Idag är jag Charlie!

publicerad 7 januari 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Tre maskerade män kliver in på den franska satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris och skjuter ihjäl journalister och deras medarbetare. På gatan avrättar man mycket brutalt en skadeskjuten polis och antalet svårt skadade gör att dödssiffran på 12 personer mycket väl kan stiga.
Tolv döda i attack mot fransk tidning (SR 2014-01-07)
Spekulationer kring vilka som begått terrorhandlingen röjer hela skalan från det mest naturliga hållet som ju är militanta islamister till provokatörer som som låtsas vara islamister och därför vill få hela västvärlden att hata islam. Sådana konspiratoriska idéer saknar oftast substans.
Satirtidningen Charlie Hebdo har tidigare utsatts för attentat. 2011 attackerades kontoret med en brandbomb, och tidningens hemsida hackades. Den attacken antogs hänga ihop med att tidningen avbildat profeten Mohammed på förstasidan.
Tecknaren Corine Rey berättar för tidningen L'Humanité att det var hon som, under vapenhot, släppte in skyttarna på redaktionen.
- Attacken varade fem minuter. Gärningsmännen talade perfekt franska och sade att de var från al-Qaida, säger Corine Rey, enligt TT.
Alldeles oavsett vilka som ligger bakom så är detta ett mord på mänskligheten. Jo för så står det i Koranen. Att döda en enda människa är att döda mänskligheten.
Muslimska ledare fördömer dådet i Paris i skarpa ordalag.

Islamiska förbundet fördömer i ett uttalande terrorattentatet som de beskriver som fruktansvärt: "Beskjutningarna är ett attentat mot allt vad islam står för och vi vill uttrycka vår uppriktiga sympati och stöd till de drabbades familjer och hela franska folket". Förbundet uppmanar muslimer i Sverige att vara försiktiga eftersom det finns en "ökad risk för antimuslimska hatbrott", skriver TT.

Svenska Islamiska förbundet kallar det "ett attentat mot allt vad islam står för". Frankrikes muslimska råd (CFCM) betecknar dådet som "barbariskt" och uppmanar muslimer att motstå "extremistmanipulationer", skriver TT.

Lika lite som de kristna världen ger stöd för Ku Klux Klan, lika lite ger den sekulära muslimska rörelsen stöd till, ISIS och andra militanta muslimer. Men problemet med dessa extremister är idag större än KKK. Boko Haram i Afrika, Talibaner i Afghanistan, Islamska staten i Mellanöstern, Muslimska Brödraskapet i Norra Afrika driver Sharialagar som omfattas och stöds av konservativa islamister över hela världen så även i Sverige. Det är således en djup svulst som trängt in i hela mänskligheten och i snart sagt alla samhällen. I deras vision finns kravet på att med alla medel ta över alla samhällen och utropa en enda tillåten religion Islam och en hel värld styrd enligt sharialagar.
Vi har haft olika revolterande rörelse i världen men aldrig någon som är så utbredd och med sådana resurser. Många har uttryckt oro över att med de flyktingar som kommer till västländer följer agenter och sabotörer med en agenda som hotar landets befolkning. UKIP i Storbritannien vill lämna EU med bland annat sådana motiv för att kunna stänga gränserna och bättre kontrollera vilka som kommer in. Idag har med våldsdådet mot Charlie Hebdo denna oro förstärkts. Därmed får SDs bild av den trojanska hästen en kick framåt.
Terroristhandlingar av den sort som vi idag sett handlar inte om religion utan om fanatism och vanställd ideologi. Ungefär som då kommunisterna skulle ta över världen och förvandla alla till kommunister. Men även om det är en mindre skara som utför dessa hemska handlingar så lugnar det knappast invånarna. Vi vet genom händelserna på Utöya vad en enda fanatiker kan orsaka.
Under en period kommer vi säkert att få en polarisering med främlingsfientlighet och protektionism.
Men i slutända lär det stärka människors vilja till frihet och rätt att tänka och bilda sig en egen tros- och livsåskådning.
Idag är jag Charlie
Och mina tankar går till de familjer som förlorat en far en mor en syster och en bror.
Mina tankar går till alla de vänner som nu sörjer sina förluster.
Mina tankar går till det franska folket som nu befinner sig i chock och vämjelse.
Börje Peratt
Välkommen till min mediala värld
Länkar
Jag är Charlie !
Läs mina läppar, Lyd! – Läs mitt svar, Skratta!
Avslöjande blunder?