Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Rand Corporation – En tankesmedja som planerar USA:s krig – Carl Bildt är “trustee”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 juni 2015
- Torbjörn Sassersson

NOTERAT. Alex Abella avslöjar hur tankesmedjan Rand Corporation under minst 60 år influerat amerikanska regeringen och delvis västvärldens utveckling. Abella redovisar sina fynd i boken “Soldiers of Reason – The Rand Corporation and the Rise of the American Empire”.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd.* kl 16:17, 15 juni

Boken (Amazon shop) är delvis en historisk sammanställning som visar hur Rand Corporation färgat amerikansk historia och även historiebeskrivningen i de länder där USA agerat. Rand var under formeringen av tankesmedjan involverat i “The Manhattan Project” då USA skapade sin första atombomb.

Rand står för “research and development” och verksamheten expanderade med tiden in i områden som arbetade med utvecklandet av nya massförstörelsevapen, social vetenskap och ekonomi. Rand blev särskilt kopplat till Ford Foundation som finansierade Rand, säger Abella.

Carl Bildt och Rand Corporation

Swedish Foreign Minister Carl Bildt talks with journalists as he arrives for a European foreign ministers meeting in Luxembourg, Monday, June 24, 2013. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Det är intressant att notera att USA-vänliga Carl Bildt (utrikesminister 2006–2014) är en Rand trustee (maj 2015). Det är även känt att  Carl Bildt är kopplad till europeiska* Council on Foreign Relations (se styrelsen), Trilateral Commission (se dokument), Legg Mason (Carl Bildt hade 2007 aktier och optioner för 9,8 miljoner kr) och Bilderberg Group (deltog: 2014, 2013, 2011, 2010). Alla är tunga organisationer med djup inblandning i eropeisk-amerikansk politik, amerikanska internationella affärer och USA:s krigföring där Rand kritar upp taktik och strategi.

Rand memo och Ukraina

NewsVoice har tidigare omnämnt Rand Corporation i samband med läckan av ett påstått Rand memo som handlar om hur Kiev (Väst) ska ta kontrollen av östra Ukraina. NewsVoice OCR-skannade dokumentet och la ut det fritt för var och en att göra sin egen bedömning av memots innehåll. I korthet beskriver det hur östra Ukraina ska tas över och kontrolleras med diverse militära våldsmetoder. Rand Corporation valde att dementera memot.

Nu förstärks snarare bilden av att memot om Ukraina kan vara en äkta Rand-produkt.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq