ETC avslöjat – bad om att få debattartikeln mot alternativmedicin från VoF

9

DEBATT. ETC la igår ut några insändare som svar till debattartikeln där VoF den 2:a juli gick till angrepp mot alternativmedicinen. Därefter inkom en replik riktad till VoF vilken refuserades av ETC. Nu framkommer att det var ETC som bett om att få artikeln från VoF.

Debattext och analys: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 16:02 den 11 juli

Turbulensen började den 2 juli när ETC publicerade debattartikeln “Stoppa den oseriösa alternativmedicinen”. Så långt allt bra. Det är fritt fram att uttrycka kritik. Nästa fas är mer spektakulär. ETC vägrade publicera en skarp replik riktad mot VoF, trots att den delvis skrevs om. Istället fick repliken “Stoppa det oseriösa Vetenskap och Folkbildning” plats i NewsVoice.

Därefter framkommer att det i själva verket var ETC som kontaktat VoF [Vetenskap och Folkbildning] och bett om att få in en debattartikel om alternativmedicin. Det var Christine Öbergs kommentar på Facebook som klargjorde saken, berättar alternativmedicinaren Marina Szöges. Vad kan man förvänta sig annat än något negativt om alternativmedicin om man frågar VoF?

Christine Öberg skrev:

“ETC var intresserade och kontaktade oss!”

Det var hennes svar på frågan ställd av Fredrik B.:

“Varför just ETC? Fanns det någon tanke bakom det eller ville inte drakarna ta in artikeln?”

Christine Öberg är biolog och disputerad doktor på KI förutom styrelsemedlem i VoF sedan 2012. I VoF har hon bland annat engagerat sig i skepticism mot andefenomen och matmyter. Öberg är även medlem i fackförbundet Naturvetarnas kongress 2012-2015. På sin Facebooksida har hon bilden med texten: “Science don’t care what you believe”.

ETC och VoF-debatt mot alternativmedicin

3000 dödsfall per år

Kalle Hellberg var en av de som skrev insändare till ETC, vilken refuserades. Den löd:

”Varför nämner inte VoF-arna att man på våra sjukhus faktiskt mördar ca 3000 personer varje år, genom felsprättande kirurger, felmedicineringar och felaktiga diagnoser? Varför nämner inte VoF-arna att mellan 150 000 och 200 000 personer är sjukare när de lämnar sjukhusen än de var när de gick dit?”

ge-stod-newsvoice

Språket kan tyckas vara hårt, men betydelsen är för viktig för att inte få nå ut i debatten. Kalle Hellberg syftar på något som NewsVoice tagit upp tidigare, Vårdförbundets nollvision gällande vårdmisstag och artikeln “Varje dag dör 8 av vårdens misstag” om att 3000 människor per år dör av vårdmisstag i Sverige. Mörkertalet kan antas vara mycket större eftersom få anmäler och läkare är bra på att “förklara” dödsfallen som “naturliga” eller “oundvikliga”.

När VoF var i Almedalen 2014 fanns på plats debattören Joacim Jonsson som var representant för VoF. Jonsson presenterade under en debatt att mellan 2000-2008 förekom tre fall där personer som gått till alternativvården fått skador, men inte avlidit [Joacim Jonsson har en något annan uppfattning om vad som sades*]. Vikta det mot 3000 kända dödsfall inom svensk sjukvård på grund av skolmedicinens vårdmisstag. Var finns det stora problemet med kvacksalveri egentligen?

ETC:s egen kommentar gällande den refuserade repliken och den refuserade och högst betydelsefulla insändarens sakinnehåll löd bland annat:

“Vi har alltid ambitionen att lyfta fram reaktioner och repliker på debatter som vi tar in. Att allt inte publiceras eftersom det inte bedöms vara sakligt eller på annat vis hålla måttet är inte ”censur”. Det förstår nog de flesta.” – ETC:s redaktör

Nu har NewsVoice publicerat både repliken och den tabubelagda insändaren. Döm själv. Var det värt att få reda på vad som inte fick vara med i ETC? Är ETC en ny “kanal” för VoF? Kanske, men förhoppningsvis inte.

“Science don’t care what you believe, but the Public has the right to know what You want them to believe.”

Debattext och analys: Torbjörn Sassersson

Rättelse

* Joacim Jonsson inkom med önskan om korrektion:

Den 2014-07-10 kl 22.11 skrev Joacim Jonsson:

“Jag sitter inte i styrelsen utan var representant för VoF under Almedalsveckan. Uppgiften som jag nämnde tog jag fritt från minnet vilket jag inte borde ha gjort eftersom jag mindes fel. Uppgiften gällde inte skador specifikt och tillägget med “inte avlidit” utan är också det rent påhitt. Nu är det upp till dig om du vill sprida falska uppgifter.”

Texten korrigerades [kl 22:52 den 10 juli] enligt önskemålet. / red

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Red
Red
Gäst
11 juli 2014 kl 16:23

Tack för det klargörandet Marina.

Det är tydligen svårt att finna bevis för att patienter skadats i alternativvården. Det gör innehållet i stycket i min artikel om viktningen, mellan få eller inga skadade inom alternativvården i jämförelse med 3000 bevisade fall per år inom sjukvården, än mer relevant.

Därmed avslutas denna debatt.

VoF är som alltid välkomna in med en egen debattartikel eller replik. Trots att den dörren funnits öppen flera år i NewsVoice har VoF inte visat intresse.

Redaktören

Red
Red
Gäst
11 juli 2014 kl 13:18

Joacim Jonsson från VoF har fortfarande synpunkter på vem som sa vad vi anförandet i Almedalen. Jag har därför bett personen som var källa till uppgifterna till NewsVoice att kommentera nedan vad denne uppfattade i lokalen. / red

Marina Szöges
Reply to  Red
11 juli 2014 kl 14:50

Det sades mycket konstiga saker på VoF-seminariet i Almedalen. Bland annat berättade Joacim Jonsson VoF att behörighetsutredningen 2009 kom fram till att det finns inga vetenskapliga studier som visar att folk blivit skadade av alternativmedicin. Men det finns anekdoter. Det finns få fall (anekdoter tror jag han menade) i förhållande till mängden som använder alternativmedicin. Det är också få som brutit mot lagen (och här menade han vad jag förstår alternativterapeuter) Därför blev det ingen skärpning av patientsäkerhetslagen 2009.

På denna klena grund tycker alltså VoF att “kvacksalverilagen” ska skärpas. Det framkom också att tre personer blivit skadade av alternativmedicin under 2000 – 2008. Oklart hur allvarligt skadade de blev. En person i panelen sade att det är svårt att hitta personer som blivit skadade inom alternativmedicinen.

Men trots att det inte finns några bevis som styrker att psykiskt sköra blir skadade inom alternativvården anser skeptiker att det är ett stort problem. Skeptiker som kräver oändligt många bevis när det gäller alternativmedicin, sitter nu och gissar och tror och och anser att politiker ska skärpa patientsäkerhetslagen, trots att inga bevis finns.

Jag har frågat Joacim Jonsson upprepade gånger på VoF-forumet, angående de tre som blev skadade 2000 – 2008. Jag har ännu inte fått något svar.

Bo Zackrisson
Gäst
10 juli 2014 kl 11:27

Ja, detta är en eländig diskussion. För några år sedan skrev jag en inlägg på min blogg Toxiska epistlar där jag presenterade Apotekets statistik över receptbelagd medicin. Av statistiken framgick att ca 6,5 miljoner svenskar äter receptbelagd medicin varje år.

Nyligen kom en intressant doktorsavhandling från Göteborg som klarlägger de receptbelagda medicinernas skadeverkningar. De är enorma, men det talas det givetvis tyst om i ETC och hos Folkvättarna (VoF). Här är en länk till GP om avhandlingen:
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2403396-varannan-blir-sjuk-av-vanliga-lakemedel

Jag undrar om inte fokus ligger lite fel när man förtalar alternativmedicinen, då det är skolmedicinens sätt att bedriva “hälso- och sjukvård” som är det stora problemet.

rh-sthlm
rh-sthlm
Gäst
10 juli 2014 kl 11:11

Nu finns det bara ett skåp, borjeperatt. Det är väl inget förvånande att median agerar inom den materialistiska livssyn som den förhärskande religionen Science medför för sina adepter, alltså folk som genomgår skolväsen, osv.

borjeperatt
Gäst
10 juli 2014 kl 09:33

Tack för detta klargörande. När det luktar dynga brukar det ofta vara dynga. Fast i detta fall kom det från det röda skåpet.

Nim
Nim
Gäst
10 juli 2014 kl 09:07

Toppen! 🙂

Nim
Nim
Gäst
10 juli 2014 kl 08:39

Hej, jag vill bara tipsa om att använda http://www.donotlink.com/ när ni måste länka till sajter som ni inte vill stödja. Bara detta att länka till en sajt gör ju att den får högre position i sökmotorer som Google etc. Den här länken är gjord på det sättet: http://www.donotlink.com/nYp

Mvh Nim

Red
Red
Gäst
Reply to  Nim
10 juli 2014 kl 08:48

Tack för tipset. Det är redan ordnat mha nofollow-app i WordPress.