Det industriella bankkomplexet vill köpa alla länder genom skuldsättning

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 maj 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Christine LagardeDEBATT. The International Monetary Fund (IMF) har godkänt en “bailout” på 110 miljarder kronor för att “hjälpa” Ukrainas ekonomi, skrev BBC News igår. Ytterligare ett land är därmed inhandlat genom skuldsättning av det industriella bankkomplexet. 

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 12:00 den 1 maj | Foto på Christine Lagarde (IMF): Wikimedia Commons

Pengarna kommer att delas ut under en tidsperiod på två år och en första utbetalning på 20 miljarder kronor sker omedelbart. Det är viktigt för att bankomplexet snabbt ska kunna realisera skuldsättandet för att säkra ränte- och avbetalningsintäkterna.

The head of the IMF, Christine Lagarde, said the loan was given the go-ahead because “decisive measures were taken by Ukraine”.

Högsta chef på IMF Christine Lagarde är noga med att betona att det är Ukraina som bett om att få låna pengarna, för inte ens den psykologiska skulden ska finnas hos IMF. I realiteten brukar det betyda att högsta toppen inom regeringen eller annan tillfällig ledning accepterat “gåvorna” för att skuldsätta landet i fråga.

Alla länder är snart köpta av bankerna?

Med lånet till Ukraina som utlovades redan i mars följer krav på strikta ekonomiska reformer [austerity measures], som högre skatter och energipriser samt frysningen av minimilöner, skriver BBC. I realiteten går nu Ukraina samma väg som Spanien, Grekland, Ungern och flera andra länder som utsatts för stränga åtstramningar under etiketten “ekonomiska stöd” från de “räddande” bankerna, åtstramningar som främst drabbar allmänheten. Enligt den vedertagna affärsmodellen är det naturligtvis folket som ska betala.

Snart är alla länder, via de monetära fonderna, köpta av de stora internationella bankerna. Det betyder en ny värld som är helt styrd av det industriella bankkomplexet. Vi kan räkna med att priserna på konsumentmarknaden fortsätter att långsamt stiga och att lönerna fortsätter att sjunka mot “garanterade minimilöner”. Ingen kommer snart att kunna leva utan ett livslångt beroende av kortkrediter, snabba SMS-lån och bolån för att klara av vardagens matinköp.

Den som kontrollerar skulderna kontrollerar allt

Filmen The International illustrerar på ett mycket pedagogiskt sätt bankindustrins grundläggande drivkraft, att skapa skuld vare sig det gäller för en individ eller ett helt land. Bankmannen i klippet nedan säger att om skulden kan skapas kan också allt kontrolleras. Det inkluderar hela regeringar och allmänheten ned till varje enskild individ.

Det här är perspektivet och förklaringsmodellen som mainstream media och public service inte presenterar och i detta ljus måste hela Ukraina-Ryssland konflikten och “bailouts” i Grekland, Ungern, Spanien och flera andra länder betraktas för att var och en ska förstå vad som är i görningen. Island är det enda land i världen som helt framgångsrikt inte låtit sig köpas bankerna. Läs mer i Forbes om det.

Läs mer på BBC

Text: Torbjörn Sassersson

I thrillern The International blottlägger Interpolagenten Louis Salinger (Clive Owen) och New York-åklagaren Eleanor Whitman (Naomi Watts) en omfattande och smutsig internationell verksamhet som inkluderar vapenhandel. De hamnar i en riskabel global jakt där de sätter sina egna liv på spel. Banken drar sig inte för något för att kunna fortsätta finansiera terror och krig.

Filmkälla: Columbia Pictures mfl | Köp filmen på CDON | Mer om filmen på IMDB


Relaterat

[Notera det sent komna motståndet mot för hög skuldsättning]

Independent: Hungarian central bank wants IMF to leave after it pays back bail-out loan

Forbes: Iceland’s Stabilized Economy Is A Surprising Success Story

RT.com: Spain exits multibillion EU bailout scheme

BBC: Eurozone approves next Greece bailout payment

Irish Times: Troika returns to Dublin for post-bailout scrutiny

Wall Street Journal: Portugal Set for Clean Exit from Bailout ProgramSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ny multipolär världsordning – adjö till dollarn

  Jim Willies långa artikel den 8 maj 2014 visar hans syn på vad som kommer avgöra planetens politiska och ekonomiska framtid. Det som skrivs här gäller förstås i högsta grad Sverige, även om effekterna blir indirekta. Artikeln är baserad på en intervju som du kan ta del av här:
  http://bit.ly/1nsvASe

  I korthet – Ryssland, Kina och övriga BRICS & Associated states förbereder ett avsked till petrodollarn med hjälp av bl a Ukraina, Saudiarabien, Turkiet och Tyskland. Resultatet blir ett vingklippt USA/NATO och en helt ny multipolär världsordning.

  Visionen Jim Willie har kan användas som förklaringsmodell för världspolitiska händelser i nutid och framöver och valideras av verkligheten i stället för av sannolikheter. Förlitar du dig på analyser som finns på den svenska pressarenan eller för den delen SR/SVT serveras bara smala perspektiv. Korrekt avbildade skärvor utan försök till överblick som låter hela bilden tona fram.

  Läs hela artikeln här:
  http://bit.ly/1nsvASe

  ”CRIPPLED USDOLLAR ON LIFE SUPPORT
  Since 2008 and the Lehman failure (including Fannie Mae adoption and AIG assumption), this has been a financial war with a monetary battle front. The motive toward solution has been nowhere, since liquidation of big broken banks has never been an option. The USDollar support has been military for a long time, but implicitly so. In recent months, the military support has been more overt and obvious.
  It will be full of intrigue to see if Putin can keep the battles on the financial front, while freezing the military front in a standoff, even if a messy standoff. The military battles can happen, as long as they are isolated.
  There will be many confrontations like on the Black Sea in the last couple weeks.The Russia Air Force offered a demonstration to the USNavy of their advance radar jamming equipment. The USNaval battlefield was left blind and without targeting systems.
  The USDollar Regime loses the global battle on the financial front, since it has no legs. The role played by the Saudis has become clear. They recently had a parade to show off their new Chinese missiles, a bold step. This follows an economic conference in March held in Beijing between the two nations, to settle on large scale projects, cross border investments, political alignment of the minds, and some charity offerings. To be clear, as forecasted in the last few months, the Saudis have divorced the United States. The Saudis will next crawl under the Chinese wing. In vengeance, the Saudis will be treated with some terrorism, while the London bankers continue to steal their gold. The Riyadh thwarted terrorist incident is just the beginning. It bore a Langley signature.”

 • Meddelande till mina läsare. Sedan 2-3 dagar har jag inte kunnat komma åt admingränssnittet. Tex ligger ett gäng kommentarer i moderatorskön som jag inte kan godkänna för publicering. Jag räknar med att ha full access igen imorgon söndag. / Er redaktör

 • Bra analys, Torbjörn! Så tror jag också att det ligger till. Även öst-väst-motsättningen (Nato/EU-Ryssland) kan ses som en dimridå då båda sidor styrs av samma bankkomplex…

 • Josef Boberg! Det var en talande och rolig berättelse i mailet, hur det fungerar i praktiken. Hur skulden snabbt kan betala sig utan att någon egentligen lagt ut något. Skillnaden är då räntan som de inte hade och därför hamnar ingen i skuld i slutändan, när alla gjort rätt för sig 🙂 Tänkvärt!

 • Om hur Sverige “över en natt” av egen kraft kan ta sig ur skuldfällan – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

  I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 • Frysa minimilöner – hur vore det med införandet av låga maxlöner typ högst en dubbel minimilön?

 • Ja IMF och WBG skall ha syftet att främja ekonomisk utveckling och utrota fattigdom.
  De är tillsammans en kraftfull makt, som ett överstatligt “land” stående suverän med all ekonomisk makt över så gott som flesta andra länder och förmodligen har företräde av tolkningar om vad som är rätt eller fel i sina insatser. Så jag kan tänka mej att de har skaffat bra grund under fötterna att skuldsätta alla länder så småningom. Ingen är väl så blind att inte kunna se många politiker tycks vara med på deras planhalva på ena eller andra sättet. Hur skall den trenden brytas för en rättvisare fördelning? Om politiker köper popularitet och förnyad makt genom lån, så kommer vi aldrig ur ekorrhjulet utan förblir slavar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *