Börje Peratt: Narcissism som styr världen

publicerad 9 mars 2015
- Börje Peratt
Börje Peratt. Foto: eget verk, 27 april 2021

OPINION. Politiska krafter som verkar mot humanismen, demokrati och mänskliga rättigheter kan ha makten som strategi men också ambitionen att bli dyrkad och rent av bli ställföreträdande gud.

Somliga av dem har fostrats in i en överhöghet som de föreställer sig är den enda sanningen. En sådan fostran har Nordkoreas Kim Jong-un fått. Han kan knappast lastas för det. Andra har kämpat till sig en makt från en underdog position som Hitler, ytterligare andra har strategiskt klättrat på karriärstegen, byggt upp ett nätverk av rule by fear och slutligen tagit över såsom Putin.

Jag har tidigare i fler artiklar publicerade på andra håll redogjort för det som benämns antihumanism en rörelse som har en ren ateistisk och materialistisk ideologi. Här tänker jag istället nämna några andra avarter som hotar inte bara samhället, utan nationer och världen.

Det enklaste vore att benämna diktatorer som psykopater. Oavsett de har denna abnormitet i personligheten eller inte så är beteenden ofta präglade av en överdådig narcissistisk självbild och brist på empati och rättvisa.

Diktatur innebär ofta kleptokrati

Despoten är inte ensam utan hålls uppe av ett batteri av samverkande funktioner i akt och mening att med rädsla och favörer, piska och morot anpassa undersåtar till ibland vedervärdiga omständigheter. I sådana länder svälter stora delar av befolkningen som tvingas att underkasta sig olika inskränkningskrav ofta även när det gäller livsåskådning, trosföreställningar, beteende och försörjningsmöjligheter.

Kleptokratier som Robert Mugabes Zimbabwe har genom sådan maktfullkomlighet åsidosatt demokratin och kört ned landet i rännstenen. Eftersom Mugabe i sin självgodhet inte ser några hinder att att låta svältande betala hans födelsedag har han nyligen tvingat av befolkningen några miljoner för att fira sig själv. (Mugabe firar sin födelsedag medan folket svälter)

Att Mugabe betraktas som hjälte bland svarta grupper är för att han kastat ut de vita farmarna som stod för landets goda ekonomi och som säkerställde befolkningens tillgång på livsmedel. När han beslagtog deras farmer fanns dock inte kompetens att sköta dem och nu svälter folket.

Att dyrka en despot kan verka besynnerligt.

Vi ser motsvarande aningslösa reaktion hos ignoranta delar av rysk befolkning som hurrar för att Putin återtagit Krim. Att sedan rysk ekonomi nu körs i botten anses inte vara Putins fel … trots att han tillförskaffat sig flera hundra miljarder för egen räkning och personifierar kleptotatur (omskrivning av kleptokrati eftersom Ryssland är mer diktatur är demokrati).

Naturligtvis finns det en omfattande kritik hos den lidande ryska befolkningen men med fara för bestraffning, ja med fara för livet håller de flesta tyst.

Vågar vi påstå att dessa despoters usla beteenden hänger ihop med en omnipotent och samtidigt förkrympt karaktär med förvrängd personlighet? En person som skadats så mycket av omständigheter att det humana mänskliga gått förlorat.

De flesta kritiker av Putin håller tyst av rädsla för vad som kan hända dem. Ändå lyckades den starkt Putinkritiska politikern Nemtsov samla 4% av rösterna i valet och flera tiotusentals Moskvabor som skulle gå i en marsch med honom mot Putins politik. Ja det blev en sorgemarsch istället.

Pest eller kolera

Vi kan inte vara säkra på att elimineringen av sådana diktatorer räddar befolkningen. Utrensningen av Saddam Hussein i Irak och Kaddafi i Libyen har efterlämnat två länder i kaos och elände. Risken finns att något liknande händer i Syrien då den sekulära diktatorn sannolikt ersätts av militant islamism med sharia lagstiftning.
Denna katastrofala utveckling har följt i spåren av flera revolutioner inom muslimska områden såsom Iran där mullorna och sharia tagit över.

Psykopater som styr världen

Förfall och kriminalisering av människan kan diskuteras i termer av omständigheter, arv och miljö och om det är en tillfällig sinnesförvirring orsakad av olycka, sjukdom eller droger. Motsvarande korruption och kriminalisering av en stat bärs ofta upp av en religion eller ideologi präglad av förakt för medmänniskan.

Om man studerar de politiska ledare i historien som har haft mest destruktiv effekt på sin befolkning och på världen så är de flesta psykopatkaraktärer och gangsters med maffiosometoder. Många av dem (Hitler, Saddam Hussein mfl) har haft en besvärlig uppväxt utsatta för olika slags förnedring.

Margot Wallström tar striden

De politiska ledarna i Saudiarabien bjöd först in Sveriges utrikesminister att tala för att sedan kasta ut henne. Orsaken skulle vara att Sverige kritiserat Saudiarabien för brist på demokrati och mänskliga rättigheter. Ja i demokratisk politiskt ledarskap ingår att kunna diskutera förhållanden som strider mot FNs konventioner.

Med det omogna och självdyrkande ledarskap som Saudiarabien demonstrerar ser vi motsvarande tillkortakommande som gäller för psykopater med narcisstisk personlighetsstörning. Kritik är otänkbart särskilt från en kvinna. Hon ska normalt sett vara tyst då män finns i rummet, hålla sig längst bak, klädd i heltäckande tyger från topp till tå.

Att Margot Wallström kastas ut är lika mycket konsekvens av en gravt ojämställd kvinnosyn som att man finner den svenska kritiken av deras demokratiska inkompetens otillbörlig. Israels beteende mot den svenska utrikesministern har sannolikt motsvarande orsaker. Hon har med sin fräna kritik trampat på många ömma tår.

Personligen anser jag att det är den enda framkomliga vägen för att nå en förändring i patriarkala kulturer. Utmana dem med de värderingar vi står för och de får skrämselhicka. Tänk om invånarna börjar tänka och handla fritt? Tänk om undersåtarna börjar drömma om självförverkligande!

Börje Peratt

Tidigare artiklar i serien om Humanism
Humanism 1. – Människans ansvar för livet och själen.
Humanism 2. – Kärlekens universella kraft.
Humanism 3. – Humanitas, historik och framväx


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *