EU-parlamentariker Eva Joly strider för Julian Assange – Svenskt rykte står på spel

publicerad 1 april 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

EU-parlamentariker Eva Joly berättar i intervjun på TV4 att hon försöker få kontakt med de svenska gestalterna som styrt över Assanges öde de senaste åren. Nästan alla ignorerar henne.

Text: Torbjörn Sassersson | Videon har tagits ned av TV4. Ursprunglig adress: http://www.tv4play.se/iframe/video/2587262

Hon anser att Julian Assange faktiskt har mänskliga rättigheter och att han har rätten att få bli hörd via videolänk eller genom att åklagaren i Sverige besöker ambassaden i London där den forna Wikileaks-grundaren sitter instängd.

Eva Joly menar att Assanges situation på ambassaden är värre än vad fängelseinterner upplever. Interner får komma ut i solen, de kan träna utomhus och har många sociala kontakter. Julian Assange kan inte lämna byggnaden och genomlider en betydligt fattigare vardag. En fängelseintern vet att denne kan komma ut vid ett visst datum medan Assange hänger i ovisshet i åratal.

Eva Joly varnar att Sveriges rykte står på spel. Vi har under decennier byggt upp ett gott anseende om att vara ledande gällande demokrati, öppenhet och mänskliga rättigheter. Detta anseende dras ned av dagens svenska beslutsfattare som inte förvaltar det arvet. Därmed delar hon undertecknads uppfattning att Sverige förstörs genom att rättssäkerheten körs över.

USA beslutsamt att ta Assange

Hon jämför med när Edward Snowdens kontaktperson Evo Morales skulle resa från Moskva ut ur Ryssland. USA hade då makten att stänga av flera länders luftrum för att tvinga planet till en viss ort där det genomsöktes utifall att Snowden fanns gömd någonstans i planet.

Eva JolyEva Joly (1943-) är en norsk jurist och fransk politiker. Joly var en mycket respekterad korruptionsbekämpare i Paris. Hon har varit biträdande chef för en avdelning under det franska finansdepartementet samt vid ekobrottmyndigheten i Paris. 2009 valdes Joly in i Europaparlamentet och 2012 var hon kandidat till franska presidentvalet. År 2004 promoverades hon till hedersdoktor vid Universitetet i Bergen.