John Cleese anser att samhället blivit helt galet och att förlöjligandet ersatt bra humor

publicerad 5 december 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

John Cleese,   2008 - Foto: Paul BoxleyJohn Cleese kan inte längre se att humor med svidande samhällskritik har en plats i ett samhälle som mer galet än aldrig förr. “Det är förvirrande tider folk lever i, man är inte säker på vad man ska driva med längre”, säger Cleese återberättat av SvD i artikeln “Cleese ser inte längre satiren” av Martin Mederydh Hårdh.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Intervju: Martin Mederydh Hårdh | Foto: Paul Boxley, Wikimedia Commons

John Cleese anser att den brittiska samhällssatiren upphörde någon gång på 80-talet. Syftet blev snarare att genera och förlöjliga, säger han.

Jag tror att jag hade en känsla för sakers absurditet vid en ganska ung ålder. Redan då kunde jag se genom en viss mängd av allt skitsnack, men bara en viss mängd. Jag hade ingen aning om hur mycket skit folk faktiskt snackar. Det kom som en chock.

Världen har aldrig varit så galen som den är nu och jag kan ta väldigt lite på allvar. Jag insåg nog för länge sedan att ingen vet vad de pratar om och att de som bestämmer inte har en aning om vad de håller på med.

John Cleese menar att när alla sociala strukturer faller samman bör dessa förstärkas snarare än rivas ner. Han tror att det är svårt att göra humor när samhället bryts upp. Folk vet nog inte vad de ska förlöjliga längre, tilläger han.

Se hela videointervjun på SvD

John Marwood Cleese, född 1939 (75 år) i Somerset, är en brittisk komiker, skådespelare, manusförfattare, regissör och filmproducent. John Cleese är en av grundarna, av den brittiska komikergruppen Monty Python. / Wikipedia