Svensk studie: Om du undviker solen och använder solfaktor ökar risken för förtidig död

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 maj 2014
- Torbjörn Sassersson

solen d-vitaminDEBATT. Solen som källa till för optimal hälsa återetableras. Det är konsekvensen av en omfattande studie på Karolinska Institutet som tittat närmare på kopplingen mellan D-vitamin och förtid död.

De svenska forskarna har sammanställt 20 års forskning baserat på 30, 000 kvinnors livsstil, en studie som startade i början på 1990-talet. Resultatet visar att om vi undviker naturligt solljus genom att tex smörja in oss med solfaktor, kan risken för förtidig död dubbleras.

I slutet av studiens period hade 2545 kvinnor dött och många av dessa hade uppgivit att de undvikit solen och/eller inte vistats utomhus.

“The results of this study clearly showed that mortality was about double in women who avoided sun exposure compared to the highest exposure group”.

“Sun exposure advice which is very restrictive in countries with low solar intensity might in fact be harmful for women’s health.” sa Dr. Pelle Lindqvist till The Telegraph som publicerade artikeln: “Why avoiding sunshine could kill you“.

Dr. Pelle Lindqvist på KI menade att det är viktigt att inte begränsa soltimmarna för mycket i länder med få soltimmar som i Sverige.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten tycker tvärtom och är nöjda med att svenskar solar mindre eftersom myndigheten kopplar samman solning med hudcancer.

Fyra av tio uppger att de solar mindre idag än vad de gjorde för fem år sedan. Av dessa har sex procent slutat att sola helt. Det visar en undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten har låtit göra.
– Det är en trend som vi hoppas håller i sig. Antalet hudcancerfall ökar och det är främst våra solvanor som är orsaken, sa solexperten Johan Gulliksson enligt en skrivelse som myndigheten publicerade de 11 juli 2013.

Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen, har sedan flera år kritiserat Strålsäkerhetsmyndigheten för att den presenterar hälsofarliga råd om att strålning från trådlös teknik är ofarlig. Hon menar att myndigheten flyttat skulden för hudcancerepidemin pga mikrovågsstrålningen från basstationer, WiFi-sändare, routrar, läsplattor och mobiltelefoner till solen.

”Det är ett helt galet att skylla på ökat solande eftersom människor de fakto inte solar mer i dag än för 40 år sedan. Det finns omfattande forskning som visar att cancer orsakas av denna tekniska strålning, som kan skada cellers DNA och orsaka oxidativ stress. Undersökningar har sedan länge visat att människor som arbetar inomhus på kontor eller är högt exponerade för mikrovågsstrålning löper förhöjda risker för hudcancer medan de som arbetar utomhus löper mindre risker.” / Mona Nilsson

En brasklapp bör kastas in i sammanhanget i formen av en fråga. Vart tog debatten om ozonlagrets nedbrytning vägen? Ozonlagret skyddar mot UV-strålningen från solen. Om ozonlagret är uttunnat, om det är sant, bör instrålningen av UV-ljus vara högre än med ett oskadat ozonskikt.

Den sammantagna situationen är inte helt okomplicerad, men vi vet dock att solen ger oss det skyddande och mycket hälsosamma D-vitaminet. KI-studien tycks visa att det är viktigare att sola tillräckligt snarare än vara rädd för solen. 

Text: Torbjörn Sassersson


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Absolut Raphael ..instämmer med allt det!

  Den som kletar in sig med syntetiska gifter eller undviker solen helt, riskerar allehanda problem – bl.a. skör benstomme. Solljus behövs för flera funktioner i kroppen.
  Dessutom mår huden bättre av att vi äter rätt kost ..utan syntetiska ämnen!

  Både jag och min man har också plagg av den fantastiska och allsidiga nyttoväxten hampa. Ju fler tvättar desto skönare blir kläderna! 🙂 Man får verkligen hoppas att hampa kommer att odlas alltmer ..igen!

  Beträffande charterresornas ökning, så sammanfaller de med att bruket av konstgödsel och besprutningsmedel ökade markant. Många hälsoproblem har alldeles säkert sina rötter(!) i alla de gifter som vi utsatts för i mat & dryck, i kläder, i husgeråd, i möbler, i färg och plaster etc. ..i alltför många år!!

 • Att solen ökar riskerna för hudcancer, det är en teori med bristfälligt vetenskapligt underlag. En koppling som man gör, det är att hudcancer i Sverige ökade när svenskarna började åka till kanarieöarna och solen, när charterresorna ökade så ökade hudcancer. Men man har inte visat att solen i sig ökar hudcancer. Det finns även forskning som visar att fallen av hudcancer ökade genom utbredningen av TV- och radiokanaler och utbyggnaden av trådlös överföring av media. Så hudcancer är kanske inte så enkelt och okomplicerat att det bara handlar om sol, utan jag tror det är mer komplext än så.

  Jag tror att det är bra att vara i solen men vi bör undvika att bränna oss, så jag bär avancerade skyddskläder i form av tunna hampaskjortor och byxor. 🙂

 • Det är det där med kemikalier igen – alldeles för mycket gifter i vår miljö! Jag använder bara kropps-produkter som går att äta och min hud&sol-kräm är kokosolja ..både ‘före & efter’ – och inte kladdar det på kläderna heller. 🙂

 • Jag instämmer i erfarenheten att solfaktorkrämer är vanskliga och förmodligen skaldiga. Jag fick permanenta pigmentskador av en solkräm som lämnade mörkare spår efter sig precis där den smetats ut på huden i tjockare skikt.

 • Jag tror speciellt det är för höga solskyddsfaktorer och onaturliga ingredienser som skapar cancer. De innehåller ofta mineraloljor och alkoholer som är restprodukter från petroliumindustrin och saknar helt fettsyror och vitaminer som är bra för oss. Dessa ingredienser täpper till huden så den inte kan andas och då blir huden varm, röd och irriterad. Att alkohol är cancerframkallande är inte heller någon direkt hemlighet. Jag tippar att en biologiskt nedbrytbar kräm med organiska oljor och lägre faktorer är betydligt bättre för huden. ex. de man kan finna på http://suncarecentral.com/

 • Vart tog debatten om ozonlagrets nedbrytning vägen?- Ja,den debatten är gammalt ny.Det är nya skrämsel propanganda på tapeten idag som t.ex.ryssfobin,isarna smälter,olika smittor m.m. Det är alltid något nytt på denna fronten så att människorna ska hållas i skräck hela tiden,och allt detta med statliga vilseledande propaganda och korrupta politiker som håller liv i dessa propaganda.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *