Amerikaner i North Dakota kan bli skjutna av beväpnade drönare – Ny lag

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson

Aerial drone - Photo: Alameda County Sheriffs Office

Polisen i North Dakota blir den första delstaten i USA som får tillstånd att använda drönare beväpnade med icke dödliga vapen som ska kunna beskjuta civila med gummikulor och tårgas. Även elektriska vapen som tasers och ljudkanoner ingår i den tillåtna arsenalen. Det skriver International Business Times och flera andra tidningar.

Desert Wolf Skunk Riot Control CopterI bild ovan finns den drönartyp som Alameda County Sheriffs Office redan 2012 önskade sig i San Francisco. I bild till höger en illustration av hur företaget Desert Wolf tänker sig att deras drönare, Skunk Riot Control Copter ska kunna fungera mot demonstranter.

Skunk Riot Control Copter som har 8 rotorblad ska kunna bestyckas med 45 kilo utrustning vilket inkluderar:

  • 4 st högpresterande paintball-kanoner som kan skjuta 20 ickedödande kulor per sekund (magasinet rymmer 4000 kulor),
  • kanonerna kan även skjuta 80 st pepparkulor per sekund,
  • starka blinkande “strobe lights”,
  • starka lasrar (Eye Safe) och
  • högtalare som ska kunna annonsera varningar till folkmassan.

Drönaren kan även arbeta i formationer för att bekämpa stora folkmassor, skriver Desert Wolf.

Varnande röster höjs nu från civilrättsliga organisationer och debattörer som menar att när myndigheterna i tex USA både militäriserar polisen, och verkar för att gränslöst utveckla övervakningssamhället, kommer potentiellt nyttig drönarteknik att överskuggas av de negativa aspekterna.

Vad händer när en drönare både kan övervaka och skjuta på civila? Kombinationen blir skrämmande i det land vars regeringen distanserar sig från sitt folk, en population som ska “hanteras”. En annan fråga rör säkerheten. Enligt The Guardian har 39 människor i USA dödats av “tasers” ett påstått ickedödande vapen. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq