Lars Bern: USA:s dominans avlövas av AIIB och BRICS

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 april 2015
- NewsVoice redaktion
Lars Bern (dec 2019). Foto: Torbjörn Sassersson

Kina har nu gjort sitt första viktiga schackdrag genom att ta initiativet till att bilda en utvecklingsbank som på sikt kommer att kunna bli viktigare än WDB. Man har startat Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB). USA:s strategi har varit att försöka förhindra detta.

Man har förgäves bedrivit en intensiv lobbyverksamhet för att skrämma andra länder från att ansluta sig, skriver Lars Bern.

Jag är övertygad om att, när historien skrivs så kommer detta nederlag i en lång rad av nederlag för Obama att framstå som det absolut allvarligaste. AIIB kommer att stå som ett monument över USA:s största nederlag under sin hittillsvarande historia.

Kina kommer ihop med övriga i BRICS-gruppen att metodiskt steg för steg avlöva USA dess ekonomiska dominans. Om man läser demografisk och ekonomisk statistik talar utvecklingen för att kontrollen över världsekonomin inom några decennier skiftar till Asien.

Läs mer

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *