Analys av hur PR och massmedia programmerar populationer – Del 1

13

En video om påverkan av och samverkan mellan massmedia, PR och propaganda med ett magstarkt budskap. Enligt den röda tråden i filmen är vi alla – vare sig vi är “vanliga” människor, beslutsfattare eller “viktiga” politiker – utsatta för en konstant och aktiv påverkan av vårt tänkande, vår självbild, våra beteenden och våra relationer till varandra, stat, myndigheter och grannländer.

Är filmen överdriven eller har vi förlorat förmågan att se hur välformade vi redan blivit i en eskalerande programmering av våra hjärnor till ett fabricerat konsensus om världen och vad som är bäst för oss alla? Diskutera gärna innehållet.

Text: Torbjörn Sassersson

propagandakriget


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

13 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
anders
anders
Gäst
25 oktober 2014 kl 14:56

Ytterligare en intressant föreläsning:
https://www.youtube.com/watch?v=d3FtSNIXjL8

Mariana L.
Mariana L.
Gäst
28 september 2014 kl 20:06

Ett av Amerikas mest berömda medier genom tiderna, Edgar Cayce, gjorde många förutsägelser om händelser som senare har besannats.
En förutsägelse som ännu inte inträffat, berör Ryssland. Det var en av hans sista större förutsägelse. Han sa att han såg inte bara såg slutet på kommunismen i Ryssland, utan även hur landet trädde fram som världens hopp. “Genom Ryssland kommer hoppet till världen”, sa han.
Är det denna tid vi nu lever i som han såg? Är det denna förutsägelse som nu håller på att besannas?

anders
anders
Gäst
28 september 2014 kl 14:31

“Sanningen är inte en åsikt, det är en kulturyttring. ”Nyheter” sprids i en kultur av de som just sprider nyheter i den kulturen med den kulturens uttryck och språk. Det är förmätet att förklena och peka ut det främmande som lögnare och propagandister.”

På den första punkten måste jag, på personliga preferenser, ge dig fel. Det skulle betyda att sanning och rätt följer kultur. På det viset skulle du inte ha några problem med kulturen i länder som förtrycker grupper eller har andra rättspositivistiska tendenser.

Och nej, de är inte mer lögnare än de media vi har här i landet. Visst är det vidgande för vyerna att ta in flera åsikter och kulturer, men därifrån till att kultur via yttring blir till sanning, det steget är för långt.

Vi får nog jobba på definitionen för sanning ett tag till.

Per Langkilde Larsen
Reply to  anders
28 september 2014 kl 16:39

Om människor diskrimineras och förtrycks i ett annat land eller kultur än vår så kommer rapportering om detta att vara helt olika i den kulturen och i våran.
Vi har skäl, värderingar, att betrakta vissa lagar, seder och bruk i andra kulturer som diskriminering och förtryck både av enskilda individer och av hela minoriteter. I de kulturer där diskrimineringen och förtrycket utspelar sig, enligt våra värderingar, har man där inte alls den synen på vare sig de förtryckta eller sig själva som förtryckare.
Människan är en kulturvarelse.

anders
anders
Gäst
Reply to  anders
28 september 2014 kl 16:47

Är det förtryck om till exempel en invandrare tar sitt hemlands kultur med sig till exempelvis Sverige? Finns det verkligen ingen absolut sanning om exempelvis mänskliga rättigheter?

Den gyllene regeln, Natural Law till exempel?

Per Langkilde Larsen
Reply to  anders
28 september 2014 kl 18:52

Människor präglas av den kultur som formar dem, men de kan inte flytta med sig en kultur till en annan.
Ontologisk relativism:
Sanningen hos våra föreställningar är relativ till vår kulturmiljö.
Finns att läsa på http://people.su.se/~lsbm/Relativism.pdf

anders
anders
Gäst
Reply to  Per Langkilde Larsen
28 september 2014 kl 19:53

Har hastigt läst igenom länken du rekommenderade.

Jag tror personligen att det finns en objektiv sanning som reglerar mänskligt beteende i förhållande till vad som kommer tillbaka i relation till det beteende man uppvisar.
Detta i samma grad som att gravitationen påverkar i samma omfattning vare sig du är så gammal att du vet om att gravitationen existerar eller om du tror på densamma eller inte. Ett lästips om tankebanan är intressant.

https://docs.google.com/file/d/0B7trTVRKsVsSc2d5Z2pWdWNpS3M/edit

anders
anders
Gäst
Reply to  Per Langkilde Larsen
25 oktober 2014 kl 15:06

Med hänsyn till referensen till relativismen vill jag peka på en intervju med en fd. präst i Church of Satan som diskuterar de tre grundvärderingarna i satanism. Vare sig dessa påpekanden är rätt eller fel är det intressant att underhålla en tanke utan att klassa tanken som vare sig rätt eller fel,
https://authenticmentoring.wordpress.com/2014/09/27/mark-passio-discusses-satanic-ideology-in-our-culture/

Per Langkilde Larsen
Gäst
28 september 2014 kl 12:13

Sanningen är inte en åsikt, det är en kulturyttring. “Nyheter” sprids i en kultur av de som just sprider nyheter i den kulturen med den kulturens uttryck och språk. Det är förmätet att förklena och peka ut det främmande som lögnare och propagandister.
Läs så många olika nyhetskulturer det är möjligt, det är givande. En nyhet som finns och tolkas i flera av dessa nyhetskulturer är den att världens miljardärer gör sig likvida, altså flytta över sina tillgångar till reda pengar. Ryska nyheter påstår att detta beror på att miljardärerna skall ha pengar att köpa aktier billigt efter en snart kommande börskrasch. DI.se menar att miljardärerna vill sprida riskerna. Ingetdera är osant men kontentan är att vi står inför en möjlig börskrasch med stark finansiell turbulens där de gamla kontanterna faktisk har en viss trygghetsfaktor.

Ivan Björn
27 september 2014 kl 10:28

Mycket bra film… Man kan fylla på information i filmen med ett föredrag från Stewart Swerdlow om sinneskontroll på följande länk: http://ivansbj.blogspot.se/2014/05/stewart-swerdlow-history-of-mind-control.html

anders
anders
Gäst
27 september 2014 kl 10:02
Anna
Anna
Gäst
27 september 2014 kl 08:53

Har inte lyssnat på TV/radio på några år, gick in och lyssnade ett tag igen. Skillnaden är markant. Stora delar av objektiv nyhetsrapportering är i princip borta. Inslagen av paketerade åsikter dominerar nyhetsförmedlingen helt. Låter som en klyscha, men 1984 är här, i vilket fall i public service.

Tobbe Carlsson
Tobbe Carlsson
Gäst
26 september 2014 kl 16:25

Ja, vi behöver helt klart slå oss fri från amerikansk propaganda men det betyder inte att vi ska börja lyssna på rysk propaganda istället. Tycker att det är viktigt att inse att Putin, Obama, m.fl. är spelpjäser som alla följer sin roll i ett spel, varken mer eller mindre. USA har ingen bra agenda men vi ska passa oss för att tro att Ryssland, BRICS, m.fl skulle vara några räddare.

Själv har jag slängt ut tv:n för länge sedan och lyssnar sällan på radio. Det känns som ett mycket bra val.