Gratulerar Julian Assange – Snart är du förhoppningsvis fri

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 juli 2014
- Torbjörn Sassersson

Julian Assange at RT Igår fyllde Julian Assange 43 år. Tillsammans med Chelsea Manning och Wikileaks offentliggjorde de år 2010 filmen inspelad av det amerikanska flygvapnet som massakrerar Reuters-fotografer och en civil irakier med barn i bilen som försöker rädda journalisterna. Även barnen skadas.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: RT.com

Det läckta filmen chockerade en hel värld. Straffet för att Assange som ansvarig utgivare publicerade filmen har nu verkställts under 2 år genom en “husarrest” på Equadors ambassad i London. Sverige stödjer USA:s regim genom att sedan 2 år vägra besöka honom i London för att ställa frågor om anklagelserna som riktas mot honom. Inte heller avskriver svenskt rättsväsende ärendet.

Men nu har svensk domstol äntligen avsatt tid för en “hearing” den 16 juli 2014, skriver RT.com. Förmodligen har EU-parlamentarikern och kraftkvinnan Eva Joly skyndat på processen som NewsVoice skrivit om tidigare. I april 2014 gästade hon TV4 där hon uttryckte att Sverige beter sig fel.

Eva Joly anser att Julian Assange faktiskt har mänskliga rättigheter och att han har rätten att få bli hörd via videolänk eller genom att åklagaren i Sverige besöker ambassaden i London där den forna Wikileaks-grundaren sitter instängd. Joly var en mycket respekterad korruptionsbekämpare i Paris. Hon har varit biträdande chef för en avdelning under det franska finansdepartementet samt vid ekobrottmyndigheten i Paris.

ArcanumSkolan 2024

I februari 2014 skrev Julian Assanges advokater Thomas Olsson och Per E Samuelsson i en debattartikel i SvD och återpublicerad i NewsVoice:

“Åklagaren Marianne Ny måste upphöra med sin negativa särbehandling av Julian Assange och i stället börja behandla honom som alla andra som är misstänkta för brott. Om hon inte gör det bör en överordnad åklagare granska hennes handläggning av fallet.”

Den fd kammaråklagare Rolf Hillegren har även uttryckt sitt missnöje mot det svenska rättshaveriet riktat mot Assange. Han skriver i en debattartikel i SvD följande:

“Genom att förundersökningen har läckt ut och finns på nätet har vem som helst möjlighet att bilda sig en uppfattning om bevisläget. Och jag tror att få med hyfsade kunskaper i bevisvärdering ser fallet som annat än ett avskrivningsärende. Kvinnorna är hörda och inga ytterligare utredningsåtgärder återstår. Det är högst osannolikt att Assange vid ett nytt förhör kommer att säga något som gör det möjligt att åtala honom. Det är därför obegripligt vad åklagaren förväntar sig att han ska säga. Förhöret är alltså helt onödigt. Situationen mellan Assange och kvinnorna handlar huvudsakligen om meningsskiljaktigheter kring användningen av kondom – en typ av tvist som inte brukar avgöras vid våra domstolar.”

Hearingen den 16 juli 2014  kommer att ske på en domstol i Stockholm och det är osannolikt att Assange kan närvara eftersom han riskerar att gripas så fort han lämnar ambassaden i London. Assange har hånats för att han inte vågar lämna ambassaden, men Wikileaks avslöjade redan 2012 att polisen i London fått uppdraget att gripa Assange så fort han sätter foten utanför dörren. The Telegraph skrev om avslöjandet i artikeln: “Met police embarrassed as Assange arrest plan revealed”.

Text: Torbjörn Sassersson

Julian-Assange

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Tänk vad stor uppmärksamhet fallet Julian Assange fått (att han vägrade använda kondom), med tanke på de växande antal misstänkta sexualbrott i Sverige av väsentligt grövre art, som oftast läggs ned.

 • Hysteriskt när man tänker på att man ens måste säga den här meningen: “Eva Joly anser att Julian Assange faktiskt har mänskliga rättigheter”.

 • Bravo Torbjörn! Instämmer till fullo med din utmärkta artikel.

  Det är verkligen på tiden att avsluta den här ‘affären’ som har osat katt från första början.
  Som boende i UK är det nästan så att jag undviker att tala om att jag är svensk, när svenska myndigheters bisarra agerande i den här frågan kommer upp i diskussioner.
  Tyvärr visar det på att det är starka krafter i omlopp – att alla medel är tillåtna när det gäller att bekämpa mänskliga rättigheter!
  Det är inte utan att man undrar om praktiskt taget alla svenska myndigheter ‘sitter i storfinansens fälla’… …

  Låt oss hoppas att Julian Assange snart kan fira en Happy Birthday ..med sol både ute och i sinne – och gärna med ett ordentligt skadestånd!!

 • Vilket brott skall bedömas som mest graverande? Att gå in i en riggad honey trap eller avslöja ett krigsbrott av gigantiska proportioner?

  • Exakt! Ja, man skäms över att vara svensk när man ska ta del av detta. Har inte vi svenskar mer råg i ryggen än att vi kan utesluta sådana här tarvligheter i demokratins vägnar. Det är ett infernaliskt sliskande och slafsande efter att vara till lags. Fy fan!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *