Idag avgör domare Lena Egelin om Julian Assange kan bli fri efter 1336 dagar

publicerad 16 juli 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Wikileaks.Julian.Assange-1336-dagarIdag avgör tingsrättsdomaren Lena Egelin Julian Assanges öde. Hon bestämmer ensam som domare i Stockholms tingsrätt om häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren ska hävas. Om det hävs innebär det att även att den internationella arresteringsordern mot Assange hävs. Han kan därmed lämna Ecuadors ambassad i London som en fri man.

Den brittiska polisen vill nu att Sverige ersätter England för kostnader att bevaka Assange. En kostnad på 74 miljoner kronor.

Om häktningsbeslutet hävs innebär det inte att Assange är utom all fara.

Det betyder inte att Julian Assange sätter sig på första bästa flyg till Ecuador, enligt hans svenska advokat Per E Samuelsson, skriver DN.

“Det pågår förhandlingar mellan Ecuador och Storbritannien men dem har jag ingen insyn i. Hotet från USA kvarstår. De vill att han ska leva resten av sitt liv i amerikanskt fängelse” / Per E Samuelsson.

Läs mer i DN