Sven Wollter vill ha civil olydnad: Stoppa Natos krigsövning “Arctic Challenge Exercise 2015”

4

Sven Wollter - Foto: Wikimedia CommonsSkådespelaren Sven Wollter vill ha civil olydnad mot den mycket stora militärövningen “Arctic Challenge Exercise 2015” (ACE 15), en övning som ska genomföras till stor del i Sverige (25/5-4/6) inom ett område stort som en tredjedel av Sveriges yta. NATO ska sätta sig i respekt gentemot Ryssland. Det är uppenbart, men Försvarsmakten kallar det för en: “fredsfrämjande krishanteringsinsats”.

Intro: Torbjörn Sassersson | Foto på Sven Wollter: Wikimedia Commons

Sven Wollter skriver i sin debattartikel “Stoppa Natos krigsövning” i Norrländska Socialdemokraten, NSD den 15 mars om vad han anser. Han reagerar särskilt på tystnaden.

NewsVoice som samtalat med flera medlemmar från föreningen Kvinnor för Fred erfar att NATO och svenska försvarsmakten inte vill ha allmänhetens uppmärksamhet på den mycket stora militära övningen. De vill inte bli störda. Allmänhetens ska inte lägga sig i “business”, ett exempel på hur svenska större medier är styrda “uppifrån”.

ACE 15 beskrivs av Försvarsmakten som ett fredsprojekt närmare bestämt som ett: “fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat”.

“Målsättningen med ACE 15 är att piloter från flera nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas i en realistisk hotmiljö med simulerade luftvärnssystem. För de svenska förbanden innebär det att vår operativa effekt ökar genom att vi tillsammans med andra kan verka i Sverige och vårt närområde.” / Försvarsmakten om ACE 15

NewsVoice har inte lyckats få tag på Sven Wolter och väljer att nedan återge en väsentlig del av hans debattartikel.

Sven Wollter:

Att dessa övningar för vår del syftar till att öppna upp för ett medlemskap i Nato står utom allt tvivel. Och det är ett ansvar som nu lagts i knät på norrbottningarna. Bara starka, envetna och högljudda opinionsyttringar härifrån kan möjligtvis hejda denna frontalattack mot vår alliansfria utrikespolitik. Man bör komma ihåg att de ryska medborgarna i hög grad känner sig hotade av vad man upplever som fientliga makter runt deras gränser. Historiskt sett har man därifrån inget gott att vänta sig härifrån ända sedan Karl XII.s dagar.

Men tystnaden förefaller kompakt. Letar jag på NSD på nätet hittar jag ett replikskifte från början av mars mellan moderaten Bo Hultin från Boden och fd generalen Carl Björeman, annars tyst som i graven. Självklart fanns ingen reporter på plats vid mötet den 28 mars.

Senast som NSD skrev något om Nätverket Nato ut ur Norrbotten var den 20 maj 2014….

Varför är det så?

Har befolkningen här uppe blivit överkörda i olika sammanhang så ofta att man givit upp? Tänker man att det är ingen idé, och knyter näven i byxfickan och låter eventuella protester stanna mellan skål och vägg. Eller, o fasa, tycker man det är bra med dessa övningar, känner man sig hedrade av att för en stund befinna sig i centrum? Få vara betydelsefulla? Skiter man i de politiska följderna? Här i detta landskap som för oss söderifrån alltid har varit ett föredöme när det gäller klarspråk och motstånd mot en maktfullkomlig överhet?

Vad har hänt med vårt älskade frihetsälskande Norrbotten.

Om inte annat har ni inte förstått miljökonsekvenserna? Konsekvenserna för rennäringen? Är ni så hörselskadade av all snöskoterkörning att ni inte längre uppfattar ljudbangarna över de stilla skogarna?

Civil olydnad vill jag förorda. Att ställa sig i vägen på ett eller annat sätt. Först skrika i högan sky och sedan ställa sig i vägen. Och det måste göras här och av er. Stockholmarna är inte att räkna med i sådan här kamp, vare sig de som går på gatorna eller de som sitter på sina häckar in riksdagshuset.

Men jag är med er, det lovar jag.

Citat: Sven Wollter, från artikeln “Stoppa Natos krigsövning” i NSD

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ebba
Ebba
Gäst
15 maj 2015 kl 17:22

Stoppa alla NATO:s övningar i Sverige. Stäng Amerikas och Kinas ambassad. Ställ uppför Finland! Kräv att Ryssland drar tillbaka sina militära fordon så långt från gränsen som möjligt till omliggande länder. USA:s militär kan placeras på Sydpolen

Agne Gralby
Gäst
21 april 2015 kl 19:57

Har redan påtalat detta……det enda som tar är ju pengar, om nu dessa länder vill komma hit och skräpa ner, så skriv ut en hyresavgift som är saftig och lite till . Kan väl inte tänka att den dumme svenken bjuder in till gratis.

Patricio Ayala
Patricio Ayala
Gäst
20 april 2015 kl 14:54

kom med och stöd oss — Sven Wollter Stöd grupp Stoppa NATOs ACE 2015 i Sverige https://www.facebook.com/groups/970160489703608/

Ivan Björn
17 april 2015 kl 22:29

Det är alltid önskvärt när kändisar skriver om icke frågor. Det skulle vara bra om dessa kändisar gick orädda samman och började på full allvar belysa frågorna som chemtrails, strålning, mindcontrol, pengarnas skapande och andra viktiga icke frågor. Jag har också märkt att ju mera är man känd, eller om man har någon bra hemsida som är mycket besökt, eller en tidning som NewsVoice, desto mera är VOF angeläget om att misskreditera. Sven Wollter klarar sig kanske den här gången. Intressant skulle vara om han skrev något om chemtrails besprutning t.ex. om han nu vet om det. Det skulle vara intressant hur elitens hundvakter skulle reagera då 🙂