Film: “Divergent” handlar om striden mellan de vakna empatiska och de kalla rationella

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 maj 2014
- Torbjörn Sassersson

divergent-shailene-woodley

FILM. NewsVoice var på premiären av filmen “Divergent” igår onsdag. Dramat handlar om kriget mellan de empatiska och de rationella människorna i framtiden efter ett globalt krig. En lokal och feodalliknande regering i Chicago gör allt för att vidmakthålla freden.

Text och analys: Torbjörn Sassersson | Foton från filmen Divergent

“Divergent” (avvikare) är den första historien i en trilogi skriven av Veronica Roth. De efterkommande delarna heter “Insurgent” (rebell) och “Allegiant” (lojal). Trilogin verkar handla mycket om vår tid och kriget om den “rätta” kunskapen, om ledarskapet och om världsåskådningen.

Alla människor i “Divergent” har delats in i fem fraktioner och en undergrupp, baserade på deras mänskliga egenskaper. Fraktionerna är Abnegation (de osjälviska), Erudite (de belästa), Dauntless (de modiga), Amity (de fridfulla) och Candor (de ärliga) samt de “kastlösa” som kallas Factionless, vilka lever i misär.

Ett psykologiskt test avgör till vilken fraktion varje individ hör. När individen funnit sin konforma tillhörighet är livet utstakat och samhällsordningen är säkrad.

De osjälviska arbetar inom vård och omsorg. De belästa är akademikerna, de som arbetar med forskning och kunskap. De modiga tjänstgör för att försvara populationen mot yttre fiender. De fridfulla producerar mat. De ärliga arbetar med lag och ordning. De fraktionslösa är utslagna och värdelösa. I dramats inledning styrs samhället av de osjälviska, men Regeringen vill att de belästa/rationella ska ta över ledarskapet.

Farligt vaken

Theo JamesVi får följa Tris och Four spelade av de klättrande filmstjärnorna Shailene Woodley och Theo James (th). Tris upptäcker vid testet att hon inte tillhör någon av grupperna och hon måste därefter dölja att hon är en så kallad “Divergent”, en avvikare. En avvikare har flera av de goda egenskaperna och tycks även ha en utvecklad förmåga till medvetenhet.

Tris vakenhet utmärker sig genom förmågan till “lucid dreaming” [se Stephen Laberge], dvs klardrömmande, vid det dröminducerade testet, vilket går ut på att försätta personen i ett drömtillstånd där denne konfronterar skapad skräck i olika situationer. Hur personen reagerar avgör fraktionstillhörigheten, men Tris kan ändra spelplanen. Hon affirmerar sig i drömtillståndet med orden: “det här är inte verklighet” och därmed kan hon neutralisera farorna blott med tanken.

Enligt regeringen i dramat “Divergent” är denna egenskap mycket farlig och alla avvikare måste dödas. De passar inte in för man anser att freden kan hotas. Problemet Regeringen har är att snabbt identifiera dessa individer och det är inte lätt eftersom avvikarna ofta är ett steg före sina förföljare. De kan dölja sina goda gränsöverskridande egenskaper.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq