Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Franz Smidek: “Lita inte på Nato-romantiker!”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 mars 2015
- NewsVoice redaktion
The Minister of Foreign Affairs of Sweden visits NATO | Press photo: NATO

The Minister of Foreign Affairs of Sweden visits NATO | Press photo: NATO
Franz SmidekUSA:s världsimperium är utan tvekan historiens största och mest utbredda. USA garanterar idag säkerhet till ca 35 länder och har trupper stationerade i över 146 länder. Bara under 2014 hade USA specialstyrkor, Special Operation Forces, utplacerade i 133 länder – cirka 70 % av världens länder (1).

Text: Franz Smidek | Margot Wallström skakar hand med Stoltenberg | Pressfoto: NATO

Det kanske mest utmärkande för vår tid är alla krig och konflikter som initierats av samma imperium, inte sällan med hjälp av lögner och bluffar. Konflikterna har nu utvecklats och fått karaktären av ändlösa globala krig spridda över flera kontinenter – från Europa till Afrika, Mellanöstern och Centralasien.

USA, tillsammans med ”imperiets attackhundar” Nato, har genomfört regimskifte i Irak, Afghanistan och Libyen och är på god väg göra det samma i Syrien. Alla dessa länder är drabbade av ”humanitära räddningsaktioner” och är i kaos, folket är på flykt och extremister har mer kontroll än någonsin.

“Att starta ett anfallskrig …”, slog Nürnbergtribunalen fast 1946, “är inte bara ett internationellt brott, det är den högsta formen av internationell brottslighet, och skiljer sig endast från andra krigsförbrytelser i det att den inom sig rymmer hela den samlade ondskan.” (2)

Sedan 1980 har USA – tillsammans med de flesta av Natos stater – sanktionerat, invaderat, ockuperat och bombat 14 muslimska länder. Bakom sig lämnar de många, ibland miljontals döda, omfattande förstörelse, kaos och anarki, utarmade länder och väldiga flyktingströmmar. Vi ser aldrig, trots många vackra ord, några konkreta ansatser till kompensation och återuppbyggnad.

14 angripna länder – 14 ”demokratiska” misslyckanden

 1. Iran (1980, 1987-1988)
 2. Libyen (1981, 1986, 1989, 2011)
 3. Libanon (1983)
 4. Kuwait (1991)
 5. Iraq (1991-2011, 2014-)
 6. Somalia (1992-1993, 2007-)
 7. Bosnien (1995)
 8. Saudi Arabien (1991, 1996)
 9. Afghanistan (1998, 2001-)
 10. Sudan (1998)
 11. Kosovo (1999)
 12. Jemen (2000, 2002-)
 13. Pakistan (2004-)
 14. Syrien (2014-)

Feinstein rapport (3)

Den amerikanska senatens ”intelligence kommitte”, ledd av Dianne Feinstein, publicerade 2014 en delvis hemligstämplad rapport om CIAs användning av tortyr under Bushadministrationen. Idag känner vi till att det var 54 länder, varav många Natoländer, som involverades i programmet med hemliga fängelser, tortyr och transporter.(4)

Omfattningen är skrämmande och vi vet egentligen inte om detta fortgår. Av rapporten framgår det att förhörsledarnas och psykologernas tortyrmetoder var sadistiska. Vi måste gå tillbaka till medeltiden och till den spanska inkvisitionen för att hitta lika vidriga förhörsmetoder. Idag skyller de ansvariga på hemligstämplad och bristfällig journalföring vilket gör det omöjligt att fastställa hur många som torterades, hur många som dog under förhöret och var de eventuellt överlevande finns.

Propagandans triumf

Vad som har hänt mellan åren 1980-2015 visar att Nato mer liknar en destruktiv och kriminell organisation än en försvarspakt. När man hör förra Natochefen Anders Fogh Rasmussen säga att Nato är ”världens effektivaste fredsbevarare” kan man bara undra om han var berusad eller hade ”rökt på”.

Det är svårbegripligt hur somliga svenskar som lever i ett traditionellt neutralt, alliansfritt och någorlunda fredligt land, vill kasta allt detta överbord och ansluta landet till en aggressiv pakt som lämnar efter sig död och förstörelse. Libyen, där Sverige för första gången kunde ”combat testa” sitt dyra stridsflyg, är ett formidabelt skräckexempel som t ex de neokonservativa intellektuella talar tyst om idag.

Swedish cooperation with NATO is based on a longstanding policy of military non-alignment and a firm national consensus. From this basis, Sweden is not pursuing NATO membership, but selects areas of cooperation with NATO that match joint objectives. / NATO’s relations with Sweden (Nato.int)

En möjlig förklaring är att vårt samhälle under en längre tid översvämmats av kampanjer som framkallar rädsla och krigsstämning. I tidningarna, i radio och på TV pågår ohämmad häxjakt och orgier i hot och hat. Propagandan med hotande islamister och ”Putin är ny Hitler” göds och dirigeras av så kallade ”terroristexperter”, ”korrespondenter”, ”forskare” på FOI och välbetalda delar av journalistkåren som inte drar sig för att ljuga och servera alltmer fantastiska och krystade berättelser.

Snart finns det inga gränser för varifrån hoten kan komma. Från ryska ubåtar utanför Lidingö, en kvarlämnad väska, organiserade ”islamiska terrorister”, grottor i Afghanistan, ryska TV-sändningar, idéer om att Ryssland är på väg att invadera Gotland och hela Baltikum, underrättelserapporter om självmordsbombare på väg till Sverige eller till påståenden om hot mot vår allt mer kringskurna och imaginära ”yttrandefrihet”.

Självklart är det svårt att stå emot propaganda och floder av hot, hysteri och lögner som alltid pekar i en riktning. Det bästa motmedlet är att stanna upp och tänka efter. En fråga som aldrig ställs är om Sverige egentligen behöver försvaras och mot vem? Vem är fienden? Vem hotar Sverige och på vilket sätt? Har någon stat önskat att invadera Sverige? Vem, varför och vad skulle någon vinna på att ockupera Sverige?

Vem – sett i ett historiskt perspektiv – är ”störst” aggressor? Är det den brittisk-amerikanska imperialismen, Ryssland, Iran eller Kina? Internationella opinionsmätningar av bl a Gallup pekar ut USA/Nato som största hotet mot världsfreden, På en tiogradig skala skulle USA/Nato hamna på 5-6 punkter, Ryssland 1 punkt och 0 för Iran och Kina.

Det viktigaste skälet till ett svenskt försvar, är inte för att ”ryssen” hotar, utan att Nato skulle komma att utnyttja landets militära vakuum. För övrigt är vi inte mer hotade än Schweiz; inget rotande i Kremls krigsarkiv efter Sovjets fall har lämnat minsta belägg för en invasion österifrån!

Imperiets attackhundar

Att nu Sverige ska närma sig Nato med smygande steg och tro sig kunna vinna ”vargens” gillande är en strategi dömd att misslyckas. Eller är inte närmandet till Nato bara en fräck bluff för att rädda försvarsetablissemanget och göda den lukrativa krigsmaterielindustrin?

Utländska militära interventioner, terror med flygbombningar och nattliga mordpatruller, drönare som utplånar hela familjer påverkar också Sverige. Några av konsekvenserna är en aldrig sinande ström av människor på flykt, misstänksamhet och agg mot invandrare, hat mot allareligioner, gigantiska belopp som slösas på vapeninköp, svenska generalers entusiasm när det gäller Sveriges medverkan i krig runt om i världen, osv.

Var finns förnuftet?

 • Har riksdagspolitikerna glömt den på hyllan hemma i garaget eller i sandlådan?
 • Vill vi verkligen att Sverige ska vara bäst i den amerikanska krigsklassen och delta i blodiga konflikter dit Nato och USA vill skicka våra soldater?
 • Ska vi tillåta att USA och Nato öppnar hemliga fängelser och tortyrkammare i Sverige?
 • Längtar vi efter kärnvapenbaser i landet? Verkligen?

Sveriges traditionella roll i världen måste återupprättas. Vi ska vara samtalspartner och medlare i konflikter. Vår neutralitet har skyddat oss väl under 200 år. Sverige har väl etablerade gränser och fredliga grannar – oavsett vad massmedias neokonservativa krigspropagandister hävdar.

Det är av största vikt att Sverige inte överger sin neutralitet, att landet i en ännu högre grad hävdar sitt oberoende gentemot stormakterna och förstärker vår alliansfrihet.

Varför köpa en biljett till Titanic?

Såväl USA som den så kallade försvarsalliansen Nato har passerat ”bäst före datum”, i synnerhet efter sina ”segrar” i Irak, Afghanistan och Libyen. Det är dags för den svenska regeringen att säga ifrån och ta avstånd från Nato.

Freden är lönsam. Vi slipper krigets sorger, krigskyrkogårdar och veteransjukhus där vi vårdar unga människor med livslånga skador. Dessutom, och inte minst, vi som är vuxna slipper att skämmas inför våra barn.

Text: Franz Smidek

Litteraturförteckning

 1. Turse, Nick. “A Shadow War in 150 Countries” . TomDispatch.com. [Online] January 20, 2015.
  www.tomdispatch.com/blog/175945/
 2. Nürnbergsprocessen. Wikipedia.org [Online]
  sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnbergprocessen
 3. Feinstein, Dianne. “Committee Study of the Central Intelligence Agency’s Detention and Interrogation Program”.
  www.intelligence.senate.gov. [Online] December 3, 2014
  www.intelligence.senate.gov/study2014/sscistudy1.pdf
 4. Fisher, Max. “A staggering map of the 54 countries that reportedly participated in the CIA’s rendition program”. Washington Post [Online] February 5, 2013.
  www.washingtonpost.com/worldviews/2013/02/05/a-staggering-map-of-the…

Relaterat

NATO: Peacemakers or Peacebreakers?

NATO:s hemsida


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq