Psykiatrin nonchalerar alla skador från elchocksbehandlingar (ECT)

134
3087

elchocksbehandlingPeter Larsson presenterar här skrämmande vittnesmål direkt från människor som oftast helt mot sin vilja påtvingats ECT, elchocksbehandling (ECT) av hjärnan. Vittnena som fått dessa behandlingar berättar om allvarliga skador och förstörda liv, ändå fortsätter den svenska sjukvården att förhärliga och använda denna grova och mycket tveksamma metod, menar Larsson. Det verkar vara svårt att finna patienter som verkligen blivit hjälpta, om ens tillfälligt.

Text: Peter Larsson | Protestlista mol elchocksterapi

Häromdagen fick jag följande e-mail av en drabbad:

”Jag är X år och sedan knappt X månader sjukskriven p g a bipolär depression, panikångest och utbrändhet från mitt arbete som X inom primärvården. Jag har under januari och februari 2014 behandlats med 8-10 ECT. Jag har inga minnesbilder från cirka ett halvår tillbaka, jag minns diffust uppvaknanden efter ECT men inte alls hur det gick till att jag påbörjade denna behandling. Efter sista gången gick jag bara hem, jag var inlagd på avdelningen på frivillig basis.

När jag kom hem kände jag inte alls igen mitt bostadsområde, mitt hus, vägen dit. Jag upptäckte att jag har två katter, två barn och en man som jag knappt kände igen till utseendet, än mindre deras personligheter. Jag blev livrädd då jag upptäckte att jag inte hittar i mitt eget hus, inte vet hur tv, tvättmaskin, mikro och annat fungerar. Lösenord till epost, telefonnummer, namn på grannar, vänner och släktingar.

Jag har extremt svårt att hålla saker i minnet, jag kan inte läsa mer än två rader innan det är helt borta. Jag måste lärsa om sååå mycket, hur fungerar duschen, vilka rutiner har den här familjen, hur kokar man ris. För att inte tala om köra bil (har fortfarande inte vågat sätta mig bakom ratten) eller skriva journal-latin och medicinsk svenska och engelska.

Jag har gått från djup depression till djupare depression och jag är ytterst nära att ge upp nu. Jag känner ju inte ens mina barn längre. Har du några råd till mig?”

Detta är en av hundratals drabbade och anhöriga som kontaktat mig.

Vad är en ECT-behandling?

Elchocksbehandlingar, elchocker eller ECT-behandlingar är en behandlingsmetod inom psykiatrin som innebär att man sänder upp till 460 volt genom hjärnan (läs om strömstyrkan vid ECT). Detta orsakar kraftiga och långvariga kramper som vid ett epileptiskt anfall.

I motsats till vad de flesta tror så används elchocksbehandlingen mer än någonsin inom psykiatrin och själva elchocken, som drabbar patientens känsliga tankeverksamhet, är samma eller större än någonsin, trots bedräglig försköning av psykiatrin.

Sverige är förmodligen värst i världen per capita med ca 60 000 elchocker om året (2009) till bla. barn, gravida, äldre och under tvång.

Media, med Uppdrag Granskning i spetsen, uppmärksammade problemen med ECT år 2009 och pressade Socialstyrelsen att erkänna och ändra i Vårdguiden att det finns risker för bestående minnesskador efter ECT.

Allvarliga brister i informationen till patienter och anhöriga

”Jag vill anmäla att psykiatrin försöker påtvinga och övertala min lillasyster X till ECTbehandlingar när hon skulle behöva sätta sig in i frågan ordentligt i ett bättre tillstånd. Vill även anmäla det dåliga bemötandet som jag fått på avdelningen efter att jag har uttalat kritik och tveksamheter mot ECT. Jag utestängdes som nära anhörig och fick inte vara med på ett viktigt möte.

Min lillasyster, X, ligger inlagd för psykiatrisk vård och har nu blivit föreslagen ECT-behandlingar – vilket jag motsätter mig. Jag tycker att X i första hand skall söka sig andra vägar för att må bättre – eller åtminstone sätta sig in i frågan ordentligt. X har förklarat för mig tidigare: ’ECT är något jag absolut aldrig vill ha’.”

Enligt åtskilliga vittnesmål så finns det allvarliga brister i informationen från psykiatrins sida till de drabbade och anhöriga innan ECT.

Det saknas även en oberoende icke-psykiatrisk uppföljning av de långsiktiga verkningarna av elchocksbehandlingarna.

Socialstyrelsen vet fortfarande inte exakt hur många elchocker som ges varje år i Sverige. Det finns allvarliga brister i uppföljningen.

Läs mer: Socialstyrelsens brister i hanteringen av ECT

Bevis på skador från elchocksbehandlingar (ECT)

”Mina anhöriga och vänner ser att jag blivit personlighetsförändrad, fått svåra minnesstörningar – halva mitt liv är utraderat. Det är en stor sorg för mig. Har ju tappat allt min självförtroende med. Svårt att hänga med i diskussioner så jag sitter mest tyst då.”

”Hej jag heter X fick ca.30 ECT under 2 år tid . Sista var 4 mån sen tro jag fick 13 gången, vill inte det men har inte mycket o säger har LPT.Nu överhuvudtaget jag har ingen minner om mina barn uppväxten , o jag vet inte hur många gången hoppa jag av fel station , när jag handlar måt det all tid samma kommer inte på nånting, glöm bank korten 5 st alla löser ord måste ner skriva Själv är kock jobba 23år ,jag kommer inte i hår hur kockar man en gräddsås,,, som jag har kock tusental lit. Själv äta färdigt måt varit dag, har inge dröm länge vaknar bara ångest umgås inte med nån helt ensam prata m barnen ibland .Ibland vill jag inte leva min vardagen måste jag kämpa för att funkar. Mår inte bra men våga inte söker hjälp!”

Läs mer: Vittnesmål från drabbade och anhöriga på skador från ECT

”Min far är oförmögen att jobba då han lever i en varannan-dag värld där inte många får plats, han vet inte vem han är och vi vet det ännu mindre. Vi känner inte igen vår pappa längre. Allt detta är ett resultat ifrån ECT behandlingar. Sjukhus och myndigheter bryr sig inte. Och jag kan helhjärtat säga att om detta inte får ett slut så kommer ingen ta sig igenom helskinnad.”

Läs mer: Fler vittnesmål från anhöriga

”Som sjuksköterska såg jag elchocker användas i vården på redan försvarslösa patienter. Mitt intryck var att elchockerna gavs för att göra en redan passiv och inaktiv person mer ‘lugn’ och passiv. Jag har inte vid någon tidpunkt i vården eller utanför sett något som varit bra med användandet av elchocker. Ingen av de patienter jag såg uppvisade någon slags förbättring.

Jag såg t.ex. en patient/mor som inte längre kände igen sina barn, kunde inte/ville inte, och som var i ständig skräck för människor, även de som ville hjälpa henne. Jag hörde protester från patienten som var på väg att få en elchock, vilket lämnades utan hänsyn. Jag anser att elchocker är ett inhumanitärt övergrepp som utraderar personligheter och försätter en person i ett totalt beroende med ingen möjlighet att ‘icke-göra’ effekterna av elchockerna då hjärnvävnaden är förstörd för alltid.”

Läs mer fler vittnesmål från sjuksköterskor

Professorerna John Read (University of Auckland – NZ) och Richard Bentall (University of Liverpool – UK):

”Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.”

”Resultaten av denna översyn visar att kampanjer av ECT mottagare över hela världen för att förbjuda ECT, stöds av att det saknas vetenskapliga bevis för att den är säkert eller effektivt. Säkerligen är farhågorna om ECT-orsakad minnesförlust, så ofta avfärdad som ’subjektiv minnesförlust’ av ECT förespråkare, faktiskt välgrundade enligt forskningen.”

Peter R. Breggin, amerikansk läkare:

”Elchock ger mer uppenbara exempel på hur psykiatrisk behandling fördärvar hjärnan. Chockbehandling är helt enkelt en skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, som är tillräcklig för att framkalla ett epileptiskt grand mal-anfall. När patienten blir apatisk så skriver doktorn i journalen ’klagar inte längre’.

När patienten uppvisar den eufori, som vanligtvis är följden av hjärnskada, så skriver doktorn ’humöret förbättrat’. Under tiden skadas individens hjärna och sinne så drastiskt att han eller hon inte förmår protestera. Det är lätt att få dem att ta emot upprepade chockbehandlingar. I många fall måste familjemedlemmar ingripa för att stoppa den destruktiva ’behandlingen’.”

Läs mer: Vetenskapliga bevis mot elchocksbehandlingar (ECT)

Varför verkar ECT ibland ”fungera”?

Elchocken under ECT är så stor att personen behöver sövas ner och få muskelavslappnande medel för att inte kastas runt i kramper och bryta ben i kroppen. Detta hände mycket riktigt innan man moderniserade utförandet av ECT av PR skäl – elchocken är dock densamma som förr.

Efter en sådan chock mot hjärnan och tankeverksamheten är det välkänt hos neurologer att en person kan känna en onaturlig upprymdhet. Precis som efter en hjärnskada.

Denna chock skakar även om personens tankeverksamhet rejält och kan få honom att glömma och ”komma på andra tankar”.

Läs mer: Varför tycks ECT ibland ”fungera”?

Har varit i kontakt med många drabbade och hjälpt dem att anmäla

”Vill tacka dig för att du lägger ner din tid på att hjälpa mig! //ch”

”Hej och tack, vet hur ECT gör med folk, min mamma har fått c.a 9st och är tvyärr inte samma mamma idag som innan, hade ja vetat vad detta gjort mot henne innan hade ja ALDRIG gått med på detta !!! men du gör ett fantastiskt jobb :-D”

”Vår kontakt har betytt och betyder mycket för mig. Jag följer Ect-sidan på Facebook varje dag.”

Fullständigt ideellt och engagerat har jag informerat, stöttat, hjälpt och följt upp de drabbade och anhöriga så att de har anmält sina skador från ECT till myndigheterna.

Vågar inte räkna hur många ideella timmar som jag har lagt ner på detta.

”Jag beundrar dig och dina kollegor för ert arbete. Att arbetet fortsätter gläder mig. Ni behövs verkligen!”

”Hej igen och tack för ditt fantastiska engagemang. Han verkar ha ändrat sig efter att ha läst dina artiklar.”

Läs mer: Fler lovord

Varför är jag engagerad för att få ut sanningen om ECT

Mitt engagemang startade en gång i tiden när jag såg att närstående personer blev förstörda av elchocksbehandlingar. För mig var detta chockerande och mycket fel.

Sedan dess har jag studerat och debatterat elchocksbehandlingarna. Har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga. Hjälpt många att anmäla sina skador till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och Patient-försäkringen.

Läs mer om mitt engagemang

Det finns åtskilliga bevis för att ECT-behandlingar ger skador

Det finns åtskilliga bevis för att ECT ger skador: hundratals vittnesmål från anhöriga, drabbade och sjuksköterskor, anmälningar till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Patientförsäkringen samt vetenskapliga artiklar och studier.

Psykiatrin nonchalerar allt detta och planerar bla. för att öka antalet elchocker till barn via BUP.

Elchocksbehandlingarna bör omedelbart placeras i historieböckerna tillsammans med andra psykiatriska ”mirakelkurer”: isbad, snurrstolar, insulinchocker, tvångssteriliseringar, lobotomi, etc.

Det behövs modiga journalister och politiker som vågar ta tag i denna viktiga fråga.

Text: Peter Larsson, medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

Protestlista mol elchocksterapi

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

134 KOMMENTARER

 1. Er imponert over Peters engasjement og pågangsmot rundt dette temaet, og det er en bra artikkel!

  Har selv erfaring med en mann som fikk 5 ECT-behandlinger i 2011 og har sett hvilken skade ECT kan gjøre. Han mistet nærminnet fullstendig og han kjente seg omtrent ikke igjen hjemme. Vi fikk besøk, og han visste ikke hvem det var. Han kunne ikke lage mat, eller ta ut av oppvaskmaskinen. Han kunne ikke bruke verktøy, han som alltid har vært en ”handyman”. Han husket ikke fra den ene timen til den neste. Det var umulig å huske hva som hadde skjedd i går. Han hadde ingen erindring om sine eldste barn, vårt bryllup eller vår datters barndom. Han har alltid hatt en suveren evne til å orientere seg, men plutselig hadde han problemer med å kjøre 5 kilometer til butikken, ja, om han ikke glemte hvor han skulle på veien….

  Dette er snart 3 år siden, og noe har kommet tilbake. Han har allikevel store huller i hukommelsen 20-25 år tilbake i tid, og mye av det er viktige og personlige minner som omhandler familien. Mye av identiteten er borte, og han har mange ganger stilt spørsmålet ”Hvem er jeg?”.

  Jeg har forsøkt å sende inn erstatningskrav til Norsk Pasientskadeerstatning(NPE) i Norge, men man mister motet. Det blir mitt ansvar å bevise at ECT gir varig skade, men hvordan skal jeg klare det når NPE sitter med egne ”eksperter” som motbeviser enhver kobling mellom ECT og hukommelseproblemer? All dokumentasjon som viser til at ECT gir skade underkjennes av NPE. Det er en lang vei å gå, men jeg er ikke i tvil om at ECT kommer til å ende opp som et kapittel i psykiatriens mørke historie. Det er bare så synd at så mange liv blir ødelagt på veien!

 2. Hej,

  Jag har nyligen genomgått ECT-behandling, initierad av mej själv, precis som 2008, då jag hotade mej till den. Fick 2008 bara 2-3 ggr, denna gång blev det 6-9 ggr(minns inte exakt). Jag bad om ECT för att slippa äta tabletter. Är duktigt less på diverse medikament mot allt möjligt.

  Det har nu gått några veckor efter sista behandlingen. Jag kan inte säga att jag kände av nån sorts eufori som skulle kunna anses vara mej som ”glad” efteråt, mer bara normalglad och normalpigg. Men det som är KASS-det är minnet! Det var inte alls så 2008, men det var så få ggr. Denna gång har jag glölmt bort lösenord och pinkoder till höger och vänster. Mycket irriterande! Har även glömt vissa händelser, som att jag pratat i telefonen med min dotters svärmor(detta kort innan ECT, max 4 v innan). Jag återkommer möjligen om ca ett halvår för att se om jag har bestående skador på minnet. Hoppas innerligt att jag INTE hör av mej!

  Vill inte riskera att få skador mer än vad man redan gör på alla möjliga sätt, så jag tror inte det blir mer ECT för mej, men inte heller antidepp. Jag siktar på maten och motionen för att förbättra hälsan istället!

  • @ Anette Åman.

   Jag hoppas innerligt att du inte får, för dig, märkbara och livslånga men av den behandling du fått. Tycker du gör alldeles rätt i som satsar på att äta rätt och motion. Önskar dig all lycka till

 3. Ska tillägga att jag frågat ALLA psykiatriker jag haft(det är ett gäng) om DE skulle emotta ECT eller till sina barn? Svaret är alltid ”ja”….ljög verkligen alla??? Det är frågan jag ställer mej…vi pratar 4-7 läkare åtminstone.

 4. Håller självklart med om att ECT inte ska få användas för huvudtaget ,och jag misstror ingen här om deras berättelser, men man bör lägga till att Psykofarmaka ,depressioner också kan ge svåra kognitiva problem och förändra ens personlighet till slut vet man inte vem är är längre, blandningen av detta och ECT är ett recept för förstörda liv, en större översiktsbild behövs för att nå roten till det ”onda” …
  Jag har fått ECT själv, men hade förträngda minnen innan , blev inte särkilt påverkad av behandlingen och i mitt fruktansvärda mående i extrem djup depression , och med flera självmordsförsök i botten så blev ECTn en underlig liten paus i en hjärna som bara snurrade i destruktivitet. Informationen jag fick var dock skrattretande en två sidors liten folder, som mer el mindre förskönade ECTn och beskrev riskerna som minimala…
  Det fins hjälp att få med att bygga upp minnen och tidigare kunskaper ,det tar lång tid och kan vara extrem frustrerande, Men att inte göra ngt alls är aldrig en lösning, Självklart ska man anmäla sina skador…
  En intressant sak i detta är ju att man tidigare och fortfarande i vissa delar av världen använde/ använder elektriska stolen för/som dödstraff …

 5. Otroligt välskriven artikel! Jag har själv inte behandlats enligt ECT och känner ingen som har men jag skulle själv aldrig utsätta mig för det. Jag har problem med borderline/bipolärproblematik och GAD samt panikångest men jag hanterar hellre det själv än att förstöra mitt liv. Jag hoppas ingen läkare eller psykolog kommer föreslå detta för min del..

  • @ A Tattered Remnant

   Kan rekommendera böckerna av Dr Earl Mindell. Hans bok ”New Vitamin Bible” finns tyvärr ej på svenska men kan fås via Amazon.com bl.a. Den tar upp alternativ för bl.a. ”mood problems” dit man nog kan hänföra det du skriver. Sök på amazon efter hans böcker. De är alldeles utmärkta och helt borta från psykofarmaka etc.

 6. Peter U Larsson, tack för att du i nutid och rum, arbetar och förbrukar funktionella energi (eFergi), på att här på newsvoiceXse, informera marknaden om säkerhetsrisk i den svenska ”psykiatrin” och skapa intresse (idag >120 inlägg hit och dit), men den svenska ”psykiatrin”, är bara ett ord/begrepp u.p.a. (utan personligt ansvar) och risk, för eventuell säkerhetsbrist i producerat resultat, vid ETC-behandling av EN enskild myndig vårdtagare, lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden för vård, skola och omsorg i EES och EU.

  Varje enskild vårdgivare (region/ladsting), som lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden, bedriver näringsvÄrksamhet (tar betalt av enskild vårdtagare), har STRIKT produktansvar och risk, för att kvalitet och säkerhet i nutid, nära framtid (10 år) och rum, i producerat resultat ( ETC-behandling av EN enskild myndig vårdtagare), SKYDDAR enskild person, husdjur och egendom, samt vårdtagares enskilda hälsa, miljö, säkerhet och ekonomiska intressen, med incitamentet skattefritt skadestånd till EN drabbad enskild vårdtagare, inte till två eller flera kollektiv av vårdtagare, som listat sitt personnamn på ett upprop hit och dit.

  Om svensk lagstiftare, domstol eller exekutivt organ, som rättssubjekt inte vill, kan eller vågar förstå när, var och varför, EN säkerhetsbrist kan transformeras till fördragsbrott, med betalningsansvar för det allmänna (regeringen som rättssubjekt), mot EN drabbad enskild fysisk person som vårdtagare och utsatt för säkerhetsbrist i ETC-behandling, är det bara att som svensk betala och beklaga denna brist på svensk kvalitet och säkerhet.

  Med värdesäkrad hälsning
  Lärstad den 7 mars 2014
  Bertil NätvÄrkselev, u.p.a. och risk för säkerhetsbrist i producerat resultat ovan

 7. Etc är ju kriminellt. Sjukvården i Sverige, inklusive psykvården, är ju helt åt skogen. Jag tror att dom som ligger bakom det här systemet inte ens vill bota människor överhuvudtaget. Man tjänar bättre pengar på att skada folk och sedan ’behandla’. Dom bör lägga ner detta vidriga sätt att behandla folk på. Äckliga människor. Och psyksvårdspersonalen som tror att dom gör nytta, lika smarta som vilken annan 20 åring som helst, dom har bara ’utbildat’ sig dvs blivit hjärntvättade i några år.

 8. Jag tycker det är verkligen förnedrande och omänskligt att veta att mina svenska medborgare far så pass illa när de hamnar inom Psykiatrins arbetsfält. ECTs effekter börjar bli allt mer kända för allmänheten, men inte förrän detta barbariska ”behandlingssätt” för depressioner m.m. stoppas kan man som medborgare vila lugnt igen. Det är mycket som tyder på att det pågår pga pengar. Det kostar skattebetalarna stora pengar och inkomsterna är stora. Alltså är det pengar, tyvärr som styr även här. Det finns mycket bättre och lovande alternativ!!! Börja använda dem NU!!! Jan /En kämpe för de mänskliga rättigheterna

 9. Fick precis nedanstående email från en som drabbats av psykiatrin och ECT. Hon skrev detta efter att ha blivit informerad om denna artikel i Newsvoice.

  —————

  ”Hej och tack för ditt mejl. Håller på och gör upp räkningen med psykiatrin, som förstört 28 år av mitt liv.
  Jag fick ju i slutet på 80-talet c:a 100 elchocker mot depression, och vart inte ett dugg bättre. Men jag kom underfund med hur psykvården fungerade. Man fick inte visa sina känslor. Det gällde att vara lagom glad,eller ledsen. Man fick inte vara alltför aktiv, eller passiv. Man skulle vara LAGOM. Dvs när jag insåg detta och började sminka mej, klä upp mej och fixa håret var dag, då slapp jag tvångsvården.Det finns ingen psykvård alls i Sverige i dag, det är diciplinerad förvaring, med forskning och tvångsbehandlingar med ETC och mediciner.När jag kom ut ur detta helvete som pågått från sept-88 tom juli 89, var jag lika deprimerad som förut, hade tappat minnet och kunde inte längre sova utan sömntabletter.Sökte mej till olika privata psykiatiker, som inte var en bit bättre än landstingets psykvård. Åt mej igenom halva FASS, och blev självmordsbenägen. Gjorde ett antal självmordsförsök, med resultat att jag blev ytterligare tvångsvårdad. Det i sin tur har resulterat i att den somatiska vården har struntat blankt i mej, när jag haft kroppsliga sjukdomar. ”Hon är ju sinnessjuk, så bry er inte om vad hon säger”. När jag en gång ringde ambulans för bröstsmärtor, blev jag körd till psykakuten, och därefter tvångsvårdad i 6 veckor.Man har missat en cancer, en krossad disk i höften(efter ett fall), och 4 av 5 läkare missade i somras en lunginflammation, och eftersom jag är 75 år och kranskärlsopererad efter en hjärtinfarkt för 2 år sedan, orkade inte min kropp, utan lymfa rann ut i fötter,ben och händer. Jag har hela tiden fått vända mej till privatläkare för vård.Canceroperation,ortoped, hjärtspecialist osv. Jag har nämligen stämplats som bipolär och under c:a 10 år ätit ”dårmediciner”, vilket syns i vareviga journal vart jag än kommer. Nu har jag sedan en tid slutat med ”dårmedicinerna”, utan att underrätta läkarna och jag mår alldeles utmärkt. Problemet är bara det att jag måste uppsöka psykiater för att få så mycket sömnmedel som jag tvingas ta efter alla ETC, och så mycket som jag behöver får inte en vanlig läkare skriva ut.Säger man till en psykiater att man slutat med ”dårmedicinerna”, då blir man tvångsvårdad på LPT, med motivering att man SAKNAR SJUKDOMSINSIKT.Vägrar man äta medicinerna på sjukhus, kastar sej ett par brottare till vårdare över en, och tvångshåller patienten, medan en läkare injicerar eländet i patientens kropp.
  ALLA POLITIKER , GÖR NÅGOT ÅT ELÄNDET MED DEN SVENSKA PSYKVÅRDEN !

  Med vänliga hälsningar, och ett stort tack till dej Peter för din insats”

 10. Allvarligt. Finns det människor som av orsak att ha avslutat medicinering allena tagits in för tvångsvård med motiveringen bristande sjukdomsinsikt? Läskigt. Hmm. Då blir jag lite nervös över mina planer att lägga av när hjärnan funkar bättre.

 11. vilken bra uppfinning att hjälpa patienter ,Men det är för de som är helt allvarligt skadat .Inte för de som längtar efter någon eller känner sig ensam . Jag själv tror på människligheter först och sen det dem andra tekniska behandling till exempel ECT som är gångbart . Min foster blev psykiskt sjuk plötsligt . När vi sökte att varför hon blev så , den bevisen var att hon ville gifte sig med den person som han älskade henne och sen förkastade henne då blev hon psykiskt sjuk .Hon hade börjat sin MD men kunde inte klara pga psykiskt sjukdom .Efter ECT behandlingen blev hon bra ,men nu verkar det som hon inte lever . Och det mest händer med kvinnor som tar allvarligt och blir psykiskt sjukdom . Jag tror det här ECT är en bra upptäcker ….

  • @ Zakir Hayat
   Hej Zakir. Jag är inte säker på om jag förstår dig riktigt. Menar du att ECT skulle vara bra? Det kanske såg så ut direkt efteråt (eufori), men du skriver ju att hon numera inte verkar leva… Kanske jag missförstår dig.
   ECT är INTE bra alls! Alldeles för många människor får alldeles för många och stora permanenta skador. ECT måste totalförbjudas – NU!!!

 12. Peter R Breggins uttalande kring läkardokumentationen visar en verklighet i yrkeskåren. En verklighet som tyvärr är beklagande som existens. Människorna förlitar sig på kompetens baserad från uppdaterad evidens, tyvärr är detta bristande inom psykiatrin. Psykiatrin har alltid varit en sluten enhet, en enhet som aldrig ser sitt dåliga i behandlingarna utan som hela tiden fortsätter i samma spår. Behandlingarna och kompetensen går neråt inom psykiatrin medan inom andra kliniker går det uppåt. Inom kirurgi, medicin går utveckligen fort, psykiatrin trampar i sina spår. Frågan man kan ställa sig är varför? Varför ligger psykiatrin efter, när alla andra utvecklas? ECT, en förödande behandlingsmetod där läkarna måste ta sitt ansvar då de har skyldigheten inom yrket att bedriva vård som är evidensbaserat.
  Bra Peter! Jag stödjer din entusiasm!

 13. Kära Zakir,

  Jag förstår inte riktigt. Du säger att din faster blev bra efter ECT men sedan verkar det som hon inte lever. Det är väl inte bra … eller?

  Ibland kan ECT verka ”fungera” och tyckas ”hjälpa”.

  Men se gärna denna artikel för att förstå varför och hur det fungerar: http://www.elchocker.se/varfor-tycks-ect-ibland-fungera/

  Jag har varit i kontakt med hundratals människor som blivit skadade av ECT-behandlingar.

  En kvinna skriver så här om sin man som fick ECT och sedan tog livet av sig:

  ”Vi upplevde att han blev snabbt pigg och glad, men ju längre tiden gick och ju fler ECT behandlingar X fick blev han mer och mer känslokall och innesluten i sig själv.”

  Psykiatrin är fast i sina ”lösningar” i form av hundratals olika diagnoser, psykofarmaka och elchocker.

  Varför inser inte politikerna att det är dags att satsa på och lyfta fram alternativa behandlingar?

 14. Kära Zakir,

  Jag förstår inte riktigt. Du säger att din faster blev bra efter ECT men sedan verkar det som hon inte lever. Det är väl inte bra … eller?

  Ibland kan ECT verka ”fungera” och tyckas ”hjälpa”.

  Men se gärna denna artikel för att förstå varför och hur det fungerar: http://www.elchocker.se/varfor-tycks-ect-ibland-fungera/

  Jag har varit i kontakt med hundratals människor som blivit skadade av ECT-behandlingar.

  En kvinna skriver så här om sin man som fick ECT och sedan tog livet av sig:

  ”Vi upplevde att han blev snabbt pigg och glad, men ju längre tiden gick och ju fler ECT behandlingar X fick blev han mer och mer känslokall och innesluten i sig själv.”

  Psykiatrin är fast i sina ”lösningar” i form av hundratals olika diagnoser, psykofarmaka och elchocker.

  Varför inser inte politikerna att det är dags att satsa på och lyfta fram alternativa behandlingar?

 15. Hur nästan en hel läkarkår inom psykiatrin kan godkänna denna behandling, och till och med påstå att patienterna blir bättre är ju så galet att det kryper i hela mej! Bra att du tar upp detta Peter U Larsson, och förklarar detta med strömskillnader också. En del jag pratat med anser att det är så liten mängd ström under så kort tid, att det omöjligt kan göra skada! Jo, det kan det, DET GÖR DET! Jag vet, för jag är en av dom som skadats!

 16. Vi som har gått igenom ECT behandlingar vet hur det känns och vi vet hur det är att folk inte tror på en men det är inte konstigt att vanliga människor som inte vet mycket om ECT tror på en!Det är bra att vi har dig Peter U Larsson som vet väldigt mycket om ECT och hjälper och stödjer oss!Det är alldeles för många människor som är skadade av ECT därför ska de ta bort ECT !

 17. Behöver snabbt få säkert säkert svar. Min vän ska få eller snarare bli påtvingad detta. Har man som patient absolut inget att säga om man inte vill? Just nu hör jag knappt vad hon säger pga massa lygnande dom säkert gett henne intavinöst. Skulle ha satt mig i bilen för en timme sedan och och dit för att vara med henne. Och hjälpa henne att säga nej. Det går inte nu för mitt blodtryck. Ska försöka få dom att prata med mig. Dom har något konstigt sätt att bemöta detta på. Då dom mer eller mindre säger att gör du inte detta så får du aldrig komma hem, träffa sina barn osv Även där en fråga…..är detta inte ett övertramp i allra högsta grad gällande mänskliga rättigheter? Jag är så orolig över att det blir ect :'( för Lotta bara försvinner :'( mentalt menar jag då.

  Förmodligen är hon ännu mer drogad nu och på väg till sjukhuset :'(

  ♡♡SNÄLLA HJÄLP MIG HJÄLPA LOTTA GENOM ATT TALA OM SVARET ♡♡

  • Hej Caroline. Jag vet tyvärr inte hur man går till väga riktigt, men mejla Peter Larsson. Förhoppningsvis vet han.

   Så fort du kan – försök prata med din väninna och ta reda på OM detta faktiskt var frivilligt. OM hon blivit informerad om eventuella risker etc. Om inte. Skriv i alla fall ner allt du fått veta med datum mm som en liten dagbok, så du har anteckningarna om de behövs.

   Om din väninna inte vill ha fler ”behandlingar” ta hjälp av anhöriga. Hjälp henne protestera genom att be att få vara med på möte med läkare t.ex. En läkare kan INTE säga nej till att en patient vill ha med någon som stödperson. Om patienten, nu din väninna, vill ha med dig på läkarbesöket – försök vara med och då kan du ställa frågor och ge uttryck för dina tvivel. Om din väninna vill att du ska hjälpa henne att få stopp på denna tortyr, så har du då en chans där. Du är ju också vittne…

   Det är det enda jag kan komma på. Troligen vet Peter så oändligt mycket mer.

   Hoppas detta hjälper dig lite. Lycka till. Jag håller tummarna.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här