Marlene berättar gripande om sina skador efter elchocksbehandlingar (ECT)

publicerad 11 augusti 2014
- Peter Larsson

Text: Peter Larsson

DEBATT. Marlene är en av hundratals som här vittnar modigt om sina skador från elchocksbehandlingar, sk ECT. Många tror att elchocker inte används längre inom psykiatrin – tyvärr är det långt ifrån fallet.

Se Marlenes modiga och gripande vittnesmål om skador efter elchocksbehandlingar. Hon är en av hundratals drabbade av ECT-behandlingar.

Sverige är förmodligen det land i världen som ger mest elchocksbehandlingar – upp till 60 000 om året (2009). Elchocksbehandlingar ges alltså varje dag i Sverige till tex. barn, äldre, gravida och även under tvång.

För att lugna allmänheten har psykiatrin förskönat elchocksbehandlingen och använder narkos och muskelavslappnande medel för att undvika frakturer hos patienten – men det är samma eller värre elchock som drabbar tankeverksamheten.

Enligt en amerikansk läkare så bygger elchocksbehandlingen på att orsaka hjärnskador, vilka kan ge en euforisk känsla. Patienten kan även tillfälligt glömma sin depression. När chocken släppt så kommer depressionen tillbaka och psykiatrin sätter in sk. underhålls-elchocker.

Socialstyrelsen har tvingats erkänna att man riskerar bestående minnesskador efter ECT, men psykiatrin undanhåller denna information för patienterna och anhöriga innan ECT-behandlingarna. Efteråt skylls alla skador på patientens mentala sjukdom.

Vissa länder använder inte ECT eller gör det mycket lite – nyligen förbjöds ECT på Sicilien och Irland lagstiftar mot tvångs-ECT.

Psykiatrin elchockar även barn – från Australien rapporteras att barn ända ner i 4-års åldern har utsatts för elchocksbehandlingar!

I Sverige nonchalerar psykiatrin alla skador och drabbade – planerar istället att öka antalet elchocksbehandlingar till barn via BUP.

Det krävs en oberoende undersökning av de långsiktiga verkningar av ECT.

Text: Peter Larsson


Relaterat

Den enkla sanningen om ECT av en amerikansk läkare (PDF)

Hundratals vittnesmål mot ECT

Det finns många vetenskapliga studier mot ECT

Varför ECT ibland tycks ”fungera”

Vad är alternativen till elchockerDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq