Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Beatrice Ask och alliansen vill stoppa näthatet med bättre lagar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 mars 2014
- NewsVoice redaktion
Beatrice Ask - Foto: Politik.in2pic.com. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Beatrice Ask - Foto: Politik.in2pic.com. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Beatrice Ask – Foto: Politik.in2pic.com. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Regeringen anser att skyddet för den personliga integriteten på internet ska stärkas och näthatare [internettroll] ska lättare kunna dömas. En statlig utredare har fått i uppdrag att se över lagstiftningen, skriver Metro.

Beatrice Ask (M) och alliansen debatterar i dag på Aftonbladet Debatt att en särskild utredare ska få i uppdrag att göra en grundlig översyn av det straffrättsliga skyddet för kränkningar och hot på nätet.

Regeringens debattörer skriver:

Syftet är att åstadkomma en modern strafflagstiftning som ger ett starkt och väl avvägt skydd för den personliga integriteten. I uppdraget kommer bland annat ingå att ta ställning till om:

  •  straffbestämmelserna om olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning bör moderniseras för att bättre fånga in de kränkningar som vi ser på nätet i dag. Ett förtal inför en skara åhörare på ett torgmöte är något helt annat än förtal som sprids och delas på internet.
  • det finns ett behov att ett utvidgat straffrättsligt skydd mot spridning av bilder utanför det grundlagsskyddade området – till exempel nakenbilder som sprids utan samtycke – eller andra uppgifter med ett integritetskränkande innehåll.
  • vissa fall av förtal och förolämpning bör kunna ge rätt till brottsskadeersättning för den som drabbas.

Mårten Schultz som är professor i civilrätt ser positivt på initiativet:

“Än så länge är det bara ett politiskt utspel men det intryck man får är att Alliansen vill täppa till olika luckor i lagen, framför allt vad gäller kränkande spridning av fotografier. Så det är väldigt lovande” … “Att man även öppnar upp för brottskadeersättning är också positivt”, säger han.

Enligt Mårten Schultz är utredningen ett tydligt steg mot att individens ansvar för yttrandefriheten på internet kommer att skärpas på sikt, skriver Metro.

Läs mer i Metro


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq