Jag vet varför NewsVoice passerat 189 000 unika besökare per månad

publicerad 12 februari 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Torbjörn SasserssonLEDARE. Jag träffade nyligen en av Svenska Dagbladets tidigare styrelseledamöter och han menade att gammelmedierna haft problem med att klara det teknikskifte som inleddes i och med internets nedkomst med start runt 1995 i Sverige.

Framtiden tror han snarare ligger inom de alternativa medier som inleder sina banor mitt i den nya tekniken, på samma sida som de sociala mediernas användare. Gammelmedierna kanske inte ens klarar av att rädda sig själva genom att anpassa sig till det nya. Det är tveksamt om de egentligen står på folkets sida överhuvudtaget och vanligt folk står för 99% av populationen.

NewsVoice har vuxit enormt snabbt senaste året. Tidningen startade 2011 och det är nu det fjärde året som inletts. Etablissemangets relation till NewsVoice är minst sagt njugg och när NewsVoice har nämnts har den kallats för “sajt” eller “propagandasajt” och det finns en gnutta komisk avundsjuka i det tror jag.

En annan nättidning som jag sneglat på och jämför NewsVoice med har det inte gått så bra för, trots finansiering i mångmiljonklassen, och det är Sourze.se. Redaktören där vill inte ens svara på mina vänliga samarbets-mail. Anledningen för mig är klar. Den nättidningen tar inte ställning för någonting, men det gör NewsVoice, därav en större framgång. Jag tror framtiden för nyhetskanaler är att ta ställning FÖR någonting [nytt och bättre] i en tid som alltjämt präglas av en ängslan för utanförskap utanför etablissemangets kontrollerade område.

Självklart måste det finnas en avvägning mellan journalistisk neutralitet och ställningstagande. Därför är det viktigt att särskilja nyhetsartiklar från debattartiklar. Det är i övrigt inte bara tidningar som SvD och DN som har ensamrätten att stå för någonting.  SvD och DN står för väldigt tydliga saker och de är i det närmaste rena “propagandasajter” för tex: USA:s “war OF terror”, social demokrati, myndighetsövertro, industrismicker, politisk korrekthet och Gud vet vad katten i övrigt släpat in på redaktionerna.

En viktig inkanal för NewsVoice är Vaken.se som ofta länkar till NewsVoice. Det tackar vi för, men jag skulle önska att Vaken.se ökade på sitt självförtroende och skapar mer eget unikt innehåll. De skriver i artikeln: “Vi vet varför vaken.se har passerat 172,000 unika besökare”:

Vaken.se har inget egenvärde, vi är bara en plattform och en språngbräda för den som vill studera mera. Vår ambition har aldrig varit att göra Vaken.se i sig självt till något, det är enbart den information vi väljer att hålla fram som har ett värde.

Kanske det är dags att Vaken tar steget och i större grad blir en källa för originalinnehåll.

Det gäller att sluta upp med att försöka “passa in”. Journalisterna måste kränga sig ur den hemliga önskan att få ett erkännande från etablissemanget eller bara vara “duktiga”. Till och med ETC.se verkar lida av denna mentalsjukdom. Glöm det. Det är inte vägen framåt. Bygg nytt istället och ta bladet från munnen och en sak till; börja prata med människor från andra kulturer. Svenskarna kan inte lösa Sveriges problem. Vi behöver friskt blod och internationell hjärnkraft från andra länder för att inte stagnera. Tänk på det mångkulturella New York om det hjälper.

Torbjörn Sassersson, redaktör


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: NewsVoice
 • @casangeli1
  Du tycks inte veta att ytterst få journalister idag har en säker tillvaro! De flesta är uthyrda av bemanningsföretag och kan snart nog vara utan arbete. Inte ens den store Peter Wolodarski har troligen sitt jobb kvar på DN om han skulle låta journalisterna där få framföra vad de faktiskt fått information om – om sanningen som DN känner till, men dess ägare inte vågar publicera – OM annonsörerna ogillar vilka ärenden som DNs ägare tillåter att bli publicerade …. Sen kan man undra hur och var ett press-stöd kommer in i bilden ….

  Skulle DN överleva utan press-stödet? Vad tror Du?

  Om Du vore journalist och levde under ovan beskrivna villkor – vad skulle Du då våga skriva och tänka …. om den lönen Du får för Ditt dagliga slit slutar att komma in på Ditt lönekonto …

  Om annonsörerna inte gillar vad DN tar upp på sina sidor … hur länge till tror Du då att ägandet av DN fortsatt sker hos Bonnier … de pengar Bonnier behöver för att fortsätta med alla sina övriga verksamheter ….

  Följ pengarnas väg även i det fina Sverige – då vet Du nog rätt bra hur sanningen ser ut …

  Vi med åsikter om rådande fel och brister inom alla områden i “det bästa” av länder skall vara mycket glada att NewsVoice låter oss att få framföra kritik ingen annan vågar att framföra …

  i FINA landet där generaldirektörer med korruption och brott mot EU-domstolens domar på sitt samvete – får bli Rikspolischef genom att låta omtolka även svensk lagstiftning så det passar maktens önskningar …

 • Hej Torbjörn, jag vill också ansluta mig till skaran som gratulerar Newsvoice.se framgång.Mer än någonsin så viktigt att det finns ett forum där man får ta ställning och även lägga fram obehagliga sanningar. Vi har en bisarr situation där etablerade tidningar inte längre tycks vilja sätta tryck på myndigheter och storindustrin om det inte får godkänt ovanifrån..Nej man har blivit etablerad och uppköpt av annonsörer till stor del.Varför talar inte journalister ut om dessa problem?
  Jag tror vi svenskar lider av en stor sjuka och det är att man bör tycka lika och inte säga emot.Det betyder att generellt sett finns det inte plats för mer än en åsikt i taget. Men, det finns obehagliga sanningar och viktig information som måste få komma ut.Jag tror på läsarens kapacitet att själv avgöra vad de själva tycker och det kan vara bra att läsa sådant som inte stämmer överens med ens egna åsikter. Kanske kan vi lära av de som tycker annorlunda? Tack för denna viktiga internet tidning du gör ett jättebra och viktigt jobb Torbjörn!

 • News Voice er en bra start, efter många år munkavle och åsiktsreglering är det en frisk pust.
  Demokrati måste man jobba för, nämligen bevaka.
  Indianer hade ett bra uttryck:
  Hövdingen skall vara till för indianer och inte indianer till för hövdingen, som det är nu i de flesta länder.
  Man avsatta på sin tid Hövdingen, när han inte såg till sitt folks bästa.
  Men tyvärr får vi idag presenterat verkligheten som om det vore bäst för oss, därför måste man vara alert och kunnig för att se genom lögner. Då inte alla kan detta jobbet, var det tidigare Tidningarna som var kritisk och bevakade, detta har upphört inom mainstreammedia.

  När man läser kommentarerna ser man att det finns mycket kunnig folk och många bäckar små gör en stor å. En aktiv medborgare går samman i intressegrupper som informera sig och går därefter ut och angriper den politiker i en civiliserat diskussion, helst på bästa sändningstid i TV. Men i Sverige tror man att det är bara i valet som man får bestämma. Alltså låt man allt ske inom de 4 år mellan valen och när valen kommer har man glömt vad som egentligen var fel, och därför tor man dem som lovar mest. Man kan t.ex införa ett system där man efter 1/2 tid granskar regeringen och avsätter om de inte har hållit det det lovade.
  Man skall alltid se varningstecken när en organisation, struktur, finansiell institut eller liknande blir för stor och börjar använda sig av diktatoriska metoder för att genomföra sina planer, därför måste medborgarna vara vaksam.
  Jag håller till del med agentDendera.
  Jag har de sista 40 åren flera gånger undrat om inte Sverige var en experiment stat, där man skulle testa hur man bäst influera ( hjärntvätta) en befolkning utan att de märker detta. Det mesta som fungerade i Sverige på 70 talet, där ändringen kom ,baserade sig på propaganda. Man gjorde det lätt att låna pengar, alla fick dra av sina räntor på skatten som var skyhögt och alla blev ” rikare” och därmed klagade ingen.
  Att man måste först ha pengar för att kunna köpa något, som det var i andra länder var en avlägsen tanke bland svenskar. Dessutom var det med detta utjämnande system( alla skulle tjäna närmast lika mycket resp. det lönade sig inte att arbeta mera, då det bara alstrade mer skatt) i stort sätt omöjlig att blir rik. Rik kunde bara blir de som prostituerade sig åt systemet. Alla upprepade de lögner de hade hört att Sverige var bäst inom sjukvården, i skolan och universitet. Man trodde inte på när man hörde att andre hade ett bättre system, t.ex sjukförsäkringen, mindre skatt osv.
  Jag har många gånger funderat på om det inte är det, som gör att Ryssland och Kina fortfarande håller en tung hand över sina medborgare. Man kan inte katapultera ett land från fattigdom inom kort tid till välfärd, då blir det snabbt så, at få blir rik.
  Amerika blev väldig framgångsrikt när presidenterna avskaffade Fed.Res och medborgare fick den lön för det arbete de förtjänade utan stor skatt, men det passade inte dom som dra i trådar och dessa presidenter fick betala med livet.
  Politikerna som understödde systemet hade säkert sina fördelar och nu är den korruptionen (man faller efter politisk arbete bara in i näste välgjorda säng) mycket öppet.
  Det första steget vore t.ex. att ingen politiker vare sig i stat eller kommun får en livslång pension efter den slutar. Den skall går tillbaka till sitt jobb eller söker ett annat jobb som alla andra, ingen övergångstid.Folk som har jobbat politisk har oftast goda kontakter och inga problem med att hitta nya jobb. Detta skulle bespara landet och dess invånare mycket pengar.
  Alla dessa fallskärmar som blev så populära bland direktörer är också ett otyg, de blir tom utbetalt när vederbörande har kört firman i sank. Det fanns tidigare bara i sådana arbeten var industrihemligheter kunde föras vidare och bara i en lön på 1/2 år. Allt detta har skett utan att befolkningen har rest sig som en man. Vore intressant att veta om någon har tagit del av Le Monde information om de hemliga konton i Schweiz. Hur många Svenskar var och är inblandat i denna skatteflykten?
  Det samma gäller krigen, alla säger att de inte vill ha krig, men låter sig manipuleras in i hur hemsk ett annat land är, som man nu måste föra krig emot. Vill man inte ha krig så går man inte i krig, man försvarar sig enbart när man blir angripen. Hur säkert kan man vara att man inte är det nästa land som står på agendan.

 • Red skrev: “Svenskarna kan inte lösa Sveriges problem.”

  Jo det kan vi och vi är de enda som kan lösa de problem som finns här. Alternativet är att nån annan ska ordna allt åt oss, förslår du att vi Svenskar ska sitta på baken och låta EU eller andra tala om för oss hur saker ska lösas i vår region?

  Du gör mycket bra Torbjörn men där har du fel.

  Detta gäller alla regioner i världen, medborgarna överallt i världen måste ta ansvar för sin region var den än är, enda sättet att få varaktig harmoni, fred, välstånd. Om andra ska lösa saker blir de bossarna, inget folk vill ha det så och bli livegna av att ” andra” ska fixa….

  Kanske måste man förtjäna och jobba för demokrati som en kommentatör i en annan artikel här på siten förslog nyss. Så, börja jobba……

 • Apropå humor: Kritiken mot gammelmedia att de alltid skriver om samma ämnen och har samma åsikter är lite orättvis tycker jag. Samma ämne, ja, men inte nödvändigtvis samma åsikter.

  file:///C:/Documents%20and%20Settings/Administrator/Desktop/5%202%20dieten.htm

 • Finns det någon annan liknande svensk sida förutom Newsvoice och Vaken som du rekommenderar? Tack för ditt jobb. Läser varje dag. /johan

 • Jag vill tillägga att Vaken.se utvecklats riktigt bra och de skriver mer originalinnehåll numera. De skulle ta in fler skribenter. Vaken tar ställning och de måste akta sig för de vanliga fällorna bara…

 • Tack för det pionjärarbetet du gör här Torbjörn Sassersson. Du har helt rätt, idag är det viktigt att ta ställning och våga stå för något – att driva en linje. Lite svårt för gammelmedia som i många avseenden ska skriva med bakbundna händer… Kan inte vara lätt vara journalist där längre.

  • Tack! Det måste vara frustrerande att arbeta i gammelmedia. Det finns några ljuspunkter och jag länkar till dessa tidningar när de gör bra jobb (och dåliga).

 • Jag är medveten om att jag som person, redaktör, skribent och tidningen som sådan inte är perfekt. Allt är snarare som ett medieexperiment. Jag frågar mig: kan man göra tidning så här? Det verkar funka och frågan är hur tidningen kan utvecklas. Tack för era kommentarer.

 • Till skillnad från kommentatorn ovan [kommentar raderad] har jag inte missuppfattat ämnet i detta inlägg – och tycker precis som Bertil Lindqvist att NewsVoice är en fantastiskt bra internet-tidning. För mig är NewsVoice den bästa ‘sajt’ ( 😉 ) som finns ..o’ jag läser många!

  • Hej agent D..

   För mig handlade NewsVoice’s inlägg om: “Jag vet varför NewsVoice passerat 189 000 unika besökare per månad”

   Jag applåderade “189 000 unika besökare per månad” och att NewsVoice har så många ämnen och mycket intressant läsning att bjuda på – även om jag självfallet inte har samma åsikt i allt som presenteras. Fast det har jag inget behov av att irriterat lufta.

   Det var du som först skrev “missupfattat..” och jag spann lite retsamt på det eftersom du, i mitt tycke, “svamlade” lite. Beträffande NY är det verkligen inte min favoritstad heller. “Gimme Copenhagen, London, Toulouse or Plymouth even ..anyday!”

   Att jag oftast skriver ‘kort och gott’ beror helt enkelt på tidsbrist. Dessutom kan man i regel säga det mesta med några få ord. ‘Litanior’ lämnar jag gärna åt andra.

   Till sist vill jag säga att jag tycker fortfarande att NewsVoice är bland det bästa som finns när det gäller information på nätet. Hurra för NewsVoice! Ooops ..nu applåderade jag visst igen.. 😉

 • En av många saker som jag värdesätter högt på Newsvoice, är möjligheterna att föra dialog kring en artikel, oavsett om man skrivit den själv eller man vill kommentera någon annans.

  I dag hade jag kommentarer om nätverken IDA HILDA och RUBEN. dessutom lade jag in en länk till en alldes utmärkt artikel i ämnet. http://www.skanskan.se/article/20110113/OPINION/701139830/-/natverk-som-hotar-rattssakerheten. Det sorgliga med den utmärkta artikeln är att allt stoppar där. Inga kommentarer ingenting. Tack vare Newsvoice har den fått nytt liv.

  En mycket bra sak.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *