Hur du kan avslöja stats- och industribetalda internettroll

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson
Internettroll attackerar NewsVoice

INTERNETTROLL. I denna 16-minutersvideo sammanfattar InfoWars reporter Rob Dew mycket bra hur du kan identifiera “government paid trolls” eller stats- och industribetalda internettroll. Det rör sig i Sverige, enligt min erfarenhet, mest om industribetalalda internettroll eller “internet shills” som de även kallas.

Målet för dessa betalda internettroll, till skillnad från vanliga troll som är något psykiskt labila privatpersoner (ofta unga män), är inte bara för att sabotera diskussioner och få andra att lida (se artikeln: “Ny forskning visar att internettroll ofta lider av allvarliga personlighetsstörningar”), utan för att opinionsbilda eller manipulera online-diskussioner i en eftersträvad riktning som är bra för en regering eller en industri.

Enligt en intervju som gjordes med ett kinesiskt regeringsbetalt troll kommer mellan 10-20% av alla kommentarer från GOP:s alltså “Government Paid Trolls”. Rob Dew berättar att det kinesiska trollet beskriver hur han varje morgon klockan 09:00 får ett mail från sin uppdragsgivare om vilka nyhetsämnen för dagen han ska fokusera på. Sedan sitter det avlönade internettrollet resten av dagen och “guidar” medborgare att tycka rätt enligt den kinesiska regeringens riktlinjer.

Nättidningen NewsVoice har sett mycket av dessa återkommande internettroll, men tack vare erfarenhet stängs dessa snabbt ut från diskussionerna eftersom de ofta bryter mot de enkla diskussionsreglerna tex att hålla god ton mot andra som diskuterar.

Skeptikerskolan

Utbildningssajten Skeptikerskolan.se grundades 2006-2007.  Den lär ut hur du kan bli ditt eget troll mot betalda internettroll som tex skeptikertroll. Rob Dew har sammanfattat de viktigaste manipulerande teknikerna i videon ovan så att du enklare ska kunna identifiera när ett internettroll tagit del av en online-diskussion efter en artikel. Han nämner även JTRIG-teamet av troll från den brittiska underrättelsetjänsten, ett ämne som NewsVoice skrivit om flera gånger.

De betalda internettrollens manipulationstekniker enligt deras trollmanual

Manipulationsteknikerna är justerade för ökad klarhet i relation till videons något vaga beskrivningar:

 1. Starta ett gräl som splittrar anhängarna så att de angriper varandra.
 2. Ingjut tvivel av alla sorter inom motståndarsidan, den part som ska manipuleras.
 3. Kräv idiotsäkra och vattentäta bevis för att lösa alla de problem som diskuteras. Eftersom det är svårt att finna perfekta lösningar dra diskussionen till de etablerade och konventionella lösningarna som redan finns.
 4. Föreslå överdrivna, kontraproduktiva och extrema lösningar på de problem som diskuteras eftersom det kommer att skada nytänkandet och lösningar som inte behöver etablerade system.
 5. Hävda att alternativmedia (eller en alternativa lösning) är oseriös, opålitlig och mest handlar om att tjäna pengar.
 6. Koordinera så att kommentarer som inte är önskvärda på något sätt hamnar i skymundan eller försök att få den som postar dessa att begå ett regelbrott så att denne stängs av från kommentarsfältet.
 7. Agera unisont med flera andra troll samtidigt i samma diskussion för att skapa en majoritet.
 8. Censurera sociala medier (denna punkt hör egentligen inte hit som manipulativ teknik, men den nämns i videon i punkt 7).
 9. När etablissemanget begår övergrepp i samhället, försvara handlingarna med förmildrande och avledande resonemang. Hävda att det var oundvikligt eller att det gav större nytta än skada (perfekt i vaccindebatten).
 10. Förkasta kritik mot etablissemangets illegala aktiviteter som blott konspirationsteorier.
 11. Undvik alltid att diskutera kärnfrågor utan dra diskussionen till marginella frågor.
 12. Utnyttja halmgubbetricket (straw man refutation) mot de som har starka argument. Bygg en nidbild av denne person (halmgubbe) och attackera sedan halmgubben med nedsättande och förlöjligande argumentation.
 13. Hit and run. Gör ett skarpt angrepp (ad hominem) på en person och lämna sedan omedelbart debatten.
 14. Hävda att personen du vill sänka har en dold agenda som tex att vara en kanal för en extrem ideologi, att personen bara vill tjäna pengar eller försöker dra in andra i tex en sekt.
 15. Hävda att varje nyhet eller revolutionerande idé som presenteras redan är gammal eller förkastad för länge sedan.

Skeptikerskolan.se har total 54 lektioner.

Rob Dew glömmer dock att varna för en sak. När ett betalt internettroll avslöjas som troll brukar oftast dennes hånfullt hävda att den som avslöjade trollet lider av paranoia. När det sker var bara lugn, reagera inte, utan ignorera den trollkommentaren.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Tack Sara. Bekräftar mina erfarenheter också. Målet är att helt osynligöra normen så mycket som möjligt och i dag har man mycket bra: “100 död var av tre kvinnor och ett barn och väder och sport”.

 • Den feministiska facebookgruppen “varför apor inte bär rosa klänning” har de senaste åren infiltreras av användare som skapat ett väldigt konstigt debattklimat.

  För det första diskuterar man om vem som har TF, alltså tolkningsföreträde innan ett ämne kan börja diskuteras. TF ska dömas till födel för den som befinner sig längst ifrån normen utifrån sexualitet, kön och etnicitet. Det blir väldigt obekvämt att redogöra för sin sexualitet, etnicitet och könstillhörighet på nätet. Mitt sexliv, mina gener och mitt kön är min ensak.
  Motståndaren behöver naturligtvis aldrig redogöra för samma saker eftersom jag tycker att det är jättekonstigt att tävla i vem som står längst från normen och låta det avgöra diskussionen innan den ens börjat.

  För det andra byggs halmgubbar upp så som listan ovan beskriver, de kallar personer nedsättande för SWERF, TERF och CIS. Det betyder sex worker exclusive radical feminist, trans exclusive radical feminist och det sistnämnda betyder att han är hetero och har attribut enligt könsnormen.

  Argumenten blir ofta en metadiskussion – alltså diskussionen om diskussionen.

  Det efterfrågas ofta källor, när man ger flera källor på studier som mer än väl uppfyller kraven för konventionell forskning så avfärdas det som icke trovärdiga eller konspirationsteoretiskt.

  Debatten handlar bara om känslor.

  Ofta stängs användare av pga att trollet skrivit att den andre skrivit något trots att man ingenstans i flödet kan hitta det den refererar till. Detta “referat” upprepas om och om igen tills dess att det ses som sanning. Detta “referat” kan ofta resultera i avstängning.

  Nu är det plötsligt självklart i facebookgruppen “varför apor inte bär rosa klänning” att sexköp ska avkriminaliseras, att biologiska män har rätt att sitta i kvinnofängelsen och komma in i kvinnors omklädningsrum, att biologiska män borde ha rätt till en livmodertransplantation och att barn borde behandlas med hormoner för könskorrigering tidigt. Alla som motsätter sig dessa saker eller ens vågar fråga varför är terfs, swerfs och ena jävla cis-gender! De får strängt ordnade varningar och riskerar omedelbar avstängning.

 • Rob Dew berättar om betalda internettroll.

  “A troll’s recent death in England has opened a discourse on troll behavior in general. We all know the current species of trolls are vile scum who dwell in the basements of their parents’ homes and who spend their free time hounding people more talented than themselves with their mindless keyboard dribble while eating copious amounts of mayonnaise-filled hot pockets.

  However in recent web history, trolls have actually served a purpose: to invite controversy and to open debate with those who have a different political or philosophical persuasion.

  In between the hobby trolls and OG trolls lives the Government Paid Troll (GPT). They are found in every country and, like the teleprompter reading Skeksis that fill cable news channels promoting endless wars and big government worship, these internet wretches are vacant wastelands who serve no other purpose than to inject disinformation onto the internet and to manipulate online discourse and activism to generate outcomes they consider desirable.

  They receive their marching orders from faceless social scientists who are using the web as their own playground. You have probably encountered a GPT or two while surfing the web. This video will show you the techniques they use and provide some solutions to fight back.”

 • shill, definition och ursprung:

  Shill derives from shillaber, a word used in the early 20th century for the accomplice of a carnival worker employed to excite interest in the games and sideshows while pretending to be a member of the general audience. Internet shills are sometimes referred to as cyber shills or meat puppets; the fake identities they create are sometimes called sock puppets. The practice of using fake identities to promote a product or service is known as sock puppet marketing.

  http://whatis.techtarget.com/definition/Internet-shill

  • Jag kan intyga att Per L. inte är ett troll. Han är min gamla chef från ett tidigare jobb. Han är en fena på vetenskapsteori och är en juste person, men har en lite gammalmodig världsbild. Eller hur Larsen? 😉

 • Jag tror det finns enormt mycket att upptäcka vad gäller betalda internet-troll dvs shills. Det pågår ett informationskrig på internet dagligen och jag tror dessa agenter har nyckelroll i opinionsbildning. Vi har inte sett vidden av hur utbyggt och vanligt detta är ännu… Personligen har jag stött på två stycken amatör-troll på Postverket, där jag arbetar. (Det jobbar som bekant en del lustigt folk där…) En har själv erkänt sitt vilda och okontrollerade troll-beteende (har Aspergers Syndrom). Den andre jag känner är ökänd bland inre kretsen för att sitta och elda upp forumdiskussioner med troll-nonsens (Autistisk). Jag säger inte alla gör detta och man behöver inte vara autist för att vara troll men dessa yngre män jag nämnde är synnerligen udda. Man känner dåliga vibbar lång väg och att man bör hålla visst avstånd och inte involvera sig. Finns intressanta reportage från BBC där de jagar notoriska cyber-bully/troll. Det är några av samhällets svagare individer det handlar om. Förr hade de ingen plattform men nu kan dom verka ohämmat 24/7.

 • Tackar för värdefull information.

  Man kan i sammanhanget fråga sig om internettroll som är betalda är mentalt friska? Jag anser personligen att det är sjukdom oavsett betalning eller ej.

  För att göra en liknelse så är det ungefär som när den hetrosexuelle porrskådisen de facto blir bisexuell i samma ögonblick som han deltager i homo-porr.

  Frågan är om man ska radera trollens angrepp och hur det i så fall bör göras? Kanske bör man inte radera men infoga Red-anmärkningar med klargöranden om vilka metoder trollet de facto använder?

  Jag ska prova det senare, när jag har nog med tid, annars ej publicera alls.

  • Den bästa funktionen för att komma tillrätta med troll på internetforum är en typ av “mute”-funktion. Då trollar du trollet genom att tysta ned det för andra 🙂 Trollet ser alla sina (och andras) inlägg när han/hon är inloggad på sin profil men andra behöver inte se trollets “mutade” inlägg! Det kan ta ett tag och mycket kraft innan trollet hittar “felet” och försöker skaffa ny login. Det blir lite grann samma strategi som beskrivs i skeptikerskolan, fast omvänt dvs tysta ned och fördröja samt förslösa trollets tid/energi.

   • Jag brukar ibland hänvisa till lektionerna i Skeptikerskolans.se när härskartekniken i diskussionen är tydlig.

    Smart det där med mute-funktion. Det går ju faktiskt att göra på Facebook också.

    • Jodå. Det är ett enkelt sätt, det håller jag med om och kanske väldigt effektivt kortsiktigt, det medger jag, men det botar inte trollet och lär inte ut hur man upptäcker ex. betalda troll. Om vi alla tillsammans upplyser och hänvisar till skeptikerskolan så tror jag att vi snabbt kan städa upp internet, och vem vet, kanske själva höja vår förmåga att resonera logiskt med känsla när andra falerar.

 • Ett karaktärsdrag som jag inte ser nämnas ovan är att de inte vill diskureta fakta eller bevis utan vill “veta vad du tycker” så att de snärjer in debattörerna i långa förklaringar som inte är särskilt relevanta.
  Om de kan få en grupp aktiva opinionsbildare att spendera en dag med att motivera, förklara eller tvista för en liten publik i en facebookgrupp snarare än att forska, skriva artiklar eller göra en video, så är det “a job well done” ur trollets och dess uppdragsgivares synpunkt.

 • Trollen behöver inte längre vara av mänskligt kött och blod. Revolutionerande IT-teknik gör det möjligt att programmera trollrobotar som autokommenterar med robottexter. Vi får nog, dessvärre, räkna med att antalet troll kommer att öka avsevärt framöver.

  Robotar kan numera skriva nyheter (även vetenskapliga artiklar).
  http://www.newscientist.com/article/dn25273-rise-of-robot-reporters-when-software-writes-the-news.html#.VETdXChrHq0

 • Jag har länge undrat var internettrollen får sin energi ifrån, att orka göra det de gör?
  Tänk om svaret är så enkelt, – att många av dem är betalda.

  Helt klart är att någonstans finns riktlinjer, vad de ska attackera. De är nämligen märkligt samspelta och tycker lika om homeopati, GMO, klimatförändringar, 11 september, vaccin, vitaminer, cancerbehandling osv…

  Alltså någonstans blir de styrda vilka ämnen de ska attackera och vad de ska skriva. Troligen finns några även i Sverige som är betalda och sedan har vi en svans som gillar att hata som hänger på. Det är min åsikt, jag vet inte om jag har rätt. För tänk om det är ännu värre?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *