LifeSciencedagen 20 maj 2015 – Fantastiska möjligheter eller Frankenmedicin?

publicerad 12 maj 2015
- av NewsVoice

Arrangörerna Dagens Medicin och Veckans Affärer med sponsorerna AstraZeneca, LIF – De forskande läkemedelsföretagen och Vinnova är lyriska över affärsmöjligheterna som de ser i människokroppar när de presenterar Life Science-dagen den 20 maj 2015. Framtiden beskrivs med superlativ, men är detta bara ett försök att introducera Frankenmedicin?

Några citat från inbjudan:

“När elektroniska patientjournaler, webbaserade kvalitetsregister, biobanker och andra hälsodataregister kopplas samman i informationsnätverk öppnas himlaporten för medicinsk forskning och utveckling.
• Hur tar vi tillvara möjligheterna och hur förhåller vi oss till riskerna?
• Vem äger informationen om patientens kropp?”

“Digital hälsa är mycket mer än de 43 000 hälsoappar som i dag går att ladda ner från Itunes. De riktigt stora framstegen kommer när patientjournaler, medicinska databaser och biobanker kan kopplas ihop med trådlösa sensorer och processorer inne i människan och i apparater i vår vardagliga miljö.
• Vilken position vill svenskt näringsliv och svensk sjukvård ta i denna innovativa framtidsbransch?”

“Hur ska sjukvården kunna ta del av den digitala revolution som nu pågår med dagens traditionella ersättnings- och upphandlingssystem?
• Vad krävs för att svenska företag ska kunna tävla mot jättar som Google och Apple som just nu investerar miljarder i hälsa och lifescience?
• Vilka strategiska investeringar sker på området på nationell och regional nivå?
• Hur ska vi stimulera och stötta kontinuerlig innovation hos svenska företag?
• Och finns det riskkapital som möjliggör för svenska företag att bli nya Spotify och Skype på området digital hälsa?”

“Silicon Valley är en av världens mest innovativa regioner. Flera av världens största bolag inom digital utveckling, Google, Facebook och Twitter, kommer därifrån.
• Vad är det som gör dessa företag så innovativa? Kan vi lära oss av dem?
• Finns det något som Sverige gör bättre och som kan bli en konkurrensfaktor för Sverige och svensk lifescienceindustri?”

Frågan är fri. Diskutera nedan.

Text: NewsVoice

LifeScience-dagen 20 maj 2015


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Life science
 • life-science och digital hälsa. det låter ju mest som ett skämt. illa dold transhumanism och människoförakt är vad det handlar om, som jag ser det. tvi.

 • Bjuds allmänheten en totalupplevelse? Kan de webbaserade journalerna fås att krascha i realtid? Kommer vi få se annat än röken av PÖS = patientöversikten. Var ska kåranden få sätta sitt signum SBK? Härdsmältans egen hemvist vill linda in patientskaran och försöka dölja att behandlingen med främmande preparat aldrig slutat likna mumifiering. Kronologin i att lyckas bevara allt utom hälsan försäkrar att maktens pyramider får behålla sin resning. Sten på sten men inte på en enda står det Quo Vadis!

 • Frågan “Vem äger informationen om patientens kropp?” ställs i inbjudan till konferensen. Denna no brainer vill tydligen Big Pharma ifrågasätta. Kan det vara möjligheten till tvångsbehandling av patienter som de vill slå vakt om?
  Syftet med sammankomsten är givetvis att fortsätta behandla symptom, inte komma tillrätta med orsakerna – att få “läkarna” att förskriva ännu mer piller till patienterna. De som fortfarande har förtroende för skolmedicinen blir deras försökskaniner. Jag och vi som vet bättre betackar oss.

 • Gissar att det handlar om sakernas internet “Internet of things” vilket är en Triljard dollar industri. Allt och alla skall bli uppkopplat och förses med små inbyggda sensorer, så små att de inte syns för blotta ögat. Området kan skapa ökat välstånd sägs det. Så företagsfesten fortsätter i den eviga tillväxtens värld. Illusionen är bländande. Statligt ägda Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet och driver program enligt Sveriges Digitala Agenda, den sk. digitaliseringsprocessen. Det obegripliga är att politiker tror det är en väg framåt.. på en så vacker och naturlig planet.

 • Google, Facebook och Twitter, kommer därifrån.
  De har startats med kapital från Israels underrättelsetjänst Mossad och via CIA kommit in i USA för att de skulle kunna skapa dessa verktyg för industrispionage.

 • När jag läser detta så tänker jag 1940-och 1950-talet med provinsialläkarna som arbetade ensamma och hade evig jour.
  Det var den glade dr Westerlund som aldrig skrev ut mediciner utan hans devis var “tiden och fiskleverolja är bästa läkaren”. Men hans fru ordinerade vitlök. Så den allvarlige dr Ståhl. Han bar ett helt brukssamhälles och alla utgårdars väl och ve på på sina axlar. Det var inte konstigt att han såg allvarlig ut.
  Men vi gick inte till doktorn om det inte var alldeles nödvändigt. Vi försökte i det längsta lösa problemen själva eller med hjälp av varandra.
  Våra mammor levde inte i skräck för mässling eller andra barnsjukdomar, Dem tog man när de kom.
  Men polio hade man skrämt upp mammorna för. Men det är en helt annan historia.
  Bra läsning om detta i “Dissolving Illusions,Disease, Vaccines and the Forgotten History”
  av dr Suzanne Humphfries. En guldgruva!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *