Snowdens senaste läcka: MonsterMind kan slå ut datorer och skada människor

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson
Edward Snowden - Foto: Platon

Edward Snowden - Photo: PlatonJournalisten James Bamford som själv varit NSA-kontrakterad avslöjade igår i en artikel för Wired ytterligare omvälvande information om NSA:s signalspaning och även aktiva förmåga att slå ut datorer i andra länder. Systemet kallas MonsterMind.

Text: Torbjörn Sassersson | Foton: Platon och NNDB

Snowden menar att vetskapen om MonsterMind var en av orsakerna till att han valde att avslöja hela NSA:s kapacitet att signalspana globalt. James Bamford träffade Snowden i Moskva och han fick mer tid med honom än någon annan journalist tidigare fått.

James BamfordJames Bamford kallar MonsterMind för ett “Strangelovian cyberwarfare program”. Uppgiften som det automatiserade MonsterMind har är att detektera cyberattacker mot amerikanska intressen och sedan omedelbart och helt utan inflytande från en datoroperatör aktivt slå ut den angripande datorns nättillgång, om MonsterMind uppfattar den som källan till attacken.

Problemet som Snowden framför är att när cyberattacker iscensätts utnyttjas ofta oskyldiga datorer. Han ger som exempel att en attack som härstammar från Kina kan genomföras av en dator på ett sjukhus i ett annat land. Om MonsterMind då skjuter på den datorn kan det orsaka allvarliga problem för sjukhusets verksamhet.

ArcanumSkolan 2024

Snowden frågar sig om MonsterMind potentiellt kan råka starta ett cyberkrig (som slår ut mängder av datorer) eller medföra ännu värre konsekvenser. Han ser även MonsterMind som ett ultimat hot mot alla privatpersoner. För att MonsterMind ska kunna fungera måste all datatrafik som går till USA automatiskt och i realtid övervakas. Det strider mot den amerikanska konstitutionen eftersom MonsterMind kan se all privat konversation utan behov av tillstånd eller någon parts godkännande, inkl av personer i andra länder.

Given the NSA’s new data storage mausoleum in Bluffdale, its potential to start an accidental war, and the charge to conduct surveillance on all incoming communications, Snowden believed he had no choice but to take his thumb drives and tell the world what he knew. The only question was when.

I och med att Snowden satte samman ett och ett blev hans slutgiltiga beslut att offentliggöra informationen om NSA:s signalspaningsverksamhet enkel och det som var startpunkten var när “the director of national intelligence” James Clapper den 13 mars 2014 påstod inför en kommitté i senaten att NSA inte samlar information om miljontals amerikaner.

Text: Torbjörn Sassersson


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq