John Cleese anser att samhället blivit helt galet och att förlöjligandet ersatt bra humor

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 december 2014
- Torbjörn Sassersson red.

John Cleese,  2008 - Foto: Paul BoxleyJohn Cleese kan inte längre se att humor med svidande samhällskritik har en plats i ett samhälle som mer galet än aldrig förr. “Det är förvirrande tider folk lever i, man är inte säker på vad man ska driva med längre”, säger Cleese återberättat av SvD i artikeln “Cleese ser inte längre satiren” av Martin Mederydh Hårdh.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Intervju: Martin Mederydh Hårdh | Foto: Paul Boxley, Wikimedia Commons

John Cleese anser att den brittiska samhällssatiren upphörde någon gång på 80-talet. Syftet blev snarare att genera och förlöjliga, säger han.

Jag tror att jag hade en känsla för sakers absurditet vid en ganska ung ålder. Redan då kunde jag se genom en viss mängd av allt skitsnack, men bara en viss mängd. Jag hade ingen aning om hur mycket skit folk faktiskt snackar. Det kom som en chock.

Världen har aldrig varit så galen som den är nu och jag kan ta väldigt lite på allvar. Jag insåg nog för länge sedan att ingen vet vad de pratar om och att de som bestämmer inte har en aning om vad de håller på med.

John Cleese menar att när alla sociala strukturer faller samman bör dessa förstärkas snarare än rivas ner. Han tror att det är svårt att göra humor när samhället bryts upp. Folk vet nog inte vad de ska förlöjliga längre, tilläger han.

Se hela videointervjun på SvD

John Marwood Cleese, född 1939 (75 år) i Somerset, är en brittisk komiker, skådespelare, manusförfattare, regissör och filmproducent. John Cleese är en av grundarna, av den brittiska komikergruppen Monty Python. / Wikipedia


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: John Cleese
Stöd NewsVoice 2024
 • John Cleese säger att ”Folk vet nog inte vad de ska förlöjliga längre”. Ja, det är svårt att plocka ut något speciellt när det mesta framstår som absurt, tokigt och ologiskt.

  Alla osmakligheter som sägs och görs av ”politiker/ledare/eliten/forskare”, eller vad nu pajasarna eller fjantarna själva vill se sig som, måste bemötas med en motstrategi som skratt, parodier och humor. Vi kan helt enkelt inte ta dem och deras upplåsta egon på allvar.

  Icke-våldshandlingar som glädje och upprymdhet är en social och kollektiv smitta som vi bör bejaka mer. Kanske kan vi bli en social rörelse och början till en ”tipping-point” för att tackla tyranniet? Vi bygger upp sociala strukturer som ger oss, folket, en samhörighet.

  Humor passar bäst som vapen i den pilsnerfilmsvärld som vi lever i – och inte lär den bli bättre – kalkonfilmsstatus härnäst?

  Passa på att häckla makthavare innan de terroriststämplar/skattebelägger skratt och humor eller tvångsinstallerar teknik för röst- och ansiktsigenkänning i våra hem.

  http://www.terrorismanalysts.com/pt/index.php/pot/article/view/goodall-et-al-rhetorical/html

 • John Cleese kunde man skratta åt, precis som Hasse o Tage t.ex. Fullständigt bedrövligt vad SvT och andra idag serverar tittarna, rena idiot-tv som paradise hotel el dessa Hollywood-damer, blandat med matlagning på varje kanal. Botten av allt städ-programmet på SvT – och det skall vi betala licenspengar för ?? NEJ

 • Världens maktelit, bankernas ägare, TROR att de vet vad de gör. Men de har inte den ringaste pejl på vad som faktiskt pågår. I så fall hade de inte agerat som de gör.
  När Obama et al 2012 (eller var det 2011?) misstänkte att planeten Nibiru skulle åtekomma, enligt vissa av deras psykpersoner, så gav man hela senaten o representanthuset ledigt i en vecka, och själva, plus några av ekonomins höjdare, grävde ner sig i bunker under Detroit flygplats…. Det stod om det t.o.m i svenska media. man kallade det för “övning”, men varför då ge alla politiker ledigt? Varför gömma sig djupt nere i marken under en dryg vecka?
  nix, de har ingen koll alls, men är livrädda för vad som pågår.

 • Håller inte med John ledarna i världen vet precis vad dom gör för annars hade dom inte gjort så att nästan alla har en plan en agenda som dom följer som en skådespelare följer manus fast nu är det bankerna som skriver manus för dom betalar bäst för dom trycker pengar som aldrig kan betalas tillbaka eftersom det är ränta på pengarna så om man samlar in alla pengar i cirkulation så är räntan kvar därav statsskulden o skatt på arbete.

 • Nedrivandet av sociala strukturer, som Cleese berör, lämpar sig ypperligt för satir. Det är bara det att västvärldens russofoba makthavare vill inte att vi skall skratta MED Putin.

 • Säg den moderna “komiker” som ens kommer i närheten av Tages Danielssons “Harrisburg” och Karl Geralds “Ökända hästen från Troja”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *