Pseudovetenskap på SvD – Kökskryddor påstås bota sjukdomar – Etablissemanget chockerat

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 november 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Forskrackliga-kryddor

Torbjörn SasserssonHUMOR. SvD har passerat in i pseudovetenskapens mörker. Nu försöker tidningen förvilla svenska folket med att vanliga kryddor kan bota sjukdomar. Professor i medicinsk fysiologi Anders Gustafsson vid Lunds Universitet menar att SvD tappat greppet helt. “Det är mycket allvarligt att ge sjuka människor som behöver riktig vård falska förhoppningar”, säger han till NewsVoice.

professor-crestockAnders Gustafsson (th) överväger nu att anmäla SvD, han vet bara inte var. Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Olustfjård instämmer. “Det måste finnas någon myndighet som kan ta tag i det här. Problemet är att tryckfriheten hindrar oss från att komma åt dessa bedrägerier”, säger Olustfjård.

I artikeln 10 superkryddor som är bra för dig” skriver SvD osignerat om 10 brödkryddor som påstås ha medicinska effekter. Kanel kan enligt SvD fungera mot högt blodsocker, basilika “lugnar” blodkärl, ingefära mot virus, senap mot bakterier, psykiskt lugnande salvia, gurkmeja mot reumatism, vitlök påstås bota cancer, muskotnöt istället för att borsta tänderna, salvia antyds fungera mot demens och mynta vid smärtande halsinfektion.

“Nej, basilika lugnar INTE blodkärl. Det finns inga vetenskapliga bevis”, säger Anders Gustafsson professor i medicinsk fysiologi.

NewsVoice: –Har dessa kryddor verkligen ingen effekt alls?

Gustafsson: –Nej, de är dessutom farliga. Patienter som behöver vård kan förgiftas.

NewsVoice: –Men då måste de ju vara verksamma på något sätt. Om de var verkningslösa skulle de ju inte kunna vara giftiga ens, eller hur?

Gustafsson: –Nej, för i helvete. De smakar bara mycket och om du tror att de funkar kan du bli placebo-förgiftad.

NewsVoice: –Du menar noceboförgiftad?

Gustafsson: –Visst, “what ever float your boat”.

Svenska tidningsredaktioner kanske bör buggas dygnet runt – någon kan säga något farligt

“Snart kommer väl Johannesört att ersätta Rilatin till barnen”, skriver dr Mats Heimer på sin blogg “Ritalin für Alle”. Han är läkare vid Barn och Ungdomskliniken i Västra Götalands sjukregion. Heimer som även bloggar frenetiskt som bisyssla för Dagens Medicin & Droger avsätter nu tid för en serie nya blogginlägg enbart om kryddors farlighet. Mats Heimer är även styrelsemedlem i den tyska vetenskapsföreningen Wissenschaft und Volkbildung som nu kommer att agera med kraft, skriver han. “Vi ska mobilisera vår ungdomsavdelning, WuV Jugend!”

Arg-kvinna-CrestockAnna Bärsen (tv) från Expresset varnar också. “Vi kommer att undersöka det här på djupet, säger hon till NewsVoice. Vi ska besöka SvD-redaktionen med dold kamera och mikrofon”. På SvD-redaktionen finns redan flera NewsVoice-infiltratörer som rapporterar att redaktionschefen uppmanat sin personal att ha kanel i kaffet. En källa på SvD säger att de till och med försökt röka kanel på fredagsmyskvällarna efter jobbet och “det har skett i tidningen lokaler”, påpekar Bärsen som hänvisar till egna källor. Att passivt andas in kanelrök är en omedelbar hälsofara för överkänsliga personer.

Björn Fritzsmurf ordförande i Limpinstitutet, brödbranschens intresseorgan, medger att dessa kryddor har drogliknande effekter på konsumenterna, men han vill tona ned dessa problem. Han säger till NewsVoice att halterna är så pass låga och sedan Livsmedelsverket höjde gränsvärdena för kanel i kanelbullarna har stora bullkonsumenter på kanelen kunna avfärdas som ADHD-fall. De tas helt enkelt in i ritalinpsykiatrin.

Helsingborgs Dagplatts ansvarige utgivare Lars Johnsson och Pia Älggquist, chefredaktör och ansvarige utgivare på Supsvenskan kommer att anlita journalisten Joakim Lörck. Vi måste ta vårt ansvar som representanter för Mediesverige, enligt ett presstitumeddelande idag, erfar en inkorg på NewsVoice.

Personerna Anna Bärsen, Anders Gustafsson, Mats Heimer, Björn Fritzsmurf, Lars Johnsson och Pia Älggquist uppmanar nu alla svenskar att rösta på Årets förvillare 2014.

Spext: Torbjörn Sassersson | Foton: Crestock.com | Personerna på bilderna har inget med artikeltexten att göra.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Om något så brett som kostens effekter på kroppen framställs på ett så svart eller vitt sätt är det garanterat en felvisande bild och det gäller båda perspektiven. Denna artikel säger i stora drag att allt är trams. Det är per definition inte pseudovetenskap när det finns vetenskapliga studier som underlag för verksamma ämnen i örter och andra naturkällor. Många mediciner bygger på ämnen man funnit i naturen så att det skulle vara helt verkningslöst vore ju ju väldigt märkligt. Å andra sidan finns det en stor problematik med att människor självmedicinerar helt okontrollerat, dosering kan bli väldigt fel och många naturämnen som medicinförklaras tillskrivs högre verkan eller saknar bevisad effekt helt. Summerat ska man alltid vända sig till sjukvården primärt

 • Det finns väl inget naturligt som kan ha hälsoeffekter?!? I så fall skulle ju mjölkmaffian sedan länge ha påstått att mjölk ger starka ben?! Visst ja, det har de propagerat för länge… Men de har i alla fall blivit överbevisade nu, eller hur var det? Usch, får nästan ont av att tänka på sånt här. Tur då att vi har smärtstillande läkemedel nära till hands i våra farmaceuptiska inrättningar, såsom aspirin och magnecyl. (Visst ja, de var ju baserade på acetylsalicylsyra från växtsläktet Salix… Skit också.) Snart kommer det väl någon byfåne och påstår att man kan ta ett blad från marken och lägga på sår, och att det skulle ha antiseptiska effekter! Eller påstår att det inte skulle vara bra att äta vitt mjöl, som vi har gjort sedan stenåldern när Kungsörnens grundare först malde vetekornen mellan två stenar! Skönt i alla fall att man fortfarande kan få tag i riktig mat, från våra filantropiska inrättningar Unilever, Kelloggs, Monsanto, Danone, m fl.

 • Kroddor och mat överlag är inte vetenskapligt bevisad att förebygga eller motverka sjukdomar av en och samma enkla anledning: Big Pharma. Precis som med t.ex. Cannabis eller något annat naturligt för den delen så finns inget incitament för ekonomisk vinst. Eftersom patent inte går att söka på en växt och pengar därför inte går att tjäna så vill ingen investera pengar i forskning som leder till att bevisa en produkt som vem som helst kan börja odla och sälja eller rent av odla själv hemma. Den här artikeln gjorde mig besviken på News Voice som annars är en tidning jag gillar väldigt mycket.

  Naturläkemdel som mat och kryddor ÄR den bästa medicinen. Inte bara för att den fungerar utan för att den har betydligt färre och lindrigare biverkningar än “vetenskapligt bevisade” läkemedel som framställts av patentägande girigbukar som vill fortsätta att hålla folk sjuka så de kan sälja sina preparat.
  Professor Gustafsson är helt ute och seglar och går helt enkelt ute efter konfirmationsbias. Innan atomen var vetenskapligt bevisad så kan den inte ha existerat enligt Gustafssons linje. Högst ovetenskapligt.

 • Som vi har alla tidigare har sett ägnar sig massmedier ofta åt att smutskasta
  användningen av näringstillskott, speciellt populära kosttillskott som människor
  kan ta för att få ökad hälsa och välbefinnande, istället för att använda Big
  Pharmas giftiga receptbelagda läkemedel.

  Sensationsjournalisters skräckhistorier som är utformade för att skrämma
  bort människor från naturlig hälsa och rakt i armarna på Big Pharma, publiceras
  eller sänds regelbundet av nyhetsmedia.

  Läs mer: http://bakom-kulisserna.webnode.se/news/fallor-for-anvandare-av-kolloidalt-silver-p%c3%a5-facebook/

 • Sprid gärna denna artikel viralt eller varför inte oralt till SvD, DN, Metro och de sociala medierna. Kanske vi har turen att få viralgranskaren Jack Werner eller någon annan grindvakt att skriva mer om vad de numera kallar ett [viralt] socialt Stockholmssyndrom som de pratade om på P1 härom dagen.

  Sverigesradio.se, P1:

  Med fakta och förnuft mot nätets Stockholmssyndrom
  Nu ska det handla om ett slags nätets ”stockholmssyndrom” – vår socialamedier-krönikör Jack Werner har följt historien om en kvacksalvare [Anders Sultan] på nätet – som fick kunderna han lurade med sig på sin sida i en socialamedierstorm [bla NewsVoice artiklar och alternativa Årets Förvillare] mot journalisterna som avslöjade honom.

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/456532?programid=2795

  Men det som Sveriges Radio nu sprider radioviralt är inget annat än en konspirationsteori. Anders Sultan ligger inte alls bakom mediestormen. Det är i själva hans nöjda kunder som hört av sig och velat engagera sig för att försvara honom och kolloidalt silver, men INTE för att de är lurade och på något magiskt sätt hållna gisslan av Sultan.

  Kolloidalt silver funkar helt enkelt.

  Om Sveriges Radio sociala Stockholmssyndrom har bäring i verkligen så betyder det tex att alla äldre som äter kanske 10 mediciner per dag lider av ett besläktat Stockholmssyndrom, de tror så mycket på medicinerna, de vill ha dem trots att de blir sjuka av dem och de är beroende av sina kidnappare dvs läkemedelsindustrin och vårdpersonalen som stoppar i dem pillrena.

 • Det sägs dessutom att den “oskyldiga” kanelen är inkörsporten till tyngre grejer…man börjar med kanel och slutar med malört!! Upprörande ansvarslöst av svenskan!

  TACK Torbjörn för underbart, träffsäkert inlägg.

 • Detta är ju ett typexempel på att dagens förhärskande ideer måste gå så långt i sitt försvar av de egna domänerna, att det tippar över mot parodi. Bankerna har för länge sedan passerat den gränsen. Bara tanken på negativ ränta hade varit hädelse för två år sedan. Nu är det vardagsmat även för ECB.

 • Ska vi rösta på Anders Gustavsson som årets förvillare ,eller? Jag trodde detta var ett aprilskämt i november.

 • Det är väl ingen som tror att Anders Gustafsson skulle ljuga eller ha fel?

  Vasorelaxant and anti-platelet aggregation effects of aqueous Ocimum basilicum extract

 • Nej varför ha ett öppet sinne och pröva sådant som fungerat i 1000tals år, när man kan bli läkarens och läkemedelsindustrins försökskanin.

  Ett vinklat inlägg som detta visar bara på rädsla att tappa makten/kontrollen. Låt folk få avgöra själva hur man vill leva sitt liv. Den engelska medicinen borde börja fokusera på att BOTA tex astma, allergi, reumatism istället för att göra det livslånga åkommor med livslång medicinering, något som är en självklarhet för andra medicin konster. Så kanske man inte behöver ägna så här mycket kraft att slåss för den makt som man börjar tappa.

 • Antar att denne hr Gustavsson har BEVIS för att de inte har någon effekt alls eller är starkt giftiga, allihopa. För om inte, bör han hålla tyst. Om bara en är giftig i höga doser, så dels använder han guilt-by-association vilket är ett klassiskt maktknep, dels finns det möjligheten att den i låga doser är nyttig.
  Vi VET att röntgenstrålning är dödligt giftig, ändå tillåts den att användas. Den förbjuds inte. Så … ??
  Att bara påstå att det saknas bevis för de egenskaper som påstås är ett så lågt debattknep att man baxnar. Men det är fullt i stil med VoF.
  Det finns inget som helst bevis för att hr Gustavsson existerar som en egen entitet, han finns sannolikt bara i min fantasi! han har inte uppvisat några positiva bevis för varken sin excistens eller sin förmåga till tänkande, varken logiskt eller ologiskt.
  LOL!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *