Pentagons strategidoktrin 2015 – Världen förbereds för ännu fler krig och än mer amerikansk statsterrorism

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 16 juli 2015
- NewsVoice redaktion

2015 US National Military StrategyJournalisten Åke W. Bergh har översatt Counterpunch artikel: “The Pentagon’s “2015 Strategy” For Ruling the World”. Sammanfattningsvis visar strategidokumentet: “2015 U.S. National Military Strategy” att USA:s kommande militära utrikespolitik består av ytterligare krig mot snart världens alla länder som uppvisar det minsta påstådda hot mot USA:s intressen.

Joint Chiefs of Staff General Martin Dempsey förbereder det amerikanska folket för ännu fler ändlösa krig:

“Future conflicts will come more rapidly, last longer, and take place on a much more technically challenging battlefield. … We must be able to rapidly adapt to new threats while maintaining comparative advantage over traditional ones … the application of the military instrument of power against state threats is very different than the application of military power against non state threats. We are more likely to face prolonged campaigns than conflicts that are resolved quickly … that control of escalation is becoming more difficult and more important.”

General Martin Dempsey in 2012 - Foto: United States Department of Defense - Wikimedia CommonsExtremt militärt våld är den fortsatta primära strategin utan pardon. Inte en antydan till ursäkt över den massiva förstörelse och förlust av människoliv som USA orsakat de länder som inte utgjort minsta hot mot USA:s nationella säkerhet, konstaterar artikelförfattaren Mike Whitney som skriver för Counterpunch.

General Martin Dempsey in 2012 – Foto: United States Department of Defense – Wikimedia Commons

Åke W. Bergh skriver i sin översättning av artikeln: 

“Som man kan förvänta sig döljs de krigiska avsikterna bakom vilseledande språk med uttryck såsom ”nationell säkerhet.” Inget om angreppskrig mot oskyldiga stater med stora naturresurser. Nej, det handlar om säkerhetsutmaningar ”för att ”skydda hemlandet” och ”flytta fram USA:s nationella positioner.” Och hur kan någon ha något att erinra mot detta, då USA bara försöker skapa fred och demokrati i länder som Afghanistan, Irak, Libyen och nu Syrien?”

Sammanställning: NewsVoice

Läs hela översättningen på Jinge.se: “Pentagons strategidoktrin anno 2015”

Originalartikeln i Counterpunch: “The Pentagon’s “2015 Strategy” For Ruling the World”

Strategidokumentet: “2015 U.S. National Military Strategy” (PDF)

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice