Emanuel Karlsten utestängde NewsVoice från Journalistbubblan

publicerad 26 september 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Emanuel Karlsten - Foto: SVT2

DEBATT. Undertecknad har sedan en tid tipsat Facebook-gruppen Journalistbubblan, som sköts av Emanuel Karlsten, om mediaartiklar i NewsVoice. Det var fritt fram för Facebookgruppen att godkänna eller refusera tipsen. Trots det stängde gruppens administratör och P4-journalisten Emanuel Karlsten av mig från gruppen helt utan förvarning eller kommentar.

Text: Torbjörn Sassersson

Jag antog först att det var någon form av tekniskt fel, men det visade sig att gruppens upphovsman stängt av undertecknad i september 2015 med motiveringen:

"Ja, eftersom du postade egenreklam i gruppen och dessutom till en sajt som väl bäst sammanfattas här:"

[och sedan länkar Karlsten till VoF:aren Peter Olaussons ryktesdestruktiva och vilseledande artikel om NewsVoice publicerad på bloggen "Faktoider"]

Jag besvarade Karlsten:

"Jag har aldrig postat egenreklam på Journalistbubblan. Jag har postat lästips till gratisartiklar precis som alla andra gör då och då. Du har aldrig kontaktat mig angående mina artikeltips så denna avstängning är förvånande.

Eftersom jag är redaktör för en fri nättidning är det rimligt att jag får möjligheten att berika Journalistbubblans medlemmar med bra läsning.

Emanuel Karlsten - Foto: SVT2

Emanuel Karlsten markerar

Jag avslutade mitt mail med frågan om Karlsten kunde öppna bubblan igen.

Emanuel Karlsten svarade då:

"Nej."

Han skriver att Journalistbubblan bara är en grej som han sköter på fritiden.

Foto: SVT2

Emanuel Karlsten som är känd som programledare på Sveriges Radio P4, krönikör på DN, bloggare är även föredragshållare om integritet på internet. Den 6 maj 2013 höll han ett föredrag på ABF-huset i Stockholm om "Informationens frihet och individens integritet" och temat för dagen löd: "Frihet på internet". En av frågorna som ställdes på seminariet handlade om demokrati:

"Vad har internet med demokrati och mänskliga rättigheter att göra?" Källa

Journalistbubblan öppen för "alla"

Karlsten har fått frågan om han vill inkomma med en kommentar innan jag publicerade denna artikel, men han har ej svarat. Självklart är NewsVoice öppet för Karlsten om han vill inkomma med en debattartikel om hur han får ihop sina tankar om demokrati och mediefrihet med avstängningen av en redaktör för en populär nättidning.

Både Medievärlden och Journalisten skrev om Journalistbubblan som en viktig plats för en öppen debatt.

"Att gruppen är öppen för alla betyder att det inte bara är journalister som deltar, även om vi än så länge är den stora majoriteten. Alla som är intresserade av att diskutera journalistik kan gå med." - Journalisten

"Gruppen är öppen för alla som är intresserade av journalistik och branschfrågor och medlemmarna kan i sin tur bjuda in vem de vill." - Medievärlden

"Vi får se hur det utvecklas, jag kommer inte att vara där och peta." - Emanuel Karlsten, Medievärlden

Jag anser att det är anmärkningsvärt att en journalist på public service-kanalen Sveriges Radio P4 inte följer sina egna principer om mediefrihet, informationsfrihet och demokrati eller upphör dessa ambitioner på fritiden?

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Riksdagsman Jan Lindholm (MP): Självcensur hör inte hemma i en öppen demokrati

SR:s ”förhör” av Jan Lindholm (MP) om den förbjudna länken till NewsVoice

NewsVoice slutreplik: Malvina Britts och tre riksdagsledamöter skadar anseenden