Takeda och Eli Lilly får betala rekordsumman 9 miljarder USD för diabetesmedicin som gav cancer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 april 2014
- NewsVoice redaktion

461px-Takeda-Midosuji-Bldg-01Läkemedelsbolagen Takeda och Eli Lilly har av en domstol i USA dömts att betala ut ett skadestånd på 9 miljarder amerikanska dollar för att ha mörkat att diabetesläkemedlet Actos gav cancer som bieffekt.

Foto: Takeda, Japan,  Wikimedia Commons

“Enligt juryn har de två företagen ignorerat eller bagatelliserat de risker som fanns med behandlingen och vilselett myndigheterna. Juryn menade, enligt nyhetsbyrån FirstWord, att företagen agerat med hänsynslöst förakt för patienters säkerhet”, skriver Läkemedelsvärlden.

Takeda som är Japans största läkemedelsföretag kommer att överklaga domen med alla tillämpliga medel som de kan lomma åt. Takeda kan lyckas att dra ned skadeståndsbeloppet avsevärt.

“We intend to vigorously challenge this outcome through all available legal means” sa General Counsel Kenneth Greisman i en kommentar.

Läs mer: Takeda, Lilly Jury Awards $9 Billion Over Actos Risks


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq