Viralgranskaren Jack Werner – En åsiktspolis eller nyttig pekpinne?

publicerad 10 augusti 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Viralgranskaren-Jack-Werner-MetroDEBATT. Jack Werner som är Metros redaktör för "Viralgranskaren" pekade nyligen ut NewsVoice som en vilseledande "sajt" på Metros hemsida. Chefsredaktören på Metro såg dock till att NewsVoice togs bort från "Varningslistan". Vad handlar påhoppet om?

Jack Werner baserade varningen för NewsVoice på en artikel skriven av VoF-skeptikern Peter Olausson med rubriken: "NewsVoice - allt tokigt på ett ställe" publicerad på bloggen FaktoiderNewsVoice har kommenterat den artikeln separat.

Det här är bara ytterligare en indikation på en koppling mellan en svensk tidning och grindvaktföreningen Vetenskap och Folkbildnings aktiviteter. VoF:s metoder nästlar sig in i medierna via den yngre generationen av journalister.

Citat från Metros "Viralgranskaren":
"– NewsVoice https://newsvoice.se/ En sajt för alternativmedicinare och konspirationsteoretiker som enligt bloggen Faktoider flera gånger kunnat beslås med allvarliga faktafel, i vissa fall helt uppdiktade historier." 

När undertecknad klagade hos chefsredaktören på Metro beslöt denne att NewsVoice skulle tas bort från Viralgranskarens varningslista. Det blev ett nederlag för Werner som kom med en förklaring publicerad på Faktoider. Den löd:

viralgranskarenPå vår varningslista för vi in sajter som skriver fejkade eller satiriska artiklar, men som emellanåt får spridning som vore de på riktigt. Fokus ligger alltså på direkt påhittade eller tydligt vinklade texter som gör anspråk på att bära seriositetens prägel - och som tas på allvar av människor och därmed riskerar ge dem en felaktig bild av ett sakförhållanden eller skeende.

På sätt och vis passar Newsvoice in i denna beskrivning, men vid en närmare genomgång har vi insett att många artiklar baserar sig på vad enskilda personer tycker sig ha upplevt eller vad olika forskare - hur seriösa de än är - påstår. Newsvoice rapporterar ofta bara vidare detta, och gör sig med andra ord själva sällan skyldiga till fejk enligt modellen ovan.

För närvarande passar den alltså inte in på listan, vilket vi beklagligt nog insåg först efter dess publicering. Detta betyder inte att vi tycker Newsvoice verkar vara en trovärdig sajt - bara att den inte fyller i kriterierna för listan, riktigt. Detta har ingenting med eventuella klagomål från sajtens närstående att göra. Vi kommer dock hålla ögonen på Newsvoice, och vi kommer granska de eventuella artiklar de publicerar framöver. Givet att de får spridning och innehåller fel.

- Jack Werner, Metro [via Facebook]

Förstora bilden

Pudel

Jack Werners pudel är halvt acceptabel. Efter att NewsVoice plockats bort från varningslistan får vi ändå en varning. Attityden är valpig och det blir problematiskt när denna: passa-dig-attityd tillåts få position i mainstream media. Det blir även lite obehagligt då Metro når 100,000-tals läsare, varje dag.

I övrigt är NewsVoice ingen "sajt" som Werner påstår utan en nättidning med utgivningsbevis som bedriver undersökande journalistik, omvärldsbevakning och som tillåter läsarna få sina debattartiklar publicerade. NewsVoice publicerar inte uppdiktade historier och har inte kunnat beslås med faktafel, mer än någon annan vanlig tidning. Eventuella sakfel kan alltid korrigeras. Det gäller alla medier.

Att lista NewsVoice på en "varningslista" tillsammans med uppenbara satirsajter, som vem som helst fattar är satir utan hjälp av Jack Werners pekpinne, blir mest ett chansartat försök att skapa tvivel och negativt rykte. Det gick inte vägen denna gång. Tilltaget sänker trovärdigheten på Metros viralgranskare. Framtiden får utvisa om Viralgranskaren Jack Werner är en onyttig åsiktspolis eller en nyttig pekpinne.

Viralgranskaren Jack Werner missade falsk nyhet i Metro

Metro fick kritik tidigare i år mot sin egen källkoll då de publicerade en nyhet som visade sig vara falsk, skriver Dagens Media. Jack Werner missade hitte-på-storyn i sin egen tidning. En skarp kommentar kom från Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson som på Twitter skrev:

Tips till cheferna på  Metro. Är det inte dags att lägga ner @viralgranskaren kliva ner från höga hästen och införa nya rutiner för alla? /  [Källa]

Undertecknad instämmer med Henrik Erikssons förslag. Det bör finnas rutiner för att kunna avslöja falska nyheter och den allra mest utmanande uppgiften är att avslöja när mainstream media publicerar reportage och artiklar som är opinionsbildande desinformation med understöd av politiska och ekonomiska intressen från mediernas ägare och styrelser. Denna desinformation sipprar sedan ned till ledningar och redaktioner. Kan du upptäcka och stoppa den virala spridningen, Jack Werner? Vågar du ifrågasätta på samma sätt som NewsVoice?

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice


Relaterat

Metro: Viralgranskarens varningslista
Metro: Därför startar vi viralgranskaren
Metro: En rättelse och hur vi hoppas kunna lära oss av den
Dagens Media: Metro nöjda med "Viralgranskaren" – trots förra veckans blunder
Dagens Media: Nyheter24:s klickmonster om naken solbadare var falsk nyhet
Nyheteridag.se: “Viralgranskaren vägrade granska”
Facebook: Viralgranskaren på Facebook
Facebook: Forskargruppen Cybernormer och Cybernormer.se