Dagens Medicin: Mindfulness och antidepressiva verkar vara likvärdiga

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 juni 2015
- NewsVoice redaktion
Barn som upplever mindfulness - Bild: Crestock.com

footprints-walking-meditation-CrestockBehandling med mindfulness kan vara lika bra som antidepressiva läkemedel [SSRI] för att minska återfall i depression, visar en ny brittisk studie, skriver Dagens Medicin.

Citat: Karin Svens, Dagens Medicin | Foto: Crestock.com

”Risken för återfall för personer som haft tre eller fler depressioner är så hög som 50 till 80 procent på en tvåårsperiod. I en grupp patienter med en sådan sjukdomshistoria studerade forskarna om mindfulnessbaserad kognitiv beteendeterapi med minskning eller utsättande av antidepressiva läkemedel, MBCT-TS, var bättre i att förebygga återfall efter depression jämfört med fortsatt behandling med antidepressiva läkemedel.

Resultaten tyder på att de två olika behandlingarna var likvärdiga vad gäller tid till depressionsåterfall, kvarvarande depressionssymtom och livskvalitet. Forskarna menar därför att resultaten tyder på att MBCT-TS kan användas med bra effekt i patienter där man vill ha ett alternativ till läkemedelsbehandling.”

Läs mer i Dagens Medicin

Läs mer om mindfullness i NewsVoice

Mindfullness kommer från begreppet anapanasati

Hela studien som avhandlas i Dagens Medicin finns att läsa här: Willem Kuyken med flera. Effectiveness and cost-effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy compared with maintenance antidepressant treatment in the prevention of depressive relapse or recurrence (PREVENT): a randomised controlled trial. The Lancet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq