190+ forskare varnar världen för mobiler och surfplattor – Tekniken dödar oss i förtid

82
15714

Idag vädjar 190 [205] forskare direkt till FN och WHO om hälsoriskerna med strålningen från mobiltelefoner, surfplattor, basstationer och WiFi-utrustning. Dr Martin Blank från Columbia University i USA med sina kollegor konfronterar därmed telekomindustrin med ett tydligt budskap. Forskarna hävdar att allmänheten måste skyddas och sjukvårdspersonal informeras om riskerna.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. 20 april 2016 [Martin Blank säger 160 forskare i videon, men enligt källan har antalet ökat]

Doktor Martin Blank säger i ett videomeddelande:

”Jag kommer med obekväma nyheter om våra favoritleksaker mobiler, surfplattor, wifi med mera. För att tala klarspråk skadar de cellerna i våra kroppar och dödar många av oss i förtid. Vi har skapat något som skadar oss och som håller på att spåra ur” – Dr Martin Blank, Columbia University

Professor mobiletelefoniDen svenska cancerläkaren och forskaren Lennart Hardell säger:

”Forskningen visar genomgående ökad risk för hjärntumörer (gliom och hörselnervstumör). Det är brådskande att revidera gällande riktlinjer”.

Den internationella samlingen av forskare som gått samman i denna appell till FN och WHO [appell på svenska, PDF] kräver nu bland annat att:

 • barn och gravida kvinnor skyddas,
 • allmänheten informeras och vårdpersonal utbildas om hälsoriskerna med elektromagnetiska fält,
 • regeringar finansierar utbildning och forskning om elektromagnetiska fält och hälsa som ska vara oberoende av industrin och att
 • lågstrålande områden ”vita-zoner” bör inrättas.

Swisha Sassersson 5 krMona Nilsson som är ordförande på Strålskyddsstiftelsen höll nyligen ett uppskattat föredrag på Riksdagen ditt hon blivit inbjuden av två riksdagsledamöter för att berätta om riskerna med strålning och elektromagnetiska fält. Hon instämmer med Martin Blank att industrin fått bestämma riktlinjerna alldeles för längre. De gränsvärden för strålning som finns är inte anpassade för människor utan istället för att tekniken ska fungera optimalt, säger hon till NewsVoice.

Läs mer: 190 [205] experter uppmanar FN och WHO att bättre skydda människor mot hälsorisker med strålning från trådlös teknik

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

 • Fd Microsoft-VD: Låt inte barnen vara nära uppkopplad mobil eller surfplatta


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

82 KOMMENTARER

 1. Intressant att Martin Blank, som bygger hela sin karriär på att EM-strålningen är farlig, står som talesperson. Faktum är detta:

  1. EM-strålningen av Wifi och mobiltelefoner är icke-joniserande. Efter 10-25 års användande så bör vi dessutom ha sett klara ökningar av hjärntumörer om fallet är att strålningen är farlig. Dock så ligger hjärntumörer stadigt med en liten minskning. Lokalt kan man inte titta eftersom det kan förvränga statistiken.
  2. WHO har förklarat mobiltelefoner som en möjlig carcinogen enbart p.g.a. en starkt bristfällig forskning. Det var en svensk studie som gjordes genom att fråga personer med/utan hjärntumörer hur mycket de använde telefonen. Givetvis kommer personerna som har fått tumörer komma ihåg alla gånger de ringde i telefonen och det exakt motsatta för dem utan hjärntumör. Denna studie är också starkt ifrågasatt men WHO valde att lägga till den. Man ska dock veta att på samma lista så ligger socker.

  Summa summarum? Rent skitsnack från personer som gärna vill att det ska vara farligt.

 2. Så vad har då Strålningsinstitutet fått sina gränsvärden ifrån? De har ansett sedan länge att strålningen från basstationer, WiFi och mobiltelefoner är totalt ofarligt för människan.

  Det är snarare överanvändningen av sociala medier som skapar ohälsa genom t.ex. känslolöshet och social isolering.

 3. Replik till Max Pont om Miljöpartiets engagemang i frågan. Jag håller fullständigt med dig och delar din totala besvikelse över hur de agerar i regeringen. De har helt tappat tråden och verkar inte bry sig längre. Nu är det pengar och industri som är på agendan i alla frågor. All tanke på miljö och försiktighetsprincip har fått stryka på foten för kapitalet. Kan inte någon starta ett riktigt Miljöparti som bryr sig om miljön både för människor och natur??

  • ”Nu är det pengar och industri som är på agendan i alla frågor.”

   Sant – Helena – men det finns bot för det;

   OM HUR DEN S K MARKNADEN = PENGARNA VANSTYR VÄRLDEN I DAGS DATO – OCH OM HUR DET PER OMGÅENDE KAN RÄTTAS TILL

   Som princip finns det INGET bekymmer i Sverige eller världen i stort – som i grund och botten ej är skapat av den s k marknaden = pengarna – som samhällstärande används av de stora finansiella aktörerna.

   M a o så har finansiella och andra makthavare – lurat Oss att till att tro på att det skulle kunna finnas brist på pengar.

   Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – så finns det hopp – som jag ser det.

   ÖVERFLÖD AV PENGAR MEN I FEL HÄNDER

   ”När en regering är beroende av bankirer för pengarna, är det bankirerna och inte ledarna för regeringen som kontrollerar situationen, eftersom den hand som ger är ovanför handen som tar. Pengar har inget fosterland, finansiärer är utan patriotism och utan anständighet. Deras enda syfte är vinst.” – sagt av Napoleon Bonaparte 1815.

   Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

   NU ÄNTLIGEN ! ! !

   Publicerat den 2 april 2015 i Veckans Affärer:

   ”En radikal plan framtagen på uppdrag av Islands statsminister föreslår att landets affärsbanker fråntas rätten att skapa pengar vid lån. Istället ska centralbanken, och ytterst parlamentet, ensamt sköta penningskapandet.”

   – slut citat härifrån http://www.va.se/nyheter/2015/04/02/radikal-islandsk-plan-frantar-bankerna-makten-over-pengarna/

   Blir Sverige land nummer två ? ! ? – vid sidan av BRICS-länderna http://sv.wikipedia.org/wiki/BRICS

   Om hur Sverige kan göra åt hållet samma sak som Island här https://josefboberg.wordpress.com/2015/02/17/luft-att-andas-och-pengar-att-bruka-finns-det-i-overflod-av/

 4. Nåt knas är det.. för jag får en uppgift ”Detta är nog inte den sida du ville besöka”-varning. Men dock, det går läsa artikeln.

 5. ”Knappast” hänvisar till en reklamfilm från den trådlösa industrin som ger helt felaktiga besked. Faktum är att upprepade fall-kontrollstudier (case.control studies) visar förhöjd risk för aggressiv hjärntumör och tumör i örats hörselnerv. se exvis http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2013/10/mobilstralning-orsakar-cancer/
  De stora kohortstudierna som reklamfilmen hänvisar till är så felaktiga att de inte säger något om risken med att använda mobiltelefon. De stora danska undersökningen, initialt finansierad av mobilindustrin, jämförde om innehavare av mobilabonnemang har större risk för hjärntumör än andra innehavare – utan att jämföra storanvändare med låga användare eller nollanvändare.De absolut tyngsta användarna, företagsanvändarna, hamnade exvis i den jämförelsegruppen som ska vara oexponerad! En sådan undersökning är helt värdelös för bedömning av riskerna och många forskare har krävt att den ska dras tillbaka.från publicering. https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2015/04/01/guest-blog-from-mona-nilsson-on-recent-scenihr-report/
  Finsk STUK-professor: ”In my opinion the Danish Cohort study should be retracted because no revision or rewriting can rescue it”. http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/34518/title/Opinion–Scientific-Peer-Review-in-Crisis/

  När det gäller hjärntumörstatistik är det ganska väl känt att den svenska hjärntumörstatistiken har ett problem med underrapportering. Däremot i Danmark har hjärntumörer ökat kraftigt under de senaste tio åren.http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2014/06/hjarntumorer-okar-i-danmark-55-fler-pa-tio-ar/

  Vi hör hela tiden om människor som fått hjärntumör och många är oroade över det ökande antalet fall av hjärntumör i bekantskapskretsen.Detta är en så allvarlig sjukdom att man måste ta dessa rön på mycket stort allvar.

 6. För några år sedan redovisade en statligt anställd oberoende forskare resultatet av mikrovågsstålning av dagens normalgrad på möss. Två generationer visade inga mätbara förändringar. Tredje generationen desto större skillnad när det visade sig att 100% blev sterila. Upprepade försök visade samma resultat.
  Så problemet löser sig själv. människor i I-länder som utsätts för denna mängd strålning idag kommer inte kunna föröka sig. Övriga slutsatser överlåter jag till er läsare. Hälsningar Robert Heurgren

  • Robert – det förklarar ju varför dom som styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt – ej vill göra något åt den onödigt höga elektromagnetiska strålningen från den trådlösa tekniken.

   Att sen åtskilliga miljoner människor lider pin av den trådlösa tekniken – det ger dom blanka fan i, tyvärr tyvärr… 😥

   Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – så finns det hopp – som jag ser det. Om mitt hopp på min URL-adress.

 7. Elström alstrar magnetiska fält, elektrisk spänning alstrar elektriska fält. Det blir att återgå till ånglokomotiv och häst & vagn. Vaxljus, vatten via handpumpar. Matlagning och värmning a tvättvatten på vedspisar. Hela världen blir ’amish’.

  Men äntligen kommer det åter igen att finnas gott om jobb för unga som inte kan läsa, skriva och räkna!

  Fast först måste det bildas ett anti-tekno-parti som ska komma till makten, lagstifta mot teknik och upprätta anti-tekno-poliser och anti-tekno-domstolar.

  Egendomligt är, att ingen tycks kunna avgöra om de är utsatta vid arrangerade dubbel-blind-tester. Alltså tar man bara skada av el ifall man VET att man utsätts för det? Lite som Voodoo – offren får veta att det har utförts magiska riter och riktats förbannelser mot dem – och DÅ blir de sjuka. Först då.

  Placebo / placeboeffekt har en antonym som heter nocebo / noceboeffekt.

 8. Blir mörkrädd när jag ser det röda området för hörselnerven. Har själv drabbats av trigeminusneuralgi som strålar ut i ansiktet från just det området. Jag pratar dock inte mycket i telefon eller är storkonsument av sociala medier. Det får en i alla fall att fundera…

 9. Jag vet att allt detta stämmer, jag tappade 70 procent av min syn efter många års tel.användning, ingen läkare eller specialister efter massor av stora undersökningar har kunnat förklara min problematik, synnerverna är helt enkelt förstörda.
  Har dessutom 90 decibel tinnitus i båda öronen konstant.
  Finns inget samband med strålning säger läkare.
  Jag vet att det är strålning som jag har blivit förstörd av.

 10. Snart kan vi inte gå på toaletten helelr för metangas som bildas kan ju, även de bli farligt?
  Då de är inte bra för hälsan alls.
  Lika så kanske man ska sluta även att dricka kaffe då de även är inte bra för hälsan alls, lika så med sprit droger och framförallt rökarna!
  Är själv rökare så.

 11. Branchen bedömer tidsförloppet för försök med 5G teknologin bla innefattande ’internet of things’ till 2018. Det skall testas bla i Sverige och Baltikum. Kanske byggas ut 2020.
  Den teknologin har lägre effekt och kortare räckvidd för enskilda sändare. Frekvenserna har lägre inträngningsdjup i kroppen. Jag har tidigare framfört att kritiken som framförs mot den nuvarande teknologin i ngn mån också stöds av branchen just för att man vill tillhandahålla ny teknologi. Från teknisk synvinkel är fördelarna större bitrate till lägre pris.
  Optiska fibrer har emellertid sen 80-talet möjliggjort mycket hög bitrate så tydligen finns det ingenjörstekniska/kostnadsmässiga svårigheter med rella fibersystem. Annars är rekordet från 2006 14 tusen Gigabit/sekund över 160km. Från 1992 fördubblades bitraten varje halvår med till 2001 då 10 tusen Gigabit/s nåddes. Enligt wiki bromsade krisen 2008 branchens utveckling.

 12. Intressant att vi Alla löser detta över wifi , detta blir ju om något dubbelt. Vi som får reda på detta och berättar för den som redan är mot strålningen kommer ji höra det från någon som har tillgången , så vi behöver wifi för att hänga med i samhället i stunden för att kunna umgås och jobba men vi dör tidigare, så om du vill leva ensam och länge stäng av dit wifi men vill du umgås är internet och den Smartphone vi alla använder nästan lika standard som vi alla har en plånbok i fickan. Hur farligt är det vill jag veta. Hur stor är.risken och hur många bevisade fall finns det. Ser mycket kan och möjligt med denna artikel . men men lite.mindre wifi och skärmliv skulle ju inte skada . var hälsad. Satsa pengar i sällskapsspel nu , om detta fortsätter kommer monopol och schack tillbaka . fina aktier det blir. Vad som en händer blir det superbra. Kramar

 13. Det blir riktigt synd om oss studenter..Vi har wifi påkopplade runt våra liv 24/7. Hemma, påväg till universitetet i bussen, i universitetet..(i festen)…
  Vi har inte råd eller ett anpassat sätt att studera och göra våra arbeten utan hjälp av wifi…vi lever också i 1 rum. Allt i ett endaste ställe, går inte att fly wifin. GG.

  Och så kan man undra. Om studenterna är världens framtid, men deras hjärnhalvor inte fungerar korrekt, tumörer, och förtid död. Vilka ska sköta framtiden? Robotar?

  • Redan lobotomin visade att snart sagt allt var möjligt med tillräckligt av skygglappar och den nutida skandalen på KI gör inte dilemmat eller konsekvenserna mindre allvarliga. Utvecklingen blir bara blekare ju mer samtiden skiner på den.

 14. Var kan jag hitta all forskning som ni nämner? Tacksam om ni länkar till den i era articklar så vi som läser kan bilda vår egen uppfattning

 15. Den forskning som de 190 forskarna hänvisar till finns via länkarna som redovisas ovan.

  Här är de igen:

  https://emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal
  http://emfscientist.org/images/docs/International_EMF_Scientist_Appeal_2015_signed_5-10-2015.pdf
  http://emfscientist.org/images/docs/transl/Swedish_EMF_Scientist_Appeal_2015.pdf (svensk översättn.)

  Om du har frågor om forskningen som de stödjer sig på var god kontakta någon av de 190 forskarna via länkarna ovan. Återkom gärna och berätta vad de svarade dig. NewVoice läsare är säkert nyfikna.

 16. Nu är ju ”mänskligheten” bara en parentes i Jordens totala historia.
  Att befästa den med fullständigt korkade beslut, uppfinningar och teknikidioti ligger ju helt i linje med ”mänsklighetens vara eller inte vara”.
  Själv sitter jag med headset och känner mig märkvärdigare än på mycket länge 😉

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här