Ecuadors utrikesminister om Assangefallet: Visslare som avslöjar brott mot mänskligheten förtjänar skydd

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson

Ricardo_Patiño_August_2014Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino riktar frän kritik mot Sverige och Storbritannien för Assangeärendet i en debattartikel i “The Guardian” måndagen den 18 augusti, samma dag som Assange höll en presskonferens där han meddelade att han snart avser lämna Ecuadors ambassad i London.

Text: K. Reporter | Foto: Wikimedia Commons

Hederliga och modiga whistleblowers som avslöjar brott mot mänskligheten förtjänar skydd. Men många länder med de mest sofistikerade övervakningsteknikerna begår de värsta brotten mot mänskliga rättigheter.

Ecuador har erbjudit de svenska myndigheterna att använda våra diplomatiska lokaler i London, eller möjligheten att hålla en videokonferens för att få den rättsliga processen att kunna gå vidare. Vi kan inte förstå varför svenska åklagare offrar denna möjlighet trots kännedom om att deras beslut leder till att Assanges rättigheter kränks, skriver Ricardo Patino.

Assange har aldrig utfört någon våldtäkt

Julian Assange har nu visats i ett litet rum på den Ecuadorianska ambassaden i London i två år i en slags husarrest som svenskt rättsväsende bär stort ansvar för. Assange är anklagad för ”våldtäkt”, men de anklagelser som ligger till grund för att Assange begärs utlämnad till Sverige och dygnetruntbevakas med brittisk polis utanför Ecuadors ambassad sedan 2 år gäller frivilliga samlag.

Julian Assange påstås ha uppfört sig illa gentemot sina tillfälliga förbindelser genom att medvetet ha spräckt kondomen i ett fall och haft samlag utan kondom i det andra fallet. Anklagelserna kommer aldrig att kunna leda till fällande dom då de inte objektivt går att bevisa.

Assange startade organisationen Wikileaks som bland annat avslöjade att amerikanska soldater gjorde sig skyldiga till krigsbrott genom att skjuta en grupp civila personer inklusive ett par journalister i Irak. Chelsea [Bradley] Manning som läckte materialet till Wikileaks dömdes i USA till 35 års fängelse. Assange fruktar att Sverige ska utlämna honom till USA om han reser till Sverige och att USA ska döma även honom till ett långt fängelsestraff. Sveriges utrikesminsiter Carl Bildt har vägrat att garantera att Sverige inte utlämnar Assange till USA.

Text: K. Reporter


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq