Anna Bäsén, undersök det här: Patient hörde läkare diskutera att organen borde doneras

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 april 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Anna-Basen1DEBATT. Anna Bäsén som är Expressens medicinreporter som i dagarna i en serie artiklar angriper svensk alternativmedicin med dold kamera har här ett verkligt problem att adressera, den chansartade landstingsvården. SvD beskriver hur en vaken patient hör skolmedicinsk vårdpersonal, inför sina anhöriga, diskuterar att hans organ bör doneras.

Innan kirurgerna började ta ut mannens organ klev en ansvarsfull läkare in och stoppade händelseutvecklingen, enligt en artikel från igår: “Patient hörde sin dödsdom – och att organen skulle doneras”.

Organdonation är en lukrativ bransch

I vissa andra länder tas organ från friska politiska dissidenter och fängelseinterner utan deras medgivande. I Sverige passar tydligen personalen på att ta organ utan att kontrollera så noga om patienten är hjärndöd.

Samma situation uppstod i Danmark för 2 år sedan.

Dagens Nyheter skriver:

“19-åriga Carina hade 2011 varit inblandad i en trafikolycka med dödlig utgång. Läkarna på Århus universitetssjukhus bedömde att Carina inte heller skulle överleva, och bad hennes föräldrar ta ställning till om de var redo att donera dotterns organ.

Föräldrarna sade ja. Men läkarna hade missat en viktig detalj – att kontrollera om Carina faktiskt var hjärndöd. När hon förbereddes för ingrepp vaknade hon plötsligt upp. Hon överlevde olyckan.” / “Dödsdömd organdonator vaknade”.

Coma

Coma

Vad som inte nämns i dessa artiklar är att organen betingar ett pris. När människor medger att organ från sina anhöriga ska skänkas bort förblir inte organen gratisgåvor. Så fort de tagit ur blir de exklusiva produkter på organmarknaden och intäktskällor för sjukhusen. Organen blir även en eftermarknad för läkemedelsindustrin som får nya kunder, organmottagarna, som behöver dyra mediciner som ska förhindra bortstötning.

Foto från thrillern “Coma” (1978) med Michael Douglas, om organhandel. 

Inom denna tvivelaktiga människokroppshandel på svenska sjukhus skulle Anna Bäséns dolda kamera och mikrofon kunna göra stor nytta, men hon vill hellre smyga in på föredrag där man lär ut naturlig synträning och alternativmedicinska kliniker som skriver ut Johannesört.

Text: Torbjörn SasserssonSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det här är skandal! Dessvärre kanske långt vanligare än vad som kommer fram i media. En kollega, numera avliden, arbetade som läkarsekreterare på en kirurgklinik i västsverige. Hennes dotter råkade ut för en trafikolycka för några år sedan och hamnade på kirurgen. Efter kort tids vård bestämde läkarna i brådrasket att stänga av respiratorn UTAN att tillfråga hennes anhöriga utan meddelade bara kort att de “stängt av”. Läkarna bestämmer kriterierna för “hjärndöd” helt efter eget tycke och smak. På avd invid finns det nämligen transplantationskirurger som gärna vill ha organ för att utveckla både sin kompetens och sin forskning ….
  Ju färskare och yngre organ desto bättre… Här handlar det om konkurrens mellan olika sjukhus. Unga “hjärndöda” patienter är mycket eftertraktade. Min systerdotter, 21 år, t ex styckades upp i ett flertal paket (8 st organ?) efter att föräldrarna hade övertalats om att det var det bästa. Kanske skulle vi behöva en oberoende part som granskar besluten för att det ska bli rättssäkert för både patienten och de anhöriga .. ?

 • Det är verkligen skrämmande som det kan gå till – men inte förvånande!
  Det verkar ha blivit som det var då den moderna medicinen ‘låg i vagga’ – att de som lades in på sjukhus kunde skatta sin lyckliga stjärna om de kom därifrån med livet i behåll.

  Skulle Anna B börja nysta i den sjuka ‘vården’ finge hon allt att göra – men det törs hon förstås inte! Efter vad jag läst om hennes eget hälsotillstånd betr hjärta o’ lungor, så borde väl ämnet i tråden verkligen ligga i hennes intresse.

  PS – Att Johannesört visat sig vara lika verksamt (utan otäcka biverkningar!) som syntetiska anti-depressiva medel kan vara värt att lägga på minnet.

 • Jaa varför blir man inte förvånad.
  Båda de fall de relaterar till har ju vår sjukhusvårds agenda i prio 1.
  Dels
  så vill man inte ha konkurrens på den vård som gör människor “friska” igen
  dels
  vill man, som du redovisar, “profitera på att “organen betingar ett pris” (Ändamålet helgar medlen)
  Jaa lite utvikning ger vid handen att detta är den agenda som det svenska samhället drivs med i stort också……
  “profit”, suboptimeringar, särintressen osv…..
  Den lilla människan är glömd, jaa förutom då då den lilla människan är en “murbräcka” för profiten…..alltså.
  Man är god i det lilla men glömmer det stora penseldragen…..
  de gamla??,
  de förstörande “drogerna”
  – rökning,
  – alkohol, mer än 10.000+?? dör varje år av dessa två
  MEN trafiken….
  300 personer oj vad roligt och jobba där,
  ………eller genererar det profit?

 • När t.ex. U.G. SVT. gör undersökande journalistik är det pga. verkliga fall som vittnar om förtryck eller fusk. Expressens initiativ verkar komma från det rådande systemet. De lånar ut sig till propaganda och slår uppifrån som syfte att punktera alternativen. Tycker Expressen de stödjer demokratiska mänskliga värden? Den propaganda kampanj man nu kan se i viss press verkar vara utan motstycke, som jag kan minnas. Kanske man kan jämföra med det som började redan på 1940-talet ända in till nu, med fettskräcken man spred helt utan vetenskaplig grund.

 • Det där med naturlig synträning är väldigt intressant. När min fru arbetade på Borneo behövde hon efter kort period inte längre glasögon trots kraftig närsynthet. Väl tillbaka i Sverige kom synfelet tillbaka efter en tid. Orsaken bakom synförbättringen tror jag är det faktum att hon ständigt skiftade mellan nära ting och saker långt bort pga miljön hon vistades i som guide. Naturlig träning av ögonmuskeln. Det säger sig självt egentligen. Alla muskler går att träna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *