VoF angriper “felaktig” friskvård – Nils Öhman och Albin Grahn på DN Debatt kollade inte upp Larhammars jäviga bolagsengagemang

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 april 2015
- Torbjörn Sassersson
Vaccinspruta - Foto: Andres Rueda, Public domain, Flickr.com

REPLIK. Industrifrontföreningen VoF är åter på krigsstigen. I de två senaste nästan desperata tillslagen angriper de kritik mot vaccin i debattartikeln “Vaccinera – för barnens skull” den 2:a april i ETC respektive “felaktig” friskvård den 5:e april i artikeln “Pseudovetenskap ska inte accepteras som friskvård” på DN Debatt. Den stora gåtan är varför DN:s debattredaktörer Nils Öhman och Albin Grahn inte kontrollerade Dan Larhammars jäviga bolagsengagemang inom Big Pharma.

VoF har gjort sig allt mer kända för att kritisera alternativmedicin, men aldrig läkemedelsindustrin. För att få gehör för sina åsikter tar de i senaste debattartikeln hjälp från oväntat håll. Signerat har bla en kiropraktiker och en krögare.

Ingressen i debattartikeln på DN lyder:

“Sätt stopp. Med dagens regler för friskvårdsbidrag omfattas sådant som hydroterapi, zonterapi och homeopati. Dessa ”behandlingar” saknar bevisad effekt. Staten måste sluta legitimera myter, magiskt tänkande och okunskap, skriver förbundet Vetenskap och Folkbildning tillsammans med arbetsgivare och specialister.”

I skaran av signaturer återfinns Linda Strand Lundberg, ordförande i Vetenskap och Folkbildning (VoF). Hon är utbildningshandläggare på Karlstads Universitet. Gunilla Burell är filosofie doktor i psykologi. Dan Larhammar är professor i molekylär cellbiologi och styrelseledamot i läkemedelsmarknadsbolaget Larhammar Consulting AB. Anna Bergström är medicine doktor och forskare i global hälsa. Hanna Brus är en bloggande kiropraktor på Dagens Medicin. Kristina Claesson är legitimerad psykolog och expert inom arbetslivets psykologi.

Vilka var då arbetsgivarna? [plural] Svaret är Take Aanstoot som är krögare. Någon annan arbetsgivare fanns inte representerad bland de som signerat.

Notera att ingen är läkare och hur en kiropraktor kunde komma med som signerande skribent är en gåta eftersom VoF generellt nedvärderar kiropraktiker och historiskt beskrivit metoden som pseudovetenskap, även om de tvingats att mjuka upp sin aviga inställning pga att Socialstyrelsen accepterat metoden. Krögaren tog VoF med eftersom Aanstoot är arbetsgivare. Fiffigt.

I debattartikeln på DN, som förmodligen är skriven av Dan Larhammar, ondgör sig undertecknarna för att svensk friskvård via Skattemyndigheten anses omfatta pseudovetenskapliga metoder, men inte bara det. Svensk friskvård kan ibland även omfatta magiskt tänkande, anser man, men allt detta kan botas med vetenskapliga undersökningar, enligt VoF.

Dan Larhammars ande svävar över VoFs debattartiklar

VoF ger nämligen ibland sken av att om bara den alternativa metoden i fråga kan bevisas vetenskapligt så accepterar VoF den, men alla som försökt föra dialog med voffare om vetenskapliga bevis vet att de alltid förkastar alla vetenskapliga bevis som visar att alternativa metoder fungerar. Det beror på att de har en given agenda, att utrota all alternativmedicin. De är bara att studera deras hemsida och forum. Det finns ingen acceptans av något alternativt överhuvudtaget – trots vetenskapliga bevis – och medan attackerna mot alternativen duggar in med en jämn ström via debattsidorna i svensk mainstream angriper de aldrig läkemedelsindustrin. Det är anmärkningsvärt.

Det kan bero på att den mest frekvent förekommande signatören i alla dessa debattartiklar är professor Dan Larhammar som förmodligen är lobbyist för läkemedelsindustrin. Om inte, så är han åtminstone involverad i Big Pharma via sitt styrelseuppdrag på Larhammar Consulting, ett bolag som hjälper läkemedelsbolag att snabbare introducera nya mediciner på marknaden.

Nils-Ohman-Albin-Grahn-DN-DebattDebattredaktörerna på DN Debatt Nils Öhman och/eller Albin Grahn som släppte igenom VoF:s debattartikel borde ställas till svars varför de inte uppgav Dan Larhammars bolagsengagemang i ingress eller genom en kommentar. Alternativet är att Nils Öhman och/eller Albin Grahn kände till engagemanget, men lät det passera utan att redovisa jävet.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • VoF är en del av “skeptiker”rörelsen, och den ledande instansen där är en privat stiftelse som kontrolleras av en trollkarl, och de ledande medlemarna där för ut ståndpunkter från industrifrontgruppen ACSH, och de företag som “donerar” pengar till ACSH får propaganda
  sprid av ACSHs lobbyister, utan att vilka som betalat för propagandan kommer fram.
  Fundera lite över var det kan finnas för anledningar till att de inte offnetlig vill stå för att de ligger bakom propagandan.
  Nej skeptiker sekten är ett gäng som låtit sig luras av lobbyister. De tror på “eminens baserad vetenskap”, och det har naturligtvis inget med vetenskap att göra.

  Om Michael Elfström verkligen är intresserad av vetenskap, och emot pseudovetenskap, då bör han ta avstånd från t ex förskrivning av statiner till friska, eftersom det inte förlänger deras liv,utan bara ger biverkningar.

  Jag har träffat en frisk som fick statiner och vid första återbesöket hade så dåliga njurvärden , att läkaren blev förskräckt, och sade åt honom att sluta direkt med statinerna, men det var försent, så han tvingades till njurtransplantation, och det är en känd biverkan, så det är ren
  felbehandling att förskriva statiner till friska. Trots det gör många läkare det. Det låter sig luras av läkemedelsbolagens oseriösa propaganda.
  Hur vore det om läkarna tog Hipokrates ord “I första hand inte skada” på alvar.
  Larhammars gäng är emot allt som riskerar att minska läkemedelsförsäljningen.

  VoF kamp mot LCHF sker trots att insulin till typ2 diabetiker är ett klart sämre alternativ än LCHF. Se: https://www.youtube.com/watch?v=4oZ4UqtbB_g

 • Dan Larhammar har en professur i molekylär cellbiologi??
  Hela den vetenskapsgrenen är skapad av Rockefeller Foundation och vilar på pseudovetenskaplig grund. Källa: F.William Engdahl

  Det kan kasta en smula ljus över vad VoF egentligen står för.

  Se gärna Engdahls video “The Hidden Agenda of Genetic Manipulation”.

 • Lars… Läs på vad evidens är. Det är väl inte konstigt att behandlingar måste bevisas ha en reell verkan innan statens medel används för dem.

  Sluta tomta runt, det är skämmigt.

  • Michael Elfström, varför har då amerikanska läkare så mycket kortare livslängd, jämfört med amerikansk befolkning i stort?

   Borde de inte ha längre…?

   Men de är ju slavar inom pseudoscience, så det är väl naturligt. Som man bäddar får man ligga. Rätt åt dom.

   Flera undersökningar har visat att ju mer utbildad man är, ju flitigare nyttjar man tex homeopatisk behandling.

   Läkare här är hjärntvättade och förnekare, men inom eliten, självständigt tänkande och övrigt vettigt folk, så använder man mer ursprungliga metoder, och mindre av nyare alternativa metoder såsom västerländsk medicin.

   Bland namn som propagerat för homeopatin kan nämnas: många amerikanske presidenter, sex påvar, JD Rockefeller, Charles Darwin, Moder Teresa, Mahatma Gandhi, och hur många prominenta personer som helst inom vetenskap, författare, företagsledare, toppidrottsmän, bland de främsta musikerna, och inom de europeiska hoven, där har man alltid, överallt, använt det (de förlitar sig på det)

   I Frankrike använder fler än fyra av tio homeopati, och tre av fyra läkare föreskriver det.

   I Tyskland föreskriver nästan fyra läkare av tio det. Om det var 15000 läkare. Där finns 20 000 så kallade heilpraktiker, varav många är specialiserade på homeopati. Sverige är verkligen ett U-land – inte konstigt med så mycket trams och kontroll som sprids och utövas av VoF och pseudioscience. Till råga på allt så är de som virus i median.

   Välutbildade i Tyskland ammar längre, och använder till 70% homeopati, och 55% akupunktur. Lägre utbildade, eller som i Sverige, utbildade inom kontrollenenheter som är så falsk, har lägre siffror.

   • Jag vill gärna se var du får din information ifrån “Hög Häst” och undrar dessutom varför
    amerikanske presidenter
    påvar
    JD Rockefeller
    Moder Teresa
    Mahatma Gandhi
    författare
    företagsledare
    toppidrottsmän
    eller
    musiker inom de europeiska hoven skulle vara bättre experter att komma med än en kiropraktor?

    Sverige är dessutom väldigt långt från att vara ett utvecklingsland och det, samt andra påståenden du gör får mig gärna att vilja se källor på uttalanden som;

    “Flera undersökningar har visat att ju mer utbildad man är, ju flitigare nyttjar man tex homeopatisk behandling.”

    Notera att många av exemplena ovan såsom påvar, författare, idrottsmän och musiker inte kräver någon utbildning alls. (bortsett från religionsutbildning för påvar)

    Det skulle vara väldigt intressant läsning
    Tack på förhand

 • #Michael Elfström
  “Jag är läkare och hade gladeligen skrivit under. Pseudovetenskap har inget i offentlig sektor att göra!”

  Naturligtvis hade du gjort det,allting som inte tillhör den etablerade “evidensbaserade”
  vetenskapen är enligt er definition pseudovetenskap.Men så är det väl när man måste rätta in sig i ledet.

 • Jag är läkare och hade gladeligen skrivit under. Pseudovetenskap har inget i offentlig sektor att göra!

  • Jag tror Peter Götzsches Deadly Medicines and Organised Crime vore en bra läsning för dig Michael E. Utifrån den kan vi sedan ha en diskussion om vad evidens är och vad som egentligen borde höra hemma i den offentliga sektorn. Jag tänker mig att en genomläsning av den boken får varje läkare att börja ta principen “Först – skada inte” på lite mer allvar. De extremt skadliga verksamheter (speciellt inom psykiatrin) som går under namnet behandling, är naturligtvis inte, som problem betraktade, jämförbara med verksamheter som kan ha eller inte ha positiv effekt. När får vi se Larhammar och VOF börja bekymra sig för de omåttliga skador som nu använda psykiatriska metoder ger?

 • Ja, när det gäller kiropraktor Hanna Brus så är det bara att titta på några krönikor av henne i Dagens Medicin. Då förstår man hur väl hon passar i sammanhanget.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *