Öppet brev till Anna Bäsén av docent Rune Eliasson om falska intervjuer

31

Hej Anna Bäsén!
Rune Eliasson

Jag har förstått att Du är skeptisk till alternativmedicin, oberoende av vad det handlar om. Det verkar också som Du är medlem i VoF* och har informerat om LCHF på det sätt som kännetecknar medlemmarna i eller sympatisörerna av VoF. Det verkar som om Du inte vill förstå att det finns båda bra och dåliga saker/personer inom såväl skolmedicinen som alternativmedicinen. Vem har gett Dig i uppdrag att selektivt baktala den ena av dessa verksamheter?

Det, som slog mig när jag lyssnade på Din intervju av Ann-Marie Näslund var att Du inte ville lyssna, Du ville ha svar som Du kunde använda i den av Dig förutbestämda vinklingen. När jag idag (8/4-14) läser Dina kommentarer i Expressen förstår jag att Du inte lyssnat på de andra “offren” heller.
När det gäller synträningen vill Du inte förstå att träning av ögats muskler och reflexer inte är mer skadligt än att träna ben- och armmuskler och de till dessa kroppsdelar kopplade reflexerna. Skulle Du ha ställt samma typ av frågor till dem som tränat våra kända fotbollsspelare eller tennisstjärnor? Du kan väl inte på allvar tro att träning av ögonens muskler och reflexer skulle vara skadliga?

Metoden att fråga professorer är tacksam när man vill ha det svar man önskar för de flesta är otroligt okunniga i allt som inte rör deras centrala forskning. Alldeles för många tror att det finns en klart samband mellan akademiska titlar och kunnighet men så är inte fallet. Detta illustrerades på ett perfekt sätt av ögonprofessorn som kommit underfund med att benen inte blir längre av att man tränar muskler.

Nobelpristagaren Richard Feynman skrev en gång att “Vetenskap är att ifrågasätta experterna”: Jag tror Du blir bättre som vetenskapsjournalist om Du tillämpar det synsättet när Du intervjuar kända forskare.

Se gärna tillbaka på det Du skrivit om vaccination mot svininfluensan. Ingen i min stor-familj eller nära vänner vaccinerade sig, vilket man tackade mig för. Trots att det fanns både vetenskapliga artiklar och tidningsartiklar, som innehöll klara varningar var det ingen journalist i Sverige som vågade rapportera sanningen. Enligt min mening ett lågvattenmärke för det som kallas “granskande journalistik”. Jag använder ordet “vågade” eftersom jag utgår från att journalister är läskunniga.

På ett ställe hittade jag att Du skrivit: “Extra bekymmersamt är det när verkningslösa metoder betalas av våra skattepengar och används i sjukvården, vilket blivit vanligare. Jag tycker vi ska lägga våra skattepengar på behandlingar som bevisligen fungerar.” Håller helt med Dig om Du talar om sjukvården i stort och inte begränsar Dig till att tala illa om “alternativa metoder”.

Hur många miljarder kostar det inte samhället att man fortsatt förskriver statiner mot något som inte är en sjukdom och då använder mediciner som långtifrån saknar biverkningar av olika slag? Har Du satt Dig in i hur statiner fungerar och vad de åstadkommer i kroppen? Om inte så har Du missat ett område där Ditt engagemang skulle göra nytta och spara många skattemiljoner. Det är inte bara kolesterol som sänks utan även ubiquinon (Q10), som är viktig för cellernas andning, squalen, som är viktig för bildning av steroidhormoner och vitamin D3, Heme A, som ingår i hemoglobin i de röda blodkropparna, dolicholer, som ingår i mängd viktiga kemiska reaktioner och som troligen är kopplad till Parkinsons sjukdom.

Detta för att statiner hämmar enzymet HMG-CoA reduktas, som finns ganska högt upp i lång kedja av enzymatiska reaktioner. Biverkningarna är verkligen inte ofarliga. Här finner Du ett område för att spara skattemiljoner och hjälpa de människor som av industrins profitbegär och många läkares okunskap medicineras i onödan. Många köpta läkare kommer att klaga om Du ger Dig tid att granska detta område.

Börja med att läsa boken “Forskningsfusket” av docent Ralf Sundberg. Allt tal om “onda och goda kolesteroler” saknar verklighetsförankring och dels visar att förespråkarna har en bristande utbildning i hur kroppen fungerar, dels ignorerar den omfattande vetenskapliga forskning som försökt återställa ordning i det kaos som Ancel Key startade med sina förfalskade rapporter och som sedan underhållits av läkemedelsindustrin på ett totalt samvetslöst sätt.

När Du satt Dig in i hur statinerna fungerar och förstår vad följderna av den “statinisering” av befolkningen, som nu pågår, betyder för hälsan i stort kan Du göra en god insats. Men Du måste då också inse att Du utmanar ekonomiskt mycket starka krafter. Vi vet att samarbetsorganisationen International Life Science Institute (ILSI) har miljarder dollar inte bara för att att främja försäljningen av socker, läskedrycker, bröd, pasta, tobak, läkemedel och vacciner utan även för att genomföra “riggade studier” (av de okunniga kallad forskning). För många av dessa rapporter är skribenterna anställda på företagen eller på av företagen betalda “kliniska forskningscentra” (CRO = Clinical Research Organisations).

Till sist anser jag att det var synnerligen fult av Dig att närma Dig Dina intervjuoffer under falska förutsättningar. Människor som inte kör med raka rör skall man aldrig lita på. Jag har själv ett par gånger råkat ut för det av Dig tillämpade “journalistiska tricket” och det har märkt min inställning till journalisterna på Expressen och Aftonbladet för livet. Jag ger dem inga intervjuer!

Regler kan ha undantag. Expressens medicinjournalist Bernt Bernholm (svensk medicinjournalistiks fader) hade jag nära samarbete med och jag ingick under ett antal år i hans grupp av experter. Det var aldrig några problem i det fina samarbete som han hade med alla läkare. Ta gärna honom till förebild och låt sakligheten få företräde. Då slipper Du de omdömen Du nu får “från en liten klick av dem som håller på alternativmedicinen”. Dina undanflykter är ur min synvinkel inget annat än feghet och/eller självbedrägeri.

Med vänlig hälsning, Rune Eliasson, docent och legitimerad läkare

* Föreningen Vetenskap och Folkbildning


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

31 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Michele
Michele
Gäst
26 juli 2016 kl 20:54

Beklagligt att läsa detta tyvärr är det inte sista gången!!
Fortsätt granska makten det är demokrati när den fungerar!

Åsa Samuelsson
Åsa Samuelsson
Gäst
24 juli 2016 kl 09:55

Tack Rune Eliasson för ditt mycket kloka inlägg i debatten!

Ann-Britt
Ann-Britt
Gäst
23 juli 2016 kl 08:18

Tror det är dags för Uppdrag Granskning att titta på hela det här paketet och inte minst statin-förskrivningen som är totalt onödig.
Tack för ett jättebra inlägg i debatten Rune Eliasson!

Thomas
Thomas
Gäst
23 juli 2016 kl 03:04

Bra skrivet!

Nina
Nina
Gäst
12 maj 2016 kl 13:03

Det är väl ganska uppenbart att Anna Bäsén jobbar på uppdrag av läkemedelsföretagen, varför annars så systematiskt klanka ner på allt som inte gynnar dem? Att hon också fått jobb på Expressen är väl inte heller konstigt, “skandalpressen” gynnas i sin tur av provokativ och brutal skrämsel-“journalistik”. Allt handlar om taktik och strategi för olika aktörers vinnings skull. Trist när myndigheter dras med i spelet och mänskligheten blir lidande.

Per Erik Bergqvist
Per Erik Bergqvist
Gäst
11 maj 2016 kl 16:50

Bra skrivet, varför ska man välja bort nåt som fungerar bara för att de läkemedelstyrda läkarna mm tycker det! Min fru använder LCHF-diet pga sin diabetes, är också benamputerad så motionerandet blir lidande. Tack vare LCHF håller hon kontroll på diabetesvärdena, gått ner 11 kg och mår alldeles utmärkt! Hennes diabetessköterska menar att hon ska äta 5 ggr om dagen och då bröd, pasta, mm vilket inte skulle hjälpa ett dugg. Men det är vad de fått lära sig, så länge man stoppar i sig en massa onyttig medicin så är det ok! Den där Anna Bäsen ska nog byta yrke eller skriva om nåt hon begriper, om hon begriper nåt överhuvudtaget!

Conny Freij Larson
Conny Freij Larson
Gäst
10 maj 2016 kl 09:50

All heder åt Rune Eliasson.

Lars Henrik
Lars Henrik
Gäst
1 augusti 2014 kl 15:36

Mycket bra och nödvändigt svar till Anna Bäsen.

Tack Rune!

Stella
Gäst
16 april 2014 kl 08:50

@ Martin:

Kan det vara så, att i uppvaknandevågen som verkar ske just nu, så är allt färre benägna att gå med i grupperingar för att få en verklighetsuppfattning tilldelad sig utifrån. Vi blir helt enkelt mer självgående och lyssnar mer inåt samtidigt som vi söker inspiration från många olika källor? Man kan ju alltid hoppas att folk i allmänhet har börjat använda hjärtat mer än den iskallt beräknande hjärnan. Att balansen mellan höger-vänster, rött-blått, manligt-kvinnligt osv har förskjutits mot mitten och att en genuin blandning och balans uppstår.

I denna våg har det bildats en massa nya små partier och grupper, vilket i sig är ett friskhetstecken, men det är också ett tecken på att den gamla världens styrmekanism “söndra och härska” lever i all välmåga. Om de mest aktiva och insiktsfulla börjar starta eget till höger och vänster så sker ju ingen samling som hotar status quo. Det blir mer en säkerhetsventil som får samhället att bestå än att det skapar någon egentlig förändring. Är det fler som insett det och inte vill ansluta sig till nya små partier och grupperingar?

Rune är ju ett exempel på hjältemod där en ensam riddare går ut och möter övermaktens förlängda arm i form av en skribent som till största delen verkar ha gått på myten om sig själv och agerar som en “duktig idiot”. Vi ser det här och förstår på djupare plan (om man inte läst Joseph Campbell od och har ord för vad man ser, vill säga).

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
15 april 2014 kl 22:47

Efter min egna makabra upplevelse av VoF (https://newsvoice.se/2014/01/26/vetenskapliga-partiet-startar-vetenskap-och-riktig-folkbildning-vorf-som-motarbetar-vof/) är det verkligen trevligt att läsa detta brev. Tacksamhet. Intresset för en alternativ förening till VoF verkar dock svalt. Kommentera gärna om anledningen till att ni inte gått med i VoRF!

Lisbeth Österberg
Lisbeth Österberg
Gäst
15 april 2014 kl 08:44

Ett stort TACK till Rune Eliasson, för att du tog dig tid och formulerade din kunskap så tydligt och klart. Jag och många med mig är tacksamma för ditt inlägg i debatten.

Titti
Gäst
13 april 2014 kl 13:11

Det håller jag alla mina tummar för att det gör Jocke! Sverige ligger långt efter och behöver verkligen komma “out of the box”.

jocke
jocke
Gäst
13 april 2014 kl 11:08

Håller helt med Titti – var finns viljan att neutralt och objektivt granska istället för smutskasta ? Och inget hörs eller syns från socialminister Hägglund som var så snabb att svälja allt som Bäsén förde fram, en hel yrkesgrupp svartmålades av ansvarig (?) minister, helt otrolig – det måste ju bli en avbön ! vad säger den S-märkta eventuella/troliga efterträdaren, blir det bättre då ???

Titti
Gäst
12 april 2014 kl 10:39

När är det dags att media detoxar sina förutfattade meningar och förser oss med en journalistik som har en neutralt granskande ansats? Läs gärna mitt blogginlägg om Anna Bäséns smutskastning av alternativmedicin.
http://pippigron.blogspot.se/2014/04/nar-ska-media-slanga-av-sig.html

Redhawk
Redhawk
Gäst
11 april 2014 kl 21:03

Bra skrivet av Rune E inte därför att han är docent, därför, att det vad han skriver, vittnar om kunskap! Också bra skriven av Ulla Brita. Rekommendera åter igen boken” Deadly Medicines and organized Crime” Peter C. Götzsche Hoe big pharma has corrupted healthcare, Och “Dissolving Illusions” Suzanne Humphries om vacciner. Båda böcker är väl rechercherat med många referenser..

Stella
Gäst
10 april 2014 kl 23:55

Sverige – det nya DDR…?

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
10 april 2014 kl 20:17

@ Beatrice W — Förälskad i Rune E vet jag inte ..men jag älskarrr det han skriver! 🙂
och..
@ Ulla-Brita — Mycket bra kommentar! Beträffande dina ord “.. att massmedia just hos oss fungerar på detta sätt? Varför är det hermetiskt tillslutet hos..” — Under mina många år i UK har jag ofta undrat över vilka som styr över vad som ‘får’ publiceras i Sverige.

Gunn-Britt Lindblad-Enqvist
Gunn-Britt Lindblad-Enqvist
Gäst
10 april 2014 kl 20:16

Hemskt är vad det är! Råkade berätta för en läkare(medicinare) att jag använde Rosenrot…trodde han skulle gå ut ur rummet; vad du gör, använd inte Rosenrot!! vi har flere patienter inne här med förstörda njurar och vad allt hen räknade upp…..INTE populärt…

Marika
Marika
Gäst
10 april 2014 kl 16:37

Intressant är att idag går detta ätt läsa…
http://news.sky.com/story/1239977/half-a-billion-pounds-wasted-on-anti-flu-drugs

En ytterligare bekräftelse på det du så fint beskriver!

A.K Bragge
A.K Bragge
Gäst
10 april 2014 kl 15:39

Vågar någon av er nu ifrågasätta _DOCENT_ RUNE ELIASSON, då? Eller är det han skriver sant eftersom han är DOCENT?

Beatrice Wicklund
Gäst
10 april 2014 kl 14:05

Jag tenderar att bli förälskad i personer som vågar ifrågasätta och tänka själva – nu går min kärleksförklaring till docent Rune Eliasson.

Jocke
Jocke
Gäst
10 april 2014 kl 13:43

Jag undrar om någon hört något från vår socialminister som ju rackade ner på ALLT inom alternativ/komplementär efter att okritiskt tagit till sig Bäséns trolleri med verkligheten ?
vore på sin plats med en ordentlig förklaring – att misstänkliggöra en hel yrkeskår med antagligen bättre – helt säkert bredare – medicinsk utbildning än reportern var ett mycket stort klavertramp

Melany
Melany
Gäst
10 april 2014 kl 12:57

Skulle gärna vilja veta hennes svar. Får vi reda på det om Rune får ett? Och ja bra att det finns en så kunnig och klog man som Rune. Vi behöver honom.

ruben
ruben
Gäst
10 april 2014 kl 12:39

Det var bra. Ja bl.a. statinerna som har betydelse för ohälsa och verkligen är av allmänintresse.
Upplysande kommentar Ulla-Brita! De borde varit stort nyhets scoop då! Skulle bli en intressant utredning nu om frågan varför Svensk massmedia mörkade det. Något för journalister att sätta tänderna i.

Ulla-Brita
Ulla-Brita
Gäst
10 april 2014 kl 10:25

Mycket bra skrivet, Rune Eliasson! Jag har ofta ställt mig frågan vad är det med svensk massmedia, som istället för att granska makten, uppträder som drängar till densamma? När svininfluensa-hysterin var som värst här i Sverige och maktens ”kunniga” och ansvariga (b la Annica Linde och Anders Tegnell) varje dag uppmanade svenska folket att springa till närmsta vaccinationscentral är det intressant att konstatera att journalister i andra länder, till skillnad från journalisterna i Sverige, gjorde sin plikt och rapporterade om de eventuellt skadliga tillsatserna i det så gott som oprövade Pandemrix. Hur många svenskar fick veta att Pandemrix innehöll det dittills förbjudna skvalenet? Hur många visste att det egentligen rörde sig om ett jätteexperiment där de som ingick i studien (svenska folket) inte ens fick veta att det rörde sig om just en studie? Hur många fick veta att forskarna på KI använde skvalen för att framkalla artrit hos försöksdjur? Hur många av svenskarna fick veta att myndigheterna i Tyskland hade beställt två typer av vaccin: ett vaccin utan skvalen och kvicksilver för VIP:arna, ett annat för folket , med samma giftiga tillsatser som i det vaccin som det svenska folket fick. Vi var flera som informerade radio, TV och press om detta faktum men inte en rad skrevs och inte ett ord yppades om de två typerna av vaccin! Vi råkade befinna oss i Tyskland just vid den här tiden och när nyheten om de två typerna av vaccin avslöjade där blev det stor skandal. Pressen och en stor del av läkarkåren var upprörda, debatter och artiklar stod att läsa i tidningarna. Efter det att denna skandal blivit känd avstannade av naturliga skäl vaccinationskampanjen i Tyskland. Hur blev det då i Sverige? Skandalen förtegs av svensk massmedia: radio, TV och press höll tyst. De blev informerade men valda att tiga vilket fick till följd att de oinformerade och aningslösa svenskarna fortsatte att ”göra sin plikt” och lät sig vaccineras i massomfattning. En stor del av ansvaret för de skador som Pandemrix åstadkom vilar på svensk massmedia som teg istället för att informera! Vad är det som gör att massmedia just hos oss fungerar på detta sätt? Varför är det hermetiskt tillslutet hos oss men inte i andra länder (även om det verkligen inte är perfekt där heller)? Är det samma fenomen som med inställningen till alternativa metoder för att återvinna hälsan – i England har drottning Elisabeth en homeopat… Read more »

Lennart Mogren
Gäst
10 april 2014 kl 09:41

Utmärkt artikel. I sammanhanget vill jag passa på att påminna om namninsamlingen http://www.skrivunder.com/utred_vaccinskandalen
Kravet är att regeringen tillsätter en utredning med oberoende experter med uppdrag

att utreda hur beslutsprocessen om massvaccinering gick till
att ge förslag på regelverk som ska hindra politiker och hälsovårdsmyndigheter från att göra allvarliga felbedömningar i framtiden.

R
R
Gäst
9 april 2014 kl 20:30

Sverige är ett land som bestraffar de som hjälper sjuka att bli friska, om de gör det med “fel” metod. Dessa hjälpare kallas för brottslingar och hängs ut i bl a Expressen. Sverige är samtidigt ett land som stödjer de som gör friska människor sjuka eftersom de gör det med metoder och synsätt som är godkända av Socialstyrelsen. Det är beklämmande och ledsamt. Jag tackar docent Rune Eliasson för ett utmärkt svar som visar att verkligheten är annorlunda än vad Anna Bäsén har hittat på.

Julius
Julius
Gäst
9 april 2014 kl 20:09

Ännu en utmärkt artikel och jag vill tacka till Rune E.för sitt stöd till att bekämpa läkemedels maffian och sätta på plats lakejen till läkemedels maffian Anna B. Det våre också intressant att göra en undersökning av A.B. inkomster för att se om hennes lön från tidningen stämmer exakt med vad hon har deklarerat till Skattemyndigheten.Om den stämmer inte då det är klart varifrån resten av hennes lön kommer.Hon är en inget annat en fegis som gör jobbet åt läkemedels maffian för att skada den alternativ medicin läkemetoder.Fy på dig A.B. att du inte skäms.Hur orkar du titta i spegel varje morgon när du sysslar med din lakej jobb ?????

Kerstin Sjöberg
Kerstin Sjöberg
Gäst
9 april 2014 kl 19:41

Kan inte annat än gilla Docent Rune Eliassons svar. En titel innebär inte automatisk kunskap och tyvärr förleds många läkare av slipade läkemedelsagenter. Det behöver saneras inom medicin och många “sjukdomar” har skapats pga det finns pengar att tjäna på redan uppfunna preparat. De borde satsa på botemedel mot malaria & resistenta bakterier istället!!!

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
9 april 2014 kl 19:12

Läs och lär Anna B!

RL
RL
Gäst
9 april 2014 kl 18:20

Otroligt bra, tror dock inte A.B förstår de medicinska termerna, möjligen gm ersättning!