Ecuadors utrikesminister om Assangefallet: Visslare som avslöjar brott mot mänskligheten förtjänar skydd

publicerad 20 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Ricardo_Patiño_August_2014Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino riktar frän kritik mot Sverige och Storbritannien för Assangeärendet i en debattartikel i “The Guardian” måndagen den 18 augusti, samma dag som Assange höll en presskonferens där han meddelade att han snart avser lämna Ecuadors ambassad i London.

Text: K. Reporter | Foto: Wikimedia Commons

Hederliga och modiga whistleblowers som avslöjar brott mot mänskligheten förtjänar skydd. Men många länder med de mest sofistikerade övervakningsteknikerna begår de värsta brotten mot mänskliga rättigheter.

Ecuador har erbjudit de svenska myndigheterna att använda våra diplomatiska lokaler i London, eller möjligheten att hålla en videokonferens för att få den rättsliga processen att kunna gå vidare. Vi kan inte förstå varför svenska åklagare offrar denna möjlighet trots kännedom om att deras beslut leder till att Assanges rättigheter kränks, skriver Ricardo Patino.

Assange har aldrig utfört någon våldtäkt

Julian Assange har nu visats i ett litet rum på den Ecuadorianska ambassaden i London i två år i en slags husarrest som svenskt rättsväsende bär stort ansvar för. Assange är anklagad för ”våldtäkt”, men de anklagelser som ligger till grund för att Assange begärs utlämnad till Sverige och dygnetruntbevakas med brittisk polis utanför Ecuadors ambassad sedan 2 år gäller frivilliga samlag.

Julian Assange påstås ha uppfört sig illa gentemot sina tillfälliga förbindelser genom att medvetet ha spräckt kondomen i ett fall och haft samlag utan kondom i det andra fallet. Anklagelserna kommer aldrig att kunna leda till fällande dom då de inte objektivt går att bevisa.

Assange startade organisationen Wikileaks som bland annat avslöjade att amerikanska soldater gjorde sig skyldiga till krigsbrott genom att skjuta en grupp civila personer inklusive ett par journalister i Irak. Chelsea [Bradley] Manning som läckte materialet till Wikileaks dömdes i USA till 35 års fängelse. Assange fruktar att Sverige ska utlämna honom till USA om han reser till Sverige och att USA ska döma även honom till ett långt fängelsestraff. Sveriges utrikesminsiter Carl Bildt har vägrat att garantera att Sverige inte utlämnar Assange till USA.

Text: K. Reporter


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vi är nu inne i Oligarkernas tidsålder. Det samhälle som George Orwell skrev om 1947-1949 i sina böcker 1984 och Djurfarmen, inträffade inte 1984, men är här nu. Att denne man för 65 år sedan kunde säga hur vårt samhälle skulle bli är förundransvärt. Att han missade på 30 år får vi väl i det här fallet räkna som en bisak, när man betänker allt annat han fått rätt i.

 • Makten gör aldrig några fel!

  Den stiftar lagar enligt egen önskan, men struntar ofta att följa dem när det passar den.

  Visserligen finns det lagar som gäller jäv (att sitta på dubbla stolar), men det finns många exempel på att jäv inte föranleder någon reaktion alls! JO tycks inte bry sig om att motivera varför ärenden om Jäv avskrives utan motivering!

  Hur kommer det sig att Europarådet önskar kontrollera svensk domarkår avseende korruption?

  Hur kommer det sig att ledande tidningar och TV sällan eller aldrig tar upp att skadade och sjuka “misshandlas” av försäkringsläkare åt Försäkringskassan och försäkringsbransch? Och när så sker brukar maktens representanter i det längsta tiga ….

  Är Sverige bättre än Italien, Grekland, Portugal eller Spanien i dessa avseenden?

  Läs gärna de spännande beskrivningar som görs av Bertil Lindqvist i t ex hans böcker Haveristerna och Bödlarna, där beskrivningar finns gällande vad som händer i myndigheters hantering av medborgarnas rättigheter … Ännu en bok i den trilogin är snart i tryck!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *