Fd ordförande Jesper Jerkert stämdes för grovt förtal – Vetenskap och Folkbildning i Tingsrätten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 januari 2015
- NewsVoice redaktion
Skeptiker VoF Tshirt

Skeptiker VoF TshirtEn fd ordförande i Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har stämts och tvingats till svensk domstol. Stämningen lämnades in 2011 av ett svenskt företag som anser att föreningens forum skadat företagets rykte och affärer. VoF:s tidigare ordförande Jesper Jerkert på KTH, som enligt stämningen pekats ut som ansvarig utgivare för forumet, menar att han inte är ansvarig, men företagets VD säger sig ha bevis för motsatsen.

Bild genererad på Spreadshirt.se | Artikeln är uppdaterad

Stämningen gäller en diskussionstråd på VoF:s webbforum som i bästa Flashback-anda dragit företaget i smutsen, ett exempel på näthat riktat mot företagets VD, enligt stämningen. Företaget arbetar med medicinsk forskning.

Rättegångsförhandlingarna är uppdelade i tre delar och den första förhandlingen vid Tingsrätten genomfördes under hösten 2014. Nästan tillfälle blir i början på 2015. Företagets VD som själv representerade företaget vid den första förhandlingen har vid nästa konfrontation med sig en advokat.

Det var i juli 2011 som diskussionstråden med förtalstexter postades på VoFs forum och företaget reagerade direkt med att kontakta VoF och uppmanade dem att ta ned tråden för att slippa polisanmäla VoF:s ansvarige utgivare. Den dåvarande ordföranden i VoF, arkeologen M. Rundkvist, kommenterade brevet med invektiv.

Rundkvist skriver att VoF mottagit ett brev från företaget som tydligt klagade på trådens innehåll, men istället för att bemöta företagets önskemål svarade M. Rundkvist med att slå ifrån sig allt ansvar.

Därefter trodde omvärlden att konflikten dött ut, men i själva verket drogs VoF inför rätta. Diskussionen i den negativa tråden tystnade helt i oktober 2011.

På VoF:s forum stod bla felaktigt att företagets VD hade blivit stämd flera gånger tidigare vilket VoF raderade några dagar innan tingsrättens förhandlingar började. Enligt en advokat är det att jämställa som ett erkännande av gärningen. Det finns fortfarande över 100 förtalstexer kvar på tråden. Jesper Jerkert är därför stämd för grovt förtal och förolämpning och om denne blir fälld riskerar Jerkert 6 månaders fängelse.

VoF:s Jesper Jerkert dök inte upp i rättssalen

Jesper Jerkert som inte infann sig vid den första rättegångsförhandlingen hösten 2014 säger till sitt försvar att forumet aldrig tidigare har dragit på sig kritik, något som sannolikt förvånar många eftersom kritiken om hur VoFs forum behandlar oliktänkande, emellanåt i formen av näthat, till och med har varit föremål för intern debatt. Sofia Fransson som tidigare var styrelsemedlem i VoF inlämnade den 2:a mars 2010 en motion till VoFs årsmöte. Hon gav i motionen exempel på allvarlig kritik riktad mot VoF forum och hon föreslog åtgärder. Hennes förslag fick avslag av en enig styrelse.

Företagets VD säger att denne är intresserad av att få fram fler exempel på klagomål som skickats in till VoF eller exempelvis KTH där föreningen har sitt högsäte eller anmälningar som gjorts till Datainspektionen alternativt andra myndigheter. Sådan dokumentation skulle underlätta domstolsprocessen.

VD:n skriver till NewsVoice att KTH borde titta närmare på stämd mot Jesper Jerkert och att han och hans förening systematisk förtalar människor på nätet och därmed digitalt sprider näthat.

NewsVoice fick kännedom om fallet först under hösten 2014, men kommer att följa fallets utveckling under 2015.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq