Svensk studie: Om du undviker solen och använder solfaktor ökar risken för förtidig död

publicerad 11 maj 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

solen d-vitaminDEBATT. Solen som källa till för optimal hälsa återetableras. Det är konsekvensen av en omfattande studie på Karolinska Institutet som tittat närmare på kopplingen mellan D-vitamin och förtid död.

De svenska forskarna har sammanställt 20 års forskning baserat på 30, 000 kvinnors livsstil, en studie som startade i början på 1990-talet. Resultatet visar att om vi undviker naturligt solljus genom att tex smörja in oss med solfaktor, kan risken för förtidig död dubbleras.

I slutet av studiens period hade 2545 kvinnor dött och många av dessa hade uppgivit att de undvikit solen och/eller inte vistats utomhus.

"The results of this study clearly showed that mortality was about double in women who avoided sun exposure compared to the highest exposure group".

"Sun exposure advice which is very restrictive in countries with low solar intensity might in fact be harmful for women's health." sa Dr. Pelle Lindqvist till The Telegraph som publicerade artikeln: "Why avoiding sunshine could kill you".

Dr. Pelle Lindqvist på KI menade att det är viktigt att inte begränsa soltimmarna för mycket i länder med få soltimmar som i Sverige.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten tycker tvärtom och är nöjda med att svenskar solar mindre eftersom myndigheten kopplar samman solning med hudcancer.

Fyra av tio uppger att de solar mindre idag än vad de gjorde för fem år sedan. Av dessa har sex procent slutat att sola helt. Det visar en undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten har låtit göra.
– Det är en trend som vi hoppas håller i sig. Antalet hudcancerfall ökar och det är främst våra solvanor som är orsaken, sa solexperten Johan Gulliksson enligt en skrivelse som myndigheten publicerade de 11 juli 2013.

Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen, har sedan flera år kritiserat Strålsäkerhetsmyndigheten för att den presenterar hälsofarliga råd om att strålning från trådlös teknik är ofarlig. Hon menar att myndigheten flyttat skulden för hudcancerepidemin pga mikrovågsstrålningen från basstationer, WiFi-sändare, routrar, läsplattor och mobiltelefoner till solen.

”Det är ett helt galet att skylla på ökat solande eftersom människor de fakto inte solar mer i dag än för 40 år sedan. Det finns omfattande forskning som visar att cancer orsakas av denna tekniska strålning, som kan skada cellers DNA och orsaka oxidativ stress. Undersökningar har sedan länge visat att människor som arbetar inomhus på kontor eller är högt exponerade för mikrovågsstrålning löper förhöjda risker för hudcancer medan de som arbetar utomhus löper mindre risker.” / Mona Nilsson

En brasklapp bör kastas in i sammanhanget i formen av en fråga. Vart tog debatten om ozonlagrets nedbrytning vägen? Ozonlagret skyddar mot UV-strålningen från solen. Om ozonlagret är uttunnat, om det är sant, bör instrålningen av UV-ljus vara högre än med ett oskadat ozonskikt.

Den sammantagna situationen är inte helt okomplicerad, men vi vet dock att solen ger oss det skyddande och mycket hälsosamma D-vitaminet. KI-studien tycks visa att det är viktigare att sola tillräckligt snarare än vara rädd för solen. 

Text: Torbjörn Sassersson