15% av Amazonas regnskog har huggits ned de senaste 30 åren – Skogen fortfarande extremt hotad

3
730

Vad händer egentligen med regnskogen i Amazonas? Mediernas skriver inte så mycket om avskogningen av världens regnskogar. Trots den välkända slogan ”Save the rainforest” har avverkningen fortsatt med våldsam takt i Amazonas, men även om avverkningen är långsammare idag kan Amazonas vara borta inom några decennier.

Amazonas EuropaTasso Azevedo är en person som medverkat till att dra ned på avverkningshastigheten i Amazonas med hela 75%. Hur är det möjligt? Azevedo grundade 1995 organisationen Imaflora med målet att skapa alternativ till avverkning av Amazonas. 2003 blev han utsedd till chef på National Forest Service i Brasilien. Han lyckades visa hur Brasiliens ekonomiska stabilitet är beroende av Amazonas hälsotillstånd.

Azevedo har framgångsrikt lyckats implementera hållbara metoder att bruka regnskogen. Resultatet blev att avverkningstakten minskade med 75%. Det betyder inte att Amazonas har räddats, men att Tasso Azevedos och andras ansträngningar gett världen tid att rädda en del av det som inte kommer att huggas ned de närmaste decennierna eftersom skogen fortfarande huggs ned i hög takt.

“Tasso is … somebody who is thinking very practically and looking at multiple ways he can change people’s behavior, and he has been very effective at doing this at both the governmental and NGO level.” — Barton Thompson Jr., Stanford Report, 2013

Arrangemang: Ted.com

Tasso Azevedos blogg

Amazonas - 15 procent huggits ner tom 2014

 
  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här