Ericssons nya IT-teknik kan stoppa nättrollen från VoF

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 31 mars 2015
- NewsVoice redaktion
Vetenskap och Folkbildning, VoF

Vetenskap och Folkbildning,  VoFEricsson har utvecklat en teknik som ID-märker datafiler med tre unika igenkänningstecken: skapelsedatum, filskapare och ett matematiskt bevis för att filen inte ändrats, skriver Metro.

Tekniken kan om den tillämpas teoretiskt stoppa nättrollen från skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Medlemmar från VoF och personer associerade till föreningen har satt i system att på nätet misskreditera personer som avviker från VoF:s materialistiska världsåskådning.

Läs mer

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Jaha, där visade du själv ett bra exempel på trollande. Väldigt omoget och tramsigt. Hur gammal är du igentligen? Brukar du bete dig så här eller hade du bara en riktigt dålig dag? F.ö. så lade jag in första kommentaren och inga fler förrän jag blev putt på din kommentar. Har själv aldrig namngett mig “Void” någonsin, vare sig här eller på vaken. Kallar mig för 5iF3R på vaken och youtube, har inga andra namn eller konton. Den bjuder jag på! Nu vet du iaf det på riktigt.. Om du tvivlar så kan du ju alltid fråga administratörerna på Vaken eller Newsvoice som ser IP adresser på alla inlägg, konton osv. Lycka till!

 • Jag är helt emot mer kontroll på internet oavsett hur många nättrollande VoF:are som potentiellt kan stoppas. Inte rätt väg att gå, som att försöka att bromsa sig ur en uppförsbacke…

 • Vad jag förstår så behandlar detta KSI-system enbart datafiler, dvs. dokument, arkiv o.s.v. vilket verkar betyda data-filer och inte data-packets, vilket är en stor skillnad. Om detta nu stämmer så betyder det att folk som skriver kommentarer på nätet inte kommer att påverkas eller kunna spåras mer än man kan idag. Man laddar ju oftast inte upp några filer i samband med att man skriver kommentarer. Detta med matematisk-signatur på filer är igentligen ingen ny teknik, Guardtime verkar bara ha hittat ny tillämpning för den och implementerat den direkt i hårdvara. Dock med en “twist”. Det finns redan idag lösningar som skapar sk. “check-summor”, vilket är en digital signatur kopplad till data-filer och som använts i åratal på välsorterade fil-sajter, bla. MD5-tekniken, dock utan en “Logg” över alla “noder” som filen passerat dvs. adresser, vilket är nytt. Detta skulle dock troligen kunna kringås med hjälp av s.k. proxy-lösningar.

  Har läst det whitepaper som Guardtime från Estland har släppt och tyvärr så är dom inte så benägna att beskriva tekniken i detalj. Men vi får väl höra mer om detta framöver kanske.

  http://files.voog.com/0000/0036/0235/files/Cloud_Insecurity_and_True_Accountability_1403.pdf

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *