Pseudovetenskap på SvD – Kökskryddor påstås bota sjukdomar – Etablissemanget chockerat

publicerad 8 november 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Forskrackliga-kryddor

Torbjörn SasserssonHUMOR. SvD har passerat in i pseudovetenskapens mörker. Nu försöker tidningen förvilla svenska folket med att vanliga kryddor kan bota sjukdomar. Professor i medicinsk fysiologi Anders Gustafsson vid Lunds Universitet menar att SvD tappat greppet helt. “Det är mycket allvarligt att ge sjuka människor som behöver riktig vård falska förhoppningar”, säger han till NewsVoice.

professor-crestockAnders Gustafsson (th) överväger nu att anmäla SvD, han vet bara inte var. Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Olustfjård instämmer. “Det måste finnas någon myndighet som kan ta tag i det här. Problemet är att tryckfriheten hindrar oss från att komma åt dessa bedrägerier”, säger Olustfjård.

I artikeln 10 superkryddor som är bra för dig” skriver SvD osignerat om 10 brödkryddor som påstås ha medicinska effekter. Kanel kan enligt SvD fungera mot högt blodsocker, basilika “lugnar” blodkärl, ingefära mot virus, senap mot bakterier, psykiskt lugnande salvia, gurkmeja mot reumatism, vitlök påstås bota cancer, muskotnöt istället för att borsta tänderna, salvia antyds fungera mot demens och mynta vid smärtande halsinfektion.

“Nej, basilika lugnar INTE blodkärl. Det finns inga vetenskapliga bevis”, säger Anders Gustafsson professor i medicinsk fysiologi.

NewsVoice: –Har dessa kryddor verkligen ingen effekt alls?

Gustafsson: –Nej, de är dessutom farliga. Patienter som behöver vård kan förgiftas.

NewsVoice: –Men då måste de ju vara verksamma på något sätt. Om de var verkningslösa skulle de ju inte kunna vara giftiga ens, eller hur?

Gustafsson: –Nej, för i helvete. De smakar bara mycket och om du tror att de funkar kan du bli placebo-förgiftad.

NewsVoice: –Du menar noceboförgiftad?

Gustafsson: –Visst, “what ever float your boat”.

Svenska tidningsredaktioner kanske bör buggas dygnet runt – någon kan säga något farligt

“Snart kommer väl Johannesört att ersätta Rilatin till barnen”, skriver dr Mats Heimer på sin blogg “Ritalin für Alle”. Han är läkare vid Barn och Ungdomskliniken i Västra Götalands sjukregion. Heimer som även bloggar frenetiskt som bisyssla för Dagens Medicin & Droger avsätter nu tid för en serie nya blogginlägg enbart om kryddors farlighet. Mats Heimer är även styrelsemedlem i den tyska vetenskapsföreningen Wissenschaft und Volkbildung som nu kommer att agera med kraft, skriver han. “Vi ska mobilisera vår ungdomsavdelning, WuV Jugend!”

Arg-kvinna-CrestockAnna Bärsen (tv) från Expresset varnar också. “Vi kommer att undersöka det här på djupet, säger hon till NewsVoice. Vi ska besöka SvD-redaktionen med dold kamera och mikrofon”. På SvD-redaktionen finns redan flera NewsVoice-infiltratörer som rapporterar att redaktionschefen uppmanat sin personal att ha kanel i kaffet. En källa på SvD säger att de till och med försökt röka kanel på fredagsmyskvällarna efter jobbet och “det har skett i tidningen lokaler”, påpekar Bärsen som hänvisar till egna källor. Att passivt andas in kanelrök är en omedelbar hälsofara för överkänsliga personer.

Björn Fritzsmurf ordförande i Limpinstitutet, brödbranschens intresseorgan, medger att dessa kryddor har drogliknande effekter på konsumenterna, men han vill tona ned dessa problem. Han säger till NewsVoice att halterna är så pass låga och sedan Livsmedelsverket höjde gränsvärdena för kanel i kanelbullarna har stora bullkonsumenter på kanelen kunna avfärdas som ADHD-fall. De tas helt enkelt in i ritalinpsykiatrin.

Helsingborgs Dagplatts ansvarige utgivare Lars Johnsson och Pia Älggquist, chefredaktör och ansvarige utgivare på Supsvenskan kommer att anlita journalisten Joakim Lörck. Vi måste ta vårt ansvar som representanter för Mediesverige, enligt ett presstitumeddelande idag, erfar en inkorg på NewsVoice.

Personerna Anna Bärsen, Anders Gustafsson, Mats Heimer, Björn Fritzsmurf, Lars Johnsson och Pia Älggquist uppmanar nu alla svenskar att rösta på Årets förvillare 2014.

Spext: Torbjörn Sassersson | Foton: Crestock.com | Personerna på bilderna har inget med artikeltexten att göra.