Idag avgör domare Lena Egelin om Julian Assange kan bli fri efter 1336 dagar

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 juli 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Wikileaks.Julian.Assange-1336-dagarIdag avgör tingsrättsdomaren Lena Egelin Julian Assanges öde. Hon bestämmer ensam som domare i Stockholms tingsrätt om häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren ska hävas. Om det hävs innebär det att även att den internationella arresteringsordern mot Assange hävs. Han kan därmed lämna Ecuadors ambassad i London som en fri man.

Den brittiska polisen vill nu att Sverige ersätter England för kostnader att bevaka Assange. En kostnad på 74 miljoner kronor.

Om häktningsbeslutet hävs innebär det inte att Assange är utom all fara.

Det betyder inte att Julian Assange sätter sig på första bästa flyg till Ecuador, enligt hans svenska advokat Per E Samuelsson, skriver DN.

“Det pågår förhandlingar mellan Ecuador och Storbritannien men dem har jag ingen insyn i. Hotet från USA kvarstår. De vill att han ska leva resten av sitt liv i amerikanskt fängelse” / Per E Samuelsson.

Läs mer i DNSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Allt medan de bägge kvinnornas försvarare ,Claes Borgström , som var med och skapade
    svensk rättshistorias största skandal i och med Quick-fallet, obehindrat fortsätter sin karriär
    med betydelsefulla uppdrag. Som om inget hade hänt.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *