det gällde att vara lagom glad,eller ledsen. Man fick inte vara alltför aktiv, eller passiv. Man skulle vara LAGOM. Dvs när jag insåg detta och började sminka mej, klä upp mej och fixa håret var dag, då slapp jag tvångsvården.Det finns ingen psykvård alls i Sverige i dag, det är diciplinerad förvaring, med forskning och tvångsbehandlingar med ETC och mediciner.När jag kom ut ur detta helvete som pågått från sept-88 tom juli 89, var jag lika deprimerad som förut, hade tappat minnet och kunde inte längre sova utan sömntabletter.Sökte mej till olika privata psykiatiker, som inte var en bit bättre än landstingets psykvård. Åt mej igenom halva FASS, och blev självmordsbenägen. Gjorde ett antal självmordsförsök, med resultat att jag blev ytterligare tvångsvårdad. Det i sin tur har resulterat i att den somatiska vården har struntat blankt i mej, när jag haft kroppsliga sjukdomar. “Hon är ju sinnessjuk, så bry er inte om vad hon säger”. När jag en gång ringde ambulans för bröstsmärtor, blev jag körd till psykakuten, och därefter tvångsvårdad i 6 veckor.Man har missat en cancer, en krossad disk i höften(efter ett fall), och 4 av 5 läkare missade i somras en lunginflammation, och eftersom jag är 75 år och kranskärlsopererad efter en hjärtinfarkt för 2 år sedan, orkade inte min kropp, utan lymfa rann ut i fötter,ben och händer. Jag har hela tiden fått vända mej till privatläkare för vård.Canceroperation,ortoped, hjärtspecialist osv. Jag har nämligen stämplats som bipolär och under c:a 10 år ätit “dårmediciner”, vilket syns i vareviga journal vart jag än kommer. Nu har jag sedan en tid slutat med “dårmedicinerna”, utan att underrätta läkarna och jag mår alldeles utmärkt. Problemet är bara det att jag måste uppsöka psykiater för att få så mycket sömnmedel som jag tvingas ta efter alla ETC, och så mycket som jag behöver får inte en vanlig läkare skriva ut.Säger man till en psykiater att man slutat med “dårmedicinerna”, då blir man tvångsvårdad på LPT, med motivering att man SAKNAR SJUKDOMSINSIKT.Vägrar man äta medicinerna på sjukhus, kastar sej ett par brottare till vårdare över en, och tvångshåller patienten, medan en läkare injicerar eländet i patientens kropp.
  ALLA POLITIKER , GÖR NÅGOT ÅT ELÄNDET MED DEN SVENSKA PSYKVÅRDEN !

  Med vänliga hälsningar, och ett stort tack till dej Peter för din insats”

 • Jag tycker det är verkligen förnedrande och omänskligt att veta att mina svenska medborgare far så pass illa när de hamnar inom Psykiatrins arbetsfält. ECTs effekter börjar bli allt mer kända för allmänheten, men inte förrän detta barbariska “behandlingssätt” för depressioner m.m. stoppas kan man som medborgare vila lugnt igen. Det är mycket som tyder på att det pågår pga pengar. Det kostar skattebetalarna stora pengar och inkomsterna är stora. Alltså är det pengar, tyvärr som styr även här. Det finns mycket bättre och lovande alternativ!!! Börja använda dem NU!!! Jan /En kämpe för de mänskliga rättigheterna

 • Etc är ju kriminellt. Sjukvården i Sverige, inklusive psykvården, är ju helt åt skogen. Jag tror att dom som ligger bakom det här systemet inte ens vill bota människor överhuvudtaget. Man tjänar bättre pengar på att skada folk och sedan ‘behandla’. Dom bör lägga ner detta vidriga sätt att behandla folk på. Äckliga människor. Och psyksvårdspersonalen som tror att dom gör nytta, lika smarta som vilken annan 20 åring som helst, dom har bara ‘utbildat’ sig dvs blivit hjärntvättade i några år.

 • Peter U Larsson, tack för att du i nutid och rum, arbetar och förbrukar funktionella energi (eFergi), på att här på newsvoiceXse, informera marknaden om säkerhetsrisk i den svenska ”psykiatrin” och skapa intresse (idag >120 inlägg hit och dit), men den svenska ”psykiatrin”, är bara ett ord/begrepp u.p.a. (utan personligt ansvar) och risk, för eventuell säkerhetsbrist i producerat resultat, vid ETC-behandling av EN enskild myndig vårdtagare, lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden för vård, skola och omsorg i EES och EU.

  Varje enskild vårdgivare (region/ladsting), som lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden, bedriver näringsvÄrksamhet (tar betalt av enskild vårdtagare), har STRIKT produktansvar och risk, för att kvalitet och säkerhet i nutid, nära framtid (10 år) och rum, i producerat resultat ( ETC-behandling av EN enskild myndig vårdtagare), SKYDDAR enskild person, husdjur och egendom, samt vårdtagares enskilda hälsa, miljö, säkerhet och ekonomiska intressen, med incitamentet skattefritt skadestånd till EN drabbad enskild vårdtagare, inte till två eller flera kollektiv av vårdtagare, som listat sitt personnamn på ett upprop hit och dit.

  Om svensk lagstiftare, domstol eller exekutivt organ, som rättssubjekt inte vill, kan eller vågar förstå när, var och varför, EN säkerhetsbrist kan transformeras till fördragsbrott, med betalningsansvar för det allmänna (regeringen som rättssubjekt), mot EN drabbad enskild fysisk person som vårdtagare och utsatt för säkerhetsbrist i ETC-behandling, är det bara att som svensk betala och beklaga denna brist på svensk kvalitet och säkerhet.

  Med värdesäkrad hälsning
  Lärstad den 7 mars 2014
  Bertil NätvÄrkselev, u.p.a. och risk för säkerhetsbrist i producerat resultat ovan

 • Otroligt välskriven artikel! Jag har själv inte behandlats enligt ECT och känner ingen som har men jag skulle själv aldrig utsätta mig för det. Jag har problem med borderline/bipolärproblematik och GAD samt panikångest men jag hanterar hellre det själv än att förstöra mitt liv. Jag hoppas ingen läkare eller psykolog kommer föreslå detta för min del..

  • @ A Tattered Remnant

   Kan rekommendera böckerna av Dr Earl Mindell. Hans bok “New Vitamin Bible” finns tyvärr ej på svenska men kan fås via Amazon.com bl.a. Den tar upp alternativ för bl.a. “mood problems” dit man nog kan hänföra det du skriver. Sök på amazon efter hans böcker. De är alldeles utmärkta och helt borta från psykofarmaka etc.

 • Håller självklart med om att ECT inte ska få användas för huvudtaget ,och jag misstror ingen här om deras berättelser, men man bör lägga till att Psykofarmaka ,depressioner också kan ge svåra kognitiva problem och förändra ens personlighet till slut vet man inte vem är är längre, blandningen av detta och ECT är ett recept för förstörda liv, en större översiktsbild behövs för att nå roten till det “onda” …
  Jag har fått ECT själv, men hade förträngda minnen innan , blev inte särkilt påverkad av behandlingen och i mitt fruktansvärda mående i extrem djup depression , och med flera självmordsförsök i botten så blev ECTn en underlig liten paus i en hjärna som bara snurrade i destruktivitet. Informationen jag fick var dock skrattretande en två sidors liten folder, som mer el mindre förskönade ECTn och beskrev riskerna som minimala…
  Det fins hjälp att få med att bygga upp minnen och tidigare kunskaper ,det tar lång tid och kan vara extrem frustrerande, Men att inte göra ngt alls är aldrig en lösning, Självklart ska man anmäla sina skador…
  En intressant sak i detta är ju att man tidigare och fortfarande i vissa delar av världen använde/ använder elektriska stolen för/som dödstraff …

 • Ska tillägga att jag frågat ALLA psykiatriker jag haft(det är ett gäng) om DE skulle emotta ECT eller till sina barn? Svaret är alltid “ja”….ljög verkligen alla??? Det är frågan jag ställer mej…vi pratar 4-7 läkare åtminstone.

 • Hej,

  Jag har nyligen genomgått ECT-behandling, initierad av mej själv, precis som 2008, då jag hotade mej till den. Fick 2008 bara 2-3 ggr, denna gång blev det 6-9 ggr(minns inte exakt). Jag bad om ECT för att slippa äta tabletter. Är duktigt less på diverse medikament mot allt möjligt.

  Det har nu gått några veckor efter sista behandlingen. Jag kan inte säga att jag kände av nån sorts eufori som skulle kunna anses vara mej som “glad” efteråt, mer bara normalglad och normalpigg. Men det som är KASS-det är minnet! Det var inte alls så 2008, men det var så få ggr. Denna gång har jag glölmt bort lösenord och pinkoder till höger och vänster. Mycket irriterande! Har även glömt vissa händelser, som att jag pratat i telefonen med min dotters svärmor(detta kort innan ECT, max 4 v innan). Jag återkommer möjligen om ca ett halvår för att se om jag har bestående skador på minnet. Hoppas innerligt att jag INTE hör av mej!

  Vill inte riskera att få skador mer än vad man redan gör på alla möjliga sätt, så jag tror inte det blir mer ECT för mej, men inte heller antidepp. Jag siktar på maten och motionen för att förbättra hälsan istället!

  • @ Anette Åman.

   Jag hoppas innerligt att du inte får, för dig, märkbara och livslånga men av den behandling du fått. Tycker du gör alldeles rätt i som satsar på att äta rätt och motion. Önskar dig all lycka till

 • Er imponert over Peters engasjement og pågangsmot rundt dette temaet, og det er en bra artikkel!

  Har selv erfaring med en mann som fikk 5 ECT-behandlinger i 2011 og har sett hvilken skade ECT kan gjøre. Han mistet nærminnet fullstendig og han kjente seg omtrent ikke igjen hjemme. Vi fikk besøk, og han visste ikke hvem det var. Han kunne ikke lage mat, eller ta ut av oppvaskmaskinen. Han kunne ikke bruke verktøy, han som alltid har vært en ”handyman”. Han husket ikke fra den ene timen til den neste. Det var umulig å huske hva som hadde skjedd i går. Han hadde ingen erindring om sine eldste barn, vårt bryllup eller vår datters barndom. Han har alltid hatt en suveren evne til å orientere seg, men plutselig hadde han problemer med å kjøre 5 kilometer til butikken, ja, om han ikke glemte hvor han skulle på veien….

  Dette er snart 3 år siden, og noe har kommet tilbake. Han har allikevel store huller i hukommelsen 20-25 år tilbake i tid, og mye av det er viktige og personlige minner som omhandler familien. Mye av identiteten er borte, og han har mange ganger stilt spørsmålet “Hvem er jeg?”.

  Jeg har forsøkt å sende inn erstatningskrav til Norsk Pasientskadeerstatning(NPE) i Norge, men man mister motet. Det blir mitt ansvar å bevise at ECT gir varig skade, men hvordan skal jeg klare det når NPE sitter med egne “eksperter” som motbeviser enhver kobling mellom ECT og hukommelseproblemer? All dokumentasjon som viser til at ECT gir skade underkjennes av NPE. Det er en lang vei å gå, men jeg er ikke i tvil om at ECT kommer til å ende opp som et kapittel i psykiatriens mørke historie. Det er bare så synd at så mange liv blir ødelagt på veien!

 • Det finns ingen vetenskaplig grund som styrker att Ect är välgörande bara slumpen avgör utången,och naturligtvis är det alltid skadligt på sikt.Det borde förbjudas för det är ett brott mot mänskliga rättigheter!

 • Ja det är märkligt hur dessa övergrepp får fortgå! ..Speciellt med tanke på att det inte finns någonsomhelst vetenskap bakom denna “behandling” !
  Är det pernarna som styr igen !
  Det minsta man kan begära är dock “informed consent” eller samtycke INNAN ect ges,
  där man öppet och ärligt redovisar kända biverkningar statistik etc.
  Här har ju politiker ett stort ansvar och kan inte bara överlämna till “experterna” att besluta om denna “behandling”. Dags att vidta åtgärder !

 • Mycket bra artikel och jag håller verkligen med. Dessa så kallade “Proffesionella” doktorer inom sinnet behöver sättas stop för. Tack Peter för ditt jobb.

 • Hur kan detta få fortgå år ut och år in? Man undrar osökt vilka människor det är som sitter och bestämmer över människors liv och död. Det är allmänt känt att ingen psykiatriker skulle vilja utsätta sig själv eller sina närmaste för denna djävulska form av tortyr. Fråga vilken psykiatriker som helst om han skulle vilja pröva på sin egen “omstart av hjärnan” som någon psyk-läkare uttryckte det. Vi kräver omedelbart stopp för denna tortyr, och det behövs inga fler utredningar, tack!

 • Very good article! Medical institutions all over the world have to find a more peaceful approach to deal with any case that needs certain treatment.
  Best regards

 • Bra artikel.

  Jag är mycket oroad över utvecklingen inom psykiatrin vad beträffar just ECT. Under tider jag varit inlagd har jag kommit i kontakt med människor som fått förödande och smärtsamma konsekvenser efter ECT-behandlingar. För att ta ett exempel så har en djupt deprimerad kvinna fått 100 stycken ECT med olika omgångar med mycket täta intervaller. Hennes minne försämras alltid avsevärt, men återkommer i allt väsentligt successivt efter att cirka ett halvår har gått efter senaste elchocken. När minnet återhämtar sig, insjuknar hon igen.

  Jag kan verkligen inte begripa varför ECT inte totalförbjuds. Jag har själv tidigare försvarat “behandlingen”, men i tron att en eller två ECT ges i enstaka fall, som är mycket komplicerade och där patienten lider väldigt på grund av sin depression. Men jag har insett att ECT används mycket flitigt och allt annat än den återhållsamhet man förväntar sig. En orsak till den ökade användningen är med stor sannolikhet för att man hela tiden drar ner på vårdplatsen och genomför omfattande besparingar inom såväl slutenvården som öppenvård. I brist på tid ges nog tyvärr ofta ECT för att just kunna skicka hem/skriva ut en patient så tidigt som möjligt, istället för att låta det ta tid.

 • Min vän säger så här:

  Hej Peter,

  Jag har så översiktligt tagit del av ditt skakande innehåll om ECT:n i News Voice. – Det är återigen en mänskligt djupt upprörande läsning av den rent djävulska mentala lemläsning som Socialstyrelsen alltjämt sanktionerar – med i stort sett avsaknad av en mer seriös kontroll och uppföljning!?

  – Djupt tragiska människoöden som drabbats av främst grava minnesstörningar som
  t.ex att inte känna igen vare sig sitt bostadsområde, hus eller ens sig själva!? – Hela livet känns som utraderat, skriver någon vidare.

  Vittnesmålen är otaliga och övertygande där ECT-behandlingen jämförs med lobotomin, isbad, snurrande stolar som numera tillhör historieböckerna – Tack och lov!

  Skulle ECT:n undergå en evidensbaserad prövning skulle den överges på direkten, skriver en eng. professor John Read i en skarp fördömning, där det saknas vetenskapligt bevis på att den är säker. Han fortsätter: – Vad som ofta framhålls som positivt med behandlingen är att patienten upplever en eufori, något som av behandlande läkare tolkas som positivt humörhöjande, men som de facto istället är att jämföra med den stämningshöjande effekt som drabbar människor med hjärnskada.

  – För en lekman är det naturligtvis svårt att förstå att ett sådan mental misshandel kan legitimeras från våra ansvariga myndigheter – främst Socialstyrelsen – och fortgå år efter år, som ställt till så mycket dokumenterat lidande för den enskilde. Jag tror därför att hela frågeställningen behövde avanonymiseras, där enskilda öppet träder fram och förklarar sitt lidande och det de oförskyllt drabbats av.

  – Det här skulle sannolikt väcka såväl politiker som media att behandla frågan med en betydligt högre grad av respekt och allvar med en välgörande stegrad och upprörd folkopinion i kölvattnet.

  Frågan är vem/vilka som vågar ta första steget?

  Hans Luthman

 • Tack till alla som har kommenterat! 🙂

  Otroligt fint att så många är intresserade och engagerade i dessa frågor kring elchocksbehandlingarna!

  Det är väl bara att konstatera att psykiatrin har fastnat i en medeltida “behandling” som de desperat försöker försvara till varje pris!

  Alla är välkomna att se mer information på: http://www.elchocker.se/

  Ni kan också gå med i vår grupp på Facebook mot ECT: https://www.facebook.com/groups/elchocker/

  Låt oss sprida sanningen om ECT-behandlingarna och se till att alternativa lösningar lyfts fram!

 • Detta är ett utmärkt exempel på hur den nuvarande makteliten inte kan anförtros ansvaret att leda eller styra.
  Det som händer dessa ECT patienter är oerhört tragiskt och i mina ögon ett slags mord – ett mord av själen/sinnet/personligheten, vilket lämnar en kropp utan bemanning, eller med så bristfällig bemanning att den inte kan fungera normalt längre.
  Men problemet är inte bara psykiatrin, eller ens regeringen. Det största problemet är alla som glömt att vi människor är de som är ansvariga för våra liv och vårt samhälle, och har släppt detta ansvar och låtit politiker och ämbetsmän få fritt spelrum att göra vad de vill.
  Problemet är att vi hjärntvättats att tro att en mänsklig skapelse kan ha mer makt än människorna själva.
  Om detta verkar oklart, se denna arikel för mer klargärande:
  https://newsvoice.se/2013/07/29/ar-regeringsmakten-var-nya-religion/

 • Mycket bra artikel! Att den svenska sjukvården fortfarande behandlar männsikor med ECT är rent av skrämmande! Att sätta ECT i samma kategori som den vetenskapliga medicinen anser jag är ytterst falskt och förrädiskt. Vetenskaplig medicin är något som är förutsägbart till stor del eftersom det till stor del bygger på kända och fastställda fakta. ECT behandling har inget med vetenskap att göra alls. Att det är destruktivt är ju uppenbart för vem som helst som ser efter! Jag hoppas ECT avskaffas för att sdan aldrig igen tillåtas!!

 • Ditt arbete är jätte viktigt och behövs verkligen. ECT har förstört livet för massor människor, förstört hela familjer osv 🙁 ECT måste förbjudas i Sverige och det nu, detta har pågått alldeles för länge hur många människor ska Psykiatrin få förstöra? Alla patienter som genomgår detta får sänkt IQ 🙁 Psykiatrikerna kanske vill testa själva då dem påstår att detta är så bra och botar människor. En Psykiatriker skulle aldrig våga testa då de är väl medvetna om att detta ger stora skador. ECT ska inte ges under tvång, inte ges till barn, gravida och gamla. Det ska inte heller ges om patienten frivilligt går med på det, patienten vet inte vad den går med på då sanningen inte kommer fram. Patienten får en broschyr med osanningar om ECT. ECT är lika sjukt som allt annat som har funnits tillbaka i tiden. Tragiskt att detta är tillåtet i Sverige 🙁 Detta inlägget skulle kunna bli långt det är så hemskt på alla vis 🙁 FÖRBJUD ECT NU.

 • Tack för din artikel. Det är bra att detta görs känt. Det som “skrämmer mig” är inte bara ECT behandlingen och allt det lidande som det orsakar patienter, närstående och familjemedlemmar, utan vad som också “skrämmer mig” är det bristfälliga ställningstagandet angående detta hos ansvariga och hos våra politiker. Det finns politiker som tar ansvar angående detta, men det behövs många fler. Ju fler vi är som gör våra röster hörda angående denna barbariska metod och det lidande den får till stånd, ju närmare kommer vi den dag då denna “behandling” helt tvingas upphöra och kriminaliseras.

 • Jag fick ect 2006 o jag fick problem med mitt långtidsminne. Allt jag läst i skolan försvann. Än idag har jag svårt med mitt minne.

 • Socialstyrelsen borde givetvis föreslå ett förbud mot ECT, eftersom det gör mer skada än nytta och hör inte hemma i ett modernt samhälle. Det kommer att ske om tillräckligt många gör sina röster hörda och protesterar mot denna behandling. Går man in på Peter Larsson hemsida om elchocker : http://www.elchocker.se/ så kan man ta del av dokument, forskningsrapporter, intervjuer, media, anmälningar mot ECT etc. och bilda sig en egen uppfattning om vad ECT-behandling är och vilka skador den orsakar. Det är en av världens största hemsidor om ECT och täcker det mesta inom området.

  Läste förresten just nedanstående på SvD, förhoppningsvis leder detta till ett positivt regeringsbeslut.

  ” I dag sker fler än tre av fyra besök i den öppna psykvården hos andra än läkare. Men behandlingar som utförs av denna personal syns inte i statistiken.

  Socialstyrelsen föreslår därför att ett antal särskilt viktiga behandlingar ska rapporteras oavsett vilken yrkesgrupp som utför dem, exempelvis ECT eller elbehandling, självmordsriskbedömningar och olika psykologiska terapiformer.

  För att ändra förordningen som styr patientregistret krävs regeringsbeslut.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-psykinsatser-ska-rapporteras_3309910.svd

  • @ Johan A ang SVD artikel.

   Ett LIIIIITET steg åt rätt håll, men alldeles för litet. Men vi kanske måste vara tacksamma för det lilla… Suck.

 • Den 8 oktober 2013 skriver Akademiska sjukhuset så här i ett pressmeddelande:

  “Vi har här på ECT-enheten vid Akademiska sjukhuset inte sett några som helst tecken på att patienter som behandlats med ECT skull ha fått någon form av minnesstörningar eller minnesförluster. Tvärtom synes minnesfunktionerna ha förbättrats efter ECT-behandlingarna.”

  Detta publiceras på Akademiska sjukhusets Facebook-sida och reaktionerna blir våldsamma. Sidan dränks i kommentarer från patienter och anhöriga som protesterar
  och berättar om minnesförluster och minnesbortfall som drabbat dem. efter att de fått ECT på just Akademiska.

  En kontroll med IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) visar att det finns fyra patientanmälningar inkomna om skador efter ECT-behandlingar utförda på Akademiska sjukhuset sedan den 1 juni 2013 då IVO startade sin verksamhet. Eventuellt finns fler tidigare då Socialstyrelsen handlade anmälningar men dessa kan man inte få fram just då.

  Tre dagar senare är pressmeddelandet borttaget och alla kommentarer raderade av sjukhusets presstjänst utan någon kommentar eller förklaring.

  Detta uttalande blev psykiatrins grövsta ECT-lögn 2013. Ett svårslaget rekord.

  • @ Thomas re Akademiska sjukhuset.

   Men det är ju fantastiskt vad de kan och försöker med. Och det är ju så TYPISKT FEGT att bara ta bort dålig PR och inte våga stå för den… Är inte ett dugg förvånad.

 • Jag förstår själv inte hur man kan göra sådär, använda ECT för att så kallade ”hjälpa” människor som har det dåligt! Jag ser inte själva tanken att de ens kan tro att man hjälper en person genom att skicka en massa el genom hjärnan på någon! Det är helt enkelt inte klokt!

  Man blir verkligen ledsen av sådant! Men känns skönt att Peter U Larrson är engagerad och får och gör sitta bästa för att uppmärksamma problemmet. Fint gjort!

 • Dybt forkasteligt at bruge elschock det ødelægger syge og at det bliver fejet ind under gulvtæppet er jo heller ikke nyt . i danmark går ect under funttionelle lidelser og klager over systemet ja så har vi også problemer for man kan ikke få fri process eller bruge retshjælpen for advokater vurdere at man ikke kan vinde sagen og så skal en borger rygste op med med mange penge for at køre den selv.. hvordan kan myndighederne blive ved at lukke øjene for disse overgreb
  http://en.wikipedia.org/wiki/Quetiapine

 • Det är dags att så kallade “vetenskapsmän och specialister” öppnar ögonen och tar ansvar för de effekter de skapar.
  Det finns säkerligen några bland dessa personer som har vissa betänkligheter angående det de sysslar med men inte vet hur de bryter denna inhumana överenskommelse som tycks ha rotat sig fast. Det krävs en hel del mod hos de styrande som någon eventuellt kan uppbåda i mänskliga rättigheters namn!

 • Edibe vid 20 Feb, 2014 kl. 16:29
  El-chocker behandling bör stoppas för gott. Är en av de som har drabbats.
  Jag har minnes luckor 20år tillbaka.

 • Jag kan inte skriva på svenska så mycket. Men jag kan tacka er för det fina arbete ni gör och för att ha det säkra Framtiden för Alla Barn och Framtida generationer!

 • Mycket bra kommentar Torbjörn! Jag själv är 100% motståndare till ECT. Som är totalt verkningslöst och det enda “nytta” det gör är att försämra tillfrisknande möjligheter, så att psykiatrikerna kan mångla ut mer droger. Har arbetat inom sjukvården i 10 år och träffat några patienter som fått ECT. Ingen av dem blev hjälpta, snarare blev de vrak och måste även behandlas medicinskt för följdsjukdomar som epilepsi, hjärnblödning, svåra minnesstörning/förlorad – tid osv. Har haft nära anhörig som fick ECT i flera omgångar, dog av medicinförgiftning vid 50+. Psykiatrin förvarar människor som inte håller samhällets mått på vad “normalt” är. ECT är förhållandevis billig behandling för staten men kollosalt dyr för patienten som ofta betalar med sina möjligheter att klara vardagen och kontakter med släkt och vänner. ECT är totalt ovetenskapligt, det finns inga objektiva dubbelblindstudier vad jag vet som försvarar ECT. Det är absolut så som du säger om vilka som stöder ECT. Visserligen har jag hört en patient på radion som var nöjd med sin ECT behandling. Men frågan är om hon är medveten om vad det är hon tillåter för experiment på sig själv. Hon var absolut inte informerad med de risker som denna tortyr innebär. Att tro på det som “läkarna” intygar att det är liten risk för skador är trams, och att patienten ju är nersövd. Det gör det hela än mer brottsligt, patienten måste sövas ner för att klara av att få sin hjärna stömförande och i statisk chock. Till ingen som helst nytta, varje behandling ger synliga “ärr” i hjärnan som aldrig går bort.

 • Elchocksbehandling existerar enbart därför att den erbjuder ett snabbt – och lagligt – sätt att eliminera en obekväm individ.
  Och en sådan metodik finns det mäktiga centraliserande krafter som vill bevara.

  Hur ofta hör vi inte att obekväma element i samhället utpekas som “sinnessjuka”? Och var hamnar de då?

  Att ECT överhuvudtaget existerar, är alltså ett symptom på att det finns centraliserande krafter som vill skapa kontroll över massorna,

  samt att dessa troligen har större makt än regeringen.

  Mainstream media är en annan metod, som tillämpas kollektivt, och har samma verkan som ECT (om än inte direkt fysiskt skadlig). Dessa

  metoder existerar alltså även i demokratier.

  “Demokrati” är således ingen garant för ett civiliserat samhälle. Så länge det finns hierarkiska pyramider där man inte ifrågasätter

  överordnad (liksom det fungerar i alla stora företag), existerar sådana här tendenser.

 • När ska elchocker totalförbjudas i Sverige? Det är hög tid att Socialstyrelsen får ändan ur vagnen och gör någonting effektivt istället för att bara att hålla på att utreda i all oändlighet. Människor skadas varje dag av denna djävulska behandlingsform. Vi kräver totalstopp på elchocker med omedelbar verkan!!!!!

  • @ Lotta Kemmer.

   Är du säker på att Socialstyrelsen fakttist utreder, eller HAR utrett, denna sak alls??? Personligen har jag NOLL förtroende för Socialstyrelsen alls, så jag tvivlar starkt på att de faktiskt utrett frågan – eller håller på med en utredning. I alla fall värd namnet utredning…

   @ ALLA som skriver så bra!

   Alla dessa kommentarer, samt artiklar borde ges till Socialstyrelsens chef personligen. Eller – varför tar vi ALLA inte tag i det och mejlar Socialstyrelsen med hänvisning hit och till Peters andra sidor och KRÄVER ett stopp??? Och fortsätter att mejla dem det nya som tillkommit då och då? INTE mejlbombning (= trakassareri och något VI håller oss för goda för), men att vi kräver besked och en ordentlig utredning samt rättvisa åt alla dem som drabbats.

   ECT måste förbjudas omedelbart!

 • Jag heter Erik och blir nu ytterligare ett vittne till hur ECT-behandling kan förstöra liv.
  Min fru fick för ca 4 år sedan mer än 30 behandlingar under 4 månader. Behandlingen sattes in efter övertalning och påtryckning från läkarna.
  Det var jag som gav OK till ECT eftersom min fru var så sjuk att hon inte kunde ta ställning. Jag bad vi flera tillfällen om försiktighet under tiden som behandlingen gavs, vill se gärna att behandlingen skulle avbrytas. Jag var väldigt oroad över att något kunde bli fel. Läkarna intygade då att de minnesproblem som min fru uppvisade skulle förvinna på ett par månader.

  Nu efter 4 år håller vi så sakta att ta oss tillbaka till ett anständigt liv. Det kommer dock aldrig att bli som förr. Min fru fick kraftiga minnesproblem pga. ECT och de var inte övergående. Hon blev osäker och rädd för nästan allt. Depressionen som hon behandlades för från början, orsakad av “att gå in i väggen på jobbet”, övergick nu till att bero på alla de svårigheter som hon hade fått i det dagliga livet. Allt var svårt och skapade oro.

  Jag har gjort anmälan till både Socialstyrelsen och patientförsäkringen men de svarar att inga fel har begåtts.

  Jag vill tacka Peter för allt det jobb som du lägger ner på detta, det engagemang och den ork som du visar. Jag hoppas verkligen att det kan rädda några stackars människor från ECT

 • Det enda hållbara försvar för ECT som återkommer är att suicidala patienters liv räddats, men för varje mycket svårt deprimerad människa finns det många lösningar på problemet. Varför då välja en metod som har så extremt få patienter på sin sida?

  Varför använder vården teknisk utrustning för att driva vattenkokare på hjärnan när de kan utpröva en rad med andra metoder som vi vet fungerar?

  När hjärnan utsätts för ECT utsöndrar den tydligen en överdos av må-bra-hormoner som får vissa patienter att må tillfälligt bra. Ge dem dessa hormoner istället i tablettform!

  Trots alla försvarstal jag läst för ETC förblir dessa bräckliga och de framförs ofta av personer som inte fått ETC och vi vet inte ens om de patienter som lovordar ETC överhuvudtaget är patienter.

 • När vårdens kunskap inte räcker till så tar dårskapen vid .
  Som nazister får de utföra detta dödande av människans hjärna/själ utan straff.
  Dårskapen styr i mångt och mycket för att behålla ansiktet…av dårskap?

 • ECT är en primitiv och brutal metod, som utsätter patienter för hjärnskador.
  Att kalla detta för “behandling” och till och med “terapi”, är lögnaktigt och
  vilseledande….
  I Sverige fortsätter man att utsätta människor för ECT och till och med Ökar
  användningen,, Trots Bevis efter Bevis på Skador efter elchocksbehandlingar.
  Detta är ett totalt Svek, emot alla som drabbas,.En ansvarslöshet utan dess like
  Att inte informera patienter om skadeverkningar som kan uppkomma, innan de
  tar ställning till om de vill ha ECT-är Svekfullt och Oärligt
  .
  Elchocks”behandling”/ECT borde förbjudas helt
  Speciellt då det ges under tvång,
  Och ECT,till gravida och barn,måste Snarast.upphöra.
  Detta är Etiskt och moraliskt oförsvarbart..
  .

  .

 • Hur många lever sina liv utan att ana vad de blivit utsatta för ? Hur många ovetande finns det ? Som alltid kommer att ha ständiga luckor och ibland stora hål i sitt liv som ETC tagit ifrån dem ? Och många gånger gjort dem till de lätthanterbara människor som är bra att ha? Hur många tror DU ? Mörkertalet är nog mycket större än vi anar och det finns mycket att göra inom psykvården istället för att döva känslor som man behöver.. Känslor måste få kännas och göra ont det är genom dem man kommer ut ! Men det verkar de inte förstå utan det är lättare att droga folk och ge dem chocker … Sanslöst ja och totalt respektlöst..

 • MÅSTE BLI ETT SLUT PÅ ECT BEHANDLINGAR, ELLER ”EL-BEHANDLING” SOM LÄKARNA SÅ FINT BESKRIVER DET!!! EL-BEHANDLING LÅTER SOM NÅGOT DU KAN KÖPA I ETT LITET KIT PÅ APOTEKET. FAKTUM ÄR ATT DET ÄR EL-CHOCKER, OCH KOMMER ALLTID ATT VARA DET! ATT TVINGA MÄNSKLIGA VARELSER TILL DETTA ÄR INGET ANNAT ÄN MODERN TIDS TORTYR OCH ÖVERMAKT!!

 • Kort och gott är det ju dessa ord som är allmänt kända som den Hippokratiska Eden, och som man skulle önska efterlevdes av sjukvården – men tyvärr ser verkligheten annorlunda ut.

  “I will use treatments for the benefit of the ill in accordance with my ability and my judgment, but from what is to their harm and injustice I will keep them ~ Hippocratic Oath”

 • @ Ulla-Karin Sjöberg
  Det fanns – men biten om att ‘inte skada’ ströks ur ‘läkar-eden’ för ett bra tag sedan. Istället är det fritt fram för s.k. modern medicin, baserad på s.k. ‘vetenskapliga’ studier att experimentera ..och förstöra människors liv! 🙁

  • @Mayne
   Det är helt galet! Jag visste inte ens att den etiska frasen hade funnits med tidigare. Vet du när det ströks?? Och anledningen?
   En sak är säker. Oavsett de som anser sig blivit hjälpta av ECT är mörkertalet av skador – och synnerligen allvarliga sådana så enormt stort att hade det varit någon s.k. “alternativ” behandling typ kiropraktik eller sådant hade det varit totalförbjudet att använda inom några månader efter att första skadan visat sig.
   Användes inte ECT i utrotningslägren under 2:a världskriget förresten som experiment för att “se vad som hände” eller något sådant??? Ska man vara förvånad att dessa tortyrmetoder fortfarande används och är godkända??? Används kanske fler förlegade tortyrmetoder från den mörka tiden som “terapi”??? Jag vet att antihistamin används som “sömnmedel” bl.a….

 • Det är ju otroligt, att ge människor hjärnskador och sedan kalla det “terapi”! Finns det ingen yrkesetisk kod inom sjukvården som alla läkare måste följa???

 • Jag blir mörkrädd när jag läser detta. Min vän har fått ECT och läkarna hävdar att det bara finns fördelar med det hela och väldigt få eller mycket små tillfälliga biverkningar. Hur i all världen kan detta elände pågå? De förskönar denna behandling med guld och gröna ängar!

 • Det er nu 5 år siden jeg fik 23 ect behandlinger og da jeg bliver udskrevet har min verden forandret sig. Jeg kunne ikke kende mit hjem, mine smykker, mit tøj og møbler eller hvor jeg havde det fra. Hvem havde sat en grill på min teresse, for det var i hvert fald ikke min.

  Jeg slettede navne under kontakter i min mobiltelefon, for jeg anede ikke hvem de var og enkelte der ringede måtte jeg bede lade være, for jeg kunne ikke kuske dem og troede seriøst at nogen lavede sjov med mig. Men ak nej, virkeligheden var at ect behandlingerne havde slettet det fra min hukommelse. Jeg kunne ikke huske!

  Da jeg ville bruge min computer vidste jeg ikke hvordan, hvad var et @ og hvordan bruger man den overhovedet. Her 5 år senere er jeg slet ikke på niveau endnu, som før hvor jeg mestrede det og har skrevet bachlor projekt under studie, brugt billedredegering m.m. i mit arbejde som pædagog. Vidste ikke hvordan man betjener kamera og fotografi apparat, vores fjernbetjening m.m.

  Jeg havde glemt mine koder til banken og min mail adresse og at jeg overhovedet havde noget som hed facebook. Min datter kunne det heldigvis og har lært mig det.

  Jeg husker ikke hvordanman laver mad, og jeg trættes ved at læse opskrift, for ´kan ikke huske hvor jeg er kommet til og hvad jeg skal bruge og har jeg fundet indigredienserne frem. Det er et stort projekt og ikke blot en almindelig daglig del længere.

  Jeg har svært at finde rundt, selv i min by hvor jeg har boet 37 år.

  Jeg huskede ikke navne og alder på familiemedlemmer og venners børn og måtte skrive alt ned og spørge igen og igen fordi jeg også glemmer hvor jeg så ligger mine sedler.

  Jeg vidste ikke hvem min tandlæge var og at jeg faktisk havde gået der i flere år.
  Ferier jeg har været på, bryllupper, begravelser, film jeg har set osv osv er væk og jeg erindrer intet deraf selvom jeg ser mig selv på billeder eller film eller folk fortæller derom.

  Jeg kunne ikke kende mit motionscenter og hvad jeg skulle gøre.
  Jeg har svært ved at lave hovedregning og kan ikke modtage 3 tal i række at nedskrive.
  Jeg havde glemt hvordan ,man laver kryds og tværs, hvilket jeg dog har genoptrænet igen .

  Min dagligdag invalideres af jeg ikke husker hvad jeg er ved i praksis og skal guide mig selv verbalt for at holde fokus.

  Men alt dette negliceres af psykiatrien og jeg får at vide at ingen har varige skader af ect, kun forbipasserende bivirkninger. Jeg har været tæt at få depression igen, fordi mit liv er så amputeret og at jeg ikke har fået hjælp at blive funktionel igen.
  Jeg køber mad udefra og rengøring , for jeg har slet ikke ressourcer dertil selv, som mine funktioner er.

  Min kreativitet er væk. jeg malede, tegnede og digtede helt ind i min indlæggelse og i mit liv til da- men nu er der ingen kreativitet. Har arbejdet meget med teater og børn, men min fantasi synes blank.

  Jeg troede jeg var alene om at have det sådan, så det har været følelsmæssigt stort at erfare at vi er mange, men også trist. For vi burde ikke stå med disse skader og når vi har dem, burde man sætte massivt ind med kognitiv genoptræning og støtte, ligesom folk der får skader af en blodprop.

  Tak for det store og værdifulde arbejde du og andre har gjort at gøre omverden og politikkere og vi, som står med skader, opmærksom på at vi ikke er alene og at der der skal fokus på dette alvorlige svigt, fra psykiatri og vores system.

  Kate Sørensen, Danmark

  • @ Kate i Danmark.

   Tack Kate för din berättelse och ditt fantastiska mod att berätta om detta du varit med om och att gå ut med ditt namn! Jag hoppas innerligt att även politiker läser din och andras berättelser! Mina innerligaste förhoppningar om att du någonstans kan hitta tillbaka till ett liv igen, även om det kommer saknas mycket från det förflutna. Du har så mycket mod och kurage. Stå på dig och ge inte upp.

   Det måste bli ett SLUT på denna ECT.Det är för många som fått för stora skador! HUR få politikerna att faktiskt LYSSNA? Det är endast från regerings och riksdagsnivå en ändring i lagen kan komma till stånd. Socialstyrelsen är tydligen bara lakejer åt de som förespråkar ECT. Det är ju så det ser ut för alla som läser och vet om detta!
   Läste en rapport i Metro Stockholm häromdagen om alla de som blir skadade i den vanliga vården! Detta uppmärksammas minsann – med rätta. Men övergreppen inom psykiatrin??? Varför gör man inget från politikernas håll? Varför lyssnar ni inte – ni politiker? Eller är det så fruktansvärt illa att ni tror att alla dessa berättelser är bluffar??? Att dessa människor som råkat så illa ut och fått sina liv totalt raserade “bara är psykfall” och kan inte tas på allvar? Eller är ni så fruktansvärt RÄDDA för sanningen??? Är ni rädda för att faktiskt ta och lyssna direkt på de som råkat illa ut och granska psykiatrin riktigt ordentligt – lyssna på de UTANFÖR psykiatrin?
   Idag lyssnar ni politiker endast på de som begår dessa övergrepp och inte på motparten. Det är som att ta det en mördare säger för sanning och den mördades anhöriga för lögnare oavsett bevisning. Det är i alla fall så det ser ut. Vakna och reagera nångång!

 • Blir så ledsen att denna elbehandling ECT finns och används i 2000-talet. Den självklart förstör vissa delar av hjärnan och det är ett tortyrredskap, med tanke på att den försör människors interlekt. Skulle läkarna och personal som vill ge och ger denna behandling själva få den? Varför ge människor “grandmal”, så som dom med epilepsi får, men dom med epilepsi gör man gör allt för att dom inte skall få det!? Detta är helt fruktansvärt och helt oförsvarbart tycker jag. Jag ber av hela mitt hjärta till Gud att detta ska få ett slut i Jesu dyrbara namn amen. Kram till alla som fått denna behandling så som jag, jag lider med er! Ann-charlotte Jansson

 • Allting kunde ändras under världerns historen tex . medmänsklighet , kvinnorättighter , rättvisor ,jämligkhet med samma köen och olika människor och mänskliga rättigheter har varit från vissa starka modiga som ställde upp och ville ändra lagar och reglar angående punkerna som jag nmände , du bränkenar en ut av de modiga människorna som försöker stoppa på något sätt någon farlig metod som orsaker hjärn
  Skador och förstöra visa viktiga hjärns funktioner och patientens framtiden denna skadliga farliga behandlings metoden som kallar ECT-metoden .som jag har redan kallat den misshandlarens metod .

 • Det är nog så att antalet människor som fått skador är större eftersom säkerligen många inte ens orkar komma ut med att de blivit skadade. Psykiatrin har ett ansvar att på ett vetenskapligt sätt öppet och klart ge en korrekt information om de risker som ECT innebär. Det ansvaret har dom inte tagit utan fortsätter att mörka de skador som uppstår.

  • @ ghoststrokes
   Jag är övertygad om att du har rätt i att människor faktiskt inte orkar att anmäla och slåss för sina rättigheter, i synnerhet vad gäller ECT. Jag vet av egen erfarenhet att ju sämre jag mått dess mindre energi och ork har funnits att klara av ens de mest vardagliga saker, än mindre att slåss med F-kassa, psyk etc etc etc. Man blir apatisk och drar sig undan allt och alla till sist! Och detta utan ECT. Då jag känner en som råkat riktigt illa ut pga ECT så vet jag också denna persons begränsningar i ork.
   Ju sämre man mår desto mer stöd och hjälp behöver man. Men desto mer energi krävs för att få ens den minsta lilla hjälp! När man är helt utan energi blir man tyst = man “klagar inte” = man behöver ingen hjälp. Inte ens hos ett flertal inom psykiatrin verkar man förstå det mest grundläggande: Mår man psykiskt dåligt behöver man aktiv hjälp i form av att få prata av sig, ha någon man FÅR gråta inför utan att bli klassad som mitt i en psykos. En person som blir tillåten att få ur sig de negativa känslorna mår sedan bättre och kan börja prata om vad som hände. Men kraftig gråt, upprördhet, ilska (beroende på vad som hänt) ses som FEL i samhällets ögon och klassas “psyksjukt”. Jag talar INTE om fysiskt våld. Alltså proppas det in en massa tabletter – som när de inte “hjälper” går vidare till ECT i alltför många fall. OBS! Undantag finns förstås! Många inom psykiatrin kan inte se skillnad på naturligt lugn och tystnad och apati! Gissa att jag blivit felbedömd många gånger. Men jag skulle ALDRIG gå med på vare sig farmaka eller ECT för min egen del. Har sett alltför många skräckhistorier i verkliga livet. Jag kämpar mig hellre igenom svårigheter den långa och tunga vägen, som hittills tagit år, men nu börjar ge lite resultat.

 • @ Helén
  Jag kommer mycket väl ihåg Socialstyrelsens “bröd-kampanj”. På stora reklamtavlor och i helsidesannonser möttes vi av budskapet: “Socialstyrelsen vill att du äter 6-7 skivor bröd om dagen!”
  En av Socialstyrelsens dyraste och mest ifrågasatta upplysningskampanjer någonsin. Den kostade många, många miljoner att genomföra och frågan är på vems uppdrag den genomfördes och vem den var tänkt att gynna. Folkhälsan? Nej, knappast.
  Några köpta expert-professorer på Socialstyrelsen drog igenom detta.
  Undrar om det är samma förhållande när det gäller Socialstyrelsens positiva inställning till ECT?
  Av alla fagra löften från Socialstyrelsen efter Uppdrags Gransknings kritiska granskning 2009 att nu skulle det bli en ordentlig genomgång av ECT-frågan med korrekt statistik, biverkningsregister, nya riktlinjer för ECT-användning med mera, med mera har inte ett enda löfte infriats. Inte ett enda.
  Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att starka krafter inom Socialstyrelsen helt enkelt inte vill att man tar tag i frågan om ECT.
  Det är för många som skadats av denna metod och det vill man inte ge offentlighet åt.

  • @ Thomas.
   Kan inte hålla med dig mer än jag gör – 110%! Det låter logiskt att de starka krafterna bakom ECT är så väl medvetna om skadorna att myndigheterna inte vågar titta på det pga de fruktansvärda sanningar som nu göms undan. Jag tror de ansvariga helt enkelt är rädda för att DE ska förlora jobben – eller att det ska bli upplopp eller nåt i landet. Jag tror att myndigheternas inneboende rädsla för sanningen är det som framför allt håller granskningarna tillbaka – liksom på att genomföra kraven på ordentlig statisktik.

   Syftet med Socialstyrelsen är ju till syvende och sist att värna om den lilla människan – värna om de utsatta. Men när det gäller övergrepp inom psykiatrin (inte bara ECT – utan andra inom psykiatrin som använder denna för att trycka ner andra) så blir myndigheterna så rädda att de helt enkelt blir passiva och skyller på en massa svepskäl till “varför inte det eller det är gjort eller ens påbörjat”. Skulle inte förvåna mig om den/de personer som i Uppdrag Granskning sade att de skulle göra en ordentlig undersökning antingen har slutat på Socialstyrelsen eller också fått mer eller mindre order uppifrån att INTE ta tag i problemet. Har den/dessa personer slutat ser de efterföljande personerna sig INTE på något sätt skyldiga att fullfölja löften som andra har gett. Socialstyrelsen består ju av tjänstemän/kvinnor och inte politiker som man på sätt och vis i alla fall kan hålla till svars för partilöften. Däremot står de under politiskt inflytande.

 • Jag är en arbetsam skötsam duktig Svensson, som alltid trott att det vi gör i Sverige aldrig kan vara så fel, vi har bra mat, friska människor och ett fungerande system.
  Senaste åren har allt kullkastats – har fått så mycket bevis på motsatsen.

  Min vän fick elchocker efter en sjukdomsperiod. Träffade henne innan och hon va som vanligt, träffade henne mellan ECT elchocker samt efter… Hon har aldrig varit sig lik efter det.
  Från ambitiös tjej med karriär till ensam sjukpensionär utan möjlighet att komma tillbaka. Minnet fungerar inte. Hjärnan har tagit skada.

  Spelar ingen roll med Lex Maria anmälan, polisanmälan eller andra anmälans… Läkarna har ju inte gjort fel, elchocker är en godkänd metod…

  ELCHOCKER ÄR FEL
  Fruktansvärt hemskt och förstörande

  Fortsätt anmäl, fortsätt skriv, insändare, artiklar, skicka till tidningar…nånstans nångång måste vi nå fram – de får inte förstöra fler liv…

 • Känns som propaganda. Min fd sambo hade varit svårt deprimerad i ett år och ingenting hade någon verkan, varken flertalet mediciner eller terapi. Han fick ect kanske 8-10 ggr och redan direkt efter första gången märktes en förbättring, det var liv i hans blick igen. Han hade lite minnesstörningar under tiden han behandlades och en liten tid efter, men ingenting bestående. Utan ect:n tror jag inte han hade varit i livet idag.

  • @ Helen
   Intressant det du skriver. Jag personligen tror dig – att det är detta du sett och upplevt. Tycker också det är bra att andra resultat också kommer fram i ljuset. Och att du skriver om just dina erfarenheter. Jag har själv hört talas om en annan MAN som anser sig ha blivit bättre. Men detta är nu endast 2 personer bland alla tusentals med biverkningar och helt förstörda liv. Av allt det jag läst om förstörda liv verkar det som om de flesta som råkat illa ut har varit kvinnor. Men du kan inte heller förneka alla dessa som råkat så illa ut – eller hur? Det kunde ju blivit tvärtom… Han kunde ha fått obotliga skador. Och jag är övertygad om att de mediciner han åt försämrade hans tillstånd – inte hjälpte honom. Det är välkända, internationella fakta att SSRI-mediciner i allt för många fall gör personer sämre.

   Kan du med 100 % säkerhet och vetenskapliga belägg säga att den/de mediciner han åt och den “terapi” han fick var korrekt för att faktiskt hjälpa honom? JAG skulle inte våga det. Fick denna länk från Peter förut angående de piller som skrivs ut – tycker du ska titta på denna film: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1664&blogg=63112
   Den ger en synnerligen nyanserad bild av de mediciner, framför allt SSRI, som skrivs ut till människor.
   Det är med den bakgrunden och egen erfarenhet jag ifrågasätter ditt påstående att “ingenting hade någon verkan”. Att du sett avsaknaden av positiva resultat är jag övertygad om. För dig så är detta sanning och jag ifrågasätter inte det alls! Tvärtom så är jag övertygad om att de mediciner han fick inte hjälpte (läs nedan om vad jag ser som varför, samt se filmen). Och du har ju inte heller fått höra om alternativ till de behandlingar han fick.

   Ett annat faktum som jag vet av egen erfarenhet är att absolut ingenting hjälper om man själv inte VILL bli hjälpt. Jag har själv varit mycket djupt deprimerad, men klarat mig ur det UTAN mediciner eller ECT. Jag har varit på väg att ta livet av mig några gånger till och med pga depression. Jag har däremot sett många exempel på där mediciner och/eller ECT FRAMKALLAR värre symptom och självmordstankar. Jag har dessutom idag en dubbel diagnos, men äter INTE psykofarmaka utan blir sakta lite bättre från dag till dag i alla fall. Provade medicin akut EN gång (Teralen) – men fick sådana fruktansvärda MORDtankar av den att jag blev så rädd för allt vad psykofarmaka heter att jag faktiskt vägrar äta något av den. I synnerhet som läkare alltid sagt “vi kan PROVA och se OM det hjälper”. Alltså – Läkare kan inte säga säkert huruvida det hjälper eller inte. Människan är alltså inget annat än någon form av försökskanin för dessa preparat – och sedan då ECT när det “inte hjälper”.

   Peter. Har du någon statistik på hur skadorna är fördelade mellan män/kvinnor???

   I vilket fall som helst. Myndigheterna har INGEN ordentlig statistik. Anmälningar verkar bli kvävda innan de ens blivit accepterade. INGEN myndighet verkar vara villig att utreda något angående ECT. Det är det intrycket man får i alla fall. Och detta är inte propaganda – tyvärr.

 • Kan bara skriva TACK för att du finns! Vilka får mest ECT? Finns nån forskning på det? Här är det ena året äldre och nästa år bipolära unga kvinnor.

 • Det är skrämmande att psykiatrin ens överväger att använda en terapi som skapar minnesförluster! Ville de själva ha den olägenheten?

 • De folkvalda som sitter i riksdagen är de som beslutar i Sverige eller hur? Jag har svårt att tro att alla dessa 349 personer anser att det är strålande och toppen bra att det ges ECT till människor? Dock så fortsätter det och då undrar jag vad det beror på att det inte har förbjudits ännu? Vilka är dessa expertgrupper som de lyssnar på egentligen? Inte är det vanliga människor med sunt förnuft eller de ” drabbade” för då hade det varit förbjudet redan….. Jag skäms över att Sveriges styrande personer tillåter att detta fortsätter och jag tänker göra något åt det .

  • @ Jane.
   Myndigheter lyssnar på så kallade experter – dvs Psykiatriska överläkare och i dessa fall uppenbarligen inte de läkare som faktiskt ifrågasätter ECT – utan de som förespråkar denna tortyr. Jag TROR att dessa läkare är utsedda av Socialstyrelsen – som uppenbarligen förvarar dessa metoder. I alla fall verkar det så för mig. Någon som, liksom jag, minns kampanjen på 70-talet (eller var det 80-talet?) om “6-7 skivor bröd om dagen”??? Socialstyrelsens kamp på den tiden för “bättre folkhälsa” – förespråkat av “experter” till läkare.
   Socialstyrelsen är en av de myndigheter jag ser som verkligen “silar mygg och sväljer kameler”…

 • Skrämmande med dessa medeltida tortyrmetoder. Modern till en av mina bästa barndomsvänner fick ECT-behandlingar på 50- och 60-talet. Kvinnan satt mest i ett hörn och flinade och hade ingen förmåga till socialt liv. Hon var helt känslokall. Psykiatrin har många lik i garderoben, konstigt bara att det får fortsätta och att inte ansvariga myndigheter börjar kika in i garderoben. Det är för mig ett stort mysterium, då allt är uppenbart vad de håller på med.
  Mvh Kalle

 • Heja Peter! Som vanligt skriver du otroligt bra. Tack!
  @ Hansi, Thomas m.fl.:
  Vad gäller validitet. Jag vet ett fall där ett helt liv utraderats! Hon fick 3 år på sig att göra en anmälan – gjorde en anmälan (HSAN tror jag det var) – behövde komplettera inom viss tid, flera månader kvar på den tiden(!) – begärde ut sina journaler, men fick inte dessa förrän det var för sent att komplettera anmälan!!! Normalt tar det kanske en vecka att få ut sin journal, vilket man har rätt att få enligt § 26 PUL. Hon väntade i MÅNADER och försökte pressa på, men hennes förfrågningar efter sina journaler lämnades utan åtgärd och fördröjdes alltså – troligen medvetet! Hennes anmälan lämnades alltså “utan åtgärd”. Jag misstänker – obs misstänker – att detta är mycket vanligare än man tror och inget engångsfall. Genom att fördröja journaler, så att anmälningar inte hinner kompletteras undviker man att dessa tas upp för utredning och då påverkas statistiken på ett för ECT gynnsamt läge. Självklart håller jag min väninnas namn hemligt här av den enkla anledningen att det endast är HON som ska gå ut med sitt namn i ett sådant här läge och bara om hon själv väljer det.

  ECT borde vara kriminaliserats och jämställt med mordförsök sedan decennier tillbaka! ECT hör hemma i ett skräckkabinett som något fasansfullt som en gång existerade och som bevis på vissa (obs – VISSA) psykiatrikers osunda kontrollbehov, förstörelselust och sadistiska böjelser. Att Socialstyrelsen sväljer detta är inte så konstigt. Den här typen av människor är oerhört övertygande och manipulativa. Dessutom blir det allt vanligare att myndigheter “silar mygg och sväljer kameler” ser det ut som i alla fall.

  Psykiatrin har betydligt bättre alternativ, men de är väl inte “tillräckligt kostnadseffektiva” eller nåt sånt för att satsas på mer. Nämligen: KBT, MBT och DBT. Men dessa tar lång tid att genomföra på enskild basis och gruppvis. Alltså drar de stora kostnader. Men jag betalar hellre mer i skatt om bara ECT försvinner till sin skräckgarderob där det hör hemma. dessa tekniker kan ju dessutom orsaka att folk börjar må så pass mycket bättre att de kanske minskar sitt beroende av mediciner också…

 • Det är tyvärr inte en vetenskaplig metod utan en observation på 30-talet hur grisar bedövades före slakt. Denna observation ansågs kunna användas på patienter på det lokala mentalsjukhuset och har använts sedan dess med samma förödande effekter som slaktdjuren fick. Dock verkar det som om medmänniskor och medborgare med mentala problem inte har mer rätt till vetenskaplig vård än djur före slakt.

  Hjärnskador, en efter den andra, rapporteras, men patienter skickas fortfarande in på löpande band för en serie av hjärnchocker. Bara inom psykiatrin kan man orsaka en elchock utan eftervård, men om samma person kommit in till akuten och fått samma chock hemma hade han behandlats och bevakats i intensivvården.

 • Vilken bra artikel Peter! Det behövs människor som dig som vågar stå upp mot etablissemanget inom psykiatrin och även inom det andra. Folk måste vakna upp och komma ur den bubblan att man ska lita blint på sjukvård, men så är inte fallet. Det är inte alltid att människors hälsa som är det som setts i första hand, då så mycket i världen tyvärr styrs alltför mycket av pengar och dess industri. Skulle önska att fler kunde ifrågasätta mer och vara nyfiken på att ta reda på fakta. Våga använda sitt sunda förnuft inför varje diagnos eller hypotes från läkare/sjuksköterskor etc. Har fått erfara att kunskapsnivån inte är alltför imponerande i många fall. Så bra att du kan få användning av min oönskade erfarenhet med psykiatrin med min kära lillasyster och mor som offer. Psykiatrin infiltrerar verkligen samhället på många plan och kommer alltfler mycket närmre.. Väldigt tragiskt att de utnyttjar och förstör oskyldiga, och att de är så grymma att använda ECT på bebisar under 4 år, barn och gravida eller någon som helst för den delen. Dock borde hela psykiatrin ha varit utformat på ett sätt att syftet är att hjälpa och inte förstöra liv med tvångsåtgärder, medicin (droger), inlåsning osv. Personer som mår dåligt skulle behövt andras tid, förståelse, tips på hur man kan förändra sin tillvaro till det bättre, samtal,stöd. Inte personal som sätter in dig i ett kallt rum ensam,drogar dig så du inte vill komma ur sängen, om du blir “för besvärlig” så sänder vi ström genom din hjärna eller ger tvångsinjektion. Låter inte mänskligt någonstans. Förändring behövs, helst igår.
  TACK FÖR DET FINA ARBETE DU GÖR I KAMPEN ATT HJÄLPA ANDRA!

 • Tack Peter för ditt stora engagemang i frågan. Jag fick ECT i somras. Hade en djup deprission med Suecidförsök. Min läkare sa att medicinerna inte hjälpte mig och undrade hur jag ställde mig til ECT. Visste inte nåt om det och hade ingen anhörig som kunde hjälpa mig ta beslut. Så jag gick med på att ta dessa. Det var det värsta jag varit med om.

  Kände att det inte var bra blev personlighetsförändrad o disorienterad. Fick genom Facebook kontakt med Peter Larsson. HAn hjälpte mig att ta ett beslut att avbryta detta. Hann få 3 st. Är tacksam att jag fick denna hjälp speciellt nu när jag läst och hört om alla dessa skadade.

  HAr själv jobbat inom Psykiatrin. Jag fördömmer detta verkligen och håller med att detta ska hamna i historieböckerna. Vi lever på 2000 talet nu o vet om riskerna o de bestående skadorna. Vill samhället kanske ha passiva hjärnskadade människor som inte kan göra sin stämma hörd???

  Har med Peters hjälp anmält detta. JAg anmäler för att jag vill ha slut på detta.

  Siv Nyman Sundsvall

  • Jag håller tummarna för dig Siv! Jag hoppas innerligt att DU blir en som får eersättning och blir erkänd som att ha blivit skadad av denna tortyr. Varmt, varmt lycka till!

 • Christine
  Det är aldrig Ok att ge ETC. Det förstör våra hjärnor . Personligen jämför jag med lobotomi. jag fick Minnesluckor, blev apatisk, tom på känslor. Många år efter jag fått ETC hade jag enorm ångest! ETC förstörde mitt liv , då man räknades som “psykiskt sjuk” ute i samhället, vilket hade stora konsekvenser för mig. Jag var bara barn när jag fick ETC. Anledning! Vet än i dag ej, mer än att jag skulle bli “foglig”. Sluta ge ETC och ge mer tid åt de psykiskt sjuka, samtal ,värme och förståelse……

 • När en individ får ECT så bombarderar man hjärnan med el upprepade gånger. Syftet är att försöka stänga av en persons varseblivning till en punkt där han inte längre är medveten om vissa saker. Man försöker inte bota personen eller finna orsaken till hans problem. Det fungerar ungefär som att klippa av en nerv hos en person som har smärta, klipp av rätt nerv och smärtan försvinner. Ganska ointelligent och brutal lösning skulle man kunna säga.

 • Det är så fruktansvärt att man använder en metod som är barbarisk. Det finns så mycket annat man kan göra innan man tar till så starka åtgärd som ETC. Tyvärr så har inte sjukvården helhetssyn och jag undrar många gånger hur man kan vara så värdelös på detta med psykisk ohälsa, och då med tanke på att det finns så mycket man kan gör men jag anar att det som är tidskrävande, kräver ansvar från individen och kostar pengar inte är det som man vill ha fokus på, men vad de glömmer är att det inte blir med kostnadskrävande i det stora hela och minskat lidande om man gör andra saker än ETC. Tyvärr är sambandet mellan sjukvården och läkemedelsindustrin allt för symbiotiskt och jag tror att det är därför vi har en sjukvård som den ser ut. Bra jobbat med att föra ut det vedervärdiga i ETC-behandlingen.

 • Gammaldags och ineffektiv vård som ger bestående skador och vållar lidande och ett begränsande liv. Vård skall vara ett botande och hjälpande verktyg och eftersom det finns kbt och andra vårdformer som ger bestående resultat så är det skrämmande att vården strävar bakåt. Endast protester och öppenhet kan råda bot på ignoransen och arrogansen inom halsstarrig så kallad vård.

 • @Janne

  Du missförstod mig, tror jag. Men jag förstår det då jag var trött och sladdrade till språket något ohemult. Jag menade inte att jag tror att herr U. Larsson har förfalskat saker. Jag försökte också “erkänna”, för att använda ditt uttryck, att i hans fall när det kommer till hans kamp mot ECT skulle det vara bra även om det vore så. Dock vidhåller jag att det saknas validitet gällande “vittnesmålen” då de är anonyma och inte är verifierbara. Men det går väl att luta sig tillbaka på alla anmälningar så det är väl bara akademika.

  I övrigt har jag ju inget att erkänna för mig själv eller andra eftersom jag blir hjälpt, kortsiktigt, av psykiatrin. Nej, jag har aldrig behandlats med ECT och har inga planer på att bli det heller.

  Gällande psykofarmaka vidhåller jag liksom så ofta förr att det kan vara mycket bra för att skapa en stabilitet hos en patient för att kunna öppna dörrar för annan behandling/hjälp. Livsuppehållande åtgärd i väntan på ambulans för vidare transport till operationsbordet och slutligen rehabilitering.

  Nu tror ju jag att min något utopiska syn sällan blir verklighet, men den är verklig i mitt fall i egenskap av att vara ett praktexempel på någon som kunnat ta sig vidare genom att erkänna (se där, nu erkänner jag ändå något) sig ha ett sjukdomstillstånd, oavsett vad dess underliggande orsaker må vara. Snabb behandling med medicin för att inte skada eller förlora familjen (mer) i väntan på en bättre buss. Ah, medicinen är mitt busskort kanske, så att jag kan ta den där bussen sen.

  Banka inte ned mig bara för att jag inte har personlig erfarenhet av ECT som alltså för övrigt inte är en metod jag tror är något annat än skadlig. Men jag misstänker att det finns människor som känner sig hjälpta av den på samma sätt som jag känner mig hjälpt av medicinering.

 • Först vill jag tacka Peter för hans ovärderlig hjälp och sunt förnuft! Vem kan må bra av ca 400volt genom hjärnan? Hur kan man kalla detta vård? Jag har träffat folk, som är/var mina kunder, innan och efter ECT-behandling, och jag måste säga att jag blev mild sagt shockad!Tex enn kvinna som hade varit levande och gladare innan , var efter ETC en gående grönsak. All livlighet var borta och hon grät till mig att hon kan inte komma ihåg sina barn längre! Fruktansvärd brutalt tortyr att förstöra någons liv på detta sättet…..

 • Hur många patienter får ECT-behandlingar och hur många behandlingar ges totalt under ett år i Sverige?

  Senaste siffror från Årsrapport ECT 2012: (Siffrorna är skattade eftersom några ECT-kliniker av de totalt 54 som finns i Sverige ännu inte rapporterat sina siffror för 2012 trots flera påstötningar):

  Ca 5.000 patienter (varav ca 3.900 kvinnor) fick sammanlagt ca 51.000 ECT-behandlingar under år 2012.

  Från andra register:

  Biverkningar av ECT: ? Biverkningsregister saknas
  Dödsfall av ECT: ? Dödsfallsregister ECT saknas
  Lex Maria anmälningar ECT: 0
  Patientanmälningar IVO skador av ECT ? Officiell statistik finns ej
  Anmälningar Patientskadeförs. ECT ? Officiell statistik finns ej
  Patienter som erhållit ersättning skador ECT 0
  Skadestånd och ersättningar utbetalda ECT 0 kr
  Antal ECT-behandlingar under tvång ? Officiell statistik finns ej

  ECT är den enda godkända medicinska behandlingsformen i Sverige där rapportering och registerhållning är så totalt eftersatt, obefintlig och tillförlitlig statistik är i det närmaste totalt obefintlig.

  Vad är det man försöker dölja?

 • Egentligen är alla psykiska problem riggade så enkelt att det måste krånglas till för att generera inkomster. Exempel: man tänker starta något i det fysiska universumet – intention.
  Denna min intention kolliderar med något annat i motsatt riktning. Krock och förvirring, ilska, tårar och elände.
  Sedan i terapi grottar man runt i den tunga biten av händelseförloppet, när ankaret ligger i beslutet att starta något. Man terapiderar på fel ställe och man kommer aldrig fram till en lösning annat än temporärt.
  Att ge sig på grundbesluten kan vara mycket svårt i ett inledningsskede. Men det går att ladda ur alla händelser rätt rejält med vetskapen om, att en låg emotion laddar ur mot en hög emotion. Där är EFT ett verkligt fungerande verktyg trots att det verkar lite bisarrt vid påseende. En elektriker skulle fatta galoppen direkt om man säger att det fungerar som en kondensator, genom att sätta två emotioner intill varandra. Och det är gördetsjälv gratis utan terapeut!!
  Problemet med detta är att det går så fort att folk vägrar att tro på det. Terapi skall ta lång tid och vara dyrt och inte kunna fixas på några minuter gratis!

 • Tomas Nilsson säger: Psykiatriska elchocker är som “10 hjärnskakningar under fyra veckor”.
  Funderar över barnläkares debattartikel i dagens DN: Skakvåld ger hjärnskador hos tiotals spädbarn varje år”. Författarna påtalar behovet av en nationell handlingsplan om våld mot barn.
  Intressant att notera att hjärnskador är skadliga om de utförs 1) av föräldrar och 2) på riktigt små barn medan åsamkande av hjärnskador är 3) helt OK för mer vuxna individer och att 4) övergreppen sker av professionella. Dessa aktörer har legitimation för att ge omskakande och personlighetsomdanande behandling av särskilt utsedda individer som ”förtjänar” detta. Behandlarna skuldbefrias eftersom behandlingen ses som ett naturligt svar på ett avvikande beteende.

  Vetenskapen och samhället är patriarkalt, vars fält samverkar för att driva en maktfullkomlig politik. I ett ”omhändertagande samhälle” finns ett flertal samhälleliga fäder verksamma i form av ett vetenskapligt prästerskap under ett politiskt pantheon.
  Ideologin i ett ”omhändertagande samhälle” är att alla, barn såsom vuxna, räknas som samhällets barn. Staten, med vetenskapens stöd, lägger livet tillrätta för ”barnen” i allt högre grad. Tillrättaläggandet gäller rätten att övervaka, kriminalisera, medicinera och skattebelägga invånare. Staten tvår däremot sina händer för ett mer traditionellt fördelningspolitiskt skyldighetsprojekt för att invånarna ska ha det bra. Allt eftersom våra skyldigheter gentemot staten ökar nedmonteras…

 • Svensk sjuk-vård handlar om pengar och ingenting annat tyvärr, den är uppbyggd på att folk ska vara lagom sjuka och knapra piller i så stor utsträckning som möjligt för att säkerställa en maximerad vinst för läkemedelsindustrin.
  Detta med ECT är ytterligare ett led i den riktningen, för att förstärka skadeverkningarna så folk mer eller mindre ska tvingas in i livslångt läkemedelsberoende.

  Så länge människor kommer anlita sjuk-vården så kommer den att finnas, det bästa sättet är att bojkotta den i så stor utsträckning vi kan. De lever på sin ekonomiska makt men den dag de inte längre har den så kommer den självdö, låt oss därför inte gynna denna industri som tyvärr inget annat vill än att ytterligare öka sina marknadsandelar och vinster!
  Vi får alla betala denna ohälsa med våra skattepengar så det dags att tänka efter innan vi går till “farbror doktorn som alltid vet bäst”…

 • Det är helt ofattbart att ECT fortfarande används i den svenska sjukvården/psykiatrin.. Man kan ju undra vilken tidsålder vi befinner oss i….Hur kan det över huvud taget vara lagligt att psykiatriker får förstöra människors hjärnor? Med minnesförlust som följd..
  Vilken rätt har sjukvården/psykiatrin att ödelägga hela familjer..? (Det är inte bara den som fått ECT som drabbas, även familj och vänner, som tvingas se sina kära lida av alla skador ECT vållar, drabbas hårt..)..
  Hur många Fler vittnesbörd Behövs, från människor som fått sina liv förstörda efter elchocksbehandlingar, innan den svenska psykiatrin Slutar med denna barbariska tortyrmetod..? ECT är en Bestraffningsmetod, som inte hör hemma i svensk sjukvård..!!

 • Vilken tur, att ni orkar, ta strid och kämpa för att få bort detta. Håller med om att det bör läggas till historien med resten av dom andra barbariska tillvägagångs sätten. Det är så fruktansvärt.. Förstår inte hur man kan begå dessa övergrepp och stympningar mot alla dessa människor. DET SKA INTE INFÖRAS PÅ BUP!! SNÄLLA! Gör ALLT Ni KAN för att säkra Framtiden för Alla Barn och Framtida generationer! Tack för det fina arbeteni gör!!

 • Det är helt otroligt att man fortsätter att ge ECT- behandlingar trots alla biverkningar som faktiskt inträffar och det är fruktansvärt att psykiatrin inte bryr sig om att man förstör så många månniskors liv. Jag vill tacka dig Peter för all hjälp du ger.

 • Tycker ni det är coolt att samma natt som en tjej fyller 15 så får hon se 15 av sina kompisar brinna upp i diskoteksbranden i Göteborg. Visste ni att psykiatriker och psykologer tolkar som att inte umgås med folk som skulle iväg och nästan våldföra sig på henne som så kallad social fobi och att man då ska möta sina rädslor och det betyder att man i överlag inte umgås med folk. Har hotat folk för att de inte umgås med kvinnomisshandlare, våldtäktsmän, pedofiler, pensionärsmisshandlare, djurmisshandlare mm.

  Och dessa kallar sig för läkare. Anser ni det vara friskt?

 • Psykiska problem dåligt måendet kan behandlas på olika medtoder och mediciner och undvika behandlas med ECT-behandlings metoden som förstör hjärnans funktion på olika sätt en uta av de som är den viktigastehjärnans funktion är minnet !!

 • Enkäter av hundratals som genomgått serier med 0.75 till 0.90 ampere ström och upp till 450 volt likspänning i pulser genom hjärnan visar att över 70% får långvariga medelsvåra till svåra problem med långtidsminnet och över 70% får långvariga medelsvåra till svåra problem med korttidsminnet. Elchocken som kan vara mer än fem sekunder genom frontalloben och hjärnan framkallar det kraftigaste epilepsianfallet, ett grand mal anfall. Personer som är frivilligt inlagda kan hotas med tvångsintagning om de inte går med på en serie elchocker. Det brukar användas en serie på 10 elchocker med bara någon dags uppehåll mellan varje kraftig elchock med epilepsianfall. Hjärnan har därför ingen möjlighet att återhämta sig. Det är som 10 hjärnskakningar på under fyra veckor. Hjärnskada genom trauma är välkänt för att orsaka eufori, t.ex. vid olyckor, det är den “antidepressiva” effekt som motiverar övergreppen mot lagar och internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter.

  http://web.archive.org/web/20000305075051/members.aol.com/wmacdo4301/electro/papers/equest.htm
  http://www.elchocker.se/stark-strom-genom-hjarnan-vid-ect-behandlingar/
  http://www.elchocker.se
  http://www.ectresources.org/

 • Mycket bra artikel, ETC är ren tortyr och alla människor behöver upplysas om psykiatrins metoder som verkligen strider mot mänskliga rättigheter! Du gör ett fantastiskt jobb Peter!

 • @ Thomas, har du själv fått ECT? Om inte kanske du skulle ha en annan uppfattning om du hade fått det! Tror du att dessa personer ljuger och hittar på om alla skador? Vad skulle de i så fall ha för vinning av det?
  Jag är själv vittne till min egen far som tappade både närminnet och fick stora personlighetsförändringar efter ECT. Han blev även drogad med en rad andra preparat och till sist sa hans kropp ifrån så han dog.

  Nej Thomas, det är kanske dags för dig att erkänna både för dig själv och andra drabbade att ECT och psykofarmaka inte är något annat än ren psykisk terror, både på kort och lång sikt för alla drabbade!

  Tack Peter U Larsson för en mycket bra artikel och ett fantastiskt bra jobb med allt det du gör!!

 • Ja, vad ska man säga som inte redan har sagts. Jag har aldrig varit utsatt för ECT eller ens känt någon anhörig eller vän som erbjudits/utsatts för dylikt, men det hindrar mig inte från att ta extremt illa vid mig av de vittnesmål (om än ej verifierbara av säkerligen goda skäl) och de rapporter jag har läst om ifrågavarande. Även om nu inte övergrepp hade begåtts och folk faktiskt anser sig ha blivit hjälpta (jag förnekar inte att ECT faktiskt har hjälpt folk och kan ses som en sista utväg när allt annat har prövats), så skall metoden omgärdas av strikt kontroll, alltid vara frivillig, kontrolleras och uppföljas. Hjärnan är extremt komplex och dessa metoder kan ju ses som att vara inne och rota i hjärnan med en motorsåg, så att den eventuellt gynnsamma effekten “äts upp” av de nya problem som uppstår. Visst finns det fall där patienten upplever sig må bättre och givetvis kan inte detta förkastas, men människor tvingas anpassa sig i och med att livet går vidare och kan tillslut tänkas ge upp och säga till sig själva något i stil med “ja, jag mår väl bättre” fastän det tidigare läget som kan rent ut sagt ha varit förjävligt med mer ångest, hysteri, mani, depression och allt därtill (i och med att ECT har getts till en såpass heterogen patientflora med olika typer av psykiska problem) egentligen varit en bättre jordmån för förbättring.

  Jag vill inte ens börja fundera över hur dessa ingrepp kan ha gått till i sin värst oreglerade form och där procedurer skett lite hipp som happ av läkare som (sin yrkeskompetens till trots) omöjligen kan ha varken tid eller resurser till att bedöma och i ett större perspektiv utvärdera vad för patienten hade varit bäst i det stora hela, alltså inte enbart sett till inom psykiatrivården utan i i livet som helhet. Detta är givetvis en nästan omöjlig fråga för någon men således skall ödmjukhet råda.

  Om möjligen lite väl filosofiskt valde meningar och ord ovan men enligt mig ej att förglömma. Summan av kardemumman: Totalstopp skall råda under en begränsad tid tills alla fall och omständigheter kan utredas (gällande tvångsvård ej frivård) och metoden skall hamna under förstoringsglaset en gång för alla.

 • @Thomas

  Visst är det så att anonyma vittnesmål inte är verifierbara vilket ju givetvis hade varit det bästa. Men det har med förtroende och sekretess gentemot den drabbade patienten att göra. De anmälningar till IVO, Socialstyrelsen och Patientskadenämnden som vittnesmålen är hämtade ur är däremot inte anonyma. Om du vill övertyga dig om att att det finns många berättelser och vittnesmål om skador av ECT så kan du till exempel gå in på Facebookgruppen “Vi som inte tycker om elchocksbehandling-ECT” som för närvarande har cirka 2.300 medlemmar (skadade, anhöriga, släktingar,vänner m fl) och där massor av patienter öppet med bild och namn berättar sina historier.

  http://www.facebook.com/groups/elchocker

 • Mycket bra artikel. Vi måste kämpa för att få stopp på ECT. Tusen tack till dig Peter U Larsson som lägger ner så mycket tid o arbete på detta och hjälper oss som blivit drabbade.

 • @Hansi
  Om vi tittar på vilka behandlingar som erbjuds den som hamnat inom psykiatrin så är det ju lite mer än ECT och psykofarmaka. Du skriver att psykiatrin lyckas lura allmänheten att de har NÅGOT bra att komma med. Så du menar alltså att KBT, psykodynamisk terapi, kuratorkontakt, psykoterapi och mindfulness är dåligt?

  Även om jag anser att det Peter U. Larsson gör, gällande att ifrågasätta ECT, så vill jag poängtera att vittnesmålen han tar upp inte kan verifieras. Det enda som går att verifiera är det som kommer av namngivna personer.

  I fallet att ifrågasätta ECT kan jag känna att ändamålet helgar medlen, om det skulle röra sig om förfalskade vittnesmål.

 • Kære Peter.
  Du har min fulde opbagning og respekt det er et kæmpe arbejde du gør. Jeg er selv skadet af ECT og jeg er så ked af at lægerne/ psykiaterne ikke vil lytte og forstå at bivirkningerne og skaderne er meget voldsomme at leve med. Jeg kan ikke huske jeg har født min datter eller de første år af hendes liv, jeg kan ikke forstå og tale engelsk (Fik 12 i Engelsk i 2008) Jeg kan ikke finde rundt og der er store store helt tomme huller i min hukommelse.
  Jeg har kontakt til mange andre der oplever fuldstændig de samme bivirkninger efter ECT, og de er ikke at sammenligne med andre hukommelses problemer eller koncentrations problemer, det er på en helt anden måde.
  Hvis nogen læser dette og tænker at det er svært at forestille sig hvordan det er så er her en lille øvelse:
  Luk øjnene og prøv at finde jeres dyrebareste minde frem, jeres børn, jeres bryllup, en rejse….. mærk følelsen og glæden helt ind i hjertet lidt og åben så øjnene. Prøv igen men forstil dig så at det er væk, forsvundet fra dine minder. Du ved det er der men du kan ikke huske det.
  Mange mister flere af deres færdigheder, koncentrationen er ofte meget ramt, man udtrættes ekstrem hurtig, planlægning er uhørt og det sociale er sparsomt.
  Håber nogen vil reagere snart og tak igen Peter.
  Mange hilsner Pernille Frandsen

 • Jag måste medge att det är fullständigt exceptionellt av dig att antaga det fulla ansvaret för att göra saker och ting rätt här i samhället!
  Mänskligheten lider en enorm brist på människor med samma engagemang som du har Peter!
  Jag beundrar ditt arbete, samt att du enträget fortsätter att bidraga och hjälpa dina medmänniskors mot målet av ett bra välbefinnande!

  Det ovanstående i sig är oerhört vällovligt, men inte nog med det, så gör du det dessutom ideellt sen år tillbaka!
  Tack för ditt engagemang!

 • Fruktansvärt att se att psykiatrin fortfarande lyckas få allmänheten att tro att dom har något bra att komma med och att människor faktiskt lurats att tro att det är en “säker och effektiv behandling”.

 • Patientförsäkringen erkänner att elchocker orsakar hjärnskador. Alltså borde man få skriva att den psykiater som beordrat elchocker och övrig psykiatripersonal och narkospersonal som deltagit i elchocker har hjärnskadat patienter utan att detta räknas som förtal. Syftet är heller inte att förtala utan att varna andra för dessa personer.

 • Thank you, Peter, for your excellent work exposing the damage done to the people in these stories. I agree it certainly takes courage to tackle this issue in the media and in politics. Psychiatry has so fooled people that anyone who speaks out against its brutal practices is quickly silenced by ridicule, ‘the silent treatment’, or other tools of the secret bully. Abolishing ECT is the sane way to begin to reform patient treatment, but it is also the only way that psychiatrists can save themselves. Otherwise, their industry is on the same doomed path as any group who engages in genocide — their own end is also hastened, and no-one will ever tolerate them again.

 • Jag gillar ju inte dig, Peter U. Larsson, men vad gäller ECT som behandlingsmetod tycker jag att du gör något bra i ditt ifrågasättande och den hjälp du erbjuder drabbade och anhöriga. Sen är jag inte säker på att alla vittnesmål du delar med dig av är riktiga. Det är ju omöjligt att säga eftersom inget går att verifiera. Jag tror att du bedriver en häxjakt och inte alltid i detta fall är ärlig med det material du tillhandahåller.

  Men jag tycker att det är en bra häxjakt att bedriva. Go for it.

 • Jag tror faktiskt att en del människor blir hjälpta av Elchocker, tex min mor en gång i tiden. Tyvärr är det också helt uppenbart att en del också får allvarliga skador som psykiatrin har bestämt sig för att mörka för patienterna. De vanligaste skadorna verkar vara minnesproblem.

  Själv hade jag aldrig varit inlagd för psykiska problem men i samband med min skilsmässa sov jag dåligt 3 månader och fick svår ångest och fick läggas in på psykiatriskt sjukhus i Lund. Jag hade inte fått ordentlig sömnmedicin och inte heller antidepressivt medel i mer än 3 veckor (och dessutom i felaktig låg dos). Läkaren föreslog ECT. “Om du äter både piller och får elchocker blir du fortare frisk”. I mitt dåliga tillstånd nappade jag på detta. Endast lättare övergående minnesproblem kunde förekomma. 3 dagar efter inläggning fick jag elchocker.

  Efter en av behandlingarna fick jag svår kronisk (obotlig) tinnitus. Det låter fortfarande som att jag har en bisvärm i huvudet 3 år efter elchockerna. Jag har också bestående närminnesproblem. Jag glömmer att betala efter att jag tankat bilen och kan inte hålla reda på vad jag sagt till människor. Jag har forskat lite och även hittat andra som fått svår tinnitus efter elchocker utomlands. Man får hela tiden höra att det är många som blir hjälpta av elchocker av läkarna. OK , även om det nu är så, är det korrekt att dölja skadorna som man kan få av detta ?. Svensk sjukvård ( och dansk också) verkar inte vilja upplysa om biverkningarna. Propagandan om hur bra Elchocker är trummas ut ständigt från de ECT-positiva läkarna i Sverige. Till sist kommer bubblan att brista, så är det alltid. men då har många människor fått sina liv förstörda redan i folkhemmet Sverige. Förhoppningsvis börjar dock socialstyrelsen reagera så smått snart

  /Håkan

 • Mycket bra att problemet med ECT tas upp. Detta är en mycket gammal skadlig behandlingsmetod som härstammar från 1930-talet så den ursprungligen användes för bedöva grisar som skulle till slakt. Grisar fick epileptiska anfall och föll i hop på golvet i kramper. Sedan blev de lugna och kunde utan motstånd föras till slaktbänken. Metoden prövades 1938 på besvärliga mentalpatienter med samma “goda resultat”. Patienterna blev lättskötta och lugna.
  Metoden bygger på att med hjälp av elchocker i hjärnan framkalla stora epileptiska anfall (Grand Mal) vilket i alla lägen ger hjärnskador i mindre eller större omfattning. Metoden används idag i modifierad form (med muskelavslappnande medel och narkos för att krampanfallen skall framstå lika klara och påstås bota svåra former av depressioner och till och med vara livräddande. Detta är helt enkelt inte sant. ECT ger alltid hjärnskador och det är det som är det “mirakulösa” med ECT. Hjärnskador ger eufori vilket av läkarna tolkas som förbättringar i patientens tillstånd. Nej, ECT är ingen bra behandling och metoden borde ha skrotats för länge sedan och ECT-maskinerna placerats på museer. Hundratals skadade människor kan vittna om hur miserabla och icke-fungerade deras liv blivit efter att de fått ECT. Stort tack till dig Peter U Larsson för det arbete du lägger ner i denna frågan och för all hjälp du gett hundratals människor som i dig fått en talesman. Vi är många som stöder ditt arbete och hjälper till där vi kan. Tillsammans kan vi få ett slut på detta. Det är vårt mål. Psykiatrin stoppar inte detta självmant. Vi måste få myndigheter och politiker att agera.

 • Jag begriper inte hur man fortfarande kan använda ECT för att HJÄLPA människor som mår dåligt! Det är väl för tusan ingen HJÄLP att skicka en massa el genom hjärnan på någon! Det är ju inte klokt! Jag menar, är man deprimerad, ledsen, har ångest, känner sig apatisk och hjälplös och totalt nere i botten så behöver man ju mänsklig närhet och förståelse. Någon som verkligen bryr sig och kan visa empati och medkänsla. De som jobbar med sånt här borde förstå det och sätta stopp för ECT och börja satsa på en MÄNSKLIG vård som hjälper på riktigt, genom en SERIÖS och ETISK läkarvård med allt vad det innebär. Som hjälper en svag människa att bli stark igen. ECT blir man inte stark av. ECT är en förstörande åtgärd.

 • En oerhört primitiv behandlingsmetod. Men ingenting förvånar längre när det gäller psykiatrin och deras behandlingsmetoder. Det här är ingenting annat än legaliserad tortyr. Hela psykiatrin borde för övrigt läggas ner. De har ingenting positivt att komma med.

 • Det som står i artikeln stämmer. Dessutom verkar det som om patientförsäkringar i Norden ger samma standardsvar när folk söker ersättning för skador efter elchocker. De erkänner att elchocker ger skador men anser att man måste acceptera dessa eftersom elchockerna botat eller lindrat en svår sjukdom. Det är inte så att elchocker kan bota några sjukdomar ty starkström genom hjärnan som orsakar svåra epileptiska anfall leder alltid till hjärnskador. Dessutom är psykiatrins sjukdomar inga vanliga sjukdomar som kan mätas med blodprov, hjärnskanning eller andra biologiska tester — det är i varje fall så att det finns inga krav på att sjukvården skall upptäcka några biologiska tecken på psykisk sjukdom för att få utföra drastiska biologiska behandlingar som elchocker. Det är långtifrån säkert att diagnosen är rätt. När det gäller elchocker så har patienten aldrig gett sitt skriftliga samtycke till behandlingen, ty något sådant krävs ej i Sverige. Det verkar orimligt att en patient skall behöva acceptera permanenta hjärnskador p.g.a. en behandling när patienten själv har motsatt sig behandlingen och t.ex. försökt ta hjälp utifrån för att fly från den psykiatriska kliniken för att slippa elchockerna. De flesta patienter är också svårt drogade med mediciner som förhindrar tänkande och initiativ och har svårt att tacka nej till ECT-behandlingar ifall de får en sådan möjlighet, vilket dock sällan inträffar. I vissa dokumenterade fall har patienter fått elchocker p.g.a. att tvångsmedicinering orsakat akut förgiftning. Elchocker kan dock ej minska skadorna p.g.a. förgiftning utan orsakar även i dessa fall bara ytterligare hjärnskador. Dock borde man behandla förgiftningen med t.ex. motgift. Det bästa vore dock om man ej förgiftade patienter för att sedan utföra elchocker på dem.

 • Oerhört tacksam för ditt mycket gedigna och viktiga engagemang. Som patient är det nästintill omöjligt att inom vården få gehör för de problem som uppstått i samband med ect. Jag kommer att visa din artikel för mina närmaste till att börja med. Mitt varmaste tack till dig!

 • ECT är alltså en ny variant av lobotomering där delar av hjärnan förstörs.

  Jag tycker vi ska ta de ansvariga för detta och sätta dem i livstids fängelse.

  Sluta samarbeta med såna myndigheter som inte tar avstånd från dylikt.

 • Mycket bra artikel! Det är viktigt att känna till (även om upprörande!) vilket fruktansvärt lidande ECT-behandlingar orsakar- ren tortyr! Jag har en nära vän (i Sverige) som fått ECT-behandling – blir ledsen bara vid tanken på hur förändrad hon blivit… …

  Jag tycker verkligen också att: “Elchocksbehandlingarna bör omedelbart placeras i historieböckerna tillsammans med andra psykiatriska ”mirakelkurer”: isbad, snurrstolar, insulinchocker, tvångssteriliseringar, lobotomi, etc.”

  Ja minsann — “Det behövs modiga journalister och politiker som vågar ta tag i denna viktiga fråga.” — och jag hoppas innerligen att barn kommer att förskonas från denna fruktansvärda (medeltida!) behandlingsmetod.
  Tack för ditt mycket viktiga arbete ..modige Peter U Larsson!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *