Margot Wallström: “Det är inte USA som bestämmer vår politik”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson
Utrikesminister Margot Wallström, 2016. Foto: Anna Palmehag, News Øresund (Newsoresund.org). Licens: CC BY 3.0

OPINION. Margot Wallström (S) får godkänt av NewsVoice när hon den tredje oktober meddelar att det inte är USA som bestämmer Sveriges politik. Utspelet kommer samma dag som hon tillträder som utrikesminister efter den betydligt mer USA-vänlige Carl Bildt som lämnade sitt ämbete samma dag.

I statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring stod det att regeringen kommer att erkänna Palestina som en självständig stat, skriver Aftonbladet.

Det gillade inte USA som genom USA:s utrikesdepartement kallade erkännande för förhastat. Margot Wallström markerade då uppbackad av Stefan Löfven med orden:

“Ja, det är ju inte USA som bestämmer vår politik. Det var väntat att vi också skulle få kritik. Vi kommer fortsätta en konstruktiv dialog och ett samtal också med USA för att förklara våra bevekelsegrunder och motiv till detta. Det är inte okänt för någon. Den dialogen fortsätter vi, säger Wallström efter det första regeringssammanträdet på Rosenbad.”

Stefan Löfven:

ArcanumSkolan 2024

“Vi har den uppfattningen. Det har vi haft under en lång tid. Vi har sagt att vi ska påbörja den processen. Jag har sagt att vi ska erkänna Palestina.”

Det här ser ljust ut. Om utspelet bara är tillfälligt eller om det är kännetecknande för den nya socialdemokratiska ledarstilen får framtiden utvisa. USA måste veta sin plats i världen. Den platsen heter USA, inte Asien, inte Europa, inte Afrika, inte Mellanöstern och definitivt inte världen.

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Så Wallström Company skulle sätta stopp för NSA att via FRA få del av svenskars privatliv??? Tror någon verkligen på det?

  USA bestämmer fortfarande över Sverige.

 • Jag håller på att läsa “Hotet mot livet” av F. William Engdahl, finns att köpa här: http://www.anarchos.se/index.php?route=product/product&author_id=1&product_id=50

  Genom boken får man en god bild av USA elitens (inkl den Brittiska) agenda för världs dominans och för reducering av världens befolkning, fram för allt de mörkare raserna. Det är ett program som pågått sedan början av 1900-talet. T.ex. fick Nazi-Tyskland omfattande stöd från Rockefeller Foundation.

  Jag rekommenderar Margot Wallström samt övriga ministrar och alla andra att läsa och begrunda det som förs fram i denna bok. Begreppet eugenetik har efter 2:a världskriget bytts ut mot genetik, men agendan är den samma.

 • Ja, man upphör aldrig att förvånas. Hade kunnat sätta en större slant på att detta aldrig skulle bli verklighet.

  För första gången på länge kan man känna sig stolt över att vara svensk.

  Och att lyssna till en indignerad Jan Björklund igår var en ren njutning , han håller väl fortf. på att kippa efter andan. Att gå emot USA finns ju inte på alliansens karta.

  Känns inte direkt som att det här var Löfvens hjärtefråga dock , kan tänka mig att det är MP
  som ligger bakom detta , eller möjligtvis ett motkrav från Wallström för att acceptera ministerposten , hon har ju ett hjärta , den damen.

  Men att det ska utmynna i ett större avståndstagande ifrån USA:s gripklor är nog inte att hoppas på ,till det är vi alldeles för inkläggade I deras sörja.

 • Jag hoppas att Margot kommer att bekämpa alla dessa förslag som de här två lakejer till USA makteliten vill att Sverige ska kämpa för.Nu har sossarna möjlighet att visa framföterna eller visa att de är inget undantag och böjer sig för USA makteliten och Israels vilja.VILKA REPRESENTERAR NI ? SVENSKA FOLKET ELLER USA / ISRAELs MAKTELIT ? Vi får väl se !!

 • Att stärka försvaret, bidra till kampen mot IS och verka för det transatlantiska frihandelsavtalet. De är tre angelägna frågor som Margot Wallström (S) bör prioritera som utrikesminister, skriver Erik Brattberg och Katarina Tracz vid the McCain Institute for International Leadership.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/behall-sveriges-starka-rost-i-varlden_3981453.svd

  Ja, här ingår allt mellan himmel och jord…det är NATO, GMO och Krig…

 • Lika viktigt att sätta stopp för den dåliga handelsavtalet mellan USA och EU där amerikanska multinationella företag vill tvinga EUs länder skriva på avtalet som skulle ge de fria händer i EU t.o.m. rätt att stämma en stat om de våga stoppa deras export av GMO och liknande skit till EU,det våre en bra gärning av Margit och company

  • Bra tänkt och sagt! Är själv vid medelhavet och den senaste veckan har vi haft en himmel sååå blå att det var svårt att tro att den var sann. Som förr i tiden. Kanske det beror på att det blåst ganska intensivt med storm i Istanbul med omnejd. Svårt att gå upp med dessa små flygplan med dess kemikalietankar i detta väder kanske.
   Margot kanske kan påverka EU också för där har hon ju känningar. Dessutom tala om för USA att vi inte vill ha deras kemikalier i vår luft, på vår jord och våra grödor.

 • Jag tror det när jag ser det.Många politiker lovar en massa och efter maktövertagande brukar komma bortförklaringarna.I alla fall det var starkt sagt av Margot om USA.Samma uttalande skulle behövas i EU parlamentet också men där är ingen som vågar eller vill uttala sig mot USA istället alla röstar för att förstöra EU ländernas ekonomier och köpa amerikanska varor och gas istället.

 • Man får nog i första hand misstänka att det är ett försök att framställa sig som att man är annorlunda än föregående regering.
  Som Wallström säger: “se här, vi låter oss inte styras av USA”.
  Om man ser till att stoppa avtalet om Sverige som värdland åt Nato så kan man kanske överväga att ge dom lite respekt och trovärdighet.
  http://www.8dagar.com/2014/09/natomedlemskap-till-allt-utom-namnet.html

  http://www.nyhetsbanken.se/arkiv/vardland.pdf

  Enström svarar Nyhetsbanken om Nato – http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=2012

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *