Lars Bern: Politikens ledande “klimatexpert” är agronom

publicerad 17 mars 2014
- av Lars Bern

Johan-RockstromJag skrev igår att jag oftast hämtar mina nyheter och information från källor av kött och blod som vet vad de talar om och som jag har förtroende för. Metoden är helt överlägsen nyhetsurvalet i dagstidningar och Public Service där det är annonyma rödgröningar som sitter och styr vad de tycker vi skall få veta.

Text: Lars Bern | Foto nedan på Lennart Bengtsson från issibern.ch | Foto th på Johan Rockström: M. Axelsson, Azote

När det gäller klimatfrågan har jag främst valt att lyssna på den främsta auktoriteten i Sverige på detta område professor Lennart Bengtsson. Det som förundrat mig med svenska politiker är att deras ledande “klimatexpert” Johan Rockström [mäktigast i Miljösverige enligt SU.se] är en agronom (obs ej klimatvetare) som därtill är hårt lierad med den mest extremt alarmistiska organisationen i landet (Tällberg Foundation) där han sitter i styrelsen. Regeringen har vad jag vet aldrig konsulterat Lennert Bengtsson.

Även gammelmedierna har gjort samma val, när de skall ha med en klimatexpert i något inslag släpar man fram den hysteriskt larmande agronomen. Hur stor nytta har man av att ta del av den mannens politiska värderingar?

Lennart Bengtsson har idag sänt mig och några vänner följande mejl:

Angående diverse villfarelser om extremväder bifogar jag följande:

Lennart BengtssonMin uppfattning här är känd av de flesta. Till skillnad från det stora flertalet har jag bedrivit och bedriver aktiv vetenskaplig forskning på detta område. En del av dessa arbeten har citerats av IPCC. Det finns INGA signifikanta belägg att vädret har blivit mer extremt, däremot har kostnaderna för väderskadorna stigit. I en situation där temperaturen långsamt stiger kan man förvänta sig:

 1. att extremt varmt väder blir något vanligare
 2. att extremt kallt väder blir något minde vanligt
 3. att extrem lokal nederbörd blir något vanligare

Hittills har temperaturändringen varit så ringa att detta inte kan påvisas med robusta statistiska metoder men är mer baserad på grundläggande atmosfärfysik .

Det är viktigt att notera att de förekommande villfarelserna som sprids av personer som saknar relevant meteorologisk utbildning och som gör detta på grund av okunnighet/okunskap eller med avsikten att de vill skrämma upp folk i ett allmänt jesuitiskt nit eller för att de har personliga fördelar (ekonomiska och andra) av ryktesspridningen, helt saknar vetenskaplig grund.

Det finns här inget att tillägga utöver vad kunniga experter som Pielke Jr och andra publicerat.

Den som är det allra minsta seriös bland våra politiker och andra av våra hemmasnickrade klimatologer kan tillbringa en kväll och gå igenom sin hemorts väderstatistik. Uppsala hade t ex sitt varmaste dygn den 22 juli 1865 med +27.2°C och den högsta temperaturen den 9 juli 1933 med + 37.4°C. Det behövs inte mycket fantasi för att föreställa sig vad våra mindre tillförlitliga medier skulle skriva/säga om detta kommer att inträffa i sommar. Det blir en bevisföring som kommer att överträffa vad tom våra jurister visat prov på i Thomas Qvick affären.

De senaste dumheterna som sprids av våra kändisar att även mer extremt kallt väder blir vanligare i ett varmare klimat tar nog ändå priset ty här kan inte heller allmän teori eller modellberäkningar framföras som stöd. Här rör det sig snarare om äkta pseudovetenskap att jämföra med homeopati och andebesvärjelser inom medicinen.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Så här lägger man in en bild:

  Kod:

  Lägg till hakparentes start < och slut > på nedan:

  img src=”https://newsvoice.se/wp-content/uploads/2014/01/chemtrails-San-Francisco-4-Jan-2014.jpeg” width=”504″ height=”378″ /

 • Jag har precis skrivit ett inlägg på :

  https://newsvoice.se/2013/12/19/pseudocontrails-chemtrails-eller-bara-dagens-vadermanipulation/

  Om det inte censureras bort så tjötar jag där vidare i ämnet, läs det gärna och kom tillbaks.
  Vet ej när red släpper det.

  Är för tillfället på Norra Gotland där vi för tredje dagen i rad hade en klarblå himmel fram till
  lunch ungefär, sedan regelrätt regn.
  Under de senaste dagarna har normala kondensstrimmor synts då och då men inga maffiga mattor i grälla färger.

  Dock märks det att vårsolståndet närmar sig, solen känns varm och fullmånen var orange när den steg upp i går kväll.

  Du bor i Brommaområdet ?
  Enligt Fru Nilsson sprutades det otroligt mycket den 8-9 mars i Stockholm, märkte Du det ?
  Enligt min åsikt var det en solig helg med rätt mycket blåst.
  Har frågat några bekanta också och de har samma minne av diverse trädgårdsarbete i vackert väder.

  Dessvärre svarar Fru Nilsson inte på inlägg eller frågor så jag saknar feedback i frågan.

  ERICOSCAR
  MARS 2014

  • @Wille B

   Jag bor i Flysta och reagerade inte på några chemtrails nämnda helg men det skall inte tas som intäkt för att det inte förekom eftersom jag inte ständigt sneglar mot himlen efter desamma.

   Torsdagen den trettonde däremot så var det “fullt” av dom. och, som jag skrev tidigare så fanns det även en del igår , tisdag.

 • För att återgå till tråden, så instämmer jag med Jan Olof som skrev..
  — “..klimatet har blivit en handelsvara med inställningen att skapa ytterligare makt och vinst på planetens och dess livsarters bekostnad. Korruptionen ligger troligtvis på en mycket hög nivå, så att lita på ”experter” är nog grundlöst..” —

 • @ Thomas — Det jag menar är att det inte skadar att tänka sig för innan man uttalar sig respeklöst (arrogant, raljerande eller nedsättande osv..) om sådant man ‘tycker’ snarare än har kunskap i.
  – Jag anser att man inte ska nedvärdera människor, t.ex. naturfolk, som använder sig av t.ex. andebesvärjelser. Det är deras kultur och det respekterar jag – även om jag inte själv skulle tro på det.
  – Jag respekterar också alla de olika terapier/behandlingar som finns – även sådant som jag inte tror på eller använder själv.
  – En stå-upp-komiker kan ‘get away with anything’, men man förväntar sig inte att en professionell person ska uttala sig på ett sätt som skulle kunna sprida ‘overhäftiga rykten’ – inte offentligt iallafall.
  – Tanklöshet kan skada. Privat kan man ju tycka, tro, tänka och säga precis vad man vill.

  — “Speak without offending ~ Listen without defending” ..är en positiv och användbar kommunikations-regel.. 🙂

  Bästa hälsningar, Mayne

 • Hr Redaktör

  Jag citerade ordagrant, genom att kopiera, Lars Bengtsson,s slutkläm.
  Då jag fullständigt håller med honom om vädret och det han säger där.

  DU kom då med påståenden om bevis för homeopati mm !

  Så vänligen påstå inte att jag avvikit från ämnet..

  ————————-

  Kenneth

  Jag gjorde en del explicita påståenden och ställde några frågor, men som vanligt ingen respons………..

  Jo jag har sett kondensstrimmor i åratal, uppfödd runt Bromma flygplats och fortfarande boende där, ett av Sveriges flygtätaste luftrum. Även trafiken till och från Arlanda passerar nära. På Gotland bor jag så att trafiken till och från Finland och öst passerar över huvudet.

  Men jag har aldrig sett något som jag uppfattar som kemisk sprutning från något plan på hög höjd. Däremot har jag sett sprutning av grödor från små plan i Skåne. Som Du vet så sker sådan besprutning på mycket låghöjd då man vill att giftet skall nå åkern och inte staden bredvid.

  Sprutar Du aerosol på 10.000 meter över Sverige så kan den lika väl hamna i Norge som Finland……………….

  Så vem och varför sprutar ?
  Var startar och landar planen?
  Hur får man alla inblandade att hålla tyst?

  Enkla frågor som borde ge enkla svar…….

  ERICOSCAR

  MARS 2014

  • @WilleB

   Till att börja med så innehöll ditt förra inlägg två frågor, vilka jag bägge betraktade som retoriska, och har aldrig svarat på just såna förut och tänker inte börja nu.

   Det övriga såg jag,dels som en liten presentation av dig själv, och uppfattade inte det som nån inbjudan till kommentar om du inte prompt vill ha en kommentar på varenda mening du skriver.

   Vidare berörde du homeopati kring vilket red. hänvisade till annan länk och vi vill väl inte att han ska gå in och censurera mer än nödvändigt, eller hur?

   Nästa explicitet gällde chemtrails och där kan du väl möjligtvis klaga på bristen på djupgående i mitt svar men vad är det i övrigt för RESPONS du saknar?

   Jag inbillar mig inte för ett ögonblick att det sprutas mindre i Finland eller Norge och därför borde väl den slumpfaktorn, i den mån dom nu inte har kontroll på densamma, jämna ut sig i längden.

   Jag vet inte vem eller varför det sprutas, jag vet inte heller var starter och landningar sker men om vi nu ponerar ATT det sprutas chemtrails så tror åtminstone inte jag att risken för att verksamheten skulle läcka ut till allmänheten skulle få dom ansvariga att ställa in projektet. Därav är nog syftet alldeles för viktigt för dom. Men det kan väl inte vara nån hemlighet ens för dig att människor med högtflygande (sorry) planer oxå måste , och är beredda att ta risker på samma nivå.

   Om ingen enda människa skulle torgföra egendomligheter man reagerar på innan man hade konkreta bevis att tillgå så skulle väldigt lite komma upp till ytan, eller som Tage Danielsson sa : “Utan tvivel är man inte riktigt klok”.

   “Enkla frågor som borde ge enkla svar”. Tack för klyschan. Sitter man på info så är väl alla svar enkla om man bortser från att svaret i sig ändå kan vara komplext.

   Om du VERKLIGEN är intresserad av svar på dina frågor så föreslår jag att du tar mod till dig och ger dig ut på det skrämmande nätet där du kan få mycket mer detaljer än av mig och du nämnde ju i din självpresentation att du tyckte om att vara påläst så just DET blir väl inget hinder men jag får intrycket av att du bara vill obstruera.

   Dock tänker jag inte låta detta intryck hindra mig från att fortsätta försöka få dig på andra tankar.
   Jag noterar att du bor nästgårds och att vi därför oxå ser “samma himmel”.Hade jag kommit åt att skriva detta innan solen gick ner hade jag kunnat be dig titta upp på himlen eftersom det sprutades idag igen.

   Men det hade väl inte spelat nån roll eftersom du ändå inte kan urskilja dom.
   Men om du vill så kan vi utväxla e-mail eller ev. telenr. så kan jag ta med dig på chemtrail-kurs nästa gång jag ser några.

 • Ämnet i denna diskussion på denna sida är klimatet och public service om klimatet.

  Vill du diskutera Robert Hahn och homeopati gå hit: länk.

  Alla nya kommentarer i denna tråd om homeopati kastas i papperskorgen.

 • Wille B.

  Du är inte censurerad. Du envisas med att inte respektera kommentarsreglerna, och du kommer inte att få särskild rättighet att uttrycka dig nedsättande eller raljerande om ämnen [som NewsVoice anser är viktiga att debattera seriöst] eller andra skribenter.

  När det gäller Robert Hahns forskningsinsats och artiklar på sin blogg är det tydlig att hans viktigaste budskap är att skeptikerna ovetenskapligt försökt förstöra ryktet för homeopati genom att sprida förvillelser.

  Hahns budskap är även att homeopati överträffar placebo, något som inte alls gäller alla “fina” läkemedel som Läkemedelsverket godkänt.

  Att Hahn sedan inte kan rekommendera homeopati är självklart. Han är inte homeopat eller praktiserande läkare. Han kan av samma skäl inte heller rekommendera skolmedicinska lösningar.

  • @Wille B

   Min reaktion bestod i att du uttryckte sån lättnad över att du tyckte dig få din aversion mot
   homeopatin bekräftad och jag tycker att du uppehåller dig på fel forum om det nu framkallar en så närmast religiös känsla hos dig.

   Och om du nu vill rädda mänskliga själar från att gå vilse på internet så har du nog, återigen, hamnat fel. Jag tycker att merparten av besökarna här för logiska resonemang
   kring deras övertygelser eller sökanden efter desamma och det får man väl betrakta som eget tänkande.

   Om du har sett dessa chemtrails och hur dom beter sig utan att kunna skilja dom från
   kondensstrimmor så beror det nog bara på att du redan bestämt dig från början att det är just kondensstrimmor.

 • Redaktören

  ” Off topic: Wille B. I natt kl 00:01 publiceras en artikel som visar att homeopati fungerar betydligt bättre än placebo samt hur skeptiker trashar homeopatin. ”

  Nu var det ju inte riktig det som var slutsatsen från Dr Hahn, men att rekommendera homeopati utifrån sin undersökning var just vad som var offtopic.

  ——————–

  Kenneth Thorberg

  Jag trodde det var ett debattforum ?
  Inte en klubb där alla skall hålla med varandra om det dom tror är skrivet i sten!
  Vill DU ha det?

  Min attraktion ligger i att jag hoppas få en och annan att börja fundera lite själv och inte automatiskt tro på allt som snurrar runt på internet.
  Innan jag uttrycker en åsikt så försöker jag väl påläst, inte bara skicka runt olika länkar till diverse sidor.
  Jag försöker också svara på frågor till mig, inte nobba ett påstående, eller som är väldigt vanligt avge någon slags Teflonsvar som ingenting uttrycker.

  Vad gäller Homeopati så är jag väl påläst och har därför avfärdat det som någon slags kunskap. Att det däremot är en färdighet att kunna ge människor tröst och lindring är aldrig fel, behöver man ge dem skakat vatten för att uppnå effekten så är det OK. Men ge inga löften om bot som är orimliga.
  I enlighet med detta tycker jag Dr Hahn,s artikel ( i original på hans blogg ) var mycket intressant och även debatten som förs av hans läsare, lång men intressant.

  Det som engagerar mig är däremot de märkliga påståenden om hur jorden skulle besprutas med diverse kemikalier och annat. Jag har skrivit dussintals med inlägg och enkla sannolikhetsberäkningar men teflonsvaren överväger med råge.

  Likaså att man skulle värma atmosfären med mikrovågor, vilket naturligtvis faller på sin egen orimlighet.

  Jag råkar dock ofta ut för redaktörens plötsliga lust att censurera vilket tar udden av resonemangen. Det känns inte så kul att skriva en lång uppsats som bara raderas på grund av okunnighet.

  ERICOSCAR
  MARS 2014

 • Jag anser att klimatet har blivit en handelsvara med inställningen att skapa ytterligare makt och vinst på planetens och dess livsarters bekostnad. Korruptionen ligger troligtvis på en mycket hög nivå, så att lita på “experter” är nog grundlöst. Det mest pålitliga instrument är troligtvis analyserna som tagits på iskärnorna som tagits upp ur polarområdena som då påvisar att jorden är på väg åt en ny istid i den naturliga tidrytm som isf borde vara den normala tanken. Nästa del som är än viktigare är just manipulering av vädret som använts sedan mitten av 1900 talet och är just den sak som går handihand med handelsvaran. Det finns mycket material att ta del av om HAARP som via egna “vetenskapsmän” påtalar hur detta system är uppbyggt samt funktionen av den samma. Detta måste bli mer allmänt känt och borde enligt många totalförbjudas eftersom effekten av denna typ av manipulation kan skapa okontrollerade händelser i klimatet som i värsta fall ej kan återställas. Eftersom pengar är inblandade blir nog detta svårlöst.

 • @Wille B Om du nu suktat så efter denna änglasång så förstår jag bara inte varför du inte vänder dig till nåt forum där du kan få respons från massor av likasinnade. Vad är det som gör Newsvoice så attraktivt för dig?

 • @Mayne

  Han är förmodligen väääldigt proffsig inom sitt eget område. Det är ju liksom hans område och inom det området är han en s.k expert. Däremot vad gäller homeopati och andebesvärjelser är dessa ting något han inte är bekant med. Det vore ju synd att döma ut hans expertis utifrån hans, enligt dig (?), oförståelse för områden som är honom väldigt främmande.

 • @Red Ja, och för vissa andra OTROLIGT störande som att det bara inte GÅR att acceptera att det man lärt sig måste omvärderas. Det är så väldigt mycket enklare att lura någon än att övertyga densamme att den har blivit lurad.

 • Blev beklämd av Lennart Bengtssons oprofessionella avslutning.. “Här rör det sig snarare om äkta pseudovetenskap att jämföra med homeopati och andebesvärjelser inom medicinen..” — och kan inte låta bli att undra över hur proffsig han egentligen är inom sitt eget specialområde.

 • Även om inte Rockström har några större kunskaper om klimatområdet bör man nog ha koll på det han säger eftersom han tagit fram konceptet ”Planetary boundaries”. Konceptet fungerar som en slags ”ramberättelse” som rättfärdigar alla möjliga olika beslut (power grabs) och som därför måste räknas som extremt värdefullt för etablissemanget.

  Etablissemanget verkar genom ett otal globala nätverk för att åstadkomma sociala förändringar. Man har bl a grundat ”Foundation for Democracy and Sustainable Development” som leds av Halina Wards; även aktiv inom ”Future Cities”. I en rapport framförs initierade tankegångar bl a om geoengineering. Här visas även en tidsaxel med olika delmål som ska uppnås där en global klimatregim regerar under en tioårsperiod; 2020-2030 med transhumanism som ett slutmål.

  Exempel på delmål (sid 162):
  2016 Green business leadership on climate change means authoritarianism politically feasible in “climate transition” 2015-2020 (Wiki: Authoritarianism is a form of government. It is characterized by absolute or blind obedience to authority, as against individual freedom and related to the expectation of unquestioning obedience.)
  2020 Global Planetary Boundaries Institute formed.
  2030 Trust in politicians increases once authoritarian leadership in much of Europe ends
  2030 Laboratorieproducerad mat blir mer allmän och finansieras globalt
  2050 Transhumanism blir en demokratisk utmaning (sid 133: Hybrid forms of democracy /…/ in a biosociety including, ‘transhumans, posthumans, cyborgs, clones, chimeras, and a wide variety of artilects and forms of intelligent life’
  Halina Wards kan ses som en av många “guardians” som ska se till att förverkliga transhumanismen som döljer sig under klimathotsförespråkarnas agenda. Klimathotet kan också enligt Ward utgöra en viktig ekonomisk boost i inom klimatrelaterad problematik.

  Läs mer: http://www.fdsd.org/wordpress/wp-content/uploads/Democracy-and-climate-change-scenarios-final-with-foreword.pdf
  Planetary Boundaries as a power grab: http://rogerpielkejr.blogspot.se/2013/04/planetary-boundries-as-power-grab.html

 • Off topic: Wille B. I natt kl 00:01 publiceras en artikel som visar att homeopati fungerar betydligt bättre än placebo samt hur skeptiker trashar homeopatin.

  Vetenskapen visar att homeopati fungerar, men man vet inte exakt hur, men igen det betyder inte desto mindre att homeopati fungerar. det uppfattas som otroligt störande för vissa människor, ska tilläggas.

 • Ungefär så ja. Frågan är hur detta kan spridas när de som vet inte orkar själva och verkar ha gett upp hoppet emot världens enfald.

  Jag hade den “hjärnskakande” upplevelsen för en månad sen, att jag insåg att jag satt till bords med fyra klimatologer. Eftersom det inte var något jag räknat med och vi höll på med något helt annat (en konversationskurs i esperanto faktiskt) så bet jag mig i tungan, för det var inte läge då att börja prata väder. En av dem konstaterade dock nöjt att de hört på omvägar att jag inte tillhör alarmisterna.

  Jag när en förhoppning som inbegriper en videokamera, en biljett tor till Norrköping och någon annan som vet att ställa de rätta frågorna. Det borde kunna bli en informativ skapelse att sprida på nätet. När det blåser gäller det att hålla sig i masten, dvs envist hålla fast vid det viktigaste, dvs fakta. Om man utan skräniga åthävor och skrämseltaktik kan förklara läget i videoform, vad skulle det kunna leda till?

 • Mycket klarsynt av Lars Bern, förståsigpåare och människor med en politisk agenda är inte så trovärdiga. Dessvärre sänker Lars sin egen slutsats när han skjuter sig själv i foten med slutklämmen; “Här rör det sig snarare om äkta pseudovetenskap att jämföra med homeopati och andebesvärjelser inom medicinen.”
  Som sagt ska man nog akta sig för att klampa in i områden man själv inte har kunskap om 😛

 • De senaste dumheterna som sprids av våra kändisar att även mer extremt kallt väder blir vanligare i ett varmare klimat tar nog ändå priset ty här kan inte heller allmän teori eller modellberäkningar framföras som stöd. Här rör det sig snarare om äkta pseudovetenskap att jämföra med homeopati och andebesvärjelser inom medicinen.

  Som änglasång för en som ropar i öknen…………………

  ERICOSCAR
  MARS 2014

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *