Dagens Medicin: Mindfulness och antidepressiva verkar vara likvärdiga

2

footprints-walking-meditation-CrestockBehandling med mindfulness kan vara lika bra som antidepressiva läkemedel [SSRI] för att minska återfall i depression, visar en ny brittisk studie, skriver Dagens Medicin.

Citat: Karin Svens, Dagens Medicin | Foto: Crestock.com

“Risken för återfall för personer som haft tre eller fler depressioner är så hög som 50 till 80 procent på en tvåårsperiod. I en grupp patienter med en sådan sjukdomshistoria studerade forskarna om mindfulnessbaserad kognitiv beteendeterapi med minskning eller utsättande av antidepressiva läkemedel, MBCT-TS, var bättre i att förebygga återfall efter depression jämfört med fortsatt behandling med antidepressiva läkemedel.

Resultaten tyder på att de två olika behandlingarna var likvärdiga vad gäller tid till depressionsåterfall, kvarvarande depressionssymtom och livskvalitet. Forskarna menar därför att resultaten tyder på att MBCT-TS kan användas med bra effekt i patienter där man vill ha ett alternativ till läkemedelsbehandling.”

Läs mer i Dagens Medicin

Läs mer om mindfullness i NewsVoice

Mindfullness kommer från begreppet anapanasati

Hela studien som avhandlas i Dagens Medicin finns att läsa här: Willem Kuyken med flera. Effectiveness and cost-effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy compared with maintenance antidepressant treatment in the prevention of depressive relapse or recurrence (PREVENT): a randomised controlled trial. The Lancet

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
pelle
pelle
Gäst
7 juni 2015 kl 19:29

instämmer med Red. Mindfulness (dagens modeord för meditation och närvaro) är inte toxiskt. Men det göder inte Big Pharma, så vi lär nog inte se mediation som en ersättning för SSRI. Tyvärr.
Notera att Big Pharma ägs av centralpersonerna i Biderberggruppen, dit även Wallenberg och Investor hör.

Red
Red
Gäst
7 juni 2015 kl 15:42

Antidepressiva lika bra som mindfullness?

Detta är naturligtvis inte alls sant om man tar med i beräkningen att antidepressiva (SSRI) leder till självmord, bristande empati och en lång rad av våldshandlingar som tex skolskjutningar.

Läs mer om konsekvenserna av SSRI: http://ssristories.org/