Margot Wallström: “Det är inte USA som bestämmer vår politik”

publicerad 5 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Utrikesminister Margot Wallström, 2016. Foto: Anna Palmehag, News Øresund (Newsoresund.org). Licens: CC BY 3.0

OPINION. Margot Wallström (S) får godkänt av NewsVoice när hon den tredje oktober meddelar att det inte är USA som bestämmer Sveriges politik. Utspelet kommer samma dag som hon tillträder som utrikesminister efter den betydligt mer USA-vänlige Carl Bildt som lämnade sitt ämbete samma dag.

I statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring stod det att regeringen kommer att erkänna Palestina som en självständig stat, skriver Aftonbladet.

Det gillade inte USA som genom USA:s utrikesdepartement kallade erkännande för förhastat. Margot Wallström markerade då uppbackad av Stefan Löfven med orden:

“Ja, det är ju inte USA som bestämmer vår politik. Det var väntat att vi också skulle få kritik. Vi kommer fortsätta en konstruktiv dialog och ett samtal också med USA för att förklara våra bevekelsegrunder och motiv till detta. Det är inte okänt för någon. Den dialogen fortsätter vi, säger Wallström efter det första regeringssammanträdet på Rosenbad.”

Stefan Löfven:

“Vi har den uppfattningen. Det har vi haft under en lång tid. Vi har sagt att vi ska påbörja den processen. Jag har sagt att vi ska erkänna Palestina.”

Det här ser ljust ut. Om utspelet bara är tillfälligt eller om det är kännetecknande för den nya socialdemokratiska ledarstilen får framtiden utvisa. USA måste veta sin plats i världen. Den platsen heter USA, inte Asien, inte Europa, inte Afrika, inte Mellanöstern och definitivt inte världen.

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice