Psykiatrin nonchalerar alla skador från elchocksbehandlingar (ECT)

134

elchocksbehandlingPeter Larsson presenterar här skrämmande vittnesmål direkt från människor som oftast helt mot sin vilja påtvingats ECT, elchocksbehandling (ECT) av hjärnan. Vittnena som fått dessa behandlingar berättar om allvarliga skador och förstörda liv, ändå fortsätter den svenska sjukvården att förhärliga och använda denna grova och mycket tveksamma metod, menar Larsson. Det verkar vara svårt att finna patienter som verkligen blivit hjälpta, om ens tillfälligt.

Text: Peter Larsson | Protestlista mol elchocksterapi

Häromdagen fick jag följande e-mail av en drabbad:

“Jag är X år och sedan knappt X månader sjukskriven p g a bipolär depression, panikångest och utbrändhet från mitt arbete som X inom primärvården. Jag har under januari och februari 2014 behandlats med 8-10 ECT. Jag har inga minnesbilder från cirka ett halvår tillbaka, jag minns diffust uppvaknanden efter ECT men inte alls hur det gick till att jag påbörjade denna behandling. Efter sista gången gick jag bara hem, jag var inlagd på avdelningen på frivillig basis.

När jag kom hem kände jag inte alls igen mitt bostadsområde, mitt hus, vägen dit. Jag upptäckte att jag har två katter, två barn och en man som jag knappt kände igen till utseendet, än mindre deras personligheter. Jag blev livrädd då jag upptäckte att jag inte hittar i mitt eget hus, inte vet hur tv, tvättmaskin, mikro och annat fungerar. Lösenord till epost, telefonnummer, namn på grannar, vänner och släktingar.

Jag har extremt svårt att hålla saker i minnet, jag kan inte läsa mer än två rader innan det är helt borta. Jag måste lärsa om sååå mycket, hur fungerar duschen, vilka rutiner har den här familjen, hur kokar man ris. För att inte tala om köra bil (har fortfarande inte vågat sätta mig bakom ratten) eller skriva journal-latin och medicinsk svenska och engelska.

Jag har gått från djup depression till djupare depression och jag är ytterst nära att ge upp nu. Jag känner ju inte ens mina barn längre. Har du några råd till mig?”

Detta är en av hundratals drabbade och anhöriga som kontaktat mig.

Vad är en ECT-behandling?

Elchocksbehandlingar, elchocker eller ECT-behandlingar är en behandlingsmetod inom psykiatrin som innebär att man sänder upp till 460 volt genom hjärnan (läs om strömstyrkan vid ECT). Detta orsakar kraftiga och långvariga kramper som vid ett epileptiskt anfall.

I motsats till vad de flesta tror så används elchocksbehandlingen mer än någonsin inom psykiatrin och själva elchocken, som drabbar patientens känsliga tankeverksamhet, är samma eller större än någonsin, trots bedräglig försköning av psykiatrin.

Sverige är förmodligen värst i världen per capita med ca 60 000 elchocker om året (2009) till bla. barn, gravida, äldre och under tvång.

Media, med Uppdrag Granskning i spetsen, uppmärksammade problemen med ECT år 2009 och pressade Socialstyrelsen att erkänna och ändra i Vårdguiden att det finns risker för bestående minnesskador efter ECT.

Allvarliga brister i informationen till patienter och anhöriga

“Jag vill anmäla att psykiatrin försöker påtvinga och övertala min lillasyster X till ECTbehandlingar när hon skulle behöva sätta sig in i frågan ordentligt i ett bättre tillstånd. Vill även anmäla det dåliga bemötandet som jag fått på avdelningen efter att jag har uttalat kritik och tveksamheter mot ECT. Jag utestängdes som nära anhörig och fick inte vara med på ett viktigt möte.

Min lillasyster, X, ligger inlagd för psykiatrisk vård och har nu blivit föreslagen ECT-behandlingar – vilket jag motsätter mig. Jag tycker att X i första hand skall söka sig andra vägar för att må bättre – eller åtminstone sätta sig in i frågan ordentligt. X har förklarat för mig tidigare: ‘ECT är något jag absolut aldrig vill ha’.”

Enligt åtskilliga vittnesmål så finns det allvarliga brister i informationen från psykiatrins sida till de drabbade och anhöriga innan ECT.

Det saknas även en oberoende icke-psykiatrisk uppföljning av de långsiktiga verkningarna av elchocksbehandlingarna.

Socialstyrelsen vet fortfarande inte exakt hur många elchocker som ges varje år i Sverige. Det finns allvarliga brister i uppföljningen.

Läs mer: Socialstyrelsens brister i hanteringen av ECT

Bevis på skador från elchocksbehandlingar (ECT)

“Mina anhöriga och vänner ser att jag blivit personlighetsförändrad, fått svåra minnesstörningar – halva mitt liv är utraderat. Det är en stor sorg för mig. Har ju tappat allt min självförtroende med. Svårt att hänga med i diskussioner så jag sitter mest tyst då.”

“Hej jag heter X fick ca.30 ECT under 2 år tid . Sista var 4 mån sen tro jag fick 13 gången, vill inte det men har inte mycket o säger har LPT.Nu överhuvudtaget jag har ingen minner om mina barn uppväxten , o jag vet inte hur många gången hoppa jag av fel station , när jag handlar måt det all tid samma kommer inte på nånting, glöm bank korten 5 st alla löser ord måste ner skriva Själv är kock jobba 23år ,jag kommer inte i hår hur kockar man en gräddsås,,, som jag har kock tusental lit. Själv äta färdigt måt varit dag, har inge dröm länge vaknar bara ångest umgås inte med nån helt ensam prata m barnen ibland .Ibland vill jag inte leva min vardagen måste jag kämpa för att funkar. Mår inte bra men våga inte söker hjälp!”

Läs mer: Vittnesmål från drabbade och anhöriga på skador från ECT

“Min far är oförmögen att jobba då han lever i en varannan-dag värld där inte många får plats, han vet inte vem han är och vi vet det ännu mindre. Vi känner inte igen vår pappa längre. Allt detta är ett resultat ifrån ECT behandlingar. Sjukhus och myndigheter bryr sig inte. Och jag kan helhjärtat säga att om detta inte får ett slut så kommer ingen ta sig igenom helskinnad.”

Läs mer: Fler vittnesmål från anhöriga

“Som sjuksköterska såg jag elchocker användas i vården på redan försvarslösa patienter. Mitt intryck var att elchockerna gavs för att göra en redan passiv och inaktiv person mer ‘lugn’ och passiv. Jag har inte vid någon tidpunkt i vården eller utanför sett något som varit bra med användandet av elchocker. Ingen av de patienter jag såg uppvisade någon slags förbättring.

Jag såg t.ex. en patient/mor som inte längre kände igen sina barn, kunde inte/ville inte, och som var i ständig skräck för människor, även de som ville hjälpa henne. Jag hörde protester från patienten som var på väg att få en elchock, vilket lämnades utan hänsyn. Jag anser att elchocker är ett inhumanitärt övergrepp som utraderar personligheter och försätter en person i ett totalt beroende med ingen möjlighet att ‘icke-göra’ effekterna av elchockerna då hjärnvävnaden är förstörd för alltid.”

Läs mer fler vittnesmål från sjuksköterskor

Professorerna John Read (University of Auckland – NZ) och Richard Bentall (University of Liverpool – UK):

“Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.”

”Resultaten av denna översyn visar att kampanjer av ECT mottagare över hela världen för att förbjuda ECT, stöds av att det saknas vetenskapliga bevis för att den är säkert eller effektivt. Säkerligen är farhågorna om ECT-orsakad minnesförlust, så ofta avfärdad som ‘subjektiv minnesförlust’ av ECT förespråkare, faktiskt välgrundade enligt forskningen.”

Peter R. Breggin, amerikansk läkare:

“Elchock ger mer uppenbara exempel på hur psykiatrisk behandling fördärvar hjärnan. Chockbehandling är helt enkelt en skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, som är tillräcklig för att framkalla ett epileptiskt grand mal-anfall. När patienten blir apatisk så skriver doktorn i journalen ‘klagar inte längre’.

När patienten uppvisar den eufori, som vanligtvis är följden av hjärnskada, så skriver doktorn ‘humöret förbättrat’. Under tiden skadas individens hjärna och sinne så drastiskt att han eller hon inte förmår protestera. Det är lätt att få dem att ta emot upprepade chockbehandlingar. I många fall måste familjemedlemmar ingripa för att stoppa den destruktiva ‘behandlingen’.”

Läs mer: Vetenskapliga bevis mot elchocksbehandlingar (ECT)

Varför verkar ECT ibland “fungera”?

Elchocken under ECT är så stor att personen behöver sövas ner och få muskelavslappnande medel för att inte kastas runt i kramper och bryta ben i kroppen. Detta hände mycket riktigt innan man moderniserade utförandet av ECT av PR skäl – elchocken är dock densamma som förr.

Efter en sådan chock mot hjärnan och tankeverksamheten är det välkänt hos neurologer att en person kan känna en onaturlig upprymdhet. Precis som efter en hjärnskada.

Denna chock skakar även om personens tankeverksamhet rejält och kan få honom att glömma och ”komma på andra tankar”.

Läs mer: Varför tycks ECT ibland “fungera”?

Har varit i kontakt med många drabbade och hjälpt dem att anmäla

“Vill tacka dig för att du lägger ner din tid på att hjälpa mig! //ch”

“Hej och tack, vet hur ECT gör med folk, min mamma har fått c.a 9st och är tvyärr inte samma mamma idag som innan, hade ja vetat vad detta gjort mot henne innan hade ja ALDRIG gått med på detta !!! men du gör ett fantastiskt jobb :-D”

“Vår kontakt har betytt och betyder mycket för mig. Jag följer Ect-sidan på Facebook varje dag.”

Fullständigt ideellt och engagerat har jag informerat, stöttat, hjälpt och följt upp de drabbade och anhöriga så att de har anmält sina skador från ECT till myndigheterna.

Vågar inte räkna hur många ideella timmar som jag har lagt ner på detta.

“Jag beundrar dig och dina kollegor för ert arbete. Att arbetet fortsätter gläder mig. Ni behövs verkligen!”

“Hej igen och tack för ditt fantastiska engagemang. Han verkar ha ändrat sig efter att ha läst dina artiklar.”

Läs mer: Fler lovord

Varför är jag engagerad för att få ut sanningen om ECT

Mitt engagemang startade en gång i tiden när jag såg att närstående personer blev förstörda av elchocksbehandlingar. För mig var detta chockerande och mycket fel.

Sedan dess har jag studerat och debatterat elchocksbehandlingarna. Har varit i kontakt med hundratals drabbade och deras anhöriga. Hjälpt många att anmäla sina skador till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och Patient-försäkringen.

Läs mer om mitt engagemang

Det finns åtskilliga bevis för att ECT-behandlingar ger skador

Det finns åtskilliga bevis för att ECT ger skador: hundratals vittnesmål från anhöriga, drabbade och sjuksköterskor, anmälningar till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Patientförsäkringen samt vetenskapliga artiklar och studier.

Psykiatrin nonchalerar allt detta och planerar bla. för att öka antalet elchocker till barn via BUP.

Elchocksbehandlingarna bör omedelbart placeras i historieböckerna tillsammans med andra psykiatriska “mirakelkurer”: isbad, snurrstolar, insulinchocker, tvångssteriliseringar, lobotomi, etc.

Det behövs modiga journalister och politiker som vågar ta tag i denna viktiga fråga.

Text: Peter Larsson, medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

Protestlista mol elchocksterapi

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

134 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Caroline A
Caroline A
Gäst
3 oktober 2014 kl 07:35

Behöver snabbt få säkert säkert svar. Min vän ska få eller snarare bli påtvingad detta. Har man som patient absolut inget att säga om man inte vill? Just nu hör jag knappt vad hon säger pga massa lygnande dom säkert gett henne intavinöst. Skulle ha satt mig i bilen för en timme sedan och och dit för att vara med henne. Och hjälpa henne att säga nej. Det går inte nu för mitt blodtryck. Ska försöka få dom att prata med mig. Dom har något konstigt sätt att bemöta detta på. Då dom mer eller mindre säger att gör du inte detta så får du aldrig komma hem, träffa sina barn osv Även där en fråga…..är detta inte ett övertramp i allra högsta grad gällande mänskliga rättigheter? Jag är så orolig över att det blir ect :'( för Lotta bara försvinner :'( mentalt menar jag då.

Förmodligen är hon ännu mer drogad nu och på väg till sjukhuset :'(

♡♡SNÄLLA HJÄLP MIG HJÄLPA LOTTA GENOM ATT TALA OM SVARET ♡♡

Helen Sjögren
Reply to  Caroline A
6 oktober 2014 kl 19:56

Hej Caroline. Jag vet tyvärr inte hur man går till väga riktigt, men mejla Peter Larsson. Förhoppningsvis vet han.

Så fort du kan – försök prata med din väninna och ta reda på OM detta faktiskt var frivilligt. OM hon blivit informerad om eventuella risker etc. Om inte. Skriv i alla fall ner allt du fått veta med datum mm som en liten dagbok, så du har anteckningarna om de behövs.

Om din väninna inte vill ha fler “behandlingar” ta hjälp av anhöriga. Hjälp henne protestera genom att be att få vara med på möte med läkare t.ex. En läkare kan INTE säga nej till att en patient vill ha med någon som stödperson. Om patienten, nu din väninna, vill ha med dig på läkarbesöket – försök vara med och då kan du ställa frågor och ge uttryck för dina tvivel. Om din väninna vill att du ska hjälpa henne att få stopp på denna tortyr, så har du då en chans där. Du är ju också vittne…

Det är det enda jag kan komma på. Troligen vet Peter så oändligt mycket mer.

Hoppas detta hjälper dig lite. Lycka till. Jag håller tummarna.

EMINA REDZEPI
EMINA REDZEPI
Gäst
8 maj 2014 kl 21:51

Vi som har gått igenom ECT behandlingar vet hur det känns och vi vet hur det är att folk inte tror på en men det är inte konstigt att vanliga människor som inte vet mycket om ECT tror på en!Det är bra att vi har dig Peter U Larsson som vet väldigt mycket om ECT och hjälper och stödjer oss!Det är alldeles för många människor som är skadade av ECT därför ska de ta bort ECT !

Carola Victoria Olsson
Gäst
7 april 2014 kl 18:19

Hur nästan en hel läkarkår inom psykiatrin kan godkänna denna behandling, och till och med påstå att patienterna blir bättre är ju så galet att det kryper i hela mej! Bra att du tar upp detta Peter U Larsson, och förklarar detta med strömskillnader också. En del jag pratat med anser att det är så liten mängd ström under så kort tid, att det omöjligt kan göra skada! Jo, det kan det, DET GÖR DET! Jag vet, för jag är en av dom som skadats!

Thomas C Arvidsson
Gäst
7 april 2014 kl 14:48

Kära Zakir,

Jag förstår inte riktigt. Du säger att din faster blev bra efter ECT men sedan verkar det som hon inte lever. Det är väl inte bra … eller?

Ibland kan ECT verka “fungera” och tyckas “hjälpa”.

Men se gärna denna artikel för att förstå varför och hur det fungerar: http://www.elchocker.se/varfor-tycks-ect-ibland-fungera/

Jag har varit i kontakt med hundratals människor som blivit skadade av ECT-behandlingar.

En kvinna skriver så här om sin man som fick ECT och sedan tog livet av sig:

“Vi upplevde att han blev snabbt pigg och glad, men ju längre tiden gick och ju fler ECT behandlingar X fick blev han mer och mer känslokall och innesluten i sig själv.”

Psykiatrin är fast i sina “lösningar” i form av hundratals olika diagnoser, psykofarmaka och elchocker.

Varför inser inte politikerna att det är dags att satsa på och lyfta fram alternativa behandlingar?

Maria
Maria
Gäst
22 mars 2014 kl 21:13

Peter R Breggins uttalande kring läkardokumentationen visar en verklighet i yrkeskåren. En verklighet som tyvärr är beklagande som existens. Människorna förlitar sig på kompetens baserad från uppdaterad evidens, tyvärr är detta bristande inom psykiatrin. Psykiatrin har alltid varit en sluten enhet, en enhet som aldrig ser sitt dåliga i behandlingarna utan som hela tiden fortsätter i samma spår. Behandlingarna och kompetensen går neråt inom psykiatrin medan inom andra kliniker går det uppåt. Inom kirurgi, medicin går utveckligen fort, psykiatrin trampar i sina spår. Frågan man kan ställa sig är varför? Varför ligger psykiatrin efter, när alla andra utvecklas? ECT, en förödande behandlingsmetod där läkarna måste ta sitt ansvar då de har skyldigheten inom yrket att bedriva vård som är evidensbaserat.
Bra Peter! Jag stödjer din entusiasm!

Zakir Hayat
Zakir Hayat
Gäst
16 mars 2014 kl 15:58

vilken bra uppfinning att hjälpa patienter ,Men det är för de som är helt allvarligt skadat .Inte för de som längtar efter någon eller känner sig ensam . Jag själv tror på människligheter först och sen det dem andra tekniska behandling till exempel ECT som är gångbart . Min foster blev psykiskt sjuk plötsligt . När vi sökte att varför hon blev så , den bevisen var att hon ville gifte sig med den person som han älskade henne och sen förkastade henne då blev hon psykiskt sjuk .Hon hade börjat sin MD men kunde inte klara pga psykiskt sjukdom .Efter ECT behandlingen blev hon bra ,men nu verkar det som hon inte lever . Och det mest händer med kvinnor som tar allvarligt och blir psykiskt sjukdom . Jag tror det här ECT är en bra upptäcker ….

Helén
Helén
Gäst
Reply to  Zakir Hayat
26 mars 2014 kl 16:43

@ Zakir Hayat
Hej Zakir. Jag är inte säker på om jag förstår dig riktigt. Menar du att ECT skulle vara bra? Det kanske såg så ut direkt efteråt (eufori), men du skriver ju att hon numera inte verkar leva… Kanske jag missförstår dig.
ECT är INTE bra alls! Alldeles för många människor får alldeles för många och stora permanenta skador. ECT måste totalförbjudas – NU!!!

Thomas
Gäst
15 mars 2014 kl 18:51

Allvarligt. Finns det människor som av orsak att ha avslutat medicinering allena tagits in för tvångsvård med motiveringen bristande sjukdomsinsikt? Läskigt. Hmm. Då blir jag lite nervös över mina planer att lägga av när hjärnan funkar bättre.

Janne W
Janne W
Gäst
13 mars 2014 kl 20:32

Jag tycker det är verkligen förnedrande och omänskligt att veta att mina svenska medborgare far så pass illa när de hamnar inom Psykiatrins arbetsfält. ECTs effekter börjar bli allt mer kända för allmänheten, men inte förrän detta barbariska “behandlingssätt” för depressioner m.m. stoppas kan man som medborgare vila lugnt igen. Det är mycket som tyder på att det pågår pga pengar. Det kostar skattebetalarna stora pengar och inkomsterna är stora. Alltså är det pengar, tyvärr som styr även här. Det finns mycket bättre och lovande alternativ!!! Börja använda dem NU!!! Jan /En kämpe för de mänskliga rättigheterna

Viktor
Viktor
Gäst
11 mars 2014 kl 16:48

Etc är ju kriminellt. Sjukvården i Sverige, inklusive psykvården, är ju helt åt skogen. Jag tror att dom som ligger bakom det här systemet inte ens vill bota människor överhuvudtaget. Man tjänar bättre pengar på att skada folk och sedan ‘behandla’. Dom bör lägga ner detta vidriga sätt att behandla folk på. Äckliga människor. Och psyksvårdspersonalen som tror att dom gör nytta, lika smarta som vilken annan 20 åring som helst, dom har bara ‘utbildat’ sig dvs blivit hjärntvättade i några år.

Bertil NätvÄrkselev
Bertil NätvÄrkselev
Gäst
7 mars 2014 kl 00:22

Peter U Larsson, tack för att du i nutid och rum, arbetar och förbrukar funktionella energi (eFergi), på att här på newsvoiceXse, informera marknaden om säkerhetsrisk i den svenska ”psykiatrin” och skapa intresse (idag >120 inlägg hit och dit), men den svenska ”psykiatrin”, är bara ett ord/begrepp u.p.a. (utan personligt ansvar) och risk, för eventuell säkerhetsbrist i producerat resultat, vid ETC-behandling av EN enskild myndig vårdtagare, lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden för vård, skola och omsorg i EES och EU.

Varje enskild vårdgivare (region/ladsting), som lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden, bedriver näringsvÄrksamhet (tar betalt av enskild vårdtagare), har STRIKT produktansvar och risk, för att kvalitet och säkerhet i nutid, nära framtid (10 år) och rum, i producerat resultat ( ETC-behandling av EN enskild myndig vårdtagare), SKYDDAR enskild person, husdjur och egendom, samt vårdtagares enskilda hälsa, miljö, säkerhet och ekonomiska intressen, med incitamentet skattefritt skadestånd till EN drabbad enskild vårdtagare, inte till två eller flera kollektiv av vårdtagare, som listat sitt personnamn på ett upprop hit och dit.

Om svensk lagstiftare, domstol eller exekutivt organ, som rättssubjekt inte vill, kan eller vågar förstå när, var och varför, EN säkerhetsbrist kan transformeras till fördragsbrott, med betalningsansvar för det allmänna (regeringen som rättssubjekt), mot EN drabbad enskild fysisk person som vårdtagare och utsatt för säkerhetsbrist i ETC-behandling, är det bara att som svensk betala och beklaga denna brist på svensk kvalitet och säkerhet.

Med värdesäkrad hälsning
Lärstad den 7 mars 2014
Bertil NätvÄrkselev, u.p.a. och risk för säkerhetsbrist i producerat resultat ovan

A Tattered Remnant
Gäst
5 mars 2014 kl 13:48

Otroligt välskriven artikel! Jag har själv inte behandlats enligt ECT och känner ingen som har men jag skulle själv aldrig utsätta mig för det. Jag har problem med borderline/bipolärproblematik och GAD samt panikångest men jag hanterar hellre det själv än att förstöra mitt liv. Jag hoppas ingen läkare eller psykolog kommer föreslå detta för min del..

Helén
Helén
Gäst
Reply to  A Tattered Remnant
6 mars 2014 kl 02:15

@ A Tattered Remnant

Kan rekommendera böckerna av Dr Earl Mindell. Hans bok “New Vitamin Bible” finns tyvärr ej på svenska men kan fås via Amazon.com bl.a. Den tar upp alternativ för bl.a. “mood problems” dit man nog kan hänföra det du skriver. Sök på amazon efter hans böcker. De är alldeles utmärkta och helt borta från psykofarmaka etc.

Sussu
Sussu
Gäst
5 mars 2014 kl 13:39

Håller självklart med om att ECT inte ska få användas för huvudtaget ,och jag misstror ingen här om deras berättelser, men man bör lägga till att Psykofarmaka ,depressioner också kan ge svåra kognitiva problem och förändra ens personlighet till slut vet man inte vem är är längre, blandningen av detta och ECT är ett recept för förstörda liv, en större översiktsbild behövs för att nå roten till det “onda” …
Jag har fått ECT själv, men hade förträngda minnen innan , blev inte särkilt påverkad av behandlingen och i mitt fruktansvärda mående i extrem djup depression , och med flera självmordsförsök i botten så blev ECTn en underlig liten paus i en hjärna som bara snurrade i destruktivitet. Informationen jag fick var dock skrattretande en två sidors liten folder, som mer el mindre förskönade ECTn och beskrev riskerna som minimala…
Det fins hjälp att få med att bygga upp minnen och tidigare kunskaper ,det tar lång tid och kan vara extrem frustrerande, Men att inte göra ngt alls är aldrig en lösning, Självklart ska man anmäla sina skador…
En intressant sak i detta är ju att man tidigare och fortfarande i vissa delar av världen använde/ använder elektriska stolen för/som dödstraff …

Anette Åman
Anette Åman
Gäst
4 mars 2014 kl 11:37

Ska tillägga att jag frågat ALLA psykiatriker jag haft(det är ett gäng) om DE skulle emotta ECT eller till sina barn? Svaret är alltid “ja”….ljög verkligen alla??? Det är frågan jag ställer mej…vi pratar 4-7 läkare åtminstone.

Marie
Marie
Gäst
Reply to  Anette Åman
4 mars 2014 kl 11:43

Klart att dem ljög allt för att få patienterna att gå med på ECT hemskt 🙁

Anette Åman
Anette Åman
Gäst
4 mars 2014 kl 11:15

Hej,

Jag har nyligen genomgått ECT-behandling, initierad av mej själv, precis som 2008, då jag hotade mej till den. Fick 2008 bara 2-3 ggr, denna gång blev det 6-9 ggr(minns inte exakt). Jag bad om ECT för att slippa äta tabletter. Är duktigt less på diverse medikament mot allt möjligt.

Det har nu gått några veckor efter sista behandlingen. Jag kan inte säga att jag kände av nån sorts eufori som skulle kunna anses vara mej som “glad” efteråt, mer bara normalglad och normalpigg. Men det som är KASS-det är minnet! Det var inte alls så 2008, men det var så få ggr. Denna gång har jag glölmt bort lösenord och pinkoder till höger och vänster. Mycket irriterande! Har även glömt vissa händelser, som att jag pratat i telefonen med min dotters svärmor(detta kort innan ECT, max 4 v innan). Jag återkommer möjligen om ca ett halvår för att se om jag har bestående skador på minnet. Hoppas innerligt att jag INTE hör av mej!

Vill inte riskera att få skador mer än vad man redan gör på alla möjliga sätt, så jag tror inte det blir mer ECT för mej, men inte heller antidepp. Jag siktar på maten och motionen för att förbättra hälsan istället!

Helén
Helén
Gäst
Reply to  Anette Åman
6 mars 2014 kl 02:07

@ Anette Åman.

Jag hoppas innerligt att du inte får, för dig, märkbara och livslånga men av den behandling du fått. Tycker du gör alldeles rätt i som satsar på att äta rätt och motion. Önskar dig all lycka till

Joan Andersson
Gäst
4 mars 2014 kl 10:03

Vill bara lägga in ett tack till att du orkar engagera dig så i denna fråga som kan vara oerhört svår, eller rent av omöjlig för de drabbade att ta sig an.

Monica Ørbakk Hestad
Gäst
4 mars 2014 kl 00:48

Er imponert over Peters engasjement og pågangsmot rundt dette temaet, og det er en bra artikkel!

Har selv erfaring med en mann som fikk 5 ECT-behandlinger i 2011 og har sett hvilken skade ECT kan gjøre. Han mistet nærminnet fullstendig og han kjente seg omtrent ikke igjen hjemme. Vi fikk besøk, og han visste ikke hvem det var. Han kunne ikke lage mat, eller ta ut av oppvaskmaskinen. Han kunne ikke bruke verktøy, han som alltid har vært en ”handyman”. Han husket ikke fra den ene timen til den neste. Det var umulig å huske hva som hadde skjedd i går. Han hadde ingen erindring om sine eldste barn, vårt bryllup eller vår datters barndom. Han har alltid hatt en suveren evne til å orientere seg, men plutselig hadde han problemer med å kjøre 5 kilometer til butikken, ja, om han ikke glemte hvor han skulle på veien….

Dette er snart 3 år siden, og noe har kommet tilbake. Han har allikevel store huller i hukommelsen 20-25 år tilbake i tid, og mye av det er viktige og personlige minner som omhandler familien. Mye av identiteten er borte, og han har mange ganger stilt spørsmålet “Hvem er jeg?”.

Jeg har forsøkt å sende inn erstatningskrav til Norsk Pasientskadeerstatning(NPE) i Norge, men man mister motet. Det blir mitt ansvar å bevise at ECT gir varig skade, men hvordan skal jeg klare det når NPE sitter med egne “eksperter” som motbeviser enhver kobling mellom ECT og hukommelseproblemer? All dokumentasjon som viser til at ECT gir skade underkjennes av NPE. Det er en lang vei å gå, men jeg er ikke i tvil om at ECT kommer til å ende opp som et kapittel i psykiatriens mørke historie. Det er bare så synd at så mange liv blir ødelagt på veien!

Hans Johansson
Hans Johansson
Gäst
3 mars 2014 kl 21:23

Det finns ingen vetenskaplig grund som styrker att Ect är välgörande bara slumpen avgör utången,och naturligtvis är det alltid skadligt på sikt.Det borde förbjudas för det är ett brott mot mänskliga rättigheter!

Pernilla Tingberg
Gäst
3 mars 2014 kl 12:33

Mycket bra skrivet. Och jag hoppas också på att dessa behandlingar hamnar i historieböckerna.

Anders
Anders
Gäst
3 mars 2014 kl 11:53

Ja det är märkligt hur dessa övergrepp får fortgå! ..Speciellt med tanke på att det inte finns någonsomhelst vetenskap bakom denna “behandling” !
Är det pernarna som styr igen !
Det minsta man kan begära är dock “informed consent” eller samtycke INNAN ect ges,
där man öppet och ärligt redovisar kända biverkningar statistik etc.
Här har ju politiker ett stort ansvar och kan inte bara överlämna till “experterna” att besluta om denna “behandling”. Dags att vidta åtgärder !

Daniel Dysholm
Daniel Dysholm
Gäst
3 mars 2014 kl 10:15

Mycket bra artikel och jag håller verkligen med. Dessa så kallade “Proffesionella” doktorer inom sinnet behöver sättas stop för. Tack Peter för ditt jobb.

Lotta Kemmer
Lotta Kemmer
Gäst
3 mars 2014 kl 10:08

Hur kan detta få fortgå år ut och år in? Man undrar osökt vilka människor det är som sitter och bestämmer över människors liv och död. Det är allmänt känt att ingen psykiatriker skulle vilja utsätta sig själv eller sina närmaste för denna djävulska form av tortyr. Fråga vilken psykiatriker som helst om han skulle vilja pröva på sin egen “omstart av hjärnan” som någon psyk-läkare uttryckte det. Vi kräver omedelbart stopp för denna tortyr, och det behövs inga fler utredningar, tack!

Hanan qia
Hanan qia
Gäst
3 mars 2014 kl 06:44

Very good article! Medical institutions all over the world have to find a more peaceful approach to deal with any case that needs certain treatment.
Best regards

Jonathan Persson
Gäst
3 mars 2014 kl 00:50

Bra artikel.

Jag är mycket oroad över utvecklingen inom psykiatrin vad beträffar just ECT. Under tider jag varit inlagd har jag kommit i kontakt med människor som fått förödande och smärtsamma konsekvenser efter ECT-behandlingar. För att ta ett exempel så har en djupt deprimerad kvinna fått 100 stycken ECT med olika omgångar med mycket täta intervaller. Hennes minne försämras alltid avsevärt, men återkommer i allt väsentligt successivt efter att cirka ett halvår har gått efter senaste elchocken. När minnet återhämtar sig, insjuknar hon igen.

Jag kan verkligen inte begripa varför ECT inte totalförbjuds. Jag har själv tidigare försvarat “behandlingen”, men i tron att en eller två ECT ges i enstaka fall, som är mycket komplicerade och där patienten lider väldigt på grund av sin depression. Men jag har insett att ECT används mycket flitigt och allt annat än den återhållsamhet man förväntar sig. En orsak till den ökade användningen är med stor sannolikhet för att man hela tiden drar ner på vårdplatsen och genomför omfattande besparingar inom såväl slutenvården som öppenvård. I brist på tid ges nog tyvärr ofta ECT för att just kunna skicka hem/skriva ut en patient så tidigt som möjligt, istället för att låta det ta tid.

Anitha Östlund Meijer
Gäst
2 mars 2014 kl 23:28

Tänk hur grymma vi människor är. Vi tror att vi är Gud och Djävulen i ett och kan bota allt och bestämma över andras liv. Tack för att du engagerar dig.

Kent Bengtsson
Gäst
2 mars 2014 kl 17:48

Detta är ett utmärkt exempel på hur den nuvarande makteliten inte kan anförtros ansvaret att leda eller styra.
Det som händer dessa ECT patienter är oerhört tragiskt och i mina ögon ett slags mord – ett mord av själen/sinnet/personligheten, vilket lämnar en kropp utan bemanning, eller med så bristfällig bemanning att den inte kan fungera normalt längre.
Men problemet är inte bara psykiatrin, eller ens regeringen. Det största problemet är alla som glömt att vi människor är de som är ansvariga för våra liv och vårt samhälle, och har släppt detta ansvar och låtit politiker och ämbetsmän få fritt spelrum att göra vad de vill.
Problemet är att vi hjärntvättats att tro att en mänsklig skapelse kan ha mer makt än människorna själva.
Om detta verkar oklart, se denna arikel för mer klargärande:
https://newsvoice.se/2013/07/29/ar-regeringsmakten-var-nya-religion/

László Nagy
Gäst
2 mars 2014 kl 13:34

Det här är helt sjukt. Det ska stoppas. Och de gör det mot barn också. :O

david
Gäst
2 mars 2014 kl 12:14

Mycket bra artikel! Att den svenska sjukvården fortfarande behandlar männsikor med ECT är rent av skrämmande! Att sätta ECT i samma kategori som den vetenskapliga medicinen anser jag är ytterst falskt och förrädiskt. Vetenskaplig medicin är något som är förutsägbart till stor del eftersom det till stor del bygger på kända och fastställda fakta. ECT behandling har inget med vetenskap att göra alls. Att det är destruktivt är ju uppenbart för vem som helst som ser efter! Jag hoppas ECT avskaffas för att sdan aldrig igen tillåtas!!

Marie
Marie
Gäst
1 mars 2014 kl 18:21

Ditt arbete är jätte viktigt och behövs verkligen. ECT har förstört livet för massor människor, förstört hela familjer osv 🙁 ECT måste förbjudas i Sverige och det nu, detta har pågått alldeles för länge hur många människor ska Psykiatrin få förstöra? Alla patienter som genomgår detta får sänkt IQ 🙁 Psykiatrikerna kanske vill testa själva då dem påstår att detta är så bra och botar människor. En Psykiatriker skulle aldrig våga testa då de är väl medvetna om att detta ger stora skador. ECT ska inte ges under tvång, inte ges till barn, gravida och gamla. Det ska inte heller ges om patienten frivilligt går med på det, patienten vet inte vad den går med på då sanningen inte kommer fram. Patienten får en broschyr med osanningar om ECT. ECT är lika sjukt som allt annat som har funnits tillbaka i tiden. Tragiskt att detta är tillåtet i Sverige 🙁 Detta inlägget skulle kunna bli långt det är så hemskt på alla vis 🙁 FÖRBJUD ECT NU.

Jan
Jan
Gäst
28 februari 2014 kl 15:46

Tack för din artikel. Det är bra att detta görs känt. Det som “skrämmer mig” är inte bara ECT behandlingen och allt det lidande som det orsakar patienter, närstående och familjemedlemmar, utan vad som också “skrämmer mig” är det bristfälliga ställningstagandet angående detta hos ansvariga och hos våra politiker. Det finns politiker som tar ansvar angående detta, men det behövs många fler. Ju fler vi är som gör våra röster hörda angående denna barbariska metod och det lidande den får till stånd, ju närmare kommer vi den dag då denna “behandling” helt tvingas upphöra och kriminaliseras.

Zarina
Zarina
Gäst
28 februari 2014 kl 11:42

Jag fick ect 2006 o jag fick problem med mitt långtidsminne. Allt jag läst i skolan försvann. Än idag har jag svårt med mitt minne.

Johan Algotsson
Gäst
28 februari 2014 kl 08:15

Socialstyrelsen borde givetvis föreslå ett förbud mot ECT, eftersom det gör mer skada än nytta och hör inte hemma i ett modernt samhälle. Det kommer att ske om tillräckligt många gör sina röster hörda och protesterar mot denna behandling. Går man in på Peter Larsson hemsida om elchocker : http://www.elchocker.se/ så kan man ta del av dokument, forskningsrapporter, intervjuer, media, anmälningar mot ECT etc. och bilda sig en egen uppfattning om vad ECT-behandling är och vilka skador den orsakar. Det är en av världens största hemsidor om ECT och täcker det mesta inom området.

Läste förresten just nedanstående på SvD, förhoppningsvis leder detta till ett positivt regeringsbeslut.

” I dag sker fler än tre av fyra besök i den öppna psykvården hos andra än läkare. Men behandlingar som utförs av denna personal syns inte i statistiken.

Socialstyrelsen föreslår därför att ett antal särskilt viktiga behandlingar ska rapporteras oavsett vilken yrkesgrupp som utför dem, exempelvis ECT eller elbehandling, självmordsriskbedömningar och olika psykologiska terapiformer.

För att ändra förordningen som styr patientregistret krävs regeringsbeslut.”

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-psykinsatser-ska-rapporteras_3309910.svd

Helén
Helén
Gäst
Reply to  Johan Algotsson
6 mars 2014 kl 01:54

@ Johan A ang SVD artikel.

Ett LIIIIITET steg åt rätt håll, men alldeles för litet. Men vi kanske måste vara tacksamma för det lilla… Suck.

Thomas Arvidsson
Gäst
28 februari 2014 kl 01:06

Den 8 oktober 2013 skriver Akademiska sjukhuset så här i ett pressmeddelande:

“Vi har här på ECT-enheten vid Akademiska sjukhuset inte sett några som helst tecken på att patienter som behandlats med ECT skull ha fått någon form av minnesstörningar eller minnesförluster. Tvärtom synes minnesfunktionerna ha förbättrats efter ECT-behandlingarna.”

Detta publiceras på Akademiska sjukhusets Facebook-sida och reaktionerna blir våldsamma. Sidan dränks i kommentarer från patienter och anhöriga som protesterar
och berättar om minnesförluster och minnesbortfall som drabbat dem. efter att de fått ECT på just Akademiska.

En kontroll med IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) visar att det finns fyra patientanmälningar inkomna om skador efter ECT-behandlingar utförda på Akademiska sjukhuset sedan den 1 juni 2013 då IVO startade sin verksamhet. Eventuellt finns fler tidigare då Socialstyrelsen handlade anmälningar men dessa kan man inte få fram just då.

Tre dagar senare är pressmeddelandet borttaget och alla kommentarer raderade av sjukhusets presstjänst utan någon kommentar eller förklaring.

Detta uttalande blev psykiatrins grövsta ECT-lögn 2013. Ett svårslaget rekord.

Helén
Helén
Gäst
Reply to  Thomas Arvidsson
6 mars 2014 kl 01:51

@ Thomas re Akademiska sjukhuset.

Men det är ju fantastiskt vad de kan och försöker med. Och det är ju så TYPISKT FEGT att bara ta bort dålig PR och inte våga stå för den… Är inte ett dugg förvånad.

zuzurabi
Gäst
28 februari 2014 kl 01:02

Jag förstår själv inte hur man kan göra sådär, använda ECT för att så kallade ”hjälpa” människor som har det dåligt! Jag ser inte själva tanken att de ens kan tro att man hjälper en person genom att skicka en massa el genom hjärnan på någon! Det är helt enkelt inte klokt!

Man blir verkligen ledsen av sådant! Men känns skönt att Peter U Larrson är engagerad och får och gör sitta bästa för att uppmärksamma problemmet. Fint gjort!

vibeke jørgensen
vibeke jørgensen
Gäst
28 februari 2014 kl 00:18

her er lidt fra det danske psykriatri / laison og grove overgreb på patienter hvor selv læger hjælper patienter med at flygte hvornår bliver det stoppet
http://www.bt.dk/galehuset

vibeke jørgensen
vibeke jørgensen
Gäst
28 februari 2014 kl 00:13

Dybt forkasteligt at bruge elschock det ødelægger syge og at det bliver fejet ind under gulvtæppet er jo heller ikke nyt . i danmark går ect under funttionelle lidelser og klager over systemet ja så har vi også problemer for man kan ikke få fri process eller bruge retshjælpen for advokater vurdere at man ikke kan vinde sagen og så skal en borger rygste op med med mange penge for at køre den selv.. hvordan kan myndighederne blive ved at lukke øjene for disse overgreb
http://en.wikipedia.org/wiki/Quetiapine

Lena Åkesson
Lena Åkesson
Gäst
27 februari 2014 kl 22:54

Det är dags att så kallade “vetenskapsmän och specialister” öppnar ögonen och tar ansvar för de effekter de skapar.
Det finns säkerligen några bland dessa personer som har vissa betänkligheter angående det de sysslar med men inte vet hur de bryter denna inhumana överenskommelse som tycks ha rotat sig fast. Det krävs en hel del mod hos de styrande som någon eventuellt kan uppbåda i mänskliga rättigheters namn!

Edibe
Edibe
Gäst
27 februari 2014 kl 22:11

Edibe vid 20 Feb, 2014 kl. 16:29
El-chocker behandling bör stoppas för gott. Är en av de som har drabbats.
Jag har minnes luckor 20år tillbaka.

Sayd Salam
Sayd Salam
Gäst
27 februari 2014 kl 15:17

Jag kan inte skriva på svenska så mycket. Men jag kan tacka er för det fina arbete ni gör och för att ha det säkra Framtiden för Alla Barn och Framtida generationer!

Rolf Danielsson
Rolf Danielsson
Gäst
27 februari 2014 kl 14:22

Denna mycket obehagliga och onödiga verksamhet måste få ett STOPP NU ! ! !

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
27 februari 2014 kl 13:48

Mycket bra kommentar Torbjörn! Jag själv är 100% motståndare till ECT. Som är totalt verkningslöst och det enda “nytta” det gör är att försämra tillfrisknande möjligheter, så att psykiatrikerna kan mångla ut mer droger. Har arbetat inom sjukvården i 10 år och träffat några patienter som fått ECT. Ingen av dem blev hjälpta, snarare blev de vrak och måste även behandlas medicinskt för följdsjukdomar som epilepsi, hjärnblödning, svåra minnesstörning/förlorad – tid osv. Har haft nära anhörig som fick ECT i flera omgångar, dog av medicinförgiftning vid 50+. Psykiatrin förvarar människor som inte håller samhällets mått på vad “normalt” är. ECT är förhållandevis billig behandling för staten men kollosalt dyr för patienten som ofta betalar med sina möjligheter att klara vardagen och kontakter med släkt och vänner. ECT är totalt ovetenskapligt, det finns inga objektiva dubbelblindstudier vad jag vet som försvarar ECT. Det är absolut så som du säger om vilka som stöder ECT. Visserligen har jag hört en patient på radion som var nöjd med sin ECT behandling. Men frågan är om hon är medveten om vad det är hon tillåter för experiment på sig själv. Hon var absolut inte informerad med de risker som denna tortyr innebär. Att tro på det som “läkarna” intygar att det är liten risk för skador är trams, och att patienten ju är nersövd. Det gör det hela än mer brottsligt, patienten måste sövas ner för att klara av att få sin hjärna stömförande och i statisk chock. Till ingen som helst nytta, varje behandling ger synliga “ärr” i hjärnan som aldrig går bort.

Perra J
Gäst
27 februari 2014 kl 11:48

Elchocksbehandling existerar enbart därför att den erbjuder ett snabbt – och lagligt – sätt att eliminera en obekväm individ.
Och en sådan metodik finns det mäktiga centraliserande krafter som vill bevara.

Hur ofta hör vi inte att obekväma element i samhället utpekas som “sinnessjuka”? Och var hamnar de då?

Att ECT överhuvudtaget existerar, är alltså ett symptom på att det finns centraliserande krafter som vill skapa kontroll över massorna,

samt att dessa troligen har större makt än regeringen.

Mainstream media är en annan metod, som tillämpas kollektivt, och har samma verkan som ECT (om än inte direkt fysiskt skadlig). Dessa

metoder existerar alltså även i demokratier.

“Demokrati” är således ingen garant för ett civiliserat samhälle. Så länge det finns hierarkiska pyramider där man inte ifrågasätter

överordnad (liksom det fungerar i alla stora företag), existerar sådana här tendenser.

Lotta Kemmer
Lotta Kemmer
Gäst
27 februari 2014 kl 11:44

När ska elchocker totalförbjudas i Sverige? Det är hög tid att Socialstyrelsen får ändan ur vagnen och gör någonting effektivt istället för att bara att hålla på att utreda i all oändlighet. Människor skadas varje dag av denna djävulska behandlingsform. Vi kräver totalstopp på elchocker med omedelbar verkan!!!!!

Helén
Helén
Gäst
Reply to  Lotta Kemmer
27 februari 2014 kl 14:33

@ Lotta Kemmer.

Är du säker på att Socialstyrelsen fakttist utreder, eller HAR utrett, denna sak alls??? Personligen har jag NOLL förtroende för Socialstyrelsen alls, så jag tvivlar starkt på att de faktiskt utrett frågan – eller håller på med en utredning. I alla fall värd namnet utredning…

@ ALLA som skriver så bra!

Alla dessa kommentarer, samt artiklar borde ges till Socialstyrelsens chef personligen. Eller – varför tar vi ALLA inte tag i det och mejlar Socialstyrelsen med hänvisning hit och till Peters andra sidor och KRÄVER ett stopp??? Och fortsätter att mejla dem det nya som tillkommit då och då? INTE mejlbombning (= trakassareri och något VI håller oss för goda för), men att vi kräver besked och en ordentlig utredning samt rättvisa åt alla dem som drabbats.

ECT måste förbjudas omedelbart!

Erik Mellström
Erik Mellström
Gäst
27 februari 2014 kl 10:38

Jag heter Erik och blir nu ytterligare ett vittne till hur ECT-behandling kan förstöra liv.
Min fru fick för ca 4 år sedan mer än 30 behandlingar under 4 månader. Behandlingen sattes in efter övertalning och påtryckning från läkarna.
Det var jag som gav OK till ECT eftersom min fru var så sjuk att hon inte kunde ta ställning. Jag bad vi flera tillfällen om försiktighet under tiden som behandlingen gavs, vill se gärna att behandlingen skulle avbrytas. Jag var väldigt oroad över att något kunde bli fel. Läkarna intygade då att de minnesproblem som min fru uppvisade skulle förvinna på ett par månader.

Nu efter 4 år håller vi så sakta att ta oss tillbaka till ett anständigt liv. Det kommer dock aldrig att bli som förr. Min fru fick kraftiga minnesproblem pga. ECT och de var inte övergående. Hon blev osäker och rädd för nästan allt. Depressionen som hon behandlades för från början, orsakad av “att gå in i väggen på jobbet”, övergick nu till att bero på alla de svårigheter som hon hade fått i det dagliga livet. Allt var svårt och skapade oro.

Jag har gjort anmälan till både Socialstyrelsen och patientförsäkringen men de svarar att inga fel har begåtts.

Jag vill tacka Peter för allt det jobb som du lägger ner på detta, det engagemang och den ork som du visar. Jag hoppas verkligen att det kan rädda några stackars människor från ECT

Red
Red
Gäst
27 februari 2014 kl 07:48

Det enda hållbara försvar för ECT som återkommer är att suicidala patienters liv räddats, men för varje mycket svårt deprimerad människa finns det många lösningar på problemet. Varför då välja en metod som har så extremt få patienter på sin sida?

Varför använder vården teknisk utrustning för att driva vattenkokare på hjärnan när de kan utpröva en rad med andra metoder som vi vet fungerar?

När hjärnan utsätts för ECT utsöndrar den tydligen en överdos av må-bra-hormoner som får vissa patienter att må tillfälligt bra. Ge dem dessa hormoner istället i tablettform!

Trots alla försvarstal jag läst för ETC förblir dessa bräckliga och de framförs ofta av personer som inte fått ETC och vi vet inte ens om de patienter som lovordar ETC överhuvudtaget är patienter.

Lotta
Lotta
Gäst
27 februari 2014 kl 07:37

När vårdens kunskap inte räcker till så tar dårskapen vid .
Som nazister får de utföra detta dödande av människans hjärna/själ utan straff.
Dårskapen styr i mångt och mycket för att behålla ansiktet…av dårskap?

Lisbeth Viklund
Lisbeth Viklund
Gäst
27 februari 2014 kl 01:31

ECT är en primitiv och brutal metod, som utsätter patienter för hjärnskador.
Att kalla detta för “behandling” och till och med “terapi”, är lögnaktigt och
vilseledande….
I Sverige fortsätter man att utsätta människor för ECT och till och med Ökar
användningen,, Trots Bevis efter Bevis på Skador efter elchocksbehandlingar.
Detta är ett totalt Svek, emot alla som drabbas,.En ansvarslöshet utan dess like
Att inte informera patienter om skadeverkningar som kan uppkomma, innan de
tar ställning till om de vill ha ECT-är Svekfullt och Oärligt
.
Elchocks”behandling”/ECT borde förbjudas helt
Speciellt då det ges under tvång,
Och ECT,till gravida och barn,måste Snarast.upphöra.
Detta är Etiskt och moraliskt oförsvarbart..
.

.