Amerikaner i North Dakota kan bli skjutna av beväpnade drönare – Ny lag

4

Aerial drone - Photo: Alameda County Sheriffs Office

Polisen i North Dakota blir den första delstaten i USA som får tillstånd att använda drönare beväpnade med icke dödliga vapen som ska kunna beskjuta civila med gummikulor och tårgas. Även elektriska vapen som tasers och ljudkanoner ingår i den tillåtna arsenalen. Det skriver International Business Times och flera andra tidningar.

Desert Wolf Skunk Riot Control CopterI bild ovan finns den drönartyp som Alameda County Sheriffs Office redan 2012 önskade sig i San Francisco. I bild till höger en illustration av hur företaget Desert Wolf tänker sig att deras drönare, Skunk Riot Control Copter ska kunna fungera mot demonstranter.

Skunk Riot Control Copter som har 8 rotorblad ska kunna bestyckas med 45 kilo utrustning vilket inkluderar:

  • 4 st högpresterande paintball-kanoner som kan skjuta 20 ickedödande kulor per sekund (magasinet rymmer 4000 kulor),
  • kanonerna kan även skjuta 80 st pepparkulor per sekund,
  • starka blinkande “strobe lights”,
  • starka lasrar (Eye Safe) och
  • högtalare som ska kunna annonsera varningar till folkmassan.

Drönaren kan även arbeta i formationer för att bekämpa stora folkmassor, skriver Desert Wolf.

Varnande röster höjs nu från civilrättsliga organisationer och debattörer som menar att när myndigheterna i tex USA både militäriserar polisen, och verkar för att gränslöst utveckla övervakningssamhället, kommer potentiellt nyttig drönarteknik att överskuggas av de negativa aspekterna.

Vad händer när en drönare både kan övervaka och skjuta på civila? Kombinationen blir skrämmande i det land vars regeringen distanserar sig från sitt folk, en population som ska “hanteras”. En annan fråga rör säkerheten. Enligt The Guardian har 39 människor i USA dödats av “tasers” ett påstått ickedödande vapen. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ale
Ale
Gäst
28 juli 2017 kl 11:19

Det har jag lägen tänkt på: Google samlar in näst in till oändligt många personers kommunikationsvanor (metadata). Låter sedan processa fram en normalvitetskurva samt kategoriserar dessa säg i sex olika personlighetstyper. Låter sedan andra övervakningskamera göra realtidsanalyser vid avvikelser där man även lägger till sex stycken olika prognosavvikelse/riskdiagnoser. Är dem i allt väsentligt hög grad avvikande flaggas det och personens mobil-gps-uppgifter för automatiskt vidare till den närmsta beväpnad drönare.

pelle
pelle
Gäst
27 augusti 2015 kl 20:13

USA förväntar sig massupplopp, den saken är klar. Detta går hand i hand med de järnvägsvagnar som idag finns i tusental avsedda som fängelser. De anser att något kommer att hända i närtid som ger orsak till massupplopp.