SVT Debatt: Dr Mats Reimer anser att Vidarkliniken inte ska använda rövhål från kossa

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 16 januari 2015
- NewsVoice redaktion
Mats Reimer och Ursula Flatters - SVT Debatt den 15 jan 2015
Mats Reimer och Ursula Flatters - SVT Debatt den 15 jan 2015
Mats Reimer och Ursula Flatters – SVT Debatt den 15 jan 2015

Barnläkaren Mats Reimer från Mönlycke och Ursula Flatters från Vidarkliniken diskuterar antroposofisk medicin. Reimers angreppspunkt handlar bla om att antroposofisk medicin använder rövhål från kossa och att den i övrigt saknar naturvetenskapliga bevis. Programledaren påpekar då att skolmedicin använder mögel (penicillin). Ursula Flatters försöker och lyckas hålla en högre nivå på debatten.

Programmet kan ses tom 20 juni 2015 på SVT Play

Inslaget startar 27 minuter och 30 sekunder in i sändningen.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • “Chemicals with a trace of water acquire a frequency signature which can affect sensitive patients. This frequency signature of the “Mother Tincture” is the starting point for a homeopathic potentisation. Its frequency pattern is modified by dilutions and succussions until it has become a similiter. Illnesses have certain general characteristics in all patients, so certain potencies should have a general application. In allergy therapy the potency of the allergen has to be specific for the individual.”
  http://hpathy.com/scientific-research/homeopathy-%E2%80%93-how-it-works-and-how-it-is-done-1/

 • Kan delvis förstå Mats ställningstagande. Jag sa delvis för nu är det så här att när det gäller sjukdomar och de metoder som finns för att eliminera dem: Så kan man inte först stratifiera molekyler och bestämma vad de kan göra, utan att FÖRST undersöka om en verkan kan konstateras. Det är alltid VERKAN som kommer först. Spelar ingen roll hur konstigt det än må vara. Säger patienten att hen är frisk så räcker det gott. Kan denna ”verkan” beläggas vetenskapligt så måste man ta sig en funderare igen – och börja tänka utanför boxen.

  Idag år 2015 dör folk som flugor i cancer. Man forskar och forskar, årtionde efter årtionde men kommer ingen vart. Medicinerna är för dyra och sjukhusen hinner inte med alla operationer – därför måste dom dö – om man inte har gott om kosing, för då jäklar kan man bli botad. Jo, jo.

  Folk är inte dumma, de ser vad som händer. Om den vedertagna sjukvården skärper till sig och visar på ett rationellt beteende – då kanske folk ägnar sig mindre åt att vända den etablerade vetenskapen ryggen.

  Hej och Tack!

 • VoF kommer nog snart byta ut Mats Reimer mot någon som uppträder mindre arrogant och är mindre självgod, översittaraktig och okunnig – hans kopplingar till läkemedelsindustrin och hans ivriga förespråkande av utskrivning av narkotiska preparat till barn och ungdomar kanske kan komma att avslöjas för den breda allmänheten och ifrågasättas.

  Många som lider av borrelia glömmer inte heller att han – okunnig som han är – stämplat dessa som inbillningssjuka. Många läkare över hela världen arbetar för att försöka hjälpa patienter med borrelia men oraklet från Mölnlycke tycker inte det är något problem – det är bara att kalla dem för inbillningssjuka så finns inte sjukdomen.

  Jag har en känsla av att han börjar bli en belastning för den läkemedelsindustri han tjänar.

  Ursula Flatters gjorde en berömvärd insats, lugn, saklig och med väl underbyggda fakta lyfte hon fram varför Sverige måste sluta med sin förföljelse av läkare som arbetar med antroposofiska medel – vi intar en skamlig särställning i Europa med våra myndigheters förföljelse av alternativa behandlingsmetoder.

  UB

 • Reimers “rövhål” snack sätter nivån på debatten, dessutom i ett program som sällan eller aldrig duger för seriösa debatter, man slänger runt en massa ord och fraser, ingen får prata färdig och så nästa programpunkt. Diskussionen nyligen i nyheterna med Larhammar var sakligare, underströk Larhammars underläge klart och tydligt, han hade heller inget att komma med mot saklig upplysning från Vidar kliniken.
  Synd att det inte kan bli bättre – alternativmedicinen måste få en ärlig chans !

 • Blanda inte ihop äpplen och päron!
  Rätt ska vara rätt! Det är skolmedicinen som har skapat sin egen “gräddfil” och som barrikaderar allt som hotar deras monopol. Olika “skolor” står mot varandra. Mångfald borde ovillkorligen accepteras på medicinens område.

  Glöm inte bort att skolmedicinen handlar om kemi! Homeopati däremot är en fysisk sublimenal/immateriell terapi som syftar till att balansera kroppens kraftfält och därmed normalisera den sjukes vävnader och kan således inte skada människan eller naturen.

  Alla behandlingar och preparat inom olika skolor borde få konkurrera på lika villkor, där hänsyn tas till såväl kostnader som biverkningar och inte minst resultat, vilket alltså inte är fallet för närvarande.

  Skolmedicinen ser endast till behandlingarna och inte till resultaten!! Vid cancersjukdomar dör t.ex. ca 25.000 människor varje år med skolmedicinens behandlingsmetoder (strålning och/eller cytostatika).
  Jag har själv haft cancer (2001-2004) och överlevt i huvudsak genom alternativ medicin.
  Även alternativmedicinen går att utreda vetenskapligt, men det leder inte till några inkomster för Big Pharma, eftersom medlen ej går att patentera!

  Vill ni veta mer om nya synsätt på cancer, så finns 2000-Talets Vetenskap – Tidningen som talar… när andra tiger! Besök gärna hemsidan http://www.2000tv.se

 • Raphael Mabo
  “Mats Reimers argumentation var helt ovetenskaplig.”

  Precis liksom det mesta av skolmedicinen, 90% j-a forskningsfusk, undantaget är väl akutmedicinen som är bra. Resten ska de inte peta i, lämna det till naturopater, kiropraktorer och andra s.k alternativmedicinare som Ayurveda etc. de som kan bota!!

  Herr Reimers skolmedicin är lika vetenskaplig som voodoo.

  Reimers är överstepräst i medicinkyrkan.

 • Fy vad lågt av Mats Reimer och att han som barnläkare vet att man använder moderkakor och aborterade foster inom skolmedicinen och kommer med en sådan anklagelsepunkt. Exemplet med mögel var väl ett välment försök att räta upp det hela av programledaren, men inte så drastisk som faktisk verkligheten är. Sorgligt att Sverige är så efterblivet trots EUs och WHOs syn på alternativmedicin.

 • Min erfarenhet av naturvetenskapliga teorimodeller och analysredskap ger att det inte är ett hållbart argument ur vetenskaplig synvinkel att döma ut ett medels verkan på grund av den egna subjektiva åsikten om innehållsdeklarationen som humoristisk, så Mats Reimers argumentation var helt ovetenskaplig.

  Det som verkligen borde vara viktigt, är om preparaten och läkepedagogiken fungerar eller inte. Här finns det många vetenskapliga studier som visar att det faktiskt fungerar. Antroposofisk medicin, precis som homeopatisk medicin, används i övriga Europa och har där ett större erkännande än i Sverige.

  Anledningen till att antroposofisk och homeopatisk medicin är kontroversiell, det grundar sig i det som Mats Reimer återkommande raljerar om – nämligen utspädningen. Dessa läkemedel har olika utspädningar och varje utspädning påverkar kroppen och sinnet på lite olika sätt. Dessa utspädningar innebär att det inte finns någon molekyl kvar av det ämne som spädes ut, och det är anledningen till att den traditionella medicinska och biologiska vetenskapen dömer ut antroposofisk och homeopatisk medicin – utifrån idén att eftersom det inte finns en molekyl kvar så finns ingen verksam substans och då är det bara i praktiken vanlig vatten. Därför blir deras analys att positiva effekter enbart kan handla om placebo.

  Men tänk om det är så att den medicinska och biologiska forskningen inte har upptäckt allt i världen, att bara för att dessa läkemedels funktion inte passar in i den västerländska naturvetenskapens bild av hur sjukdomar och kroppen fungera så är det ingen evidens för att det inte finns sådant som vi inte har upptäckt än och inte i dag förstår.

  Att antroposofisk och homeopatisk medicin bevisligen fungerar ser jag som evidens för att det finns mer för naturvetenskapen att upptäcka och förstå än naturvetenskapen ser som accepterad verklighet idag.

  • Sant
   Se tex på en sån enkel sak som att bakteriefloran från slidan tycks förbättra skyddet mot allergier och att man vid kejsarsnitt numer har insett att barnet bör bestrykas med slidbakterier. Det var man i alla fall inte allmänt medveten om inom vården tidigare.

  • Men då skulle i alla fall jag känna mig bekvämare om den homeopatiska läkarkåren kan lägga lite krut på grundforskning som förklarar vad effekten kommer ifrån och inte bara som i inslaget säga att man kanske får “förändra sin syn på molekyler”, för i och med att man säger det så erkänner de också i mina ögon att de inte har en aning om hur det hela fungerar?

   Den dagen jag läser en klinisk studie som visar effekt i kombination med en välgrundad teori som gör att det går att mäta en tydlig skillnad mellan preparaten och vanligt vatten så är jag också villig att i god vetenskaplig sed acceptera det och förändra mitt synsätt på homeopatisk medicin. Tills dess kan det i mina ögon endast ha en placeboeffekt (som kan vara nog så effektiv).

   • Jag erkänner att jag måste ha varit mycket trött när jag kommenterade ovan och inte såg att Raphael skrev det där om vatten. Jag kommenterar bara den detaljen nu. Där förstår jag verkligen att Reimer raljerar även om jag föredrar pedagogik framför raljerande. Utspädning kan givetvis leda till oavsiktlig kontaminering på vägen så att det utspädda i själva verket blivit mer koncentrerat med någon annan aktiv ingrediens. Men i så fall måste det vara ngt väldigt starkt preparat och det är osannolikt som generell förklaring.
    En mer angenäm/spännande/lustfylld psykologisk atmosfär kring antroposofer och homeopoter – psykologin i att outsiders får revanch mot besserwisser vetenskapen.
    Trons makt.
    Skolmedicinen utförs ju nästan säkert av någon som var plugghäst.

 • Det är nog värre än så, Pia. Jag tror att radio och tv samt övriga massmedia är matens förlängda arm. De vill inte ha seriös debatt, utan vilseleda folket. Det borde heta “maktkedia”.

 • En irriterande tendens är också att SR och SVT fortsätter använda sig av VoF som “experter” i debatter. Jag har skrivit och klagat :-). Men det är väl det som är massmedias själ, det ska vara kort och det ska vara krig. Då säljer man program och lösnummer. Jag vägrar titta på debatter eftersom jag upplever dem mer som verbala krig än som informationskälla.

  • SVT och objektivitet är så långt från varandra som bara går anser jag. Det som SVT många gånger bra på är att springa olika lobbyers ärenden.

 • Beklagligt att se hur frågan hanteras i media! En terapi som är så stor i Europa och övriga världen kan man inte debattera så här kort och ge publiken en seriös information. Och särskilt inte med en debattör från skeptiker rörelsen som enbart raljerar och försöker göra sig rolig på motståndarens bekostnad. Dålig debatt helt enkelt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *