Lars Bern: “Har inte Stefan Rössner passerat bäst före?” Farliga kostråd fortlever på Livsmedelsverket

publicerad 1 december 2014
- Lars Bern

Margarinexpert LivsmedelsverketDEBATT. “Hälsogranskaren” Lars Bern slår åter hammarhuvudet på spiken i sin analys av hur Livsmedelsverket och myndighetens “prestigevakter” upprepar ålderdomliga och livsfarliga kostråd trots nya forskningsrön och ny beprövad erfarenhet. En svensk myndighet är helt enkelt både för stor för att ha fel och för stor för att ändra uppfattning.

Vore det inte intressant med en oberoende analys av hur många hjärtinfarkter, slaganfall och rena dödsfall som Livsmedelsverket orsakat i Sverige de senaste 40 åren på grund av hälsofarliga kostråd?

Intro: Torbjörn Sassersson

Stefan Rössners syn på den enskilda individens förmåga att klara av att ställa om kosten är minst sagt förminskande:

Det spelar inte någon roll vilken bantarkost man väljer. Uthålligheten är ändå så dålig, oavsett vad man väljer, att man lika gärna kan bestämma sig för det man tycker passar bäst. Efter sex månader kan den ena kosten vara marginellt bättre än den andra. Efter tolv månader är skillnaderna försvunna och efter två år finns det inte ens tillräckligt med data för att beskriva förhållandena, eftersom ingen längre har stått ut. / Stefan Rössner,  “Ytterst få står ut med att äta bantarkost” (SvD)

Lars Bern replikerar bla med orden:

Den s.k. fetmaprofessorn Stefan Rössner skriver idag en artikel i den politiskt korrekta papperstidningen Svenska Dagbladet. Av allt att döma har han fått totalt frispel av Livsmedelsverkets (SLV:s) nygamla kostråd som jag skrev om för några dagar sedan [Är Livsmedelsverkets kostråd lika farliga som att röka?]. På samma sätt som SLV är han ute och försvarar decennier av fullständigt tokiga kostråd till överviktiga och metabolt sjuka människor. SLV har tillhandahållit en skyttegrav åt Rössner att gräva ner sig i.

Spåren från kostomställningen syns i försäljningen av bröd som går ner och smör som går upp. Förekomsten av hjärtinfarkter har varit i avtagande ända sedan vi för trettio år sedan började äta mindre med margarin. Nedgången har accelererat sedan LCHF-revolutionen började. Rössner har hela tiden kämpat emot och gjort sig löjlig över alla som blivit friskare av att inte följa hans och SLV:s förlegade kostråd.

Läs hela repliken på Lars Berns blogg Anthropocene

Lars Bern, Google Stefan Rössner, Google


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *