Stures fru dog efter 15 elchocksbehandlingar

74
874

sture-elchockerIstället för medicinsk vård för sin sjukdom, elchockade psykiatrin Stures fru Marianne tills hennes familj satte stopp för det. Psykiatrin gjorde hennes sista tid i livet till en plåga. Hur länge skall psykiatrin få fortsätta ge elchocksbehandlingar?

Text: Peter U Larsson

Jag har skrivit denna artikel för att Mariannes (Stures fru) död inte skall falla i glömska och nonchalant ignoreras av psykiatriker fulla av bortförklaringar.

Vi kunde läsa om denna hemska historia på Sveriges Radios hemsida för några dagar sedan: Stures fru dog efter 15 elchocksbehandlingar; Felbehandlades – kvinna fick 15 elchocker; Patient fick elchocker i onödan – P4 Västernorrland.

”Elchocksbehandling, elbehandling eller electro-convulsive treatment (ECT) innebär att man sänder mellan 70 till 460 volt genom hjärnan, från tinning till tinning (bilateral ECT) eller från ena hjärnhalvans framsida till dess baksida (unilateral ECT). Detta orsakar kraftiga och långvariga kramper som vid ett epileptiskt anfall.”

Elchocken vid ECT-behandlingar är så stark att nuförtiden söver man ner patienten och ger muskelavslappnande för att inte riskera frakturer vid de kraftiga kramperna. Trots detta har flera drabbade vittnat om svåra tandskador (!) efter ECT-behandlingarna.

Sture säger i en intervju i Sveriges Radio:

”Hon försvann för oss.. Både mentalt och kroppsligen. Hon försvann … Hon var inte min fru och inte morsan åt jäntorna. Vi led ju med henne, men vi förstod absolut inte hur hon led invärtes, på den här förbannade – ursäkta uttrycket – behandlingen. Det är det som känns än idag … för jag har lite mardrömmar faktiskt, än idag, tårarna kommer … om Anettes lidande och det känns för jävligt, helt enkelt”.

”Hon sa: ’De kommer att ta ihjäl mig med den här strömmen’. Och det känns för jävligt, helt enkelt.”

De anhöriga vädjade till läkarna att avbryta elchockerna, men fick inget gehör. De fick till slut gå in och avbryta det hela. Läkarna ville fortsätta elchocka Marianne och öka strömmen ytterligare.

En socialdemokratisk politiker skriver om Mariannes, Stures fru, död på sin blogg:

”Elchocker hör inte hemma i någon form av vård, kvinna död…

Jag finner inga ord för detta vedervärdig. Jag är så förbannad och ilsken över vår så kallade vård till stora delar inte är så där väldigt bra eller human.”

En annan drabbad av ECT-behandlingarna sa till Dalademokraten i artikeln: ”Fick minnesproblem efter elbehandlingar”:

”Det hela inträffade 2005 och hon lider än i dag av minnesförluster som inte har försvunnit under de här snart nio åren. Kvinnan skriver bland annat så här i sin anmälan: ’…måste ha minneslappar överallt för att komma ihåg läkarbesök, möten med mera. Men minns ofta inte ändå. Tappar ord, irriterad och frustrerad. Städning orkar jag inte, lider av fatigue, kronisk svår trötthet. Mina anhöriga och vänner känner inte igen mej mer, de undrar vart den glada, tokroliga tjejen tagit vägen. Min mamma har alltid sagt att jag förändrades efter ECT-behandlingarna’.”

Socialstyrelsen har fortfarande allvarliga brister i statistiken och uppföljningen av ECT-behandlingarna trots att de har blivit JO-anmälda för detta 2009.

Några artiklar:

Psykiatrin har bedrägligt förskönat behandlingen så att den ser bättre ut nuförtiden – men själva elchocken som drabbar patientens känsliga tankeverksamhet – är samma eller värre än förut.

När elchockade och bedövade patienter tillfälligt har glömt sin depression och stängt av sina känslor, kallar psykiatrin det ett lyckat resultat. Chocken släpper sedan och problemen och känslorna kommer tillbaka – då sätter psykiarin in underhålls-ECT.

”Varför elchocker ibland tycks fungera”

Psykiatrin vill öka elchockandet av barn

Många människor har rapporterat om skador efter elchocker. Jag tycker verkligen det är hemskt att psykiatrin får lov att fortsätta att elchocka människor – bla. barn, gravida, äldre och under tvång. Psykiatrin planerar dessutom att öka antalet elchocker till barn i Sverige via BUP.

 • Hur kan man elchocka barn?
 • När skall media och politikerna vakna och inse att elchocksbehandlingarna (ECT) är en förlegad och grym behandling som psykiatrin använder som en dålig ”quick-fix”?

Psykiatrin har idag fullständig monopol på lösningar vid depression. Patienterna har ingen valfrihet utanför den psykiatriska världen av diagnoser, psykofarmaka och elchocksbehandlingar. Är det inte dags att vända blicken mot icke-psykiatriska lösningar och satsa resurserna på alternativa behandlingar?

Text: Peter U Larsson

Referenser

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

74 KOMMENTARER

 1. Min kommentar angående artiklen om hur Stures fru elchockades till döds.

  En mardröm totalt utan värdighet eller mening. Jag kan inte förstå hur grymt människor utsätter varandra. Allt handlar tydligen om att straffa varandra för att vi inte håller käft och är lyckliga och mår bra.
  Läkare är bara människor de med, men de är alla olika och en del mer empatiska än andra. Men framförallt är det du som bestämmer över din kropp och ditt liv i en sådan här fråga. Låt aldrig någon köra över dig, utsätt dig inte ens för risken att bli utsatt av dessa ”läkare” utan etik och moral.
  Det verkar vara någon slags masspsykos inom vården att vilja skada andra speciellt svaga personer och grupper.

  Jag undrar om läkarna tävlar om hur många elchocker de fått ge? Det verkar vara en enkel väg för läkare att ”behandla”, men är en fruktansvärd tortyr och ett allvarligt brott mot de mänskliga fri och rättigherna som Sverige skrivit under och ska efterfölja.

  Jag blir så arg när jag läser att man ska ge dessa ”behandlingar” till barn. Kan det någonsin anses vara barnets bästa?! Ta era barn långt ifrån dessa instanser! Skydda dem och ge dem istället en väg av glädje och respekt. Våga tro på er egen kapasitet!

  Det handlar bara om att ge varandra utrymme och tid. Välj bort prestige och pengar. Liv är så mycket viktigare. Visa att du orkar och vill lyssna på dina närmaste när det gäller. Välj inte bort deras behov. Lek och var kreativ.

  Det räcker inte att sitta här och skriva vad man anser, välj bort instansen totalt! Skapa nätverk och börja hjälpa varandra…det måste gå att ställa sig utanför dessa tortyrinrättningar.
  Jag tror att vi alla behöver gå samman och strunta i dessa galningars makt och kontrollbehov.Vi kan om vi vill.

  Jag har läst många av era kommentarer och instämmer helt med er, det är fullkomligt vansinnigt att utsätta någon för dessa ”behandlingar”. Men ta steget ut i verkligheten och slåss för det ni tror på. Ni kommer att bli förvånade av att finna att så många tycker precis som ni.
  Det är bara att ut och slåss för era rättigheter. Göra sin röst hörd högt och tydligt och strunta i deras makt. Ta dig egenmakt.

  Människan klarar inte av att få makt, de blir galna av den. Ingen kan hjälpa dig, du måste hjälpa dig själv först och främst. Våga ge dina närmaste din kärlek och respekt, vägra följa dessa maktpsykopaters råd! De struntar i er. Ni måste välja bort dem innan de förstör era liv.

  Jag tror på er!
  Kram från Gaia

  • Vi behöver jobba politiskt, journalistiskt men också tycker jag lära oss mer om egenbehandling. Det finns mycket man kan göra om man lär sig naturmedicin, jag blev själv kinesiolog för att kunna behandla min gamla ryggskada och idag är den mycket bättre och jag behöver aldrig gå till någon annan terapeut de gånger den besvärar mig då jag kan justera den själv. Däremot kunde jag ej dra ut min döda tand som gav mig en jobbig infektion i käkbenet under flera år. Jag ville inte dra ut den (en kindtand) och rotfyllde den istället, men infektionen kom snart tillbaks. Jag kunde dock mota tillbaka smärtorna med naturmedicin, behövde aldrig ta värktabletter. Men till slut var jag tvungen att inse att tanden måste bort. Så vissa delar av skolmedicinen behövs också.
   Vi skulle kunna stödja varandra t.ex genom att bilda en healing grupp där vi träffas ett par gånger i månaden med healing och naturmedicin som tema.

 2. Barnen som psykisk störda .
  ADHD
  autism
  utveckling störda
  funktion nedsatta .
  alla sort får hjälp och stöd livet ut förutom ADHD barnen som inte får tillräckligt stöd och hjälp av myndigheterna och när de blir vuxna då blir de dömda av rättegångarna precis som en frisk barn vilket är helt fel mot de ungdomarna ADHD är neurologi störningar livet ut !
  Staten ska se till att fatta nya beslut angående ungdomarna med ADHD !!

  • Vad vill psykiaterna mer bevis på den farliga ECT -metoden.här omdagen läste jag om detta metoden som de har skrivit att det behandlar patienterna med epilepsi .depression .elzhimer !

 3. Hemskt att läsa. . VI i min familj har också blivit drabbade av ECT biverkningar. Maken har fått15 behandlingar och lider av svår minnes förlust, starkare ångest, skakningar, spasmer som kommer vid stress och påfrestning. Svårt att vistas i stora folksamlingar osv. Minns inte när barnen var små eller vad vi ska göra om en vecka. Skriver ner allt som ska kommas ihåg.
  Hemskt…

 4. Psykiatrin är en styr/kontrollfunktion under den ekonomiska eliten med avsikt att förföra, vilseleda, beröva, förslava, ja hela batteriet av repression. ”Vita rockar” hos dessa schamaner har inget med läkekonst att göra. Det har de empirisk visat ganska länge nu.
  Psykologin bör falla in under ingenjörskonsterna eftersom den har ganska enkla basfakta i botten. Egentligen bara två baskomponenter: beslut och gravitation.
  1. Beslut(postulat); jag skall skapa en effekt i livet (eller ej skapa effekt)
  2. Postulatet möter opposition (annans postulat) postulat mot postulat = problem.
  3. Problemet hålls i sinnet som en minnesbild och för att existera i det fysiska universumet krävs en massa. Massa graviterar.
  4. Ihärdighet i att hålla postulatet vid liv skapar mer opposition med mer massa som resultat. Dessa massor klumpar ihop sig(gravitation) och blir till en stor förvirring eftersom känslan av tid försvinner i det ämnet och allt blir s.a.s. ”svart”. Kallas t.ex. för stress som betyder spänning.
  —————
  För att påvisa det första påståendet ställ dig fyra frågor en i taget:
  Hur hanterade jag problemet? Problemet är person eller hela ämnet ifråga.
  Hur hanterade problemet mig?
  Hur hanterade kollektivet problemet?
  Hur hanterade problemet kollektivet?

  Reaktionen kan bli våldsam och då gäller det att inte banga ur! Den lagrade energin förklingar snabbt.
  ————–
  Hur påvisa den andra tesen.
  Kom ihåg ett föremål, blunda, titta på föremålet imaginärt, rör föremålet i sinnet höger/vänster flera gånger. Uteblir effekt så är förmodligen sinnet för toxiskt påverkat.

 5. Fruktansvärt! tyvärr nog inte vare sig första eller sista gången. 🙁 MEN! JAg har mått dåligt i nästan hela mitt liv. Konstiga symptom mm. Läkare har alltid remitterat till psyk. (Jag har alltid vägrat farmaka) Skulle inte förvåna mig om grundorsakerna i de flesta fall är medicinska/hormonella…..
  NU visar det sig att jag troligen lider av hypotyreos – en sköldkörtelsjukdom! Troligen har även binjurarna tagit stryk… Det återstår att se. Min kamp nu gäller att få fler prover och en adekvat alternativbehandling, eftersom jag inte tål Levaxin (T4 hormon i syntetisk form – alltså EJ psykmedicin).
  Men det som är intressant i det här fallet är att en hel mängd psykika åroblem kan uppstå pga att sköldkörteln inte fungerar som den ska!
  Här skulle man önska en allmän omdiregering hos den allmänna läkarkåren:
  INNAN man remitterar till psyk bör den medicinska statusen kontrolleras. Man kan ha medfödd hypotyreos t.ex.
  Jag undrar hur många som blivit diagnosticerade hos psyk utan medicinsk kontroll. De flesta antar jag. I mitt fall kom de tydligaste symptomen upp till ytan efter min graviditet… Men det fanns redan innan symptom.
  Läs gärna här: http://hypotyreos.info/diagnostisering/symtom

 6. Jag genomgick en elchock tror jag 1966 eller 1967. Kom på detta 26 år senare.
  Jag var 11 år gammal och jag tvingades till detta av min moder som arbetade som
  psykiatriker vid den tiden. Finns inga papper på detta för jag har sökt i arkiv.
  Men jag pratade med en person som arbetat med detta på den tiden och
  hon ansåg att mina minnen ifrån behandlingen stämde.

  Jag kan säga nu att det var det vidrigaste jag varit med om.

 7. Jag hospiterade som sjuksköterskeelev på St. Sigfrids mentalsjukhus i Växjö 1958 och fick då läsa patientjournaler och insåg snabbt,att många av patienterna aldrig skulle vara där.Många kom in i livslångt beroende av psykofarmaka.
  Många utländska läkare placerades som chefer på mentalsjukhusen eftersom man inte vågade ha dem i den somatiska sjukvården. Skötarna hade endast ettårig utbildning och
  och saknade sjuksköterskekompetens.De ifrågasatte ej övergreppen och kunde inte läsa i FASS om biverkningar av psykofatmaka.De gjorde som de blev tillsagda. De insåg inte att patienternas uppträdande berodde på biverkningar av de starka psykofarmaka patienterna tvångsmedicinerades med. För att inte tala om de insulinchocker,som gavs med allvarliga kramper under den groteska behandlingen med en träspatel inkörd i munnen för att förhindra tungbett. Och med tandskador som följd i stället…..
  Politikerna hade då ,som nu med ECT-behandlingen-inte en aning om vad som händer inom den slutna psykiatriska s.k. vården än idag.
  Lagen om psykiatriskt tvång LPT 1991:1128 missbrukas.Och friska patienter kan tvångsintas ,tvångsmedicineras och läggas i bälte!!p.g.a.att UNDERLÄKARE HAR UNDER MÅNGA ÅR TILLÅTITS,ATT TJÄNSTGÖRA SOM SPECIALISTER!!Bl.a.INOM HALLANDS LÄNS LANDSTING.
  NÄR SKALL LANDSTINGSPOLITIKERNA VAKNA UPP UR SIN TÖRNROSASÖMN? Patienterna är en svag grupp, som ingen tror på. Jag vet och har erfarenhet.
  Peter!:Dra ut kopia av protestlistan över ECT-BEHANDLINGARA OCH SÄND TILL MASS-MEDIA FÖR KÄNNEDOM.
  Jag ställer gärna upp och vittnar om brott inom psykiatrin.

  2014-11-17

  Anita Boström-77
  Leg.sjuksköterska

 8. Jag lider med denna människa. Lever själv med biverkningar och ser min sambo må dåligt av att jag inte är mig själv längre. Samma sak vänner och resten av familjen. Minnet, orden som jag knappt kan hitta rätt när det gäller minnet är det lång tids minnet och närminnet. Humör svängningar, känslokall. Känns som att en del av hjärnan har blivit raderad. Ångest och oro. Jag är glad att jag fick kontakt med peter som kunde hjälpa mig med detta. Man känner sig som ett offer. En försöks människa för att psyk vården vill testa. Kan dom inte testa ect på sig själva istället? Att få ect när man gått in i väggen? Klart att man mår dåligt man hade levt ett liv med en man med grova misshandel och missbruk. Jag blev den som blev lidande. Han kunde gå vidare och leva normalt. Stå på er. Säg nej till ect. Mvh sarah

 9. Undrar hur länge dessa grymma charader med människor ska kunna fortgå? Hänsynslösheten är ju total. Vad skiljer ”behandlingen” från tortyr? Ja de upprepade chockerna fortgår ju tills de ansvariga blir nöjda med svaren. Det är precis som med häxprocesserna. Några andra premisser verkar inte finnas annat än att ett ”resultat” ska kunna skrivas in för att användas i statistiken och redovisningen för verksamheten. Hur livet sedan ter sig för dessa som drabbas verkar inte alls spela någon roll. Utan klagar de och försöker få svar och bekräftelse blir de stämplade som besvärliga och möter än värre attityder.

  Vi borde skrämmas av en vårdapparat som inte kan tala med sina hjälpsökande vare sig de är deprimerade, psykotiska, neurotiker eller självskadepatienter. En vårdapparat som har mindre resurser ju mer hjälp en människa behöver. Istället visar vårdapparaten alla tecken på att bete sig som en maskin som maler ner sina behövande istället för styrker dem. Tvingar istället för lockar om vi tittar på hur de sköter de självskadande. Att trigga fram mer aggressivitet med tvång emot jaget tyder ju på svåra brister i förståelsen och respekten för liv.. Med ECT visar man att inget får hindra ruljangsen för att uppvisa något de kan kalla resultat, men det går ju aldrig mäta i hälsa utan blir blott inkomster och utgifter i balans…

  För Sture och hans saknade älskade fru lider jag i tårar. Det är ju för fan inte klokt att också detta ska vara ännu ett i raden av skräckexempel, ännu en sida av vården de inte kan skryta med. Men ska bortförklara…

  Vi har kommit så långt att vi anser ättestupan vara en skam ur en mörk historia. Nog är det väl konstigt att de som befinner sig i kris, som många gånger redan gått så långt att de känner det som alternativen är slut, får medicin som mer eller mindre tvingar dem att ända sina liv själva??? Så i det tysta står den där, branten, men mycket mer i skuggan. Vårdens kommentar vet vi ju hur den lyder. ”De kan inte ta ansvar för människor som inte vill leva..”. Det kunde ju låta rimligt bara om denna vård verkligen satt ner och omgärdade den som har slut på valen med både alternativ och omsorg för situationen. För hur mörkt det än kan vara så är inte ljuset långt borta, men vårdapparaten mer i gestalten av en kvarn, har förlorat det och verkar inte ens sakna intresset… Alla kan ju inse att 30 – 40 år i yrket egentligen skulle göra personalen till proffs på och lyhörda för vart en patients sinne lutar. Istället står de överraskade varenda gång, vare sig det gäller någons våld mot andra eller sig själv..

  Hur är ett samhälle funtat som inte har tid med kriser och människor som tappat fotfästet? Vi kan ju vara säkra på att korruptionen styr. Hur kan annars så ,många få släppa taget utan att de som kan ha vård reagerar eller sätter in åtgärder. Nu ökar vi utslagningen och desperationen med att öka klyftorna och segregera skolan. Arbetsmarknaden har blivit ett torg där daglönare kan räkna med snart sagt vilka kvalificerade jobb som helst.. Vi ska ju inte undra över motsättningarna eller vinstparadiset so m hägrar för de stackare som tyckte det var dyrt med lön, trygghet och säkerhet.

 10. Nej, det handlar inte om medvetet djävliga läkare (mer än undantagsfall). Det är värre än så. Läkare som ETC-behandlar mm tror istället fullt och fast på att de gör något gott för patienterna. Biverkningar och annat är, enligt deras övertygelse, inte biverkningar utan nya yttringar av patienternas sjukdomar. Psykiatriker och många läkare lider av megalomani och tror att de är Gud, dvs allvetande.
  Har en person en gång sökt och fått behandling inom psykvården (även annan än ETC) så är personen sedan inte tillräknelig enligt läkarna. Det finns alltid någon diagnos att ta till mot dessa människor.

  Med andra ord, läkares och psykiatriers tro är närmast att liknas vid de religiösas. Lika lite som gravt religiösa människor är beredda att överge sin Gudstro är läkare och psykiatriker beredda att överge sin tro på psykiatrin och på DSM.

 11. Alla jag träffat inom psykiatrin har varit vänliga personer med en god vilja, så jag tror du har rätt. Dom är hängivet troende på vetenskapen och att dom gör en god sak. Just därför är det svårt för dom att ta in motsatt information, för skulle den vara sann, skulle det smärta dom oerhört. ( Det finns förstås undantag också ! ) Så…vi har fått ett nytt slags prästerskap ! ( Och den här gången blir vi offerlammen ! ) Just nu har jag en läkare som är så gulig och empatisk att det gör ont i mig att tala om sanningen om hur djävligt det är. En ny variant av Moment 22 . Den enda lösningen jag ser är att vetenskaparna inser, att så länge man inte har HELA bilden så kan man inte vara riktigt säker.Och hela bilden innebär inte bara vad vi ( eller våra instrument ) kan se, väga och mäta .Det kan vi bara mellan vissa våglängder . Och utanför det området ? Vad finns det där ? Vetenskapens världsbild har expanderat sen den började . Rätt vad det är hittar man något som förändrar hela bilden. Men hela tiden tror man att man har rätt, oavsett var man befinner sig på vägen.
  Och det upprepar sig igen och igen och igen….

 12. Läkarna gör vad de vill. Det finns en annan dold brottslighet – nästan mot alla sjukdomar förskriver de antibiotika och hormoner, även om många sjukdomar kan botas på annat sätt.

 13. Tänker om jag istället för att få ECT 1967, i stället hade få träffa någon ifrån
  Open Dialogue i Finland. Här jag får inom 24 timmar träffa en grupp av människor som, psykologer mer mera. Då hade jag sluppit att tappa minnet i 26 år ifrån ECT med mera.
  Min epilepsi hade inte heller följt mig alla dessa år.

  • Våt eksem, till exmpel, är också av nervös ursprung, och detta också inte behandlas på rätt sätt – tyvärr, i hela världen.

   • @Natalia Kastorf.

    Om mina föräldrar vetat att äppelcidervinäger spätt med lika mycket vatten fungerat bättre än kortison på alla hudproblem, inklusive atopiskt, vätskande eksem hade jag sluppit mycket kortison hela uppväxten..

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här