Hur du kan avslöja stats- och industribetalda internettroll

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson
Internettroll attackerar NewsVoice

INTERNETTROLL. I denna 16-minutersvideo sammanfattar InfoWars reporter Rob Dew mycket bra hur du kan identifiera “government paid trolls” eller stats- och industribetalda internettroll. Det rör sig i Sverige, enligt min erfarenhet, mest om industribetalalda internettroll eller “internet shills” som de även kallas.

Målet för dessa betalda internettroll, till skillnad från vanliga troll som är något psykiskt labila privatpersoner (ofta unga män), är inte bara för att sabotera diskussioner och få andra att lida (se artikeln: “Ny forskning visar att internettroll ofta lider av allvarliga personlighetsstörningar”), utan för att opinionsbilda eller manipulera online-diskussioner i en eftersträvad riktning som är bra för en regering eller en industri.

Enligt en intervju som gjordes med ett kinesiskt regeringsbetalt troll kommer mellan 10-20% av alla kommentarer från GOP:s alltså “Government Paid Trolls”. Rob Dew berättar att det kinesiska trollet beskriver hur han varje morgon klockan 09:00 får ett mail från sin uppdragsgivare om vilka nyhetsämnen för dagen han ska fokusera på. Sedan sitter det avlönade internettrollet resten av dagen och “guidar” medborgare att tycka rätt enligt den kinesiska regeringens riktlinjer.

Nättidningen NewsVoice har sett mycket av dessa återkommande internettroll, men tack vare erfarenhet stängs dessa snabbt ut från diskussionerna eftersom de ofta bryter mot de enkla diskussionsreglerna tex att hålla god ton mot andra som diskuterar.

Skeptikerskolan

Utbildningssajten Skeptikerskolan.se grundades 2006-2007.  Den lär ut hur du kan bli ditt eget troll mot betalda internettroll som tex skeptikertroll. Rob Dew har sammanfattat de viktigaste manipulerande teknikerna i videon ovan så att du enklare ska kunna identifiera när ett internettroll tagit del av en online-diskussion efter en artikel. Han nämner även JTRIG-teamet av troll från den brittiska underrättelsetjänsten, ett ämne som NewsVoice skrivit om flera gånger.

De betalda internettrollens manipulationstekniker enligt deras trollmanual

Manipulationsteknikerna är justerade för ökad klarhet i relation till videons något vaga beskrivningar:

 1. Starta ett gräl som splittrar anhängarna så att de angriper varandra.
 2. Ingjut tvivel av alla sorter inom motståndarsidan, den part som ska manipuleras.
 3. Kräv idiotsäkra och vattentäta bevis för att lösa alla de problem som diskuteras. Eftersom det är svårt att finna perfekta lösningar dra diskussionen till de etablerade och konventionella lösningarna som redan finns.
 4. Föreslå överdrivna, kontraproduktiva och extrema lösningar på de problem som diskuteras eftersom det kommer att skada nytänkandet och lösningar som inte behöver etablerade system.
 5. Hävda att alternativmedia (eller en alternativa lösning) är oseriös, opålitlig och mest handlar om att tjäna pengar.
 6. Koordinera så att kommentarer som inte är önskvärda på något sätt hamnar i skymundan eller försök att få den som postar dessa att begå ett regelbrott så att denne stängs av från kommentarsfältet.
 7. Agera unisont med flera andra troll samtidigt i samma diskussion för att skapa en majoritet.
 8. Censurera sociala medier (denna punkt hör egentligen inte hit som manipulativ teknik, men den nämns i videon i punkt 7).
 9. När etablissemanget begår övergrepp i samhället, försvara handlingarna med förmildrande och avledande resonemang. Hävda att det var oundvikligt eller att det gav större nytta än skada (perfekt i vaccindebatten).
 10. Förkasta kritik mot etablissemangets illegala aktiviteter som blott konspirationsteorier.
 11. Undvik alltid att diskutera kärnfrågor utan dra diskussionen till marginella frågor.
 12. Utnyttja halmgubbetricket (straw man refutation) mot de som har starka argument. Bygg en nidbild av denne person (halmgubbe) och attackera sedan halmgubben med nedsättande och förlöjligande argumentation.
 13. Hit and run. Gör ett skarpt angrepp (ad hominem) på en person och lämna sedan omedelbart debatten.
 14. Hävda att personen du vill sänka har en dold agenda som tex att vara en kanal för en extrem ideologi, att personen bara vill tjäna pengar eller försöker dra in andra i tex en sekt.
 15. Hävda att varje nyhet eller revolutionerande idé som presenteras redan är gammal eller förkastad för länge sedan.

Skeptikerskolan.se har total 54 lektioner.

Rob Dew glömmer dock att varna för en sak. När ett betalt internettroll avslöjas som troll brukar oftast dennes hånfullt hävda att den som avslöjade trollet lider av paranoia. När det sker var bara lugn, reagera inte, utan ignorera den trollkommentaren.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq