Beatrice Ask och alliansen vill stoppa näthatet med bättre lagar

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 6 mars 2014
- NewsVoice redaktion
Beatrice Ask - Foto: Politik.in2pic.com. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Beatrice Ask - Foto: Politik.in2pic.com. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Beatrice Ask – Foto: Politik.in2pic.com. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Regeringen anser att skyddet för den personliga integriteten på internet ska stärkas och näthatare [internettroll] ska lättare kunna dömas. En statlig utredare har fått i uppdrag att se över lagstiftningen, skriver Metro.

Beatrice Ask (M) och alliansen debatterar i dag på Aftonbladet Debatt att en särskild utredare ska få i uppdrag att göra en grundlig översyn av det straffrättsliga skyddet för kränkningar och hot på nätet.

Regeringens debattörer skriver:

Syftet är att åstadkomma en modern strafflagstiftning som ger ett starkt och väl avvägt skydd för den personliga integriteten. I uppdraget kommer bland annat ingå att ta ställning till om:

 •  straffbestämmelserna om olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning bör moderniseras för att bättre fånga in de kränkningar som vi ser på nätet i dag. Ett förtal inför en skara åhörare på ett torgmöte är något helt annat än förtal som sprids och delas på internet.
 • det finns ett behov att ett utvidgat straffrättsligt skydd mot spridning av bilder utanför det grundlagsskyddade området – till exempel nakenbilder som sprids utan samtycke – eller andra uppgifter med ett integritetskränkande innehåll.
 • vissa fall av förtal och förolämpning bör kunna ge rätt till brottsskadeersättning för den som drabbas.

Mårten Schultz som är professor i civilrätt ser positivt på initiativet:

“Än så länge är det bara ett politiskt utspel men det intryck man får är att Alliansen vill täppa till olika luckor i lagen, framför allt vad gäller kränkande spridning av fotografier. Så det är väldigt lovande” … “Att man även öppnar upp för brottskadeersättning är också positivt”, säger han.

Enligt Mårten Schultz är utredningen ett tydligt steg mot att individens ansvar för yttrandefriheten på internet kommer att skärpas på sikt, skriver Metro.

Läs mer i Metro

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Om denna utredning ska bli annat än en papperstiger måste man också ta beslut om att utbilda en grupp inom polisen som får till uppgift att enbart arbeta med detta område. Denna grupp ska vara övergripande och inte hänvisas till lokala anmälningar eller regioner.

  Jag har försökt reda ut en del av detta på bloggen Utforskare http://borjeperattexplorer.wordpress.com/ och det är tydligt att verksamheten även kan ha nätverk med internationella drivkrafter.

  Problematiken med anonymitet är också försvårande. Därvidlag finns det områden där integritetsskyddet har luckrats upp.

  Även webbhotell måste få ett ansvar för vad som finns på deras hotell liksom de som hanterar servrar.

  Hur som helst så är det ett positivt initiativ. /Börje

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *