Dr Paul Ekman och Dalai Lama om att utveckla global empati

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 september 2014
- NewsVoice redaktion
Paul Ekman - press photo

Dalai Lama and Paul Ekman

Under de senaste decennierna har dr Paul Ekman fått möjligheten att spendera nära 50 timmar av diskussioner med Dalai Lama. Deras första dialog finns återgiven i boken Emotional Awareness (2008). Under deras senaste möte i New Delhi, Indien, i  january 2012 möttes de för 6 timmars diskussion på ämnet empati. Samtalet spelades in och publiceras under perioden juni 2014 till december 2014 på Paulekman.com.

Dalai Lama tror idag att det enda sättet för världen att nå empati är den sekulära vägen:

“So the conclusion. Very Easy. We must find ways and means to cultivate warm-heartedness without touching religion. Using our common sense.”

Text: Torbjörn Sassersson

Watch videos


Biographical data

Paul Ekman is a pre-eminent psychologist and a co-discoverer of micro expressions with Friesen, Haggard and Isaacs. In 2009, Ekman was named one of the 100 most influential people in the world by TIME Magazine. Ekman, Professor Emeritus in Psychology at UCSF, is the researcher and author best known for furthering our understanding of nonverbal behavior, encompassing facial expressions and gestures.


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det handlar antagligen om att om vi själva bygger kärleksfulla relationer baserade på äkta medmänsklighet och respekt får vi empati och ansvarsfulla relationer. Vi behöver inte ha någon att tillbe för det. Jag inser att det är lätt att bli duperad och manipulerad av andra, det händer verkligen alldeles för ofta, men det handlar väl också om att vi som medmänniskor faktiskt har struntat i varandra och tillåtit denna utveckling att fortgå?

  Om vi hade varit mer sammansvetsade från början och inte tillåtit materialism, status och makt komma emellan oss hade vi kanske haft ett bättre liv idag?

  Jag bryr mig inte om religion, det handlar om mänskliga värden och en människosyn som inkluderar och värnar om livets alla delar.
  Men så har jag fått stå helt ensam hela mitt liv och fått se hur alla sviker, detta blir väldigt tydligt när man själv inte inkluderas någonstans och jag tycker det fortfarande är så.

  Jag har lärt mig lyssna inåt och tro på min egen förmåga, kanske var det meningen? Men det är nog dags för alla att inse att vi inte kan fortsätta att strunta i varandra!

  Etik och moral har fått stå tillbaka och barn och ungdomars liv och utveckling satts på undantag på grund av egoistiska, fega och giriga medmänniskors ointresse att bry sig om sin nästa, ja till och med sin egen familj.

 • Ivan Björn, instämmer i vad du för fram. INGEN skall sättas på en tron och heligförklaras. Vi är alla barn av Skapelsen, alla lika mycket värda, alla med var och en sin unika relation till Alltet.
  Att vara fri är svårt, alltså – tillbe någon, följ dennes lära så slipper du allt ansvar. men du själv snavar…. (förvrängt ansvar..) Jag förstår, men kan inte rekommendera ett ansvarslöst förhållningssätt till dig själv och Livet. Det blir tills DU som får ta den beska medicinen medan din Gud har plockat allt annat av dig.

 • Den som forskar lite på internet upptäcker snart att den största kriminalitet i världen göms bakom kärlek, medmänsklighet, empati o.s.v.
  Min tanke är att vill man gömma ett träd så ska man plantera den i skogen. Vill man vara det största kriminella nätverket så gömmer man sig bakom medkänsla, medmänsklighet och empati.

  Ovanstående skriver jag bara för att folk inte ska låta sig bländas varken av Dali Lama, påven, eller vem som helst annan, men var och en kan ta reda på det jag antyder här själv. Vidare diskussion i detta ämne vill jag inte gå in i….

  • Bländas av Dalai Lama behöver en ju inte göra. Men glädjas åt hans osjälviska arbete med att sprida glädje, värme, hopp, medmänsklighet…det hoppas jag så många som möjligt fortsätter göra och att vi sedan alla hjälps åt att sprida dessa mellanmänskliga värden.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *