Idag är jag Charlie!

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 januari 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Tre maskerade män kliver in på den franska satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris och skjuter ihjäl journalister och deras medarbetare. På gatan avrättar man mycket brutalt en skadeskjuten polis och antalet svårt skadade gör att dödssiffran på 12 personer mycket väl kan stiga.
Tolv döda i attack mot fransk tidning (SR 2014-01-07)
Spekulationer kring vilka som begått terrorhandlingen röjer hela skalan från det mest naturliga hållet som ju är militanta islamister till provokatörer som som låtsas vara islamister och därför vill få hela västvärlden att hata islam. Sådana konspiratoriska idéer saknar oftast substans.
Satirtidningen Charlie Hebdo har tidigare utsatts för attentat. 2011 attackerades kontoret med en brandbomb, och tidningens hemsida hackades. Den attacken antogs hänga ihop med att tidningen avbildat profeten Mohammed på förstasidan.
Tecknaren Corine Rey berättar för tidningen L’Humanité att det var hon som, under vapenhot, släppte in skyttarna på redaktionen.
– Attacken varade fem minuter. Gärningsmännen talade perfekt franska och sade att de var från al-Qaida, säger Corine Rey, enligt TT.
Alldeles oavsett vilka som ligger bakom så är detta ett mord på mänskligheten. Jo för så står det i Koranen. Att döda en enda människa är att döda mänskligheten.
Muslimska ledare fördömer dådet i Paris i skarpa ordalag.

Islamiska förbundet fördömer i ett uttalande terrorattentatet som de beskriver som fruktansvärt: “Beskjutningarna är ett attentat mot allt vad islam står för och vi vill uttrycka vår uppriktiga sympati och stöd till de drabbades familjer och hela franska folket”. Förbundet uppmanar muslimer i Sverige att vara försiktiga eftersom det finns en “ökad risk för antimuslimska hatbrott”, skriver TT.

Svenska Islamiska förbundet kallar det “ett attentat mot allt vad islam står för”. Frankrikes muslimska råd (CFCM) betecknar dådet som “barbariskt” och uppmanar muslimer att motstå “extremistmanipulationer”, skriver TT.

Lika lite som de kristna världen ger stöd för Ku Klux Klan, lika lite ger den sekulära muslimska rörelsen stöd till, ISIS och andra militanta muslimer. Men problemet med dessa extremister är idag större än KKK. Boko Haram i Afrika, Talibaner i Afghanistan, Islamska staten i Mellanöstern, Muslimska Brödraskapet i Norra Afrika driver Sharialagar som omfattas och stöds av konservativa islamister över hela världen så även i Sverige. Det är således en djup svulst som trängt in i hela mänskligheten och i snart sagt alla samhällen. I deras vision finns kravet på att med alla medel ta över alla samhällen och utropa en enda tillåten religion Islam och en hel värld styrd enligt sharialagar.
Vi har haft olika revolterande rörelse i världen men aldrig någon som är så utbredd och med sådana resurser. Många har uttryckt oro över att med de flyktingar som kommer till västländer följer agenter och sabotörer med en agenda som hotar landets befolkning. UKIP i Storbritannien vill lämna EU med bland annat sådana motiv för att kunna stänga gränserna och bättre kontrollera vilka som kommer in. Idag har med våldsdådet mot Charlie Hebdo denna oro förstärkts. Därmed får SDs bild av den trojanska hästen en kick framåt.
Terroristhandlingar av den sort som vi idag sett handlar inte om religion utan om fanatism och vanställd ideologi. Ungefär som då kommunisterna skulle ta över världen och förvandla alla till kommunister. Men även om det är en mindre skara som utför dessa hemska handlingar så lugnar det knappast invånarna. Vi vet genom händelserna på Utöya vad en enda fanatiker kan orsaka.
Under en period kommer vi säkert att få en polarisering med främlingsfientlighet och protektionism.
Men i slutända lär det stärka människors vilja till frihet och rätt att tänka och bilda sig en egen tros- och livsåskådning.
Idag är jag Charlie
Och mina tankar går till de familjer som förlorat en far en mor en syster och en bror.
Mina tankar går till alla de vänner som nu sörjer sina förluster.
Mina tankar går till det franska folket som nu befinner sig i chock och vämjelse.
Börje Peratt
Välkommen till min mediala värld
Länkar
Jag är Charlie !
Läs mina läppar, Lyd! – Läs mitt svar, Skratta!
Avslöjande blunder?


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • STOCKHOLM Utrikeskorrespondenten Alice Petrén möter skarp kritik i sociala medier efter ett uttalande i Sveriges Radio. – “Det är ju inte oskyldiga personer i det här fallet, säger hon om de personer som sköts ihjäl i Frankrike.”
  Senare tar hon tillbaka uttalandet och menar i en Twitter att:

  “Förtydligande @alicepetren @p1 Charlie Hebdos redaktion är oskyldiga människor, men inte slumpmässiga offer. Vedervärdigt. Förstås.”

  Skadan är redan skedd: Hon lät undslippa sig en uppfattning, omedveten eller medveten som hon säkert delar med andra. Att en satirtidning måste ha insikt om att de riskerar att bli betraktad som fienden som ska utrotas.
  Salman Rushdie har ju också ett dödshot hängande över sig för Satansverserna. Är han då oskyldig? Ja naturligtvis det ingår i den västerländska yttrandefrihetstraditionen. En journalist, författare eller tecknare må kritisera häda eller rent av kränka andra. Vill man bemöta det så finns det bara polemik eller juridik om man vill söka upprättelse. Dock är yttrandefrihetslagarna starka i västerländsk rättvisa. Däremot i medeltida despotiska system, med försvagad frihet för människan att yttra sig, ger Saudiarabien Spöstraff för saudisk bloggare och 10 års fängelsestraff för att ha skrivit något som man uppfattar hädar Muhammed.
  TT Publicerad:9 januari 2015:
  “Vädjanden var förgäves. Den saudiske bloggaren Raif Badawi har blivit pryglad offentligt för att ha smädat islam. Han fick 50 rapp enligt vittnen – och mer väntar.
  I september fastställdes en dom mot Badawi på tio års fängelse och tusen rapp. Enligt Reportrar utan gränser väntas han få 20 omgångar piskrapp i veckan, tills hela straffet har verkställts.
  Vittnen som såg när han fick spöstraffet säger att han inte skrek eller grät. Rappen utdelades efter fredagsbönen nära en moské i staden Jidda vid Röda havet.
  Flera människorättsorganisationer har kritiserat Saudiarabien. USA har försökt vädja till Saudiarabien för Badawis räkning.
  30-årige Badawi, fängslad sedan 2012, är en av grundarna till ett liberalt nätverk som också engagerar kvinnorättsaktivister.”
  Med en sådan dom kan vi slå fast att Saudiarabien är en fiende till yttrandefrihet och människans rätt till frihet över huvud taget. Det är ett mycket större hot än alla satansverser och CharlieHebdo teckningar. Vad sådana modiga journalister, författare, tecknare och tidningar gör är att vara katalysatorer för att avslöja ett vidrigt patriarkaliskt maktsamhälle. /BP

 • “Charlie Hebdo drog på sig islamisters vrede med sina karikatyrer, men en sak ska alla ha väldigt klart för sig: Tidningen slog åt alla håll, och speciellt slog man mot alla de tre patriarkala världsreligionerna. Ett betydligt vanligare motiv på Charlie Hebdos förstasida än någonsin en nidbild på profeten Muhammed, är nidbilder på representanter för både kristendom, judendom och islam – enade mot kvinnor och flickor vars liv och frihet de vill inskränka. ” …
  ” Det är ett välkänt faktum att det sämsta man kan göra för att motverka religionens inflytande i samhället, är att börja förfölja religiösa.”
  “Men på liknande sätt är det också med det fria ordet. Vi som sysslar med det ger oss nämligen inte, oavsett vad som kommer i vår väg. Oavsett om några av oss får betala med sina liv. Glöm aldrig det. ”
  Daniel Wiklander/Arbetaren
  http://arbetaren.se/artiklar/charlie-hebdo-slog-at-alla-hall/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *