Psykiatrin nonchalerar alla skador från elchocksbehandlingar (ECT)

134
3463

elchocksbehandlingPeter Larsson presenterar här skrämmande vittnesmål direkt från människor som oftast helt mot sin vilja påtvingats ECT, elchocksbehandling (ECT) av hjärnan. Vittnena som fått dessa behandlingar berättar om allvarliga skador och förstörda liv, ändå fortsätter den svenska sjukvården att förhärliga och använda denna grova och mycket tveksamma metod, menar Larsson. Det verkar vara svårt att finna patienter som verkligen blivit hjälpta, om ens tillfälligt.

Text: Peter Larsson | Protestlista mol elchocksterapi

Häromdagen fick jag följande e-mail av en drabbad:

“Jag är X år och sedan knappt X månader sjukskriven p g a bipolär depression, panikångest och utbrändhet från mitt arbete som X inom primärvården. Jag har under januari och februari 2014 behandlats med 8-10 ECT. Jag har inga minnesbilder från cirka ett halvår tillbaka, jag minns diffust uppvaknanden efter ECT men inte alls hur det gick till att jag påbörjade denna behandling. Efter sista gången gick jag bara hem, jag var inlagd på avdelningen på frivillig basis.

När jag kom hem kände jag inte alls igen mitt bostadsområde, mitt hus, vägen dit. Jag upptäckte att jag har två katter, två barn och en man som jag knappt kände igen till utseendet, än mindre deras personligheter. Jag blev livrädd då jag upptäckte att jag inte hittar i mitt eget hus, inte vet hur tv, tvättmaskin, mikro och annat fungerar. Lösenord till epost, telefonnummer, namn på grannar, vänner och släktingar.

Jag har extremt svårt att hålla saker i minnet, jag kan inte läsa mer än två rader innan det är helt borta. Jag måste lärsa om sååå mycket, hur fungerar duschen, vilka rutiner har den här familjen, hur kokar man ris. För att inte tala om köra bil (har fortfarande inte vågat sätta mig bakom ratten) eller skriva journal-latin och medicinsk svenska och engelska.

Jag har gått från djup depression till djupare depression och jag är ytterst nära att ge upp nu. Jag känner ju inte ens mina barn längre. Har du några råd till mig?”

Detta är en av hundratals drabbade och anhöriga som kontaktat mig.

Vad är en ECT-behandling?

Elchocksbehandlingar, elchocker eller ECT-behandlingar är en behandlingsmetod inom psykiatrin som innebär att man sänder upp till 460 volt genom hjärnan (läs om strömstyrkan vid ECT). Detta orsakar kraftiga och långvariga kramper som vid ett epileptiskt anfall.

I motsats till vad de flesta tror så används elchocksbehandlingen mer än någonsin inom psykiatrin och själva elchocken, som drabbar patientens känsliga tankeverksamhet, är samma eller större än någonsin, trots bedräglig försköning av psykiatrin.

Sverige är förmodligen värst i världen per capita med ca 60 000 elchocker om året (2009) till bla. barn, gravida, äldre och under tvång.

Media, med Uppdrag Granskning i spetsen, uppmärksammade problemen med ECT år 2009 och pressade Socialstyrelsen att erkänna och ändra i Vårdguiden att det finns risker för bestående minnesskador efter ECT.

Allvarliga brister i informationen till patienter och anhöriga

“Jag vill anmäla att psykiatrin försöker påtvinga och övertala min lillasyster X till ECTbehandlingar när hon skulle behöva sätta sig in i frågan ordentligt i ett bättre tillstånd. Vill även anmäla det dåliga bemötandet som jag fått på avdelningen efter att jag har uttalat kritik och tveksamheter mot ECT. Jag utestängdes som nära anhörig och fick inte vara med på ett viktigt möte.

Min lillasyster, X, ligger inlagd för psykiatrisk vård och har nu blivit föreslagen ECT-behandlingar – vilket jag motsätter mig. Jag tycker att X i första hand skall söka sig andra vägar för att må bättre – eller åtminstone sätta sig in i frågan ordentligt. X har förklarat för mig tidigare: ‘ECT är något jag absolut aldrig vill ha’.”

Enligt åtskilliga vittnesmål så finns det allvarliga brister i informationen från psykiatrins sida till de drabbade och anhöriga innan ECT.

Det saknas även en oberoende icke-psykiatrisk uppföljning av de långsiktiga verkningarna av elchocksbehandlingarna.

Socialstyrelsen vet fortfarande inte exakt hur många elchocker som ges varje år i Sverige. Det finns allvarliga brister i uppföljningen.

Läs mer: Socialstyrelsens brister i hanteringen av ECT

Bevis på skador från elchocksbehandlingar (ECT)

“Mina anhöriga och vänner ser att jag blivit personlighetsförändrad, fått svåra minnesstörningar – halva mitt liv är utraderat. Det är en stor sorg för mig. Har ju tappat allt min självförtroende med. Svårt att hänga med i diskussioner så jag sitter mest tyst då.”

“Hej jag heter X fick ca.30 ECT under 2 år tid . Sista var 4 mån sen tro jag fick 13 gången, vill inte det men har inte mycket o säger har LPT.Nu överhuvudtaget jag har ingen minner om mina barn uppväxten , o jag vet inte hur många gången hoppa jag av fel station , när jag handlar måt det all tid samma kommer inte på nånting, glöm bank korten 5 st alla löser ord måste ner skriva Själv är kock jobba 23år ,jag kommer inte i hår hur kockar man en gräddsås,,, som jag har kock tusental lit. Själv äta färdigt måt varit dag, har inge dröm länge vaknar bara ångest umgås inte med nån helt ensam prata m barnen ibland .Ibland vill jag inte leva min vardagen måste jag kämpa för att funkar. Mår inte bra men våga inte söker hjälp!”

Läs mer: Vittnesmål från drabbade och anhöriga på skador från ECT

“Min far är oförmögen att jobba då han lever i en varannan-dag värld där inte många får plats, han vet inte vem han är och vi vet det ännu mindre. Vi känner inte igen vår pappa längre. Allt detta är ett resultat ifrån ECT behandlingar. Sjukhus och myndigheter bryr sig inte. Och jag kan helhjärtat säga att om detta inte får ett slut så kommer ingen ta sig igenom helskinnad.”

Läs mer: Fler vittnesmål från anhöriga

“Som sjuksköterska såg jag elchocker användas i vården på redan försvarslösa patienter. Mitt intryck var att elchockerna gavs för att göra en redan passiv och inaktiv person mer ‘lugn’ och passiv. Jag har inte vid någon tidpunkt i vården eller utanför sett något som varit bra med användandet av elchocker. Ingen av de patienter jag såg uppvisade någon slags förbättring.

Jag såg t.ex. en patient/mor som inte längre kände igen sina barn, kunde inte/ville inte, och som var i ständig skräck för människor, även de som ville hjälpa henne. Jag hörde protester från patienten som var på väg att få en elchock, vilket lämnades utan hänsyn. Jag anser att elchocker är ett inhumanitärt övergrepp som utraderar personligheter och försätter en person i ett totalt beroende med ingen möjlighet att ‘icke-göra’ effekterna av elchockerna då hjärnvävnaden är förstörd för alltid.”

Läs mer fler vittnesmål från sjuksköterskor

Professorerna John Read (University of Auckland – NZ) och Richard Bentall (University of Liverpool – UK):

“Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.”

”Resultaten av denna översyn visar att kampanjer av ECT mottagare över hela världen för att förbjuda ECT, stöds av att det saknas vetenskapliga bevis för att den är säkert eller effektivt. Säkerligen är farhågorna om ECT-orsakad minnesförlust, så ofta avfärdad som ‘subjektiv minnesförlust’ av ECT förespråkare, faktiskt välgrundade enligt forskningen.”

Peter R. Breggin, amerikansk läkare:

“Elchock ger mer uppenbara exempel på hur psykiatrisk behandling fördärvar hjärnan. Chockbehandling är helt enkelt en skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, som är tillräcklig för att framkalla ett epileptiskt grand mal-anfall. När patienten blir apatisk så skriver doktorn i journalen ‘klagar inte längre’.

När patienten uppvisar den eufori, som vanligtvis är följden av hjärnskada, så skriver doktorn ‘humöret förbättrat’. Under tiden skadas individens hjärna och sinne så drastiskt att han eller hon inte förmår protestera. Det är lätt att få dem att ta emot upprepade chockbehandlingar. I många fall måste familjemedlemmar ingripa för att stoppa den destruktiva ‘behandlingen’.”

Läs mer: Vetenskapliga bevis mot elchocksbehandlingar (ECT)

Varför verkar ECT ibland “fungera”?

Elchocken under ECT är så stor att personen behöver sövas ner och få muskelavslappnande medel för att inte kastas runt i kramper och bryta ben i kroppen. Detta hände mycket riktigt innan man moderniserade utförandet av ECT av PR skäl – elchocken är dock densamma som förr.

Efter en sådan chock mot hjärnan och tankeverksamheten är det välkänt hos neurologer att en person kan känna en onaturlig upprymdhet. Precis som efter en hjärnskada.

Denna chock skakar även om personens tankeverksamhet rejält och kan få honom att glömma och ”komma på andra tankar”.

Läs mer: Varför tycks ECT ibland “fungera”?

Har varit i kontakt med många drabbade och hjälpt dem att anmäla

“Vill tacka dig för att du lägger ner din tid på att hjälpa mig! //ch”

“Hej och tack, vet hur ECT gör med folk, min mamma har fått c.a 9st och är tvyärr inte samma mamma idag som innan, hade ja vetat vad detta gjort mot henne innan hade ja ALDRIG gått med på detta !!! men du gör ett fantastiskt jobb :-D”

“Vår kontakt har betytt och betyder mycket för mig. Jag följer Ect-sidan på Facebook varje dag.”

Fullständigt ideellt och engagerat har jag informerat, stöttat, hjälpt och följt upp de drabbade och anhöriga så att de har anmält sina skador från ECT till myndigheterna.

Vågar inte räkna hur många ideella timmar som jag har lagt ner på detta.

“Jag beundrar dig och dina kollegor för ert arbete. Att arbetet fortsätter gläder mig. Ni behövs verkligen!”

“Hej igen och tack för ditt fantastiska engagemang. Han verkar ha ändrat sig efter att ha läst dina artiklar.”

Läs mer: Fler lovord

Varför är jag engagerad för att få ut sanningen om ECT

Mitt engagemang startade en gång i tiden när jag såg att närstående personer blev förstörda av elchocksbehandlingar. För mig var detta chockerande och mycket fel.

Sedan dess har jag studerat och debatterat elchocksbehandlingarna. Har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga. Hjälpt många att anmäla sina skador till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och Patient-försäkringen.

Läs mer om mitt engagemang

Det finns åtskilliga bevis för att ECT-behandlingar ger skador

Det finns åtskilliga bevis för att ECT ger skador: hundratals vittnesmål från anhöriga, drabbade och sjuksköterskor, anmälningar till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Patientförsäkringen samt vetenskapliga artiklar och studier.

Psykiatrin nonchalerar allt detta och planerar bla. för att öka antalet elchocker till barn via BUP.

Elchocksbehandlingarna bör omedelbart placeras i historieböckerna tillsammans med andra psykiatriska “mirakelkurer”: isbad, snurrstolar, insulinchocker, tvångssteriliseringar, lobotomi, etc.

Det behövs modiga journalister och politiker som vågar ta tag i denna viktiga fråga.

Text: Peter Larsson, medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

Protestlista mol elchocksterapi


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
134 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Mayne Sundewall-Hopkins
14 februari 2014 kl 02:56

Mycket bra artikel! Det är viktigt att känna till (även om upprörande!) vilket fruktansvärt lidande ECT-behandlingar orsakar- ren tortyr! Jag har en nära vän (i Sverige) som fått ECT-behandling – blir ledsen bara vid tanken på hur förändrad hon blivit… …

Jag tycker verkligen också att: “Elchocksbehandlingarna bör omedelbart placeras i historieböckerna tillsammans med andra psykiatriska ”mirakelkurer”: isbad, snurrstolar, insulinchocker, tvångssteriliseringar, lobotomi, etc.”

Ja minsann — “Det behövs modiga journalister och politiker som vågar ta tag i denna viktiga fråga.” — och jag hoppas innerligen att barn kommer att förskonas från denna fruktansvärda (medeltida!) behandlingsmetod.
Tack för ditt mycket viktiga arbete ..modige Peter U Larsson!

Olle
Gäst
14 februari 2014 kl 04:05

ECT är alltså en ny variant av lobotomering där delar av hjärnan förstörs.

Jag tycker vi ska ta de ansvariga för detta och sätta dem i livstids fängelse.

Sluta samarbeta med såna myndigheter som inte tar avstånd från dylikt.

ECT - nej tack
Gäst
14 februari 2014 kl 10:22

ECT är barbariskt fast jag är inte förvånad. Psykiatrin har sysslat med tortyr i århundraden och kommit undan.

Åsa
Åsa
Gäst
14 februari 2014 kl 10:24

Tack för att ni belyser och tar upp detta oerhört viktiga ämne. Fler behöver veta.

Anna
Anna
Gäst
14 februari 2014 kl 10:30

Oerhört tacksam för ditt mycket gedigna och viktiga engagemang. Som patient är det nästintill omöjligt att inom vården få gehör för de problem som uppstått i samband med ect. Jag kommer att visa din artikel för mina närmaste till att börja med. Mitt varmaste tack till dig!

M.O.B.
Gäst
14 februari 2014 kl 11:18

Det som står i artikeln stämmer. Dessutom verkar det som om patientförsäkringar i Norden ger samma standardsvar när folk söker ersättning för skador efter elchocker. De erkänner att elchocker ger skador men anser att man måste acceptera dessa eftersom elchockerna botat eller lindrat en svår sjukdom. Det är inte så att elchocker kan bota några sjukdomar ty starkström genom hjärnan som orsakar svåra epileptiska anfall leder alltid till hjärnskador. Dessutom är psykiatrins sjukdomar inga vanliga sjukdomar som kan mätas med blodprov, hjärnskanning eller andra biologiska tester — det är i varje fall så att det finns inga krav på att sjukvården skall upptäcka några biologiska tecken på psykisk sjukdom för att få utföra drastiska biologiska behandlingar som elchocker. Det är långtifrån säkert att diagnosen är rätt. När det gäller elchocker så har patienten aldrig gett sitt skriftliga samtycke till behandlingen, ty något sådant krävs ej i Sverige. Det verkar orimligt att en patient skall behöva acceptera permanenta hjärnskador p.g.a. en behandling när patienten själv har motsatt sig behandlingen och t.ex. försökt ta hjälp utifrån för att fly från den psykiatriska kliniken för att slippa elchockerna. De flesta patienter är också svårt drogade med mediciner som förhindrar tänkande och initiativ och har svårt att tacka nej till ECT-behandlingar ifall de får en sådan möjlighet, vilket dock sällan inträffar. I vissa dokumenterade fall har patienter fått elchocker p.g.a. att tvångsmedicinering orsakat akut förgiftning. Elchocker kan dock ej minska skadorna p.g.a. förgiftning utan orsakar även i dessa fall bara ytterligare hjärnskador. Dock borde man behandla förgiftningen med t.ex. motgift. Det bästa vore dock om man ej förgiftade patienter för att sedan utföra elchocker på dem.

Lotta Kemmer
Lotta Kemmer
Gäst
14 februari 2014 kl 11:21

En oerhört primitiv behandlingsmetod. Men ingenting förvånar längre när det gäller psykiatrin och deras behandlingsmetoder. Det här är ingenting annat än legaliserad tortyr. Hela psykiatrin borde för övrigt läggas ner. De har ingenting positivt att komma med.

Anette Feron
Anette Feron
Gäst
14 februari 2014 kl 11:39

Jag begriper inte hur man fortfarande kan använda ECT för att HJÄLPA människor som mår dåligt! Det är väl för tusan ingen HJÄLP att skicka en massa el genom hjärnan på någon! Det är ju inte klokt! Jag menar, är man deprimerad, ledsen, har ångest, känner sig apatisk och hjälplös och totalt nere i botten så behöver man ju mänsklig närhet och förståelse. Någon som verkligen bryr sig och kan visa empati och medkänsla. De som jobbar med sånt här borde förstå det och sätta stopp för ECT och börja satsa på en MÄNSKLIG vård som hjälper på riktigt, genom en SERIÖS och ETISK läkarvård med allt vad det innebär. Som hjälper en svag människa att bli stark igen. ECT blir man inte stark av. ECT är en förstörande åtgärd.

Thomas Arvidsson
Thomas Arvidsson
Gäst
14 februari 2014 kl 11:53

Mycket bra att problemet med ECT tas upp. Detta är en mycket gammal skadlig behandlingsmetod som härstammar från 1930-talet så den ursprungligen användes för bedöva grisar som skulle till slakt. Grisar fick epileptiska anfall och föll i hop på golvet i kramper. Sedan blev de lugna och kunde utan motstånd föras till slaktbänken. Metoden prövades 1938 på besvärliga mentalpatienter med samma “goda resultat”. Patienterna blev lättskötta och lugna.
Metoden bygger på att med hjälp av elchocker i hjärnan framkalla stora epileptiska anfall (Grand Mal) vilket i alla lägen ger hjärnskador i mindre eller större omfattning. Metoden används idag i modifierad form (med muskelavslappnande medel och narkos för att krampanfallen skall framstå lika klara och påstås bota svåra former av depressioner och till och med vara livräddande. Detta är helt enkelt inte sant. ECT ger alltid hjärnskador och det är det som är det “mirakulösa” med ECT. Hjärnskador ger eufori vilket av läkarna tolkas som förbättringar i patientens tillstånd. Nej, ECT är ingen bra behandling och metoden borde ha skrotats för länge sedan och ECT-maskinerna placerats på museer. Hundratals skadade människor kan vittna om hur miserabla och icke-fungerade deras liv blivit efter att de fått ECT. Stort tack till dig Peter U Larsson för det arbete du lägger ner i denna frågan och för all hjälp du gett hundratals människor som i dig fått en talesman. Vi är många som stöder ditt arbete och hjälper till där vi kan. Tillsammans kan vi få ett slut på detta. Det är vårt mål. Psykiatrin stoppar inte detta självmant. Vi måste få myndigheter och politiker att agera.

Håkan Andersson
Håkan Andersson
Gäst
14 februari 2014 kl 11:56

Jag tror faktiskt att en del människor blir hjälpta av Elchocker, tex min mor en gång i tiden. Tyvärr är det också helt uppenbart att en del också får allvarliga skador som psykiatrin har bestämt sig för att mörka för patienterna. De vanligaste skadorna verkar vara minnesproblem.

Själv hade jag aldrig varit inlagd för psykiska problem men i samband med min skilsmässa sov jag dåligt 3 månader och fick svår ångest och fick läggas in på psykiatriskt sjukhus i Lund. Jag hade inte fått ordentlig sömnmedicin och inte heller antidepressivt medel i mer än 3 veckor (och dessutom i felaktig låg dos). Läkaren föreslog ECT. “Om du äter både piller och får elchocker blir du fortare frisk”. I mitt dåliga tillstånd nappade jag på detta. Endast lättare övergående minnesproblem kunde förekomma. 3 dagar efter inläggning fick jag elchocker.

Efter en av behandlingarna fick jag svår kronisk (obotlig) tinnitus. Det låter fortfarande som att jag har en bisvärm i huvudet 3 år efter elchockerna. Jag har också bestående närminnesproblem. Jag glömmer att betala efter att jag tankat bilen och kan inte hålla reda på vad jag sagt till människor. Jag har forskat lite och även hittat andra som fått svår tinnitus efter elchocker utomlands. Man får hela tiden höra att det är många som blir hjälpta av elchocker av läkarna. OK , även om det nu är så, är det korrekt att dölja skadorna som man kan få av detta ?. Svensk sjukvård ( och dansk också) verkar inte vilja upplysa om biverkningarna. Propagandan om hur bra Elchocker är trummas ut ständigt från de ECT-positiva läkarna i Sverige. Till sist kommer bubblan att brista, så är det alltid. men då har många människor fått sina liv förstörda redan i folkhemmet Sverige. Förhoppningsvis börjar dock socialstyrelsen reagera så smått snart

/Håkan

Thomas
Gäst
14 februari 2014 kl 12:28

Jag gillar ju inte dig, Peter U. Larsson, men vad gäller ECT som behandlingsmetod tycker jag att du gör något bra i ditt ifrågasättande och den hjälp du erbjuder drabbade och anhöriga. Sen är jag inte säker på att alla vittnesmål du delar med dig av är riktiga. Det är ju omöjligt att säga eftersom inget går att verifiera. Jag tror att du bedriver en häxjakt och inte alltid i detta fall är ärlig med det material du tillhandahåller.

Men jag tycker att det är en bra häxjakt att bedriva. Go for it.

Heidi
Heidi
Gäst
14 februari 2014 kl 12:34

Thank you, Peter, for your excellent work exposing the damage done to the people in these stories. I agree it certainly takes courage to tackle this issue in the media and in politics. Psychiatry has so fooled people that anyone who speaks out against its brutal practices is quickly silenced by ridicule, ‘the silent treatment’, or other tools of the secret bully. Abolishing ECT is the sane way to begin to reform patient treatment, but it is also the only way that psychiatrists can save themselves. Otherwise, their industry is on the same doomed path as any group who engages in genocide — their own end is also hastened, and no-one will ever tolerate them again.

M.O.B.
Gäst
14 februari 2014 kl 13:37

Patientförsäkringen erkänner att elchocker orsakar hjärnskador. Alltså borde man få skriva att den psykiater som beordrat elchocker och övrig psykiatripersonal och narkospersonal som deltagit i elchocker har hjärnskadat patienter utan att detta räknas som förtal. Syftet är heller inte att förtala utan att varna andra för dessa personer.

Hansi
Hansi
Gäst
14 februari 2014 kl 16:02

Fruktansvärt att se att psykiatrin fortfarande lyckas få allmänheten att tro att dom har något bra att komma med och att människor faktiskt lurats att tro att det är en “säker och effektiv behandling”.

Fredrik Lagerström
Fredrik Lagerström
Gäst
14 februari 2014 kl 16:12

Jag måste medge att det är fullständigt exceptionellt av dig att antaga det fulla ansvaret för att göra saker och ting rätt här i samhället!
Mänskligheten lider en enorm brist på människor med samma engagemang som du har Peter!
Jag beundrar ditt arbete, samt att du enträget fortsätter att bidraga och hjälpa dina medmänniskors mot målet av ett bra välbefinnande!

Det ovanstående i sig är oerhört vällovligt, men inte nog med det, så gör du det dessutom ideellt sen år tillbaka!
Tack för ditt engagemang!

Pernille Frandsen
Pernille Frandsen
Gäst
14 februari 2014 kl 16:20

Kære Peter.
Du har min fulde opbagning og respekt det er et kæmpe arbejde du gør. Jeg er selv skadet af ECT og jeg er så ked af at lægerne/ psykiaterne ikke vil lytte og forstå at bivirkningerne og skaderne er meget voldsomme at leve med. Jeg kan ikke huske jeg har født min datter eller de første år af hendes liv, jeg kan ikke forstå og tale engelsk (Fik 12 i Engelsk i 2008) Jeg kan ikke finde rundt og der er store store helt tomme huller i min hukommelse.
Jeg har kontakt til mange andre der oplever fuldstændig de samme bivirkninger efter ECT, og de er ikke at sammenligne med andre hukommelses problemer eller koncentrations problemer, det er på en helt anden måde.
Hvis nogen læser dette og tænker at det er svært at forestille sig hvordan det er så er her en lille øvelse:
Luk øjnene og prøv at finde jeres dyrebareste minde frem, jeres børn, jeres bryllup, en rejse….. mærk følelsen og glæden helt ind i hjertet lidt og åben så øjnene. Prøv igen men forstil dig så at det er væk, forsvundet fra dine minder. Du ved det er der men du kan ikke huske det.
Mange mister flere af deres færdigheder, koncentrationen er ofte meget ramt, man udtrættes ekstrem hurtig, planlægning er uhørt og det sociale er sparsomt.
Håber nogen vil reagere snart og tak igen Peter.
Mange hilsner Pernille Frandsen

Thomas
Gäst
14 februari 2014 kl 16:29

@Hansi
Om vi tittar på vilka behandlingar som erbjuds den som hamnat inom psykiatrin så är det ju lite mer än ECT och psykofarmaka. Du skriver att psykiatrin lyckas lura allmänheten att de har NÅGOT bra att komma med. Så du menar alltså att KBT, psykodynamisk terapi, kuratorkontakt, psykoterapi och mindfulness är dåligt?

Även om jag anser att det Peter U. Larsson gör, gällande att ifrågasätta ECT, så vill jag poängtera att vittnesmålen han tar upp inte kan verifieras. Det enda som går att verifiera är det som kommer av namngivna personer.

I fallet att ifrågasätta ECT kan jag känna att ändamålet helgar medlen, om det skulle röra sig om förfalskade vittnesmål.

Cathrin Schmidt
Cathrin Schmidt
Gäst
14 februari 2014 kl 17:48

Mycket bra artikel. Vi måste kämpa för att få stopp på ECT. Tusen tack till dig Peter U Larsson som lägger ner så mycket tid o arbete på detta och hjälper oss som blivit drabbade.

Thomas Arvidsson
Thomas Arvidsson
Gäst
14 februari 2014 kl 18:40

@Thomas Arvidsson

Visst är det så att anonyma vittnesmål inte är verifierbara vilket ju givetvis hade varit det bästa. Men det har med förtroende och sekretess gentemot den drabbade patienten att göra. De anmälningar till IVO, Socialstyrelsen och Patientskadenämnden som vittnesmålen är hämtade ur är däremot inte anonyma. Om du vill övertyga dig om att att det finns många berättelser och vittnesmål om skador av ECT så kan du till exempel gå in på Facebookgruppen “Vi som inte tycker om elchocksbehandling-ECT” som för närvarande har cirka 2.300 medlemmar (skadade, anhöriga, släktingar,vänner m fl) och där massor av patienter öppet med bild och namn berättar sina historier.

http://www.facebook.com/groups/elchocker

Anders Eklöf
Anders Eklöf
Gäst
14 februari 2014 kl 19:48

Ja, vad ska man säga som inte redan har sagts. Jag har aldrig varit utsatt för ECT eller ens känt någon anhörig eller vän som erbjudits/utsatts för dylikt, men det hindrar mig inte från att ta extremt illa vid mig av de vittnesmål (om än ej verifierbara av säkerligen goda skäl) och de rapporter jag har läst om ifrågavarande. Även om nu inte övergrepp hade begåtts och folk faktiskt anser sig ha blivit hjälpta (jag förnekar inte att ECT faktiskt har hjälpt folk och kan ses som en sista utväg när allt annat har prövats), så skall metoden omgärdas av strikt kontroll, alltid vara frivillig, kontrolleras och uppföljas. Hjärnan är extremt komplex och dessa metoder kan ju ses som att vara inne och rota i hjärnan med en motorsåg, så att den eventuellt gynnsamma effekten “äts upp” av de nya problem som uppstår. Visst finns det fall där patienten upplever sig må bättre och givetvis kan inte detta förkastas, men människor tvingas anpassa sig i och med att livet går vidare och kan tillslut tänkas ge upp och säga till sig själva något i stil med “ja, jag mår väl bättre” fastän det tidigare läget som kan rent ut sagt ha varit förjävligt med mer ångest, hysteri, mani, depression och allt därtill (i och med att ECT har getts till en såpass heterogen patientflora med olika typer av psykiska problem) egentligen varit en bättre jordmån för förbättring.

Jag vill inte ens börja fundera över hur dessa ingrepp kan ha gått till i sin värst oreglerade form och där procedurer skett lite hipp som happ av läkare som (sin yrkeskompetens till trots) omöjligen kan ha varken tid eller resurser till att bedöma och i ett större perspektiv utvärdera vad för patienten hade varit bäst i det stora hela, alltså inte enbart sett till inom psykiatrivården utan i i livet som helhet. Detta är givetvis en nästan omöjlig fråga för någon men således skall ödmjukhet råda.

Om möjligen lite väl filosofiskt valde meningar och ord ovan men enligt mig ej att förglömma. Summan av kardemumman: Totalstopp skall råda under en begränsad tid tills alla fall och omständigheter kan utredas (gällande tvångsvård ej frivård) och metoden skall hamna under förstoringsglaset en gång för alla.

Janne
14 februari 2014 kl 21:06

@ Thomas, har du själv fått ECT? Om inte kanske du skulle ha en annan uppfattning om du hade fått det! Tror du att dessa personer ljuger och hittar på om alla skador? Vad skulle de i så fall ha för vinning av det?
Jag är själv vittne till min egen far som tappade både närminnet och fick stora personlighetsförändringar efter ECT. Han blev även drogad med en rad andra preparat och till sist sa hans kropp ifrån så han dog.

Nej Thomas, det är kanske dags för dig att erkänna både för dig själv och andra drabbade att ECT och psykofarmaka inte är något annat än ren psykisk terror, både på kort och lång sikt för alla drabbade!

Tack Peter U Larsson för en mycket bra artikel och ett fantastiskt bra jobb med allt det du gör!!

ulf8lager
14 februari 2014 kl 23:32

Bra jobbat Peter!
ECT bör definitivt förpassas till de övriga förlegade psykiatri-tortyr-metoderna du nämnde i
artikeln.

Jayne
Jayne
Gäst
15 februari 2014 kl 00:59

Mycket bra artikel, ETC är ren tortyr och alla människor behöver upplysas om psykiatrins metoder som verkligen strider mot mänskliga rättigheter! Du gör ett fantastiskt jobb Peter!

Ola
Ola
Gäst
15 februari 2014 kl 02:30

Elchocker är tortyr och ingen behandling. De måste förbjudas nu!

Thomas Nilson
Gäst
15 februari 2014 kl 08:51

Enkäter av hundratals som genomgått serier med 0.75 till 0.90 ampere ström och upp till 450 volt likspänning i pulser genom hjärnan visar att över 70% får långvariga medelsvåra till svåra problem med långtidsminnet och över 70% får långvariga medelsvåra till svåra problem med korttidsminnet. Elchocken som kan vara mer än fem sekunder genom frontalloben och hjärnan framkallar det kraftigaste epilepsianfallet, ett grand mal anfall. Personer som är frivilligt inlagda kan hotas med tvångsintagning om de inte går med på en serie elchocker. Det brukar användas en serie på 10 elchocker med bara någon dags uppehåll mellan varje kraftig elchock med epilepsianfall. Hjärnan har därför ingen möjlighet att återhämta sig. Det är som 10 hjärnskakningar på under fyra veckor. Hjärnskada genom trauma är välkänt för att orsaka eufori, t.ex. vid olyckor, det är den “antidepressiva” effekt som motiverar övergreppen mot lagar och internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter.

http://web.archive.org/web/20000305075051/members.aol.com/wmacdo4301/electro/papers/equest.htm
http://www.elchocker.se/stark-strom-genom-hjarnan-vid-ect-behandlingar/
http://www.elchocker.se
http://www.ectresources.org/

halez Al-kassab
halez Al-kassab
Gäst
15 februari 2014 kl 11:05

Psykiska problem dåligt måendet kan behandlas på olika medtoder och mediciner och undvika behandlas med ECT-behandlings metoden som förstör hjärnans funktion på olika sätt en uta av de som är den viktigastehjärnans funktion är minnet !!

Daniel Samuelsson
Daniel Samuelsson
Gäst
15 februari 2014 kl 14:23

Tycker ni det är coolt att samma natt som en tjej fyller 15 så får hon se 15 av sina kompisar brinna upp i diskoteksbranden i Göteborg. Visste ni att psykiatriker och psykologer tolkar som att inte umgås med folk som skulle iväg och nästan våldföra sig på henne som så kallad social fobi och att man då ska möta sina rädslor och det betyder att man i överlag inte umgås med folk. Har hotat folk för att de inte umgås med kvinnomisshandlare, våldtäktsmän, pedofiler, pensionärsmisshandlare, djurmisshandlare mm.

Och dessa kallar sig för läkare. Anser ni det vara friskt?

Carina Runow
Carina Runow
Gäst
15 februari 2014 kl 19:02

Det är helt otroligt att man fortsätter att ge ECT- behandlingar trots alla biverkningar som faktiskt inträffar och det är fruktansvärt att psykiatrin inte bryr sig om att man förstör så många månniskors liv. Jag vill tacka dig Peter för all hjälp du ger.

Suzanne Eriksson
Gäst
15 februari 2014 kl 19:02

Vilken tur, att ni orkar, ta strid och kämpa för att få bort detta. Håller med om att det bör läggas till historien med resten av dom andra barbariska tillvägagångs sätten. Det är så fruktansvärt.. Förstår inte hur man kan begå dessa övergrepp och stympningar mot alla dessa människor. DET SKA INTE INFÖRAS PÅ BUP!! SNÄLLA! Gör ALLT Ni KAN för att säkra Framtiden för Alla Barn och Framtida generationer! Tack för det fina arbeteni gör!!

Lisbeth Viklund
Gäst
15 februari 2014 kl 19:36

Det är helt ofattbart att ECT fortfarande används i den svenska sjukvården/psykiatrin.. Man kan ju undra vilken tidsålder vi befinner oss i….Hur kan det över huvud taget vara lagligt att psykiatriker får förstöra människors hjärnor? Med minnesförlust som följd..
Vilken rätt har sjukvården/psykiatrin att ödelägga hela familjer..? (Det är inte bara den som fått ECT som drabbas, även familj och vänner, som tvingas se sina kära lida av alla skador ECT vållar, drabbas hårt..)..
Hur många Fler vittnesbörd Behövs, från människor som fått sina liv förstörda efter elchocksbehandlingar, innan den svenska psykiatrin Slutar med denna barbariska tortyrmetod..? ECT är en Bestraffningsmetod, som inte hör hemma i svensk sjukvård..!!

Janne
15 februari 2014 kl 20:11

Svensk sjuk-vård handlar om pengar och ingenting annat tyvärr, den är uppbyggd på att folk ska vara lagom sjuka och knapra piller i så stor utsträckning som möjligt för att säkerställa en maximerad vinst för läkemedelsindustrin.
Detta med ECT är ytterligare ett led i den riktningen, för att förstärka skadeverkningarna så folk mer eller mindre ska tvingas in i livslångt läkemedelsberoende.

Så länge människor kommer anlita sjuk-vården så kommer den att finnas, det bästa sättet är att bojkotta den i så stor utsträckning vi kan. De lever på sin ekonomiska makt men den dag de inte längre har den så kommer den självdö, låt oss därför inte gynna denna industri som tyvärr inget annat vill än att ytterligare öka sina marknadsandelar och vinster!
Vi får alla betala denna ohälsa med våra skattepengar så det dags att tänka efter innan vi går till “farbror doktorn som alltid vet bäst”…

Mariann Nyqvist
Mariann Nyqvist
Gäst
15 februari 2014 kl 20:48

Tomas Nilsson säger: Psykiatriska elchocker är som “10 hjärnskakningar under fyra veckor”.
Funderar över barnläkares debattartikel i dagens DN: Skakvåld ger hjärnskador hos tiotals spädbarn varje år”. Författarna påtalar behovet av en nationell handlingsplan om våld mot barn.
Intressant att notera att hjärnskador är skadliga om de utförs 1) av föräldrar och 2) på riktigt små barn medan åsamkande av hjärnskador är 3) helt OK för mer vuxna individer och att 4) övergreppen sker av professionella. Dessa aktörer har legitimation för att ge omskakande och personlighetsomdanande behandling av särskilt utsedda individer som ”förtjänar” detta. Behandlarna skuldbefrias eftersom behandlingen ses som ett naturligt svar på ett avvikande beteende.

Vetenskapen och samhället är patriarkalt, vars fält samverkar för att driva en maktfullkomlig politik. I ett ”omhändertagande samhälle” finns ett flertal samhälleliga fäder verksamma i form av ett vetenskapligt prästerskap under ett politiskt pantheon.
Ideologin i ett ”omhändertagande samhälle” är att alla, barn såsom vuxna, räknas som samhällets barn. Staten, med vetenskapens stöd, lägger livet tillrätta för ”barnen” i allt högre grad. Tillrättaläggandet gäller rätten att övervaka, kriminalisera, medicinera och skattebelägga invånare. Staten tvår däremot sina händer för ett mer traditionellt fördelningspolitiskt skyldighetsprojekt för att invånarna ska ha det bra. Allt eftersom våra skyldigheter gentemot staten ökar nedmonteras…

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
15 februari 2014 kl 21:14

Egentligen är alla psykiska problem riggade så enkelt att det måste krånglas till för att generera inkomster. Exempel: man tänker starta något i det fysiska universumet – intention.
Denna min intention kolliderar med något annat i motsatt riktning. Krock och förvirring, ilska, tårar och elände.
Sedan i terapi grottar man runt i den tunga biten av händelseförloppet, när ankaret ligger i beslutet att starta något. Man terapiderar på fel ställe och man kommer aldrig fram till en lösning annat än temporärt.
Att ge sig på grundbesluten kan vara mycket svårt i ett inledningsskede. Men det går att ladda ur alla händelser rätt rejält med vetskapen om, att en låg emotion laddar ur mot en hög emotion. Där är EFT ett verkligt fungerande verktyg trots att det verkar lite bisarrt vid påseende. En elektriker skulle fatta galoppen direkt om man säger att det fungerar som en kondensator, genom att sätta två emotioner intill varandra. Och det är gördetsjälv gratis utan terapeut!!
Problemet med detta är att det går så fort att folk vägrar att tro på det. Terapi skall ta lång tid och vara dyrt och inte kunna fixas på några minuter gratis!

Thomas Arvidsson
Thomas Arvidsson
Gäst
15 februari 2014 kl 21:41

Hur många patienter får ECT-behandlingar och hur många behandlingar ges totalt under ett år i Sverige?

Senaste siffror från Årsrapport ECT 2012: (Siffrorna är skattade eftersom några ECT-kliniker av de totalt 54 som finns i Sverige ännu inte rapporterat sina siffror för 2012 trots flera påstötningar):

Ca 5.000 patienter (varav ca 3.900 kvinnor) fick sammanlagt ca 51.000 ECT-behandlingar under år 2012.

Från andra register:

Biverkningar av ECT: ? Biverkningsregister saknas
Dödsfall av ECT: ? Dödsfallsregister ECT saknas
Lex Maria anmälningar ECT: 0
Patientanmälningar IVO skador av ECT ? Officiell statistik finns ej
Anmälningar Patientskadeförs. ECT ? Officiell statistik finns ej
Patienter som erhållit ersättning skador ECT 0
Skadestånd och ersättningar utbetalda ECT 0 kr
Antal ECT-behandlingar under tvång ? Officiell statistik finns ej

ECT är den enda godkända medicinska behandlingsformen i Sverige där rapportering och registerhållning är så totalt eftersatt, obefintlig och tillförlitlig statistik är i det närmaste totalt obefintlig.

Vad är det man försöker dölja?

Pirjo Ramberg
Gäst
17 februari 2014 kl 08:46

Först vill jag tacka Peter för hans ovärderlig hjälp och sunt förnuft! Vem kan må bra av ca 400volt genom hjärnan? Hur kan man kalla detta vård? Jag har träffat folk, som är/var mina kunder, innan och efter ECT-behandling, och jag måste säga att jag blev mild sagt shockad!Tex enn kvinna som hade varit levande och gladare innan , var efter ETC en gående grönsak. All livlighet var borta och hon grät till mig att hon kan inte komma ihåg sina barn längre! Fruktansvärd brutalt tortyr att förstöra någons liv på detta sättet…..

Thomas
Gäst
17 februari 2014 kl 22:56

@Janne Forsström

Du missförstod mig, tror jag. Men jag förstår det då jag var trött och sladdrade till språket något ohemult. Jag menade inte att jag tror att herr U. Larsson har förfalskat saker. Jag försökte också “erkänna”, för att använda ditt uttryck, att i hans fall när det kommer till hans kamp mot ECT skulle det vara bra även om det vore så. Dock vidhåller jag att det saknas validitet gällande “vittnesmålen” då de är anonyma och inte är verifierbara. Men det går väl att luta sig tillbaka på alla anmälningar så det är väl bara akademika.

I övrigt har jag ju inget att erkänna för mig själv eller andra eftersom jag blir hjälpt, kortsiktigt, av psykiatrin. Nej, jag har aldrig behandlats med ECT och har inga planer på att bli det heller.

Gällande psykofarmaka vidhåller jag liksom så ofta förr att det kan vara mycket bra för att skapa en stabilitet hos en patient för att kunna öppna dörrar för annan behandling/hjälp. Livsuppehållande åtgärd i väntan på ambulans för vidare transport till operationsbordet och slutligen rehabilitering.

Nu tror ju jag att min något utopiska syn sällan blir verklighet, men den är verklig i mitt fall i egenskap av att vara ett praktexempel på någon som kunnat ta sig vidare genom att erkänna (se där, nu erkänner jag ändå något) sig ha ett sjukdomstillstånd, oavsett vad dess underliggande orsaker må vara. Snabb behandling med medicin för att inte skada eller förlora familjen (mer) i väntan på en bättre buss. Ah, medicinen är mitt busskort kanske, så att jag kan ta den där bussen sen.

Banka inte ned mig bara för att jag inte har personlig erfarenhet av ECT som alltså för övrigt inte är en metod jag tror är något annat än skadlig. Men jag misstänker att det finns människor som känner sig hjälpta av den på samma sätt som jag känner mig hjälpt av medicinering.

lena
lena
Gäst
18 februari 2014 kl 11:49

Gammaldags och ineffektiv vård som ger bestående skador och vållar lidande och ett begränsande liv. Vård skall vara ett botande och hjälpande verktyg och eftersom det finns kbt och andra vårdformer som ger bestående resultat så är det skrämmande att vården strävar bakåt. Endast protester och öppenhet kan råda bot på ignoransen och arrogansen inom halsstarrig så kallad vård.

Nina Drakfors
Gäst
18 februari 2014 kl 18:41

Det är så fruktansvärt att man använder en metod som är barbarisk. Det finns så mycket annat man kan göra innan man tar till så starka åtgärd som ETC. Tyvärr så har inte sjukvården helhetssyn och jag undrar många gånger hur man kan vara så värdelös på detta med psykisk ohälsa, och då med tanke på att det finns så mycket man kan gör men jag anar att det som är tidskrävande, kräver ansvar från individen och kostar pengar inte är det som man vill ha fokus på, men vad de glömmer är att det inte blir med kostnadskrävande i det stora hela och minskat lidande om man gör andra saker än ETC. Tyvärr är sambandet mellan sjukvården och läkemedelsindustrin allt för symbiotiskt och jag tror att det är därför vi har en sjukvård som den ser ut. Bra jobbat med att föra ut det vedervärdiga i ETC-behandlingen.

Johan Algotsson
Gäst
19 februari 2014 kl 04:54

När en individ får ECT så bombarderar man hjärnan med el upprepade gånger. Syftet är att försöka stänga av en persons varseblivning till en punkt där han inte längre är medveten om vissa saker. Man försöker inte bota personen eller finna orsaken till hans problem. Det fungerar ungefär som att klippa av en nerv hos en person som har smärta, klipp av rätt nerv och smärtan försvinner. Ganska ointelligent och brutal lösning skulle man kunna säga.

Biggan
Biggan
Gäst
19 februari 2014 kl 14:27

Kropp och Själ i P1 gav en bra fördjupad bild av behandlingsformen och dess bakgrund. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1272

Kim
Kim
Gäst
19 februari 2014 kl 15:12

Gud vad hemskt!

Åsa
Åsa
Gäst
20 februari 2014 kl 10:36

Man blir ju ledsen – stakars människor.

Christine
Christine
Gäst
20 februari 2014 kl 11:07

Christine
Det är aldrig Ok att ge ETC. Det förstör våra hjärnor . Personligen jämför jag med lobotomi. jag fick Minnesluckor, blev apatisk, tom på känslor. Många år efter jag fått ETC hade jag enorm ångest! ETC förstörde mitt liv , då man räknades som “psykiskt sjuk” ute i samhället, vilket hade stora konsekvenser för mig. Jag var bara barn när jag fick ETC. Anledning! Vet än i dag ej, mer än att jag skulle bli “foglig”. Sluta ge ETC och ge mer tid åt de psykiskt sjuka, samtal ,värme och förståelse……

Siv Nyman
Siv Nyman
Gäst
20 februari 2014 kl 11:18

Tack Peter för ditt stora engagemang i frågan. Jag fick ECT i somras. Hade en djup deprission med Suecidförsök. Min läkare sa att medicinerna inte hjälpte mig och undrade hur jag ställde mig til ECT. Visste inte nåt om det och hade ingen anhörig som kunde hjälpa mig ta beslut. Så jag gick med på att ta dessa. Det var det värsta jag varit med om.

Kände att det inte var bra blev personlighetsförändrad o disorienterad. Fick genom Facebook kontakt med Peter Larsson. HAn hjälpte mig att ta ett beslut att avbryta detta. Hann få 3 st. Är tacksam att jag fick denna hjälp speciellt nu när jag läst och hört om alla dessa skadade.

HAr själv jobbat inom Psykiatrin. Jag fördömmer detta verkligen och håller med att detta ska hamna i historieböckerna. Vi lever på 2000 talet nu o vet om riskerna o de bestående skadorna. Vill samhället kanske ha passiva hjärnskadade människor som inte kan göra sin stämma hörd???

Har med Peters hjälp anmält detta. JAg anmäler för att jag vill ha slut på detta.

Siv Nyman Sundsvall

Helén
Helén
Gäst
Reply to  Siv Nyman
20 februari 2014 kl 20:29

Jag håller tummarna för dig Siv! Jag hoppas innerligt att DU blir en som får eersättning och blir erkänd som att ha blivit skadad av denna tortyr. Varmt, varmt lycka till!

Sara Linnea Liden
Sara Linnea Liden
Gäst
20 februari 2014 kl 12:00

Vilken bra artikel Peter! Det behövs människor som dig som vågar stå upp mot etablissemanget inom psykiatrin och även inom det andra. Folk måste vakna upp och komma ur den bubblan att man ska lita blint på sjukvård, men så är inte fallet. Det är inte alltid att människors hälsa som är det som setts i första hand, då så mycket i världen tyvärr styrs alltför mycket av pengar och dess industri. Skulle önska att fler kunde ifrågasätta mer och vara nyfiken på att ta reda på fakta. Våga använda sitt sunda förnuft inför varje diagnos eller hypotes från läkare/sjuksköterskor etc. Har fått erfara att kunskapsnivån inte är alltför imponerande i många fall. Så bra att du kan få användning av min oönskade erfarenhet med psykiatrin med min kära lillasyster och mor som offer. Psykiatrin infiltrerar verkligen samhället på många plan och kommer alltfler mycket närmre.. Väldigt tragiskt att de utnyttjar och förstör oskyldiga, och att de är så grymma att använda ECT på bebisar under 4 år, barn och gravida eller någon som helst för den delen. Dock borde hela psykiatrin ha varit utformat på ett sätt att syftet är att hjälpa och inte förstöra liv med tvångsåtgärder, medicin (droger), inlåsning osv. Personer som mår dåligt skulle behövt andras tid, förståelse, tips på hur man kan förändra sin tillvaro till det bättre, samtal,stöd. Inte personal som sätter in dig i ett kallt rum ensam,drogar dig så du inte vill komma ur sängen, om du blir “för besvärlig” så sänder vi ström genom din hjärna eller ger tvångsinjektion. Låter inte mänskligt någonstans. Förändring behövs, helst igår.
TACK FÖR DET FINA ARBETE DU GÖR I KAMPEN ATT HJÄLPA ANDRA!

Patrik Karlström
Patrik Karlström
Gäst
20 februari 2014 kl 12:19

Det är tyvärr inte en vetenskaplig metod utan en observation på 30-talet hur grisar bedövades före slakt. Denna observation ansågs kunna användas på patienter på det lokala mentalsjukhuset och har använts sedan dess med samma förödande effekter som slaktdjuren fick. Dock verkar det som om medmänniskor och medborgare med mentala problem inte har mer rätt till vetenskaplig vård än djur före slakt.

Hjärnskador, en efter den andra, rapporteras, men patienter skickas fortfarande in på löpande band för en serie av hjärnchocker. Bara inom psykiatrin kan man orsaka en elchock utan eftervård, men om samma person kommit in till akuten och fått samma chock hemma hade han behandlats och bevakats i intensivvården.

Helén
Helén
Gäst
20 februari 2014 kl 14:01

Heja Peter! Som vanligt skriver du otroligt bra. Tack!
@ Hansi, Thomas m.fl.:
Vad gäller validitet. Jag vet ett fall där ett helt liv utraderats! Hon fick 3 år på sig att göra en anmälan – gjorde en anmälan (HSAN tror jag det var) – behövde komplettera inom viss tid, flera månader kvar på den tiden(!) – begärde ut sina journaler, men fick inte dessa förrän det var för sent att komplettera anmälan!!! Normalt tar det kanske en vecka att få ut sin journal, vilket man har rätt att få enligt § 26 PUL. Hon väntade i MÅNADER och försökte pressa på, men hennes förfrågningar efter sina journaler lämnades utan åtgärd och fördröjdes alltså – troligen medvetet! Hennes anmälan lämnades alltså “utan åtgärd”. Jag misstänker – obs misstänker – att detta är mycket vanligare än man tror och inget engångsfall. Genom att fördröja journaler, så att anmälningar inte hinner kompletteras undviker man att dessa tas upp för utredning och då påverkas statistiken på ett för ECT gynnsamt läge. Självklart håller jag min väninnas namn hemligt här av den enkla anledningen att det endast är HON som ska gå ut med sitt namn i ett sådant här läge och bara om hon själv väljer det.

ECT borde vara kriminaliserats och jämställt med mordförsök sedan decennier tillbaka! ECT hör hemma i ett skräckkabinett som något fasansfullt som en gång existerade och som bevis på vissa (obs – VISSA) psykiatrikers osunda kontrollbehov, förstörelselust och sadistiska böjelser. Att Socialstyrelsen sväljer detta är inte så konstigt. Den här typen av människor är oerhört övertygande och manipulativa. Dessutom blir det allt vanligare att myndigheter “silar mygg och sväljer kameler” ser det ut som i alla fall.

Psykiatrin har betydligt bättre alternativ, men de är väl inte “tillräckligt kostnadseffektiva” eller nåt sånt för att satsas på mer. Nämligen: KBT, MBT och DBT. Men dessa tar lång tid att genomföra på enskild basis och gruppvis. Alltså drar de stora kostnader. Men jag betalar hellre mer i skatt om bara ECT försvinner till sin skräckgarderob där det hör hemma. dessa tekniker kan ju dessutom orsaka att folk börjar må så pass mycket bättre att de kanske minskar sitt beroende av mediciner också…

Kalle
Kalle
Gäst
20 februari 2014 kl 14:08

Skrämmande med dessa medeltida tortyrmetoder. Modern till en av mina bästa barndomsvänner fick ECT-behandlingar på 50- och 60-talet. Kvinnan satt mest i ett hörn och flinade och hade ingen förmåga till socialt liv. Hon var helt känslokall. Psykiatrin har många lik i garderoben, konstigt bara att det får fortsätta och att inte ansvariga myndigheter börjar kika in i garderoben. Det är för mig ett stort mysterium, då allt är uppenbart vad de håller på med.
Mvh Kalle

Jane
Jane
Gäst
20 februari 2014 kl 14:22

De folkvalda som sitter i riksdagen är de som beslutar i Sverige eller hur? Jag har svårt att tro att alla dessa 349 personer anser att det är strålande och toppen bra att det ges ECT till människor? Dock så fortsätter det och då undrar jag vad det beror på att det inte har förbjudits ännu? Vilka är dessa expertgrupper som de lyssnar på egentligen? Inte är det vanliga människor med sunt förnuft eller de ” drabbade” för då hade det varit förbjudet redan….. Jag skäms över att Sveriges styrande personer tillåter att detta fortsätter och jag tänker göra något åt det .

Helén
Helén
Gäst
Reply to  Jane
20 februari 2014 kl 20:35

@ Jane.
Myndigheter lyssnar på så kallade experter – dvs Psykiatriska överläkare och i dessa fall uppenbarligen inte de läkare som faktiskt ifrågasätter ECT – utan de som förespråkar denna tortyr. Jag TROR att dessa läkare är utsedda av Socialstyrelsen – som uppenbarligen förvarar dessa metoder. I alla fall verkar det så för mig. Någon som, liksom jag, minns kampanjen på 70-talet (eller var det 80-talet?) om “6-7 skivor bröd om dagen”??? Socialstyrelsens kamp på den tiden för “bättre folkhälsa” – förespråkat av “experter” till läkare.
Socialstyrelsen är en av de myndigheter jag ser som verkligen “silar mygg och sväljer kameler”…

Fridrik Gislason
Fridrik Gislason
Gäst
20 februari 2014 kl 19:04

Det är skrämmande att psykiatrin ens överväger att använda en terapi som skapar minnesförluster! Ville de själva ha den olägenheten?