Fd ordförande Jesper Jerkert stämdes för grovt förtal – Vetenskap och Folkbildning i Tingsrätten

29

Skeptiker VoF TshirtEn fd ordförande i Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har stämts och tvingats till svensk domstol. Stämningen lämnades in 2011 av ett svenskt företag som anser att föreningens forum skadat företagets rykte och affärer. VoF:s tidigare ordförande Jesper Jerkert på KTH, som enligt stämningen pekats ut som ansvarig utgivare för forumet, menar att han inte är ansvarig, men företagets VD säger sig ha bevis för motsatsen.

Bild genererad på Spreadshirt.se | Artikeln är uppdaterad

Stämningen gäller en diskussionstråd på VoF:s webbforum som i bästa Flashback-anda dragit företaget i smutsen, ett exempel på näthat riktat mot företagets VD, enligt stämningen. Företaget arbetar med medicinsk forskning.

Rättegångsförhandlingarna är uppdelade i tre delar och den första förhandlingen vid Tingsrätten genomfördes under hösten 2014. Nästan tillfälle blir i början på 2015. Företagets VD som själv representerade företaget vid den första förhandlingen har vid nästa konfrontation med sig en advokat.

Det var i juli 2011 som diskussionstråden med förtalstexter postades på VoFs forum och företaget reagerade direkt med att kontakta VoF och uppmanade dem att ta ned tråden för att slippa polisanmäla VoF:s ansvarige utgivare. Den dåvarande ordföranden i VoF, arkeologen M. Rundkvist, kommenterade brevet med invektiv.

Rundkvist skriver att VoF mottagit ett brev från företaget som tydligt klagade på trådens innehåll, men istället för att bemöta företagets önskemål svarade M. Rundkvist med att slå ifrån sig allt ansvar.

Därefter trodde omvärlden att konflikten dött ut, men i själva verket drogs VoF inför rätta. Diskussionen i den negativa tråden tystnade helt i oktober 2011.

På VoF:s forum stod bla felaktigt att företagets VD hade blivit stämd flera gånger tidigare vilket VoF raderade några dagar innan tingsrättens förhandlingar började. Enligt en advokat är det att jämställa som ett erkännande av gärningen. Det finns fortfarande över 100 förtalstexer kvar på tråden. Jesper Jerkert är därför stämd för grovt förtal och förolämpning och om denne blir fälld riskerar Jerkert 6 månaders fängelse.

VoF:s Jesper Jerkert dök inte upp i rättssalen

Jesper Jerkert som inte infann sig vid den första rättegångsförhandlingen hösten 2014 säger till sitt försvar att forumet aldrig tidigare har dragit på sig kritik, något som sannolikt förvånar många eftersom kritiken om hur VoFs forum behandlar oliktänkande, emellanåt i formen av näthat, till och med har varit föremål för intern debatt. Sofia Fransson som tidigare var styrelsemedlem i VoF inlämnade den 2:a mars 2010 en motion till VoFs årsmöte. Hon gav i motionen exempel på allvarlig kritik riktad mot VoF forum och hon föreslog åtgärder. Hennes förslag fick avslag av en enig styrelse.

Företagets VD säger att denne är intresserad av att få fram fler exempel på klagomål som skickats in till VoF eller exempelvis KTH där föreningen har sitt högsäte eller anmälningar som gjorts till Datainspektionen alternativt andra myndigheter. Sådan dokumentation skulle underlätta domstolsprocessen.

VD:n skriver till NewsVoice att KTH borde titta närmare på stämd mot Jesper Jerkert och att han och hans förening systematisk förtalar människor på nätet och därmed digitalt sprider näthat.

NewsVoice fick kännedom om fallet först under hösten 2014, men kommer att följa fallets utveckling under 2015.

Text: NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
29 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ulf N
Ulf N
Gäst
14 september 2015 kl 23:21

Kan vi kanske hålla oss lite mer till ämnet?
“NewsVoice fick kännedom om fallet först under hösten 2014, men kommer att följa fallets utveckling under 2015.” Ja tack, vad har händer?

hellbrynje
hellbrynje
Gäst
20 januari 2015 kl 12:04

Det kom en opinionsartikel:
”Elöverkänslighet existerar inte”
http://www.svt.se/opinion/article2612946.svt

efter att svt hade publicerat:
Elöverkänsliga får miljonbidrag från staten
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/eloverkansliga-far-miljonbidrag-fran-staten

Bara en timme mellan publiceringarna – så svt var så måna om att få hämta in vidrig info från “vetenskap” för att ytterligare vara duktiga i sitt uppdrag att vara agendariktig.

Ann-Louise: ”Jag har varit elöverkänslig i sex år”
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/ann-louise-jag-har-varit-eloverkanslig-i-sex-ar

Red
Red
Gäst
8 januari 2015 kl 15:20

Svar till Deusur, 8 Jan, 2015 at 00:15

Det saknas tyvärr bevis på att vaccin fungerar:
Läkemedelsboken 2014 bekräftar: Det saknas bevis för att vaccin fungerar

Barnsjukdomarna var borta innan vaccinationsprogrammen startade:
Vaccinationsindustrin lurade skolmedicinen och världen – värdet av vaccin ifrågasätts

Mässlingsfallen hade försvunnit med 90% innan mässlingsvaccinet existerade

Uppköpen och övertron på vaccin är starkt kopplad till jäv:
Socialstyrelsens jäv utreddes inte vid vaccininköp – 3 av 6 hade koppling till industrin

Därför är det kontroversiellt att ta vaccin…

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Red
2 februari 2015 kl 20:32

Ytterligare en länk för Deusur att pondera över:
http://www.greenmedinfo.com/blog/measles-transmitted-vaccinated-gov-researchers-confirm

So much for vaccin being ‘good medicine’ ..eh!!!

Eiwa
Eiwa
Gäst
8 januari 2015 kl 12:39

Saken är den att det spelar egentligen inte så stor roll om man har högskoleutbildning eller ej. Det räcker att man är intresserad och dagligen läser , söker och tänker kritiskt.
Själv har jag en femårig högskoleutbildning bakom mig men jag insåg ganska snabbt att vill jag inte sälja mig till rent profiterande företag som inte bryr sig ett dyft vad gäller den lilla människan , miljön, och ett hållbart samhälle så behövde jag gå en annan väg.
Att som Fredrik A. tänka att outbildade är idioter och högutbildade är de enda som kan bedöma saker och ting korrekt ja då är man ute och cyklar.

Julius
Julius
Gäst
7 januari 2015 kl 22:41

Fredrik A. MENAR DU ATT ALLA SOM ÄR INTE HÖGUTBILDADE ÄR IDIOTER OCH KAN INGENTING OM VETENSKAP ? Jag själv har bara en gymnasie utbildning men hittills har jag läst mer en 2.500 böcker inom många ramar som fysik,kemi,astronomi,historia,religion m.m.Jag är inget expert på några område men jag förstår endå rätt mycket när det gäller vetenskap.Bara för att man är inte högutbildad som du ska du inte tror att alla är idioter.Jag är helt övertygad att det finns många som jag och ja, vi vet mycket men vi tillhör inte en sekt som kallas Vetenskap och inte minst vi prostituerar oss inte för stora företag som många av dina kollegor gör för pengarnas och maktens skull.

harrypersson
harrypersson
Gäst
7 januari 2015 kl 13:12

Fredrik Alvelöv är totalt utan kritiskt tänkande han tror att en sekt som leds av en pengahungrig trollkarl, som saknar högre utbildning, och har en stiftelse, som han kontrollerar(OBS inget inflyttande från “medlemmarna” där(De får betala medlemsavgift, men får inget inflytande), och via den lurar han människor, att WHO har fel som vill få bort kvicksilver ur mänsklig produktion. Han vill tillsätta flluorid till dricksvattnet(Den typ av tvångsmedicinering är olaglig i sverige(den är inte heller ofarlig).Se:

http://buggesblogg.blogspot.se/2014_07_01_archive.html
http://buggesblogg.blogspot.se/2014/12/is-sceptical-movement-really-sceptic.html

Är man för kritiskt tänkande och folkhälsa är VoF något man måste bekämpa. Visst finns det skojeri inom alternativmedicinen, men är man inte emot de felaktiga kostråden(som VoF stödjer) om man inte är emot den omfattande brottsligheten inom läkemedelsindustrin
( http://www.amazon.com/Deadly-Medicines-Organised-Crime-Healthcare/dp/1846198844 ), då bör man inte bli tagen på alvar. Dan Larhammar(från Larhammar Consulting ett företag som betjänar läkemedelsindustrin) försöker dra bort uppmärksamheten från de riktigt stora brotten, och få folk att syssla bara med de små brotten i stället, och det deltar du i Fredrik Alvelöv.

en nyans av vitt
en nyans av vitt
Gäst
7 januari 2015 kl 11:44

All Of Science Is A Lie
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread559230/pg1

Allopathy an ‘Evidence or Science-based’ medicine lie
http://www.whale.to/a/evidence_based.html

en klar och fin färg
en klar och fin färg
Gäst
7 januari 2015 kl 09:16

Att VoF skulle vara den “största kriminella organisation vi har här i landet, efter RFSL” säger en hel del om ditt förstånd och förmåga att ta reda på fakta. Men du är kanske inte lagd åt att ta reda på fakta.

Diana Mari
Gäst
6 januari 2015 kl 18:10

De är fruktansvärda den här föreningen..kriminella allihop..den otroliga skada de ställer till, finns inga gränser..

Fredrik Alvelöv
Reply to  Diana Mari
7 januari 2015 kl 00:49

Säger en person som är emot att vaccinera och därmed dömt miljontals barn till döden. Ja, det är sorgligt att skolorna inte lyckas motivera alla att lära sig ens den mest grundläggande vetenskap.

Och att kalla alla inom VoF för kriminella är förtal – en kriminell handling!

en nyans av vitt
en nyans av vitt
Gäst
Reply to  Fredrik Alvelöv
7 januari 2015 kl 01:11

Du verkar vara en galning Fredrik. Men ta du dina vaccinationer och fluorskölj och “forska” vidare. “högre utbildning”… hehe, du anar då naturligtvis inte att det där var bara en omskrivning för den ackreditering du erhållit via betyg, för att du blivit godkänd att kugga in i pk-vilseledandet. VoF är den största kriminella organisation vi har här i landet, efter RFSL.

JHL
JHL
Gäst
Reply to  Fredrik Alvelöv
7 januari 2015 kl 02:23

När en person som avstått att vaccinera sina barn uttalar sig ger detta bara mer tyngd åt dennes övriga åsikter. Barnen är absolut inte dömda till döden, sådana hemska domar får man av andra saker, exempelvis kontaminerade vacciner – http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/11100478/Dozens-of-children-feared-dead-after-being-injected-with-tainted-measles-vaccine-in-Syria.html

Kan mycket väl tänka mig att VOF-ligan missat nyheten om att William Thompson medvetet undanhållit information om länken mellan autism och vaccinationer. Antar att de med “högre utbildning” vet hur man söker information om fallet där medgivelsen kan höras på bl.a youtube. Av ren vänlighet och för att skona fler barn från att få onödiga biverkningar bifigar jag en länk angående fallet som svensk etablerad media inte brytt sig om – http://www.globalresearch.ca/new-cdc-whistleblower-video-more-autism-fraud/5407390

Deusur
Gäst
Reply to  JHL
8 januari 2015 kl 00:15

Hej,

vaccinationer har spelat en väldigt stor roll för att bekämpa många allvarliga sjukdomar. Utan dem hade vi knappast besegrat smittkoppor eller t ex reducerat polio hos barn till den blygsamma omfattning sjukdomen lever kvar i tredje värden idag. Sen kan det finnas biverkningar. Oftast tillfälliga krämpor såsom feber som immunförsvarets motangrepp utlöser.

Att inte vaccinera sina barn utsätter inte barnen själva för fara, det innebär också att barnen om de smittas riskerar att smitta ytterligare andra barn. Det finns därför också ett samhällsmässigt ansvar i att skydda sig mot sjukdomar.

Sen är en anledning till att högre utbildning och forskning behövs just att man på ett seriöst sett som går att kontrollera och kan återskapas och testas av andra, kan undersöka fakta. Vem som helst kan lägga ut lite trams på internet. Just youtube är överfullt med allt från information om hur allt från silverelixir av olika slag kan bota all världens sjukdomar till att president Obama är en V-ödla. Alla dessa samlar sin skara av tokdårar för inbördes dyrkan. Tyvärr är internet byggt så att personer som t ex dragits med i viss sekt eller tror på viss konspirationsteori ofta hittar träffar från andra med samma tro och sedan inte i tillräcklig utsträckning söker källkritik eller ideologiska motståndare som kan ifrågasätta utan inbördes stärker varandra i sinna vanföreställningar. Motsatsen till seriös forskning alltså.

anders
anders
Gäst
Reply to  JHL
2 februari 2015 kl 20:17

Hej Deusur.

Kanske kan man studera denna text och speciellt den medföljande tidlinjen för introducerande av vaccin i relation till sjukdomarnas förekomst. Det verkar vara flera andra faktorer som spelar in då fallen av sjukdom faller dramatiskt redan innan introduktion av vaccinering genomförs. Kanske är det levnadsstandard, eller hygien i allmänhet eller andra saker som får genomslag, men den minskade förekomsten av sjukdomsfall indikerar att man bör ta en närmare titt på de bakomliggande orsakerna.
http://www.westonaprice.org/health-topics/vaccinations-parents-informed-choice/

För en djupare analys av vilka biverkningar som kan tänkas uppkomma så är det av vikt att inte avvisa de rön som görs dagligen och som publiceras på:
http://www.vaccin.me

castoropollux
Reply to  Diana Mari
7 januari 2015 kl 12:15

Korruptionen har begåvats med ännu ett stenansikte.. Hjulen varar än till Påskön..

Ewa
Ewa
Gäst
6 januari 2015 kl 10:33

Märklig figur , har studerat teknisk fysik men ägnar sig åt att racka ned på alternativa terapier samt tänkesätt . Har han inget annat för sig .
Läste lite om Osheraffären , jag häpnar över hur mycket tokigheter karln håller på med .

Fredrik Alvelöv
Reply to  Ewa
7 januari 2015 kl 00:51

Vi som har skaffat oss en högre utbildning förstår hur mycket det finns att lära sig. Vi gillar inte heller att se bluffmakare slå mynt av er okunnighet. Rätt komiskt: Vi gör det här för att de obildade ska slippa bli lurade och tacken blir otacksamhet!

Ewa
Ewa
Gäst
Reply to  Fredrik Alvelöv
7 januari 2015 kl 09:09

Din antydan om ni är de högutbildade och vi andra den outbildade pöbeln är verkligen skrämmande . Denna kommentar säger egentligen allt . Och att pöbeln dessutom är otacksam . Otroligt . Att du ( ni ) överhuvudtaget tänker i sådana banor gör att man förstår varför världen ser ut som den gör .

castoropollux
Reply to  Fredrik Alvelöv
7 januari 2015 kl 11:59

Ingen har undrat om Lundsbergsandan inte bara är ett lokalt spöke utan en företeelse ingrodd i betydligt fler och tjockare väggar.. Att tapetsera verkligheten med ständiga bekräftelser verkar inte övertänkt..

Birgitta
Birgitta
Gäst
Reply to  Fredrik Alvelöv
7 januari 2015 kl 12:52

Visst finns det massor av kunskap att lära sig. Kunskap behöver inte vara av vetenskaplig natur för att räknas. Det säger sig självt att vetenskapliga kunskaper, teorier och metoder inte är något kognitivt medfött/naturligt utan är ett artificiellt sätt att resonera med hjälp av upprapning av tankefäders gods.

Det krävs många års studier och träning med handledning för att lära sig att tänka IDEOLOGISKT rätt och riktigt, dvs framtagning av kunskap för disciplinering av majoriteten av andra människor. De som svarar bäst på indoktrineringen får diplom.
Ludwig Fleck visar i skriften “Uppkomsten och utvecklingen av ett vetenskapligt faktum” att kollektiv har olika tankestilar där man väljer olika fakta för att skapa kunskap. Den “folkliga” kunskapsprocessen måste således ses som jämbördig med den vetenskapliga.

Vetenskapen har stöd från den ekonomiska eliten för att driva och förstärka deras världsbild. Det är väl inte konstigt att vi andra har synpunkter när vi ser resultaten av tillämpade “kunskaper”?

Bland alternativare finns det många med “högre utbildning” som hoppat av cirkusen. Det finns mycket i de vetenskapliga kunskapsfabrikernas bakgårdar som man lägger locket på för att dölja – allt för att upprätthålla skenet av “objektivet och neutralitet”. I själva verket bedrivs en slags kunskapsprostitution. Det gäller även inom arkeologin – ett område som dåvarande ordföranden i VoF, arkeolog Martin Rundkvist, är väl bevandrad i. Kanske skulle han gräva där han står?

Else
Else
Gäst
Reply to  Fredrik Alvelöv
20 januari 2015 kl 21:25

Då jag saknar högre utbildning har jag inte lärt mig “hur mycket” det finns att lära sig. Hur mycket är det? Fast det spelar ingen roll. Jag nöjer mig med att det är mycket och att ingen vet allt och alla vet något.

”anamma skepsis som tankesätt”.
Alla är skeptiska till något. Jag hyser t.ex. stark misstro till vofs agenda. Alla som inte tror på regeringars officiella förklaringar till vad-det-än-må-vara är skeptiska. Alla som misstror läkemedelsbolagens “goda vilja” är skeptiska. Alla som misstror gmo, vacciner m.m är skeptiska. Så det handlar bara om vart misstroendet riktas.
Csi/vof har inte monopol på skepsis. De är inte heller skeptiska till utvald forskning och utvalda “präster” som uttolkar “vetenskapsgudens” resultat. De litar blint på forskningsresultat som passar deras agenda (vilken de flesta voffare inte har en aning om).
Du kanske tror på allt reklamen för en produkt säger, men jag är mycket skeptisk. Utan vetenskapligt och/eller religiöst stöd, påstår jag att regeringar, schampotillverkare, läkemedelsbolag, matproducenter, m.fl. m.fl. använder sig av reklambyråer för att sälja sina produkter/idéer/sanningar med syftet att själva tjäna på det. Oavsett det kallas reklam eller propaganda må du tro att jag är skeptisk till “budskapen”.
Så även utan högre programmering och “välvilliga” folkbildare går det utmärkt att vara skeptisk.

“Vi gör det här för att de obildade ska slippa bli lurade och tacken blir otacksamhet!”
Du är sk´trädd för att bli lurad och ska frälsa mig (utan “högre” utbildning), skojar du?
Förväntar du dig dessutom tacksamhet så behöver du tänka till lite själv då förklaringen uppenbarligen inte ingick i läroplanen.

JAG väljer vilka bluffar jag går på och du eller andra ”folkbildare” har inte mitt mandat att “rädda mig”. Ge f-n i att använda mig i dina tarvliga försök till självupphöjelse.
Rädda dig själv!

Kerstin
Kerstin
Gäst
Reply to  Fredrik Alvelöv
20 januari 2015 kl 22:05

Om man vet hur mycket det finns att lära, så bör man också inse hur lite man egentligen vet, oavsett hur skolad och bildad man anser sig vara. Då bör en viss ödmjukhet inför världen infinna sig och man bör vara tillräckligt vidsynt att våga tänka tanken att den vetenskap som man anammat och tror är sann mycket väl kan visa sig vara en förenkling eller feluppfattning. Detta är sann vishet och bildning. Vågar man inte tänka utanför boxen och ifrågasätta invanda tankemönster och idéer så är man inte mycket till vetenskapsman/kvinna och den bildning man tycker sig ha är inte mycket värd. Men intet nytt under solen. Ovanstående var ungefär vad Sokrates sa på sin tid, men frispråkighet och vidsynthet var inte populärt på den tiden heller och vi vet ju alla (som är bildade) hur det gick för honom sedan. Straffet idag är dessbättre inte detsamma, men åsiktsjägarna och idéstymparna är förmodligen minst lika ihärdiga och smaltänkande som då.

borjeperatt
Gäst
5 januari 2015 kl 22:03

Tack Chris, att du fixade rätt länk. Ja jag byggde artikeln på en gammal artikel som med all ny text fick dagens datum. Missade att ändra det. Tur att man har goda övervakare. 🙂

borjeperatt
Gäst
5 januari 2015 kl 19:36

Påminner om min anmälan från februari 2013 Anmälan för organiserat näthat, olaga hot, uppvigling, stalking och fridsbrott

Chris
Chris
Gäst
Reply to  borjeperatt
5 januari 2015 kl 20:53

Här kommer rätta länken

Julius
Julius
Gäst
5 januari 2015 kl 14:02

Äntligen en person med ryggrad som inte backar för att dra dessa högmodiga s.k.vetenskapsförening inför domstol.Det var på tiden att folket som de så mycket föraktar,slår tillbaka.Hoppas att vi kan läsa fler och fler liknande artiklar och inte minst på banksidan också.

Fredrik Alvelöv
Reply to  Julius
7 januari 2015 kl 00:44

Du menar att du tycker att det är bra att alla bluffmakare och skojare ska få vara helt oemotsagda? Det är nämligen en del av folkbildningen att få folk att tänka själva, att hänvisa till seriös forskning och att veta vad som är rimligt. Att anamma skepsis som tankesätt.

Trist att obildade är i majoritet och därför får oförtjänt uppmärksamhet och dessutom belastar vårt rättsväsende med sin barnsliga ilska, när de har blivit överbevisade av vetenskapen.

Urban Hådén
Reply to  Fredrik Alvelöv
7 januari 2015 kl 18:55

Det är mer trist att läkemedelsföretagen och deras miljardfinansierade sk “seriösa forskning” kör över andra alternativ än sina egna. Stora finansiella muskler styr vetenskap och media efter behag.