Kinesisk medicin och scenkonstens helande kraft

publicerad 11 april 2014
- av Hans Bengtsson

FeitianScenkonstens historia är lika gammal som människans historia. Scenkonstens uttrycksformer, att sjunga, dansa, måla, spela musikinstrument och komponera, är en integrerad del av det mänskliga livet.

Text: Jingduan Yang

Många människor berättar hur mycket lyckligare de är när de kan delta i scenkonst, och det finns många berättelser om hur mycket friskare personer har blivit sedan de började sjunga, dansa, måla eller spela musikinstrument.

Inom kinesisk medicin finns en teori som kan förklara hur scenkonst kan ha en läkande och vårdande effekt på människan.

Fem organsystem

Traditionell kinesisk medicin (TCM) ser på människokroppen bortom den synliga strukturen. Den är kapabel att visualisera och kartlägga den mänskliga kroppen på en energinivå. En praktiker inom TKM kan se ett samband mellan kroppens organ och hur vi tänker, känner och reagerar på saker och ting, vilket går bortanför det som den moderna medicinen har erkänt.

Kinesisk medicin ser organsystemen som ett energimässigt nätverk centrerat kring de fem stora organen: lever, hjärta, mjälte, lungor och njurar.

Varje organ är fysiskt och psykiskt förbundet med varandra. Till exempel vet vi från den moderna medicinen att levern omvandlar, bryter ner och avgiftar mat och mediciner. Men enligt kinesisk medicin styr levern även vår syn och humöret. Levern anses dessutom vara ansvarig för planering, beslutsfattande och omdöme.

Vi vet att njurarna producerar urin och renar kroppsvätskorna, men enligt kinesisk medicin styr de också hjärnans funktion liksom hörsel, benhälsa, fertilitet, sexuell funktion, tarm-och blåskontroll, viljestyrka och motivation.

Mjälten är ett stort organ som ansvarar för matsmältning och ämnesomsättning. Tack vare kunskapen i traditionell kinesisk medicin vet vi också att mjälten är ansvarig för vår förmåga att analysera, resonera, och bearbeta information.

Om man visualiserar den mänskliga kroppen på energinivå, är den ett öppet system som har ständig interaktion med energier från omgivningen. Därför kommer allt vi ser, hör och känner ha en effekt på organens hälsa, samt hur vi tänker och fungerar i livet.

Läs hela artikeln på Epoch Times