Organisationer för mänskliga rättigheter jublar när Sverige river vapensamarbete med Saudi

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 mars 2015
- NewsVoice redaktion

FN:s råd för Mänskliga rättigheter - Foto: FNFlera människorättsorganisationer tog emot det svenska beslutet att riva vapenavtalet med Saudiarabien med stor glädje när beslutet togs vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Helt rätt beslut. Om Saudiarabien inte är berett att lyssna när Sverige talar om mänskliga rättigheter, ska man inte göra några vapenaffärer med dem. Detta kan bli ett prejudikat för andra länder, som nu vågar följa efter Sverige och säga emot Saudiarabien både i ord och handling. Det kan förändra situationen på sikt, säger Amnesty Internationals Saudiarabien-expert Sevag Kechichian.

Den saudiske människorättsaktivisten Ali Abubisi, som suttit fängslad i 11 månader Saudiarabien, blir nästan rörd när han får höra att Sverige bryter avtalet. Han grundade 2011 människorättsorganisationen ESOHR med bas i Berlin där han numera lever som politisk flykting, skriver SvD.

Läs mer om hyllningarna av Sveriges beslut i SvD | Foto på FN:s råd för Mänskliga rättigheter: FN

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq