Effektiv metod mot näthatare – stäm dem och begär skadestånd

publicerad 29 april 2014
- av Torbjörn Sassersson red.
Integritet Mårten Schultz

Integritet Mårten SchultzJuridikprofessor Mårten Schultz lösning på näthatet är enkel och radikal. Stäm först den som näthatat dig och begär sedan skadestånd. Det kommer att få näthatet upphöra, säger han i en intervju i tidningen Integritet i fokus, skriver Datainspektionen.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Mårten Schultz: Jonte Wentzel

Mårten Schultz leder den ideella organisationen Juridikinstitutet och med institutet som bas driver han tillsammans med ett antal studenter vid olika universitet i Sverige en kampanj som man kallar ”juridisk aktivism”.

Juridikinstitutet hjälper dem som drabbas av hat på nätet att med hjälp av ombud skicka krav på skadestånd till näthataren. Om näthataren inte betalar går man vidare till tingsrätten.

Men även näthatarna kan slå tillbaka. Aftonbladet skriver den 28 april 2014 att Robert Aschberg som jagar näthatare i TV-programmet trolljägarna blivit stämd av en kvinna som anser att hon förtalats.

Det som är speciellt med fallet är att näthatarens namn och adress ska ha synts i TV-bilden när programledaren Robert Aschberg, lade ett kuvert i hennes brevlåda. 

En näthatare [internettroll] som blivit stämd, men som inte hängts ut i TV kan dock knappast förtalsanmäla. Det finns inget att ta fasta på för näthataren. [red anm]

Relaterat