Marlene berättar gripande om sina skador efter elchocksbehandlingar (ECT)

publicerad 11 augusti 2014
- Peter Larsson

Text: Peter Larsson

DEBATT. Marlene är en av hundratals som här vittnar modigt om sina skador från elchocksbehandlingar, sk ECT. Många tror att elchocker inte används längre inom psykiatrin – tyvärr är det långt ifrån fallet.

Se Marlenes modiga och gripande vittnesmål om skador efter elchocksbehandlingar. Hon är en av hundratals drabbade av ECT-behandlingar.

Sverige är förmodligen det land i världen som ger mest elchocksbehandlingar – upp till 60 000 om året (2009). Elchocksbehandlingar ges alltså varje dag i Sverige till tex. barn, äldre, gravida och även under tvång.

För att lugna allmänheten har psykiatrin förskönat elchocksbehandlingen och använder narkos och muskelavslappnande medel för att undvika frakturer hos patienten – men det är samma eller värre elchock som drabbar tankeverksamheten.

Enligt en amerikansk läkare så bygger elchocksbehandlingen på att orsaka hjärnskador, vilka kan ge en euforisk känsla. Patienten kan även tillfälligt glömma sin depression. När chocken släppt så kommer depressionen tillbaka och psykiatrin sätter in sk. underhålls-elchocker.

Socialstyrelsen har tvingats erkänna att man riskerar bestående minnesskador efter ECT, men psykiatrin undanhåller denna information för patienterna och anhöriga innan ECT-behandlingarna. Efteråt skylls alla skador på patientens mentala sjukdom.

Vissa länder använder inte ECT eller gör det mycket lite – nyligen förbjöds ECT på Sicilien och Irland lagstiftar mot tvångs-ECT.

Psykiatrin elchockar även barn – från Australien rapporteras att barn ända ner i 4-års åldern har utsatts för elchocksbehandlingar!

I Sverige nonchalerar psykiatrin alla skador och drabbade – planerar istället att öka antalet elchocksbehandlingar till barn via BUP.

Det krävs en oberoende undersökning av de långsiktiga verkningar av ECT.

Text: Peter Larsson


Relaterat

Den enkla sanningen om ECT av en amerikansk läkare (PDF)

Hundratals vittnesmål mot ECT

Det finns många vetenskapliga studier mot ECT

Varför ECT ibland tycks “fungera”

Vad är alternativen till elchockerSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag hade en morsa som åkte på det. Jag var hemma och läste gökboet under tiden morsan vart förändrad. Jag tappade tryggheten. Drömde om att åka från sverige vilket jag gjorde. Tog jobb i danmark. Levde bland hippies i holland. Är på vandrande fot. Klarar inte trygg här hemma tänk om arbete inte är religion. Folk gör allt för arbete och inte för varandra

 • ECT är misshandel och måste bort från Sverige. Det förstör så många människors liv, hela familjers liv osv. Människor för stora minnesluckor, raderade liv och andra stora svårigheter.
  Här kommer ett hemskt exempel. En bekants bekant testa ect ett par gånger för några veckor sen. Vet du hur det gick?
  Hon glömde att hon hade barn. Glömde hämta på dagis
  Hon e förstörd nu. Blev tvångsintagen på psyk pga detta. Nu ligger hon i göteborg å dom ger henne mer ect. Hon e helt borta i huvet nu. Hon som va en så rar mamma. Efter ect känner inte vännerna igen henne. Hon har glömt att hon e gift.
  Familjen e förstörd. Barnen gråter. Vården ber familjen att inte lägga sig i vad dom gör. Hon börjar gå i barndom nu. Dom ska tvångs ecta minst 5 gånger till.
  Läkaren säger till familjen att ect är hennes enda chans.
  Läkaren säger att familjen inte har nån talan nu. Hon e helt i deras våld nu.Dom drågar henne också.Dom tror nu att hon inte kommer bli bra, kanske förstörd totalt.
  dom hade läkarsamtal idag å läkarn bedömer läget som svårt nu, Han säger att hon drabbats av ett tillstånd som kan bli permanent. Läkaren sa att dom ska testa lite till.

 • Det är ett otroligt viktigt arbete som Peter Larsson gör: Att ge röst åt dem som skadats av elchocker. De har i alla år fått den vilseledande informationen att elchocker är “skonsamma”, att de minnesskador som de upplever är lindriga och övergående. De har fått höra lögner om att elchocker räddar liv. Fortsätt de otroligt viktiga arbetet att berätta om de verkliga effekterna, så kommer vi att så småningom att också kunna lämna detta barbari bakom oss.

 • Jag har stor erfarenhet av dåligt mående och djupa depressioner och problem.

  Elchocksbehandlingar är ingen lösning på självmord.

  Elchocker är en snabb lösning – en quick fix – som psykiatrin använder för att bedöva och chocka personerna att tillfälligt glömma sina problem. När chocken sedan släpper så återkommer problemen och depressionen – då sätter psykiatrin in sk underhålls-ECT.

  Psykiatrin tolkar detta som goda resultat.

  Elchocker har samma effekt och vetenskaplighet som ett hårt slag med en gummiklubba i huvudet. Båda kan ge en euforisk känsla och minnesskador.

  Läs mer här från en amerikansk läkare och förstå vad elchocker är:
  http://www.media.elchocker.se/enkla-sanningen-ECT.pdf

  Se även denna: http://www.elchocker.se/varfor-tycks-ect-ibland-fungera/

  Vad det gäller alternativ till elchocker så är jag inte fixerad vid någon enstaka speciellt lösning. Här gäller det att lyssna på den enskilda individen och hitta lösningar samt behandlingar utifrån individuella situationer och behov.

  Som en första åtgärd rekommenderar jag alltid personer att göra en fullständig kroppslig läkarundersökning med uppföljning och behandling. Jag måste betona att den skall vara fullständig och innehålla fullständiga provtagningar.

  Enligt vetenskapliga undersökningar har många deprimerade personer smärta (ibland är den förträngd) och rent kroppsliga problem. Läkarna bör vara inriktad på kroppsliga problem och inte diagnos- och pillerfixerad. Byt läkare om ni inte kan få en fullständig kroppslig läkarundersökning.

  Här har jag skrivit ner några tankar kring alternativa behandlingar: http://www.ect-behandling.se/vad-ar-alternativet-till-elchocker-ect-behandling/

  Jag har hjälpt många personer att hitta alternativa lösningar och behandlingar.

  • peterularsson59

   Du säger att du har stor erfarenhet av dåligt mående och djupa depressioner. Trots att du säger detta ignorerar du det det faktum att människor med djupa depressioner många gånger är självmordsbenägna. Med den obefintliga behandlingsvård psykologin har levererat under snart så är och har elbehandling räddat liv. Oavsett hur mycket du mässar om samma saker om och om igen, så ignorerar du bevisligen fakta och därmed människor som riskerar att gå under i denna obefintliga behandlingsvård utan annan hjälp skadlig eller inte skadlig.

   Elchocker är ingen quickfix, elchocker är en jävla katastrof, men TYVÄRR det ENDA alternativ som återstår ibland när människor desperat försöker fly undan DÖDEN!!!! Att problemen kan återkomma är inget sätt att rättfärdiga att stoppa livräddande åtgärder utan ha visat minsta alternativ till lösning. Att du påstår ha hjälpt många har inte med det jag talar om att göra. Psykologin/psykiatrin inklusive dig själv har ingen metod som fungerar effektivt, och det innebär att du är en del av problemet, men än mer vilse än psykvården som åtminstone står upp för att rädda liv.

   Jag kan mycket väl förstå din avsikt där du tyvärr bara ser en sida av myntet – Debatten behöver- som jag nu upprepat och argumenterat för med klarhet- NYANSERAS.

 • Man kan definitivt kritisera elchocker (ECT) utan att ge alternativ!

  Jag får upprepa mig igen och påpeka att denna artikel handlar om elchocker och inte andra metoder.

  Det handlar om att sluta med en behandling – elchocker – som bygger på att ge människor hjärnskador. Hjärnskador som kan ge euforiska känslor och orsaka att patienten tillfälligt glömmer sina problem.

  Jag tycker att det hela är skrämmande enkelt.

  1) Det finns hundratals människor och anhöriga som vittnar om skador efter ETC
  http://www.elchocker.se/kategori/skador-fran-elchocker/

  2) Det finns vetenskapliga undersökningar som talar emot ECT
  http://www.elchocker.se/vetenskapliga-bevis-mot-elchocker/

  3) Det finns förklaringar till varför ECT ibland tycks fungera – läs här vad en amerikansk läkare säger: http://www.elchocker.se/varfor-tycks-ect-ibland-fungera/

  I psykiatrin är de enda alternativen – vid djupa depressioner och risk för självmord – psykofarmaka och/eller elchocksbehandlingar. Faktum är att det är de enda psykiatriska lösningar som finns.

  Psykiatrin vill naturligtvis få oss och alla politiker att tro att detta är DE ENDA LÖSNINGARNA ÖVERHUVUDTAGET vid djup depression och självmordsbenäghet. Detta är verkligen inte sant!

  Det är verkligen dags för en medmänskligare och kärleksfullare vård.

  Man kan kritisera utan att ge alternativ. Om jag ser någon misshandla sitt barn eller sin fru så kan jag direkt be dem att sluta – utan att diskutera vidare ang alternativ etc. En del kan argumentera och tycka att våld fungerar och leder till lydiga barn och fruar men, precis som ETC, så är det naturligtvis destruktivt.

  Därför kan vem som helst kräva att elchocksbehandlingarna upphör – speciellt till barn, gravida och äldre samt under tvång!

  • Peter, givetvis kan- och ska den som inte behöver elchocker för att rädda sitt liv tacka nej till det. Tror du att det är lätt att bedöma när man dagligen tänker på att självmord, jag har varit där, har du?

   Som jag sagt, debatten behöver nyanseras, det finns Bevisligen människor som behövt det och kan behöva det för att klara sitt liv. Att ge en entydig bild som du gör, riskera människoliv, och det är allvarligt oavsett vilken tanke du har om detta, verkligheten kan aldrig nonchaleras utan allvarliga konsekvenser.

   Jag visar ett alternativ, en lösning för att rädda dessa människor som måste elbehandlas, vad är din lösning förutom att vara emot?

 • Jättebra film om och med Marlene ! Den kan öppna mångas syn på ECT och få ett avslut på den behandlingsformen.

 • Det finns 1000 skäl och 1000 metoder som basuneras ut som inte kan lösa komplexa livsproblem, utan endast kommer att skapa samma sak som 1000 skäl och 1000 tidigare metoder skapat och det är fortsatt dåliga resultat för psykologin och psykiatrin. Och det i sin tur innebär mer av tung medicinering, fortsatt behandling med elchocker och annat destruktivt.

  Samtidigt som alla dessa människor, allt från den åsiktstyngda amatören till heltidsforskaren fortsätter med dessa tröstlösa försök till att förklara och lösa med gammal skåpmat och samtidigt tror sig vara till hjälp i debatten och för den psykologiska/psykiatriska verksamheten, så lider och dör människor av dessa tillstånd i accelererande takt. Tänkandet måste skruvas om.

  Fakta är att ingen nämnvärd utveckling har skett på snart 100 år, ja du läste rätt, SNART 100 ÅR och ingen verkar reflektera över det. Allt är prövat av psykiatri, psykologi, hokuspokus, religion, knäppa och goda ideér och ingenting hjälper,.

  Skälet är mycket enkelt om man kan koppla bort den gamla skåpmaten och det plotter som ständigt sätter krokben för ökade insikter, DET ÄR KOMPLEX OCH KOMPLEXITET KRÄVER FÖLJANDE:

  Ett sätt att greppa och arbeta med stora kunskapsmängder, är att komprimera dessa
  kunskaper till abstraktioner eller allmänna principer.

  visualiseringar unikt lämpade för att integrera kunskap. Verbala eller matematiska
  representationer – om än ack så nödvändiga för att fånga detaljerna – kan
  bara antyda helheten i den integrerade kunskapsstrukturen.. hela artikeln här:

  http://psykologiskorientering.se/media/539b3857ee7a1.pdf

   • Jag tvivlar inte på en seriös och nyare inställning, välkomnar det. Men saknar länk till process kartan, eller finns den med någonstans och jag inte upptäckt? Nyfiken amatör mao!

    • Hej Ruben!

     Den visuella överblicken – “Kartan” finns beskriven av mig, av forskaren, av komplexitetsexperten på lite olika sätt och inte minst av klienterna själva i olika utvärderingar.

     Jag lägger ej ut kartan av ett enkelt skäl, den måste läras in (processas) – Att bara lägga ut den skulle skapa förvirring och en massa åsikter utan att kunna förstå hur den ska användas. Det går relativt snabbt att lära ut till klienterna som är motiverade och kan släppa gammalt tänk och gamla föreställningar man fått i olika terapisituationer tidigare. Det är skälet till att 3-dagars processerna jag kör är mycket effektiva.

     Så den som vill förstå den visuella överblicken, hur den fungerar, och min roll i processen som är annorlunda än vanlig psykologi kan kontakta mig för att se hur det kan lösas. Min mission är att nå ut med detta, det kommer att göra skillnad.

     Du kan ta del av det som hittills finns via min webbsida, kan givetvis vara svårt att förstå en visuell överblick som man inte ser eller har sett. Principen är densamma som vid all komplex problemlösning – den lärs ut till den som ska lösa problemet och därefter är det en process med en tydlig vägledning – typ som att bygga ett hus med en ritning.

     http://psykologiskorientering.se/start

 • Psykiatrin är nästan komplett, det finns gott om personal, moderna lokaler, finanser, konferenser, ja listan fortsätter, det enda som fattas är väl bara resultaten, d.v.s. den fungerar inte. Vilket inte är så konstigt iofs. då felen söks på helt fel ställe, närmare bestämt kroppen. Ångest och depression är inte fysiska problem eller sjukdomar, det är upplevelseproblem, något vi upplever i vår inre värld. Om ni vill hitta en ny och helt annorlunda synvinkel och hjälp som verkligen fungerar, kan jag rekommendera det här: http://www.alkuajatus.org

  • Håller med, att det är inte kroppen, som styr i flesta fall utan det som styr kroppen, jaget. Så länge man söker felen enbart i kroppen ( det biologiska ) kommer man fortsätta misslyckas. Man måste nog våga tänka utanför det etablerade synsättet, vilket en del psykiatriker gör. Tankar startar inte alltid av jaget och känslorna, utan av yttre påverkan också. Man blir matad, från det man slår upp ögonen första gången med regler och måsten, som inte alltid har med någons välbefinnande att göra. Många har en eller flera rädslor, som man med daglig träning lyckas gömma pga. det är inte godkänt i den samhällsbild man blir indragen i. Men de rädslor man dolt eller sopat under mattan tär och förr eller senare slinker de upp till ytan på många. En del får nästan enbart egot matat och uppmuntrat till omgivningens önskade form hela sin uppväxt, medan vissa även får jaget ( sitt innersta ) tillfredsställt tillräckligt för att lära sig förstå och tackla sina eventuella känslor och rädslor. Rädslorna kan många gånger vara befogade men kanske lika ofta inte. De blir ändå allvarliga pga. de är förstärkta om man inte fått utlopp för att förstå dem. Jag tror för min del att man måste anta att vi har en själ och reinkarnerar till liv många gånger. Om man är så att man inte tror på det, kan man inom psykiatrin, anta att människan har de egenskaperna i teorin ( menar man kan ju ta till sig teorin om ECT ). Att en människas psyke är lika komplext som ett universium tror jag också och speciellt om man kanske åsidosätter halva kunskapen. Eftersom jag är lekman inom området, kan jag tillåta mej spåna fritt i mina okunniga funderingar kring ämnet. Jag tycker inte heller om ECT, som verkar vara en uråldrig metod.

 • Beklagligt att höra om Marlenes skador efter ECT.behandling. Tyvärr är hon inte ensam. Det är många som har drabbats.
  Psykiatrin är inte ärlig i sin information om riskerna med ECT och detta är också en av de vanligaste anmärkningarna i de anmälningar från patienter som kommer in till myndigheterna. Ingen information alls, eller mycket bristfällig information där risken för bestående biverkningar och skador inte nämns alls.

  Att ECT får ges under tvång mot patientens uttryckliga vilja samt till barn och ungdomar som själva inte kan ta ställning är rent motbjudande och borde inte vara tillåtet.

  ECT är en gammal metod från 1930-talet som endast modifierats genom åren. Nog borde väl psykiatrin på alla dessa år ha kunnat finna bättre och skonsammare metoder än detta.

 • Mycket bra artikel.
  “Enligt en amerikansk läkare så bygger elchocksbehandlingen på att orsaka hjärnskador, vilka kan ge en euforisk känsla. Patienten kan även tillfälligt glömma sin depression. När chocken släppt så kommer depressionen tillbaka och psykiatrin sätter in sk. underhålls-elchocker.
  Socialstyrelsen har tvingats erkänna att man riskerar bestående minnesskador efter ECT, men psykiatrin undanhåller denna information för patienterna och anhöriga innan ECT-behandlingarna. Efteråt skylls alla skador på patientens mentala sjukdom.”

  Tyvärr är det så det ser ut.

  Om riktig sjukvård orsakade sådant skulle man stoppa det men, av outgrundlig anledning, så kommer psykiatrin undan med sådant. Det ser för mig ut som att dom har helt egna lagar och regler. Fruktansvärt.

 • näe man ska inte bränna hjärnor med ström. De får lägga ner!

  Jag är elektrikerutbildad, tar man på fel ställe säger det aj i fingret sen måste man in på sjukan i kanske två dagar för observation,el skadar nervsystemet, elchocker låter som nåt från nazisterna. människan får permanenta skador av ström, kolla el-fackets statistik
  på yrkesskador.

  http://tidningenelektrikern.se/elektrikern/2012/09/elolyckor-drabbar-efter-lang-tid/

  INTE SKICKA STRÖM GENOM MÄNNISKOKROPPEN!!!!!! AJABAJA!

  ______
  ______

  Ingen nämner näringsbrist som orsak till mental eller fysisk sjukdom: Vissa naturopat/veterinär -inriktningar svär på att vi behöver minst 60 mineraler 16 vitaminer 12 aminosyror samt omega 3/6/9 samt kanske ytterligare antioxodanter och nyligen efter ett nobelpris 2009 att även telomererna spelar roll. Meditation, rätt näring hjälper telomererna.

  Alltså kromosomernas ändpunkter som ser ut som suddgummin på en penna typ. Rätt tillskott kan skapa flera telomerer tydligen. Vi rör oss här i helt nya vetenskapliga svärer, ålder kan skruvas tillbaka en del förmodligen.

  När vi föds har vi ett antal telomerer, när vi lever räknar dessa ner tills vi har en 2500 då dör vi, detta kan man nu med rätt leverne, tillskott skruva tillbaka så vi får flera telomerer.
  en revolution i hälsa och livslängd.

  Sen har vi jod-tillskott och detox av tarm, lever, andra organ som är en helt annan men viktig historia.

  Är saker på gång, det som sker tyst sker stort.

  http://www.infowarsshop.com/DNA-Force-SOLD-OUT_p_1368.html

  Rolf Eriksson
  Psykiatrin har väl ingen vetenskap bakom sig, några RCT studier på psykiatriska metoder/hjärnkebab -.grillning har i alla fall jag inte hittat. Nån annan som har det?

  Om det inte finns, är psykiatrin då att betrakta som religion?

 • Bra att Marlene berättar om vad som hänt efter det att hon fått elchocker. Jag kan inte för mitt liv begripa varför man över huvud taget ger ECT. Det måste vara så att psykiatri enbart är ett skenbart kunnande. I sitt stora tomrum av kunnande hittar man på dom mest våldsamma saker för att få något att hända. Jag kan inte se existensen av ECT på annat sätt.

 • Så sant som K Driver skrev nedan: “Alternativet till elchocker är inga elchocker.” Det är en fråga om “FIRST, do no harm”. Det är INTE särskilt konstruktivt i sammanhanget att slå på trumman för sina egna lösningar, som något som borde bli allmänt accepterat innan ändringar av det förödande elchocksbarbariet kan ske. Diskussionen borde här handla om hur man bäst sprider kunskap om den skadliga verksamheten och hur man bäst åstadkommer en kraftsamling för att få till stånd nödvändiga lagändringar.

  • Olov, jag visar>: Forskares utvärdering/kritiska granskning. komplexitetsexperts vetenskapliga förklaring.16 klienter i följd utvärderar
   Så att Slå på stora trumman&varna för VARGEN är inte seriöst.Ta först reda på vad du angriper Tänk & uttala dig sedan.

   Om du tänker att man först ska stoppa det som är skadligt,då borde man stoppa allt möjligt i samhället.Cellgifter/strålning mot cancer osv I verkligheten vill människor leva&då är många beredd att offra delar av hälsan för livets skull. Kan vara svårt att inse innan man själv är i dödsskuggans dal.Har varit där,så jag vet nämligen.Man vill inte heller ta sitt eget liv&utan en verkligt fungerande lösning måste man ta till barbariska metoder ibland för livets skull

   Det har gått för långt givetvis,används godtyckligt,som det alltid gör när inga alternativ finns.Ser likadant ut med medicin för ADHD,ingen lösning så”lika bra” att medicinera alla”
   Det är skälet-det behövs något Fungerande- FÖRST!!
   Så det enda som kan lösa alla dessa destruktiviteter är en fungerande lösning som snabbt utvärderas &implementeras ut i verksamheterna.

   Hade en microdebatt per mail ::

   En kontakt till mig skrev:
   Men jag vet att jag identifierat mitt eget arbete som att det handlar om avprogrammering.
   Så, ja, jag vet hur svårt det är att få andra att byta tankespår.
   Jag svarade;
   Ja, det är utmärkt rätt tänkt!! Men ack så svårt att kommunicera ut, paradoxen är just att programmeringen hindrar avprogrammeringen så att “rätt tänk” kan omprogrammeras – får plats… & det är exakt samma problem som patienterna man ska hjälpa har, man lider alltså av samma sak, men på olika nivåer = “en blind leder en blind”

   Mer fakta: En trovärdig beteendevetare uppmanar mer utvärdering för validering:
   http://psykologiskorientering.se/media/tidningsklipp_feb2013.pdf

    • FIRST – Save Lives!

     Det är lätt att säga, Skada inte! när man inte står- eller har stött öga mot öga med döden.

     Elchocker skadar, det vet alla, man behöver inte vara Einstein för att förstå det. Men det kan behöver lite “Einstein” för att förstå helheten, både att rädda liv när inga andra alternativ finns – och nästa steg, att förstå den nya grunden så att det gamla destruktiva paradigmet kan lämnas för att skapa utrymme för det nya – komplex problemlösning, som i motsats- ger möjlighet att lösa dessa komplexa livsproblem på ett tidigt stadium så att elchocker och annat destruktivt elimineras.

     Några citat av Einstein när jag ändå nämner hans namn, varsågoda, tänkvärt!

     “Den idé som inte är orimlig från början finns det inget hopp för”

     “Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem som vi skapat med det gamla sättet att tänka”

     “Det finns ting som är oändliga: Universum och mänsklig dumhet, och när det gäller universum så är jag ändå inte helt säker”

 • Nu chippar man människors hjärnor i Psykiatrin ovetandes!

  Utdrag ur Vetenskapsrådets bok om nanorevolutionen “DÄR GULD GLIMMAR BLÅTT” utgiven 2007.

  Tankestyrning – ett nytt etiskt problem! Att kunna koppla den mänskliga hjärnan till en dator via elektroder öppnar givetvis också skrämmande möjligheter. Kommer det att gå att styra en människas tankar?

  Det finns viktiga etiska aspekter av detta. Man skulle naturligtvis teoretiskt kunna styra hjärnans funktioner och modifiera människors personlighet. Till exempel göra dem mer eller mindre aggressionsbenägna eller öka inlärningsförmågan genom att lägga på kronisk stimulering.

  Som exempel på forskning som har gett viktig kunskap, men som var oetisk, nämner han försök från andra världskriget där forskare lät människor ligga i iskallt vatten för att se hur länge det överlevde.

  En rad etiska deklarationer har kommit till för att förhindra liknande övergrepp på människor, bland annat Helsingforsdeklarationen. År 1997 undertecknade också medlemsstaterna i EU ”Konventionen om mänskliga rättigheter och biomedicin” i den spanska staden Oviedo.

  Men nu öppnar vi dörrar till ett okänt område där vi inte vet hur vi ska tillämpa etiken. Vad ska man tillåta och vad ska man inte tillåta när man kan göra elektrodimplantat som både kan påverka och läsa av hjärnan? säger Ulf Görman.

  Han tar upp exemplet med att undersöka inlärning och minne. Mikroimplantat kan ge helt nya möjligheter att förstå hur vi lär oss och minns saker, och därmed också varför vi glömmer och har svårt att lära oss. Samtidigt kan det uppfattas som en form av övergrepp att på det viset titta in i vår mest privata mentala värld, säger Ulf Görman.

 • M.O.B Visst är det självklart att elchocker skadar, tidigare använda man lobotomi, det skadade givetvis också i brist på insikt och bättre metoder, Inom cancervården använder man mycket skadlig strålning och cellgifter, av samma skäl, det finns ännu ingen bättre lösning för dödliga tillstånd.

  Så länge ingen inom psykologins och dess forskningsområde inser att detta är komplext och komplex problemlösning måste till så kommer destruktiviteten att fortsätta genom el, genom spännbälten och tunga mycket skadliga mediciner.

  Kanske vore det klokare att fokusera på lösningen om en sådan är framtagen, det är sannolikt det snabbaste sätter att bryta dessa destruktiva desperata mönster.

  • Inom cancervården så försöker man skada och döda cancerceller (d.v.s. ursprungligen vanliga kroppsceller som delar sig skadligt mycket), men inom ECT-psykiatrin så skadar man blodkärl och dödar fungerande nervceller utspritt i hjärnan. I cancervården kanske man även råkar skada friska celler, men det är inte syftet. När det gällde lobomtomi så förstörde man fungerande nervceller, men i mer avgränsade områden, men råkade ofta även slita av blodkärl vilket ledde till ibland dödliga hjärnblödningar. ECT och lobotomi är alltså rent kvacksalveri som inte har med hälsoproblemet att göra. Om psykologiska problem och hjärnsjukdomar kan botas genom att skada trasiga nervceller så borde man leta upp exakt vilka nervceller som skall skadas och endast skada dessa. En stor skillnad mellan psykiatrin och cancervården är att cancervården är frivillig och patienten kan välja mellan olika behandlingsformer. Även i de fall psykiatrin ursprungligen är frivillig så ändras den ofta till tvångsvård om patienten inte går med på läkarens favoritförslag. ECT och lobotomi är ungefär som om man skulle reparera en klocka som går lite fel genom att fullständigt slå sönder klockan, men då har man ju ingen klocka längre.

   Man behöver alltså inte vänta på några alternativ, utan kan med fördel stoppa ECT direkt.

  • Att man inom cancervården använder cellgifter och strålning för det inte finns någon bättre lösning finns det ingen sanning i. Finns många saker som man sett vara effektivare, och utan skador. Men cash is king, bättre att behandla än bota. Cancer celler är inga konstiga celler, och det vet dem men säger inte.

 • Elchocker är jo ett desperat tillvägagångssätt när man inte kan göra bättre. Men den orsakar definitivt mer skada en nytta och borde förbjudas.

 • Detta är ju fruktansvärd att förstöra en människans liv så där!!! Hur kan man äns tänka att det är bra för någon att få el genom hjärnan! Och dessutom kalla det vård!

 • Det är självklart att starkström genom hjärnan som orsakar ett stort epileptiskt anfall egentligen inte kan bota psykologiska problem eller ens hjärnsjukdomar. ECT orsakar enbart skada och jag tror att för de flesta upplevs det enbart skadande och försämrande. Det finns ju dock patienter med självskadebeteende som vill bli skadade — detta är dock inget skattebetalarna borde finansiera. Normalt sett leder starkström genom vävnader till koagulation och brännskador och epileptiska anfall leder till att många nervceller stressas till döds samt stegrat blodtryck som kan leda till hjärnblödning — t.ex. finns det fall då patienten blivit blind på ena ögat för att ett viktigt blodkärl i ögat spruckit. ECT är alltså inte på något sätt en skonsam behandling. Enligt en standard-lärobok på läkarprogrammet i neurologi och hjärnkirurgi (Neuroscience av Purves m.fl.) så leder elchockerna till nervcellsdöd i hjärnbarken och detta förklarar den permanenta minnesförlusten även vid djurförsök. Även hippocampus (del av hjärnan viktig för närminnet och orienteringsförmågan) skadas vid ECT enligt ryska forskare (källa finns i svenska Wikipedia om inte någon raderat det nyligen — det är överhuvudtaget ett problem att psykiatrin, med sina stora ekonomiska resurser, försöker tysta psykiatrikritisk information — det ser man t.ex. tydligt på den engelska Wikipedia-artikeln om ECT som var betydligt mer kritisk 2010 — och all kritik var styrkt med källor. I svenska National Encyklopedien (NE) har artiklarna om ECT skrivits av en extrem ECT-psykiater som också varit inblandad i annan förtryckande psykiatri och inte av en oberoende expert.)

  • Javisst är det så Anette, men med ett mycket viktigt tillägg- Det är superkomplext, därför måste ömheten och förståelsen kompletteras med en visuell överblick- “processkarta” som patienten själv kan lära sig och orientera efter med stöd av en ny sorts “terapeut” som fungerar mer som en utbildare av denna karta som ger lösningen och stöttar med mer utbildning om denna “karta” till patienten. Förändringen ska nämligen ske Inne i människan- och det kan ingen utomstående praktisera med goda resultat för flertalet.

   • En välinformerad allmänhet kan göra vettigare val, därför är information viktig.

    Sen, visst kan depressioner leda till självmord och på så sätt anses kunna ge en dödlig utgång. Absolut. Du missade dock min poäng vilket är att psykiatrin utnyttjar detta potentiella problem godtyckligt och försvarar skadorna av sina egna behandlingar genom att skylla allt på den “psykiska sjukdomen”

    Jag tycker inte det är etiskt försvarbart helt enkelt!

 • Alternativet till elchocker är inga elchocker. Att fortsätta tillåta elchocker som bygger på glorifierade uttalande som härleds till pseudovetenskap är att låta lögnen få härja i samhället. Lögner i sig skapar komplexitet om vi nu ska fastna i Anders resonemang.

  Om krig härjar i ett land är lösningen då att vi ska bli bättre på att plåstra om de skadade eller ska vi försöka stoppa kriget? ECT är verkligheten år 2014, den skadar människor för framtiden och det sker dagligen.Effekten av ECT skapar i sig komplexa situationer för framtiden.

  Så ska vi bara titta på medan detta sker och teoretisera om vilka metoder som skulle vara bättre än psykiatrin. Hur lång tid tror du (Anders Tedestrand) att detta kommer ta?

  Ibland måste man börja i någon ände och helt enkelt få något skadligt att upphöra. Det krävs ett uppvaknande kring denna behandling, det behövs information och saklig kritik som når ut till människor. Det är att göra något konkret, det är att påverka verkligheten.

  Med all respekt, visst behövs det något annat än psykiatrisk vård som är präglat av defaitism men samtidigt kan man inte bara sitta och titta på medans människor skadas av psykvården.

  • Komplexiteten är ett faktum K Driver, ska vi kanske stoppa cellgifter istället för att låta människor slippa dö en för tidig död? Det är lätt att vara stöddig och kasta ur sig saker och ting när man inte behöver ta ansvaret och titta självmordskandidaten eller cancerpatienten i ögonen.

   Det kommer givetvis att ta lite tid att implementera en metod, under den tiden så avskaffar man i takt med införandet skadliga livsuppehållande åtgärder, som sagt, det är enkelt att raljera när man inte behöver ta ansvar för den som är beredd att släcka sitt liv.

   Första steget måste vara att inse att det finns något först, har du satt dig in i det jag visar K Driver? Kan du förstå det jag skriver om komplexitet?

   I motsats till det du skriver om att inte titta på när nödvändiga Elchocker ges, så kan vi inte Titta på när någon är på väg mot Döden!! Och i det läget är till och med Elchocker ett alternativ när något annat inte finns något alternativ.

   Jag är lika mycket emot elchocker som flertalet, men jag ser också verkligheten – HELA VERKLIGHETEN!

   • Cellgifter sätts in när man har en konstaterad påvisbar cancersjukdom i kroppen som man bevisligen vet kan leda till döden. Att kalla alla depressioner för dödliga är ett godtyckligt uttryck som psykiatrin själv har myntat för att rättfärdiga sin oförmåga att bota människor. Då är det lätt att skylla behandlingens negativa efterverkningar på “sjukdomen”. Detta är kopierat från den somatiska vården för att ge ett seriöst kliniskt intryck.

    Jag vet hur det är att stirra in i en cancersjuk persons ögon som är på väg att dö så jag behöver verkligen inte några föreläsningar om att ta ansvar för detta.

    Detta handlar om att få stopp på elchocker och även om detta inte löser hela problemet så är det rätt väg att gå. På dig låter det som att människan inte kan tänka eller hjälpa en annan människa bara för att dom inte förstått din egen komplexitetsteori?. Det är nog snarare så att Psykiatrin står i vägen för mer sunda lösningar än att vi skulle vara helt handfallna om elchocker och tung psykofarmaka försvann. Dessa skapar nämligen nya problem i sig och bidrar till en nedåtgående spiral.

    Man förändrar inte saker på en natt och man hanterar inte heller en förvirrad värld genom att försöka lösa alla saker på en gång, utan man tar en sak i taget och gör människor medvetna om vad som pågår genom hårt arbete, information och fakta. Det har fungerat förr och kommer fungera nu. Ju mer okunnig befolkning du har desto mer tid och arbete krävs det. Så tid är alltså ett mått även på okunnighet om jag får uttrycka mig lite vårdslöst.

    Visst finns det en helhetsbild att ta hänsyn till men “sanningar” är bräckliga ting om mottagaren inte är villig att titta. Ibland får man ta en sak i taget så att även den “blinde” kan tillgodogöra sig informationen.

    • K Driver

     1. Depressioner kan vara dödliga genom självmord och andra konsekvenser, det är ingenting att diskutera, det är fakta. Endast nonchalant och ignorant att påstå något annat.

     2. Jag “föreläser” inte i första hand för att tillfredsställa dig eller dina ideér, jag Kommunicerar för att rädda människor från lidande och för tidig död, jag kommunicerar också för att få ett slut på elchocker och annat destruktivt.

     3. Det handlar givetvis om att få stopp på elchocker, men inte genom att kommunicera samma gamla skåpmat som kommunicerats i decennier, det handlar om att visa en lösning som ger möjligheter att ändra hela grunden så att människor får hjälp med sina psykiska tillstånd- och då kommer elchocker per automatik att upphöra- mycket enkel logik.

     4. Människan kan faktiskt inte tänka rätt i komplexa frågor, vi behöver tankehjälp oavsett titel eller kunskap. Det ha att göra med människans oförmåga att hantera fler än 5-8 informationsbitar samtidigt. Så visst är det så, bevisligen. Se dig omkring, var någonstans löser människan komplexitet utan en visuell överblick av något slag?

     5. Inte bara psykiatrin står ivägen. Den som inte förstår att det krävs en lösning som kan förklara, hantera och lära ut något som löser denna komplexitet, står ivägen förr den sunda lösning som krävs, i det ingår du själv.

     6. Finns ingen process med “en sak i taget” innan det finns en visuell överblick som lärs ut till patienten som då tar en sak taget osv. Det har aldrig fungerat. Psykvården är och har varit katastrofal i snart ett sekel. WHO varnar för kommande konsekvenser pga. det.

     7. Även en blind måste fås att förstå vad som krävs. Sannolikt är den blinde mer ödmjuk, lyssnar nyfiket, undersöker och tror sig inte veta något när inga resultat finns.

 • Har aldrig hört att “pseudovetenskapen” psykiatrin kollar hur bakterie floran ser ut i tarmarna vid depression, ändå är det ett välkänt faktum att bakterie floran där direkt kan påverka hjärnan, både signalsubstanserna och utvecklingen av den och vara en direkt orsak till depression.

 • Tobias, det är komplext att lösa depressioner utan en visuell överblick som kan läras ut till Marlene och andra som inte kommer ur sina tillstånd oavsett hur barbariskt det är eller hur självklart det är, det Marlene säger om Elbehandling. Jag har ingen annan åsikt om det, jag visar den lösning som kan innebära att elchocker och annat destruktivt kan stoppas.

  • Anders: Jag läste det du har skrivit. Därav mitt svar. Du upprepar samma ideologiska ståndpunkt om att det ska “tvingas” till ECT. Men INGEN människa behöver bli tvingad till detta. Inte något som behöver nyanseras om. Det är Fakta. Kontemplera över det.

   Absolut finns det fler kontraproduktiva metoder, vem säger emot det? Det är ingen argument för ytterligare ett sådant. – ECT är ett lysande exempel på kontraproduktivitet.

   Det rationella är att avsluta ECT då det skadar oproportionerligt och att det även sker under tvång. Förstår du inte det, har du slutat lyssna på ditt hjärta, och utan hjärta så jobbar din hjärna utan moralisk kompass.

   Och sedan när blev komplexitet ett argument för inhuman behandling? Snarare tvärtom.

   Det är uppenbart att du inte har LYSSNAT till det Marlene fått uppleva. Tråkigt att dina förutfattade meningar skymmer det människor berättar om vad de har varit med om. Det skadar människor och vetenskapen.

   • Tobias:

    1. Det har inte med ideologier att göra. Psykologin sysslar med ideologier eftersom man inte löser problemen så fortsätter man att söka lösningen i mer komplexa teorier, när lösningen egentligen måste vara enkel- komplexitet kräver något som kan begripas för att lösas. Du har läst? Läs detta igen, det förklarar hur komplexa problem kan lösas, http://psykologiskorientering.se/media/539b3857ee7a1.pdf

    2. Tobias, alla metoder är kontraproduktiva, det är därför vi använder elchocker och annat skadligt. Vore någon metod inte kontraproduktiv, skulle endast den metoden användas. För att förklara kan jag visa följande som i grunden är samma princip. Kirurgi innan röntgen hade många ideologier&metoder- alla var kontraproduktiva tills man uppfann det som kunde lösa de komplexa problem som all kirurgi är, och det var det som ger en bild av helheten- den visuella överblicken- röntgenbilden.

    3. Det rationella är inte att avskaffa något som räddar liv oavsett skadlighet, döden är ett oacceptabelt alternativ kontra bort med elchocker. Elchocker räddar liv oavsett hur dåligt du, jag eller någon annan mår av att veta om skadligheten. Tills något fungerande finns är elchocker livräddande.

    4. Du kommunicerar förvirrat, du snärjer in dig i dina teorier. Hur man löser Komplexitet är det som ger möjlighet att lösa psykets komplexa problem och därigenom också avskaffa elchocker- och annat destruktivt. Tänk till nu på hur du kommunicerar.

    5. “Att jag inte lyssnat” är enfaldigt uttryckt.
    Tobias, jag har Lyssnat på Madeleine+många andra. Det är därför jag ger möjlighet till en lösning på HELA problemet. Läs på! Visa gärna din lösning, visa resultat, visa forskning, visa referenser som backar upp validering osv. så som jag gör. Då först finns två alternativ att ta ställning till.

 • Tobias, om du läser min första kommentar så förklarar jag där varför debatten behöver nyanseras? :

  “Innan vi har något som kan lösa upp de tillstånd som många gånger är livshotande när elchocker ges så ”tvingas” psykiatrin fortsätta med helhetsmässigt destruktiva och skadliga metoder. Psykologins avsaknad av utveckling är global, så liknande situationer finns överallt. Om det då fanns en metod som kunde lösa dessa problem på ett tidigt stadium skulle situationen inte vara som den är, situationen skulle också förändras snabbt om man tog till sig något som ”botar” depressioner och andra svåra tillstånd”

  Så man kan med fog säga att det mesta som sker inom psykiatri och psykologi är kontraproduktivt och därmed också skadligt, inte bara elchocker. Och det är direkt kopplat till att det inte finns någon metod som löser komplexa livsproblem som depressioner och andra svåra tillstånd är.

  Detta kan jämföras med många andra komplexa områden där människan idag lyckas nå goda resultat trots komplexiteten i verksamheten. Om vi att kirurgin som exempel, så var den kontraproduktiv innan någon uppfann ett sätt att få en överblick över de komplexa ingrepp som kirurgi i princip alltid är. Det som gjorde denna skillnad var röntgenbilden. Liknande utveckling har skett inom en mängd områden, allt från biologi till astronomi har tagit stora utvecklingskliv genom att något gett en överblick av helheten så att man förstår och kan lösa problemen,

 • Anders Tedestrand: Det är bra med metoder som fungerar, och du har antagligen något bra.

  Men hur vill du nyansera debatten om ECT? Metoden är milt uttryckt barbarisk, och inte förenlig med mänskliga rättigheter eller mänsklig värdighet.

  Psykiatrin är självklart inte “tvingad” att ta till dessa metoder. – Och ska heller inte tvinga någon till detta. Använd några av de 70.000 tankar om dagen till att förstå detta.

  Såg du intervjun med Marlene? Vill du “nyansera” den? Det finns många sådana exempel om du är intresserad. Inte komplext.

 • Jag har själv blivit utsatt för detta hemska övergrepp! Det måste få ett slut. Ge människor som har ont i själen själavård istället för hjärnskador! Jag var inlagd på psyk en gång, i Örebro universitetssjukhus de delar ut ect som vardagsmat. Hemska hjärtlösa människor, som kan blunda för skadorna av ect!!!

 • Anders Tedestrand: Det “cancerpoll” säger, om jag förstått saken rätt, är att för att undvika att människan hamnar i så svåra situationer där de har svårt att se en utväg -.bör vi skapa ett samhälle som ger alla människor möjligheter att påverka sina liv. Samhället har regler – lagar, som kan ändras.

  Vi kan inte se psykologi och människans hälsa som ett isolerat fenomen utanför det samhälle vi lever i – Det vore ett dumt misstag.

  • Tobias, visst är det så. I ett perfekt samhället där människor formas perfekt av sina föräldrar och sin omgivning så vore psykisk ohälsa något sällsynt. Så jag förstår vad “cancerpoll” uttrycker, men jag väljer att skriva om verkligheten och hur man på bästa och kanske enda sätt kan hjälpa de människor som inte finns i det samhälle som vore det optimala.

   • En sak som man iallafall inte ska göra är att förstöra hjärna och minnen på människor. Människor som hamnat i en smärtsam svårighet behöver sina minnen som hjälp för att kunna “navigera” bättre under resten av livet. Hela den här ECT-historien är så idiotisk
    så bara den gör jävligt ont i en god själ.

    • Alla normalt tänkande människor håller med dig Brirgitta, även sjukvårdens personal i huvudsak tänker jag. Men när en människa är hotad till livet av sitt eget tillstånd och sjukvården inte har utvecklat någon metod som kan stoppa utvecklingen av depressioner, ångest, missbruk och andra dödliga tillstånd så tvingas sjukvården ta till dessa barbariska metoder för att rädda liv. Det är paradoxen man behöver nyansera debatten.

     Jag försvarar inte sjukvården. Jag försvarar inte elchocker. Tvärtom så är jag den första att önska att verkligheten vore en annan,

     Jag har gått igenom mycket svåra problem själv utan att få den hjälp som behövdes. Jag lyckades av någon anledning skapa en insikt som jag kunde använda på mig själv- och därefter andra för att korrigera det sjuka tillståndet.

     Jag säger inte att det är lätt, jag säger att det är komplext. Och komplexitet kräver en visuell överblick i någon form som kan läras ut till den som ska lösa problemet. Den visuella överblicken ger också den nödvändiga förståelsen av den komplexa helheten.

     Och just att förstå att det är komplext ger möjlighet att förstå det som komplexitetsexperten skriver i ett mail till mig, läs och begrunda:

     http://psykologiskorientering.se/media/539b3857ee7a1.pdf

   • Det är bra att du förstår Anders, det såg inte ut så om man läser det du skrev innan.

    Självklart är samhället inget som står stilla, vi förändrar det.

    Verkar vara väldigt intressant och användbar den metoden som du länkat till.

    Bra att du också utgår från verkligheten – då är det bra att man lyssnar till dem som blivit utsatt för den.

    • Tack Tobias, vi är nog väldigt överens. Det nya som behöver förstås är verkligen att det krävs komplex problemlösning för att lösa dessa problem. Det är Ohyggligt Logiskt.
     Då uppstår lösningen, väl- och enkelt formulerat- också av komplexitetsexperten:

     “Han coachar och hjälper folk som hamnat i destruktiva tanke-, känslo- och handlingsmönster att komma ur sina låsningar och återta kontrollen över sitt liv. Det kan gälla idrottare, företagare, anställda, studenter – och även patienter. Det handlar inte om psykologi och samtalsterapi, utan om konkret förklaring och förståelse av hur man fungerar och hur man praktiskt kommer framåt med sitt liv”

     Vilket dessa 16 klienter i följd beskriver med egna ord: http://psykologiskorientering.se/media/53d521058e37f.pdf

    • Och på vilket sätt ska man hjälpa alla dem som varken har ord för sin smärta eller vill rota i den? En fungerande psykvård behöver många nya verktyg för att hantera patienter mänskligt. I allt du skriver utgår du ifrån att psykiska besvär och sjukdomar har med tankeverksamheten att göra och att vägen fram är att gå in i och förstå komplexiteten med ett intellektuellt verktyg. Men känsla kommer före tanke. En tanke är bara en neutral tanke utan känslomässig intensitet om det inte finns en känsla kopplad till den. En tanke utan känslomäsig koppling skapar inga negativa tillstånd och därför ingen känsla av hopplöshet osv.

     Och vad är det som säger att en situation eller händelse är det primära problemet? Om en person t ex har väldigt låg självkänsla så att situationer som de flesta ruskar av sig blir oöverstigliga, så ligger ändå kärnan i problemet i att personen inte har ett fungerande känslomässigt immunförsvar, inte i att komplexiteten är för hög. Det finns ingen enskild metod som passar alla jämt.

     Jag har bara för ett par månader sedan varit med om att lösa en djup livskris hos en person som tänkte slänga hela sin karriär i diket och bara sticka. Det tog en kvart. En månad senare kom vederbörande tillbaka och berättade att han känner sig starkare än någonsin i just den situation som höll på att knäcka honom. Efter en kvart med EFT. Utan att rota runt i någon komplexitet. Det finns flera vägar och var och en borde få möjlighet att välja vad som verkar vettigast från ett helt smörgåsbord när man befinner sig i vårdens klor.

     För övrigt finns annat som ger depressionsliknande tillstånd, både sjukdomar, förgiftningar och bristtillstånd. Utan en sån kunskap och vilja att se situationen i ett helhetsperspektiv är varje insats föga annat än plåster på såren.

 • Ok, du anser att lagändringar är logik för att uppnå bättre resultat.

  Om man hade gjort lagändringar inom kirurgin innan röntgen var uppfunnen, hade man nått bättre resultat då? Givetvis inte, det var röntgenbildens upptäckt som gjorde att man kunde hantera den komplexitet som kirurgiska ingrepp innebär.

  När röntgenbilden är upptäckt, då kan man lagstifta om att röntgen ska användas och få bättre resultat.

  Inom psykvården råder samma logik, först en upptäckt över det som löser komplexiteten, därefter finns möjlighet till lagstiftning och annat som innebär att man använder det som verkligen fungerar.

  Så meningen med att diskutera med mig eller någon annan kan inte ha med en lagändring att göra, en lagändring betyder ingenting om ingen vettig lösning finns. Det är inte en ekonomisk eller organisatorisk fråga i första hand. Det handlar om att förstå att psyket är komplext och dess problem blir därför komplexa och behöver lösas på det sätt som är möjligt.

  Som sagt, ta gärna del av den länk jag bifogade i en tidigare kommentar för att se logiken och nödvändigheten när det gäller komplexitet.

 • Enligt vissa förklaringsmodeller så är depression konfrontationen mellan egot och jaget. Egot är den delen som uppmuntras av samhället med alla sina trender, ismer, och annat.
  Jaget är den delen som ser helheter och ser att samhällets bild inte är i överenstämmelse med individens egen intuition. När den egna erfarenheten inte får medhåll, eller ens uppmärksammas, av samhället i stort så uppkommer depression. Skillnaden mellan egna erfarenheter och hur samhället säger att saker skall vara.

  Smärta över att inte kunna påverka sin situation, skulle man kunna säga.

  Så tolkar jag situationen för en stor del av de drabbade.

  • Jag tycker det ligger något viktigt i det du säger. Min depressivitet är absolut kopplad till en slags medvetenhetssmärta.Det kan göra väldigt ont att inse vissa sammanhang i verkligheten ,och fasa för hur ont “hela bilden” kan göra, om man uppnår den.

  • Kunskap är varken ond eller god, men den ger möjlighet att välja saker som leder till det bättre. Resan är viktig, och kan bara göras i dig själv.

   Se Heros journey eller svenska varianten hjältens resa.

   • Javisst Anders, “resan kan bara göras i dig själv” – det är det som är grejen, och det ohyggligt svåra, det är ohyggligt komplext med att resa i psykets inre. 70.000 tankar om dagen, år av prägling till en automatik av skapade destruktiva känslor, relationer som skadats, ekonomi som kan vara i kris med svåra konsekvenser osv osv. Att greppa allt detta utan något som visar helheten enkelt och ger möjlighet till att förstå den helheten så att man kan börja kalibrera om tankemönster och liv i en process är nödvändigt- det är det jag hittat och skapat – den visuella överblicken som komprimerar informationsmängderna till något konkret och begripligt leder människor igenom denna mycket svåra orrientering.

    Klienter som själva beskriver: http://psykologiskorientering.se/media/53d521058e37f.pdf

 • Jag tror depressioner många gånger kan bottna i att individen befinner sig i en situation som för individen ter sig hopplös, att det inte finns någon acceptabel väg ut. Problemen här kan då vara vår lagstiftning som i sin ofullständighet satt käppar i hjulet för denna individ. Lösningen kan då knappast vara terapi utan istället lagändringar.
  Tänk om denna individ då hade möjligheten att formulera sina problem och förslag till lagändringar som skulle lösa dennes situation på t.ex Direktdemokraternas webbsite för nya lagförslag och resten av befolkningen kunde rösta för eller emot och med direkt demokrati kanske lösa denna individs problem, och andras med liknande problem. Depressionen skulle vara borta i samma stund.

  • Du har rätt i att “terapi” inte kan vara lösningen, men det kan givetvis inte heller lagstiftning vara om man fortfarande använder samma “terapi”.

   Som individ kan man “lösa” sina egna problem när man fastnat i problematiken, den är för komplex för det. Det är det enkla skälet till att vi behöver gå från samtalsbaserade metoder till en metod som är baserad på en Visuell överblick som Lärs ut till patienten som då Löser sitt eget problem Tillsammans med den som förstår och kan process den visuella överblicken.

   Resultaten och de logiska argumenten finns i den artikel jag bifogade tidigare, läs och reflektera.

   • Om orsaken till depressionen bottnar i lagar som saboterar varje tänkbar väg ut ur en hopplös situation så skulle lagändringar kunna vara en lösning. Kan du inte förstå den logiken tycker jag det inte är någon mening med att diskutera med dig.

 • Jag har tidigare skrivit att “debatten behöver nyanseras” i ett inlägg på Newsvoice. Fortfarande finns ingen bra behandling för svåra depressioner och andra komplexa psykiska tillstånd inom psykiatrin eller inom samtalspsykologin.

  Innan vi har något som kan lösa upp de tillstånd som många gånger är livshotande när elchocker ges så “tvingas” psykiatrin fortsätta med helhetsmässigt destruktiva och skadliga metoder. Psykologins avsaknad av utveckling är global, så liknande situationer finns överallt.

  Om det då fanns en metod som kunde lösa dessa problem på ett tidigt stadium skulle situationen inte vara som den är, situationen skulle också förändras snabbt om man tog till sig något som “botar” depressioner och andra svåra tillstånd.

  Jag har sedan lång tillbaka använt en metod som bygger på komplex problemlösning istället för traditionella psykologiska samtalsmetoder, och resultaten visar mycket stor skillnad. Vi behöver ta till oss det nya som kommer och inte bara kritisera det gamla som man tvingas använda för att faktiskt rädda liv många gånger hur skadligt det än verkar på hela systemet.

  “Det är som att skrika till vinden att blåsa baklänges när drivkraften driver vinden framåt av sin egen kraft”

  Vi måste ha en fungerande metod för att kunna lämna det gamla paradigmet.

  Här är den fakta jag idag kan uppvisa, följ länken till artikeln: http://www.mynewsdesk.com/se/news/psykisk-ohaelsa-verkar-kunna-loesas-genom-komplex-problemloesning-innefattande-en-visuell-oeverblick-89653

  • Det finns visst bra behandling mot svåra depressioner: skalärvågor. Det finns skalärvågssändare som botar depressioner. Kroppen arbetar med magnetiska skalärvågor och inte med elektriska. Därför är det rena rama misshandeln att använda elchocker.

   • Henning, vare sig samtal eller alternativa metoder helt utan grund botar något komplext effektivt, det är helt enkelt naturlagar det handlar om.

    Människan kan inte hantera mer än 5 till 8 informationsbitar samtidigt. Då duger ingenting annat än komplex problemlösning. Det är något som människan använt under lång tid för att lösa komplexa problem, och psykets problem är komplexa.

    • Jo, Anders, det finns andra sätt. Din metod är säkert oerhört bra för många, men för andra är andra vägar de rätta. Det handlar även om att blanda rätt och att låta synergieffekter verka. Din metod är säkert användbar på många sätt, men det är inte det enda svaret. Det finns aldrig ett enda rätt svar.

     Helhetsmetoder handlar om att hitta den rätta blandningen och hjälpa patienten här och nu, inte försöka isolera en verksam substans som man kan bevisa ska hjälpa alla på samma sätt. Helande är en “sockerkaka”. Man kan inte göra sockerkaka på bara ägg, socker, bakpulver eller mjöl. Man måste ha den rätta blandningen och låta kakan ta sin tid. Vi får inte börja strida om att “ägg är bättre än socker” för det gör bara att någon annan vinner striden.

     Jag gråter invärtes varje gång jag påminns om psykiatrin eftersom jag själv kommit i kontakt med den som utbränd och där stod min livslånga sprutfobi i vägen. Till slut erbjöds jag KBT, men eftersom jag redan använt EFT i flera år såg jag hur tandlöst KBT var. Efter flera möten med min kurator inträffade något som gjorde att jag i lugn och ro fick använda EFT med vårdens hjälp och idag är jag i princip helt fri från min fobi. (Jag kan hantera situationen men tycker fortfarande inte att det är kul med sprutor…)

     Det enda vi kan göra är att berätta om våra erfarenheter och ha modet att inse att var och en av oss inte har alla svar. Genom att visa på andra vägar kan vi hjälpa, men vi får inte snöa in på dem till den grad att vi missar målet – att refomera en omänsklig vårdapparat och skapa valfrihet så att alla kan få gå sin egen väg med vägledning av kunniga på området. Oavsett vilken metod man väljer.

     Den stora striden måste gälla att läkning står över evidensbaserad behandling, oavsett vägen till läkning.

     • Jag kan bara upprepa, Det är komplext.

      Det har inte hänt något konstruktivt inom psykologins/psykistrins område på decennier.

      Allt försvarande av metoder som inte kan lösa komplexitet driver oss längre från lösningen.

      Komplexitet kan lösas, men inte utan det sätt komplexitet kan lösas av människan pga. av de stora mängderna information som ska processas.

      Helhetsmetoden är bara ett nytt tröstlöst försök att läsa komplexitet – utan helhet faktiskt, paradoxalt nog.

   • Det du pratar om är de medvetna processerna. Vi kan bara medvetet hantera 5-8 bitar information per sekund, men kroppen hanterar miljontals bitar per sekund. Det finns andra sätt att läka på som går förbi den mentala apparaten och komplexiteten. Du kan inte säga att det enda som ger läkning är att lösa komplexiteten på intellektuell väg. Även om något är väldigt komplext så är det inte säkert att det finns någon poäng i att rota i det. Ibland GÅR det inte att rota i det därför att det saknas info hos samtliga inblandade.

    Själv har jag mångårig erfarenhet av EFT. Att helt enkelt ladda ur intensiteten i ett minne är också en väg till att komma vidare, helt utan att behöva gå igenom hemska händelser eller saker som kroppen gör allt för att glömma.

    Däremot håller jag fullständigt med dig om att psykvården är under all kritik och att de behöver skaffa sig en mindre mekanisk/syntetisk syn på livet och vad det innebär att vara människa för att kunna hjälpa behövande till själslig läkning.

    • Nej, jag talar inte endast om de medvetna processerna. Jag talar om att det är komplext. Komplexitet handlar om att det krävs en överblick av Hela Helheten för att överhuvudtaget kunna förstå hur ett komplext problem ska lösas. Och när jag talar om visuell överblick så är det något som måste vara klart när man träffar patienten, det handlar inte om att analysera eller kartlägga på något sätt, det handlar om att lära ut en färdig “karta” som patienten använder för att orientera sig ur sitt problem. Hur svårt det än är att förstå, så har jag skapat denna karta som aldrig ändras, den lärs ut oavsett typ av problem, det är det som ger de goda resultaten.

  • Anders Tedenstrand skriver: “Vi behöver ta till oss det nya som kommer och inte bara kritisera det gamla som man tvingas använda för att faktiskt rädda liv många gånger hur skadligt det än verkar på hela systemet.”

   Man tvingar oftast på patienterna ECT: antingen med desinformation eller med hot och våld. ECT räddar inga liv trots att du påstår detta här — snarare så tar ECT liv. Att du far med osanning här undergräver tilltron till ditt tänkande på andra områden.

   • Självklart så kan elchocker “lindra” psykiska problem liksom lobotomi, det har visats genom att svåra depressionstillstånd har brutits. Bara för att det är skadligt innebär det inte att det inte kan lindra. Som jag sagt, debatten måste nyanseras, om destruktiva metoder ska tas bort i synnerhet vid livshotande tillstånd som depression kan vara, så Måste vi hitta en lösning som fungerar betydligt bättre än allt vad både psykologin och psykiatrin kan uppvisa idag. Utan det är vi utlämnade till inte bara elchocker utan även till bältesläggning och destruktiv tung medicinering.

    Jag hänvisar till denna länk igen, det finns en lösning, men ska den undersökas och accepteras måste vi börja med att se verkligheten som den är och inte trixa med hur den verkligheten ska kunna förändras.

    http://www.mynewsdesk.com/se/news/psykisk-ohaelsa-verkar-kunna-loesas-genom-komplex-problemloesning-innefattande-en-visuell-oeverblick-89653

   • Det du skriver M.O.B är en sammanblandning av fakta, vilseledning och rena dumheter som att självskadebeteende skulle lockas av elbehandling.

    Givetvis hjälper elchocker att lindra svåra depressioner, liksom lobotomi gjorde. Att det är destruktivt och ett övergrepp innebär inte att det är verkningslöst. Den här typen av debatt leder oftast ingenstans, utan ett alternativ så kommer sannolikt elbehandling och än mer sannolikt tung destruktiv medicinering att fortsätta eftersom patienterna inte står ut med dessa ohyggligt svåra tillstånd samtidigt som läkare och andra inom vården inte bara kan stå och titta på när människor går under utan att göra något.

    Så nyansera debatten, ta del av länken i mitt första inlägg, det finns ett alternativ som verkar fungera, läs och begrunda-

    • Anders Tedestrand skriver “Givetvis hjälper elchocker att lindra svåra depressioner, liksom lobotomi gjorde.”
     Det stämmer inte alls. Varför skulle hjärnskador p.g.a. lobotomi eller elchocker lindra depression? Det finns ingen anledning att fortsätta med elchocker. Du undergräver din trovärdighet i andra frågor genom att hävda att lobotomi och elchocker lindrar svåra depressioner. Det händer snarare att personer begår självmord p.g.a. ECT-skadorna. Jag tycker naturligtvis det vore bättre om fler ECT-skadade kämpade för att avskaffa ECT.

     När det gäller självskadebeteende så hörde jag det från en f.d. patient i ett TV-inslag på TV4 när kanalen var ny: hon ansåg under tiden hon fick ECT att ECT var bra eftersom det skadade henne, men hon ansåg inte att det hjälpte alls i efterhand utan att det bara var en meningslös och skadlig behandling. Hon ansåg under tiden hon fick ECT att psykiatrin hade gett henne rätt i att hon borde förstöras och att psykiatrin skötte skadandet med hjälp av ECT så att hon inte behövde skada sig själv.

     Vi behöver alltså inte införa någon ny metod för att stoppa ECT ty det är en meningslös och skadlig behandlingsform som inte hjälper mot djupa depressioner eller någon annan hjärnsjukdom. ECT kan stoppas direkt och resultatet blir friskare patienter. Visserligen dör personer i dödliga hjärnsjukdomar men ECT gör bara att de dör ännu snabbare.

     De fall man sett på TV som fått ECT har inte varit extremt deprimerade ty de har kunnat prata och gå omkring. När psykiatrin beskriver fall när ECT är nödvändigt så nämner de patienter som i stort sett befinner sig i koma, men i verkligheten får mycket större patientgrupper ECT, t.ex. inte bara lätt deprimerade utan även maniska och psykotiska, samt feldiagnosticerade, t.ex. personer med hjärtkärlsjukdomar och troligen även avsiktligt feldiagnosticerade av t.ex. politiska eller rasistiska skäl.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *