Anna Bäsén, undersök det här: Patient hörde läkare diskutera att organen borde doneras

publicerad 3 april 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Anna-Basen1DEBATT. Anna Bäsén som är Expressens medicinreporter som i dagarna i en serie artiklar angriper svensk alternativmedicin med dold kamera har här ett verkligt problem att adressera, den chansartade landstingsvården. SvD beskriver hur en vaken patient hör skolmedicinsk vårdpersonal, inför sina anhöriga, diskuterar att hans organ bör doneras.

Innan kirurgerna började ta ut mannens organ klev en ansvarsfull läkare in och stoppade händelseutvecklingen, enligt en artikel från igår: "Patient hörde sin dödsdom – och att organen skulle doneras".

Organdonation är en lukrativ bransch

I vissa andra länder tas organ från friska politiska dissidenter och fängelseinterner utan deras medgivande. I Sverige passar tydligen personalen på att ta organ utan att kontrollera så noga om patienten är hjärndöd.

Samma situation uppstod i Danmark för 2 år sedan.

Dagens Nyheter skriver:

"19-åriga Carina hade 2011 varit inblandad i en trafikolycka med dödlig utgång. Läkarna på Århus universitetssjukhus bedömde att Carina inte heller skulle överleva, och bad hennes föräldrar ta ställning till om de var redo att donera dotterns organ.

Föräldrarna sade ja. Men läkarna hade missat en viktig detalj – att kontrollera om Carina faktiskt var hjärndöd. När hon förbereddes för ingrepp vaknade hon plötsligt upp. Hon överlevde olyckan." / "Dödsdömd organdonator vaknade".

Coma

Coma

Vad som inte nämns i dessa artiklar är att organen betingar ett pris. När människor medger att organ från sina anhöriga ska skänkas bort förblir inte organen gratisgåvor. Så fort de tagit ur blir de exklusiva produkter på organmarknaden och intäktskällor för sjukhusen. Organen blir även en eftermarknad för läkemedelsindustrin som får nya kunder, organmottagarna, som behöver dyra mediciner som ska förhindra bortstötning.

Foto från thrillern "Coma" (1978) med Michael Douglas, om organhandel. 

Inom denna tvivelaktiga människokroppshandel på svenska sjukhus skulle Anna Bäséns dolda kamera och mikrofon kunna göra stor nytta, men hon vill hellre smyga in på föredrag där man lär ut naturlig synträning och alternativmedicinska kliniker som skriver ut Johannesört.

Text: Torbjörn Sassersson